در بازدید خبرنگاران از تاسیسات برقآبی سد درودزن و خط دوم انتقال آب به شیراز چه گذشت؟
به گزارش اول فارس به نقل از روابط عمومی شرکت آب منطقهای فارس، آخرین روزهای اردیبهشت ۱۴۰۴ با برگزاری برنامه بازدید خبرنگاران و عکاسان خبری از تاسیسات برقآبی سد درودزن و خط دوم انتقال آب از این سد، زمینه ارتقاء آگاهی و اشراف خبری اصحاب رسانه به روند تامین بخشی از آب مورد نیاز سه شهرستان مرکزی استان فارس، فراهم شد.
به مناسبت بزرگداشت هفته ارتباطات و روابط عمومی، تور یکروزه بازدید از تصفیهخانه و ایستگاه پمپاژ خط دوم آبرسانی به شیراز و سد درودزن، ویژه خبرنگاران و عکاسان خبری برگزار شد و شرکت کنندگان در این برنامه با روند تصفیه و انتقال بخشی از آب شرب مورد نیاز شهرستان شیراز آشنا شدند.
مدیر روابط عمومی آب منطقهای فارس در حاشیه این بازدید ضمن تبریک هفته ارتباطات و روابط عمومی، گفت: در حال حاضر اقدامات سازهای به غیر از خطوط انتقال آب شرب، کمرنگ شده و عمده توان این شرکت بر انجام فعالیتهای غیر سازهای از جمله فرهنگ سازی مصرف بهینه آب متمرکز شده است.
محمدمهدی شریفی با اشاره به نقش خبرنگاران در فرهنگسازی و اثرگذاری اقدامات فرهنگی و اطلاعرسانی و آگاهی بخشی، گفت: با در نظر گرفتن این نکته که استان فارس در اقلیم خشک و نیمه خشک قرار گرفته است، باید بر مدیریت مصرف تاکید کرده و با گسترش فرهنگ صرفه جویی کمک شایانی به حفظ ذخایر آبی داشته باشیم.
مدیر روابط عمومی شرکت آب منطقهای فارس با یادآوری اینکه یکی از وظایف اصلی این شرکت، تامین آب شرب کلانشهر شیراز و دیگر نقاط جمعیتی است، گفت: در حال حاضر آب شرب شیراز، با استفاده از ظرفیت آبخوانهای آهکی اطراف شیراز و خطوط یک و دو انتقال آب از سد درودزن، تامین میشود.
شریفی خاطرنشان کرد: مشاهده و آشنایی نزدیک با زحمات و هزینههایی که برای انتقال آب شرب از سد درودزن به شهرستان شیراز انجام میشود، ضمن فراهم کردن بستر ارتقاء آگاهی و دانش خبرنگاران، امکان انتقال بهتر و مطلوبتر مسائل به شهروندان و اثرگذاری بیشتر اقدامات مرتبط با اطلاعرسانی را فراهم میکند.
او با بیان اینکه هر فردی با مشاهده روند اجرایی و تلاشهایی که برای تامین و انتقال آب شرب به شیراز و دیگر مراکز جمعیتی، انجام شده است، لزوم پرهیز از مصرف بیرویه را بهتر احساس خواهد کرد، گفت: آگاهی نسبت به این اقدامات باعث میشود کمتر کسی به لحاظ وجدانی حاضر به مصرف بی رویه در آب شرب شود.
شریفی تاکید کرد: روابط عمومی و رسانه مکمل یکدیگر در فرایند اطلاعرسانی و آگاهی بخشی و اقناع افکار عمومی محسوب میشوند و باید به کمک یکدیگر اذهان مخاطبان را از ارزش ذاتی هر قطره آبی که در محل زندگی و کار در دسترسشان قرار میگیرد، آگاه کنند.
کارشناس ایستگاه پمپاژ خط دوم انتقال آب شرب از سد درودزن به شیراز نیز با اشاره به جزئیات فنی این خط انتقال گفت: خط دوم آبرسانی به شیراز به طول ۷۸ کیلومتر از سد درودزن آغاز شده و به مخازن معالیآباد میرسد.
سید کرامت حسینی، توضیح داد: این خط شامل لولههایی با سایزهای ۱۶۰۰ و ۱۸۰۰ میلیمتر است که از سد درودزن شروع میشود و تا ایستگاه پمپاژ و مخازن ذخیره ادامه دارد.
او یادآور شد: در مرحله اول، آب پس از انتقال به تصفیهخانه، مراحل تصفیه کامل را براساس بالاترین استانداردهای موجود جهانی طی کرده و در نهایت آماده انتقال به مخزن اصلی که در فاصله سه کیلومتری و در نقطهای مرتفع به ارتفاع دویست و پنجاه متر قرار دارد، میشود.
حسینی ضمن اشاره به اینکه برای انتقال آب از نقطه نهایی تصفیهخانه به مخزن مرتفع پنج دستگاه الکتروپمپ، در نظر گرفته و تعبیه شده است، گفت: آب انتقالی به مخزن مرتفع، بدون نیاز به پمپاژ و با بهرهگیری از نیروی ثقلی، به مخازن تعبیه شده در شهرجدید صدرا و دوکوهک انتقال یافته و تحویل شرکت آبفای شیراز میشود.
او گفت: خط انتقال آب از مخزن مرتفع ۳۷ کیلومتر طول دارد و در آن از لولههایی با قطر ۱۶۷۶ میلیمتر استفاده شده است تا آب را در مقیاس موردنیاز به مخازن متعادل کننده هدایت کند.
کارشناس مکانیک تصفیهخانه خط دوم انتقال آب درودزن به شیراز نیز با بیان اینکه آب خام از سد درودزن پس از طی مسافت ۱۵ کیلومتر، وارد مدار تصفیهخانه میشود، گفت: این آب طی فرآیندهای شیمیایی، فیزیکی و میکروبی تصفیه شده و ابتدا ذرات معلق عامل کدورت آن حذف میشود.
امید ویسی با بیان اینکه آب منتقل شده مراحل عبور از فیلتر شیمیایی و گندزدایی را طی میکند، خاطرنشان کرد: مراحل تصفیه با عبور آب از فیلترهای شنی، تکمیل و پس از کلرزنی آماده انتقال میشود.
ویسی تأکید کرد: فرآیند تصفیه با نظارت دقیق کارشناسان و بهرهگیری از فناوریهای پیشرفته روز جهان انجام شده و از کیفیت مطلوب آب خروجی و مطابقت آن با استانداردهای لازم، اطمینان حاصل میشود.
در ادامه و پس از حضور خبرنگاران به سد درودزن، مسئول کنترل ایمنی، پایداری و حفاظت کیفیتی منابع آب سد درودزن توضیح داد: این سد از مهمترین سدهای فارس به شمار میرود و نقشی اساسی در کنترل سیلابها، تامین آب شرب، زیست محیطی و کشاورزی دارد.
قربانی ضمن بیان اینکه گنجایش آب قابل بهرهبرداری مخزن سد درودزن، ۹۶۰ میلیون مترمکعب است، گفت: این سد منبع اصلی تأمین آب شرب مرودشت و همچنین تامین کننده بخش قابل توجهی از آب شرب مورد نیاز کلانشهر شیراز و مراکز جمعیتی این شهرستانها است.
وی با اشاره به تامین آب مورد نیاز بخش صنعت در شهرستانهای مرودشت، زرقان و شیراز توسط سد درودزن، گفت: حقآبه زیست محیطی تالاب بختگان نیز همه ساله از این سد رهاسازی میشود و علاوه برآن بخشی از نیاز آبی کشاورزان را نیز تامین میکند.
به گفته مسئول کنترل ایمنی، پایداری و حفاظت کیفیتی منابع آب سد درودزن درحوضه آبریز دریاچه بختگان قرار دارد با هدف تنظیم جریان رودخانه، کاهش خسارات ناشی از سیلابهای مخرب و حفاظت از تالاب بختگان ساخته شده و از سال ۱۳۵۱ در مدار بهره برداری قرار گرفته است.
قربانی با اشاره به کیفیت بالای آب این سد، تأکید کرد: به دلیل موقعیت جغرافیایی و نبود آلایندههای صنعتی، آب ذخیرهشده در مخزن سد درودزن در سطح استانداردهای جهانی قرار دارد.
وی افزود: میزان نیترات این آب بسیار کمتر از حد مجاز تعیینشده توسط سازمانهای بینالمللی است و سالانه مقدار مشخصی از آب سد برای حفظ اکوسیستم تالاب بختگان رهاسازی میشود.
قربانی با اشاره به استقرار ۲ نیروگاه ۵ مگاواتی در این سد و اتصال آن به شبکه سراسری برق، گفت: میزان برق تولید شده این نیروگاهها در حداقل میزان، قابلیت تامین انرژی الکتریکی مورد نیاز شهر مرودشت را دارد.
مسئول کنترل ایمنی، پایداری و حفاظت کیفیتی منابع آب سد درودزن خاطرنشان کرد: این سد علاوه بر پتانسیل بالای توسعه گردشگری به دلیل نقش کلیدی آن در تأمین آب شرب، با سیاستهای سختگیرانهای برای جلوگیری از آلودگی منابع مدیریت میشود.

قربانی با اشاره به مواجهه جهان با بحران کمآبی و تغییرات اقلیمی، گفت: برنامهریزیهای دقیق برای ذخیرهسازی، مصرف بهینه آب در بخشهای شرب، کشاورزی و صنعت و رعایت الگوهای صرفهجویی نقش مهمی در حفظ منابع ارزشمند آب دارد.
یادآور میشود خط دوم انتقال آب سد درودزن به شیراز در سفر دوم شهید آیتالله رئیسی، به طول ۷۸۰۰۰ متر، دارای تونل انتقال لوله آب حفر شده به روش غیر مکانیزه به طول ۴۴۴۰متر، ایستگاه پمپاژ، تصفیه خانه با ظرفیت ۳۰۰۰ لیتر در ثانیه و سه مخزن ۲۰ هزار متر مکعبی در مجموع ۶۰ هزار متر مکعب رسما افتتاح شد.