فارس از شیراز در گزارش با عنوان تیغ تیز باغخواران شیراز کُند نمیشود نوشت: قدم زدن در کوچهباغهای دلانگیز قصردشت و به ریه کشیدن عطر کاهگل نم خورده نوستالژی همه شیرازیهاست، تماشای انارهای ترک خورده و چشیدن طعم گس خرمالوهای باران خورده، نوستالژی که شاید تا نابودی کامل فاصله چندانی نداشته باشد اگر، امروز هم دست نجنبانیم.
پلاک باغی، متری حدودا ۱۵ میلیون تومان و پلاک تغییر کاربری شده، متری ۱۵۰ میلیون تومان! همین یک تفاوت کافی است تا چشم را از درختان سرسبز و انارهای سرخ ترک خورده و خرمالوهای نارنجیرنگ که نماد زیبای پاییز هستند، بکشند و دست و دلشان برای خشکاندن نلرزد.
همان افرادی که پا را بیخ گلوی باغات شیراز گذاشته و میفشارند، درختان را خشک میکنند و ساختمان میسازند.پشتشان آنقدر گرم است که شیرینی ساخت رستوران و مدرسه و بیمارستان و سودهای هنگفت ناشی از آن را با هیچچیز عوض نمیکنند و حاضرند پا روی قانون و منافع عموم بگذارند و عبور کنند.
دیرزمانی است که وسعت بالای باغات شیراز به حدود هزار هکتار رسیده و آن هم علل متفاوتی دارد که مهمترین آن عدم پیشگیری است.از خشکاندن باغات و قطع درختان گرفته تا ساختمان سازی و تغییر کاربریهایی که با ضابطه و رابطه سر از کمیسیون ماده ۵ درمیآورند، معضل نبود آب هم که جای خود دارد و در جیرهبندیهای ۴۰ روزه، کام درختان را تَر میکند.
از پیشگیری و مقاومت که بگذریم عامل بازدارنده بعدی مقابله با ساخت و سازهای غیرمجازی است که یا مجوز ندارند و یا پشت درهای بسته و با زر و زور مجوز گرفتهاند تا ریههای شهر شیراز را به نابودی بکشانند.
اتفاقی که مدیر جهاد کشاورزی شهرستان شیراز درباره آن میگوید: با توجه به اینکه باغات قصردشت با اغلب درختان تنومند با قدمت بیش از صد سال به عنوان ریههای شهر شیراز نقشآفرینی میکنند و جلوگیری از بروز آلودگیهای زیستمحیطی و صوتی از دیگر ویژگی های دیگر باغات است، حفاظت از آنها اولویت مهمی است که نباید معطل بماند.
محمد میرزایی اظهار کرد: متاسفانه وسعت این باغات در دهه های اخیر به حدود هزار هکتار کاهش یافته است در حالی که اقبال عمومی و درخواست مکرر مردم کلانشهر شیراز مبنی بر حفظ باغات است، همچنین تاکید مسوولان عالیرتبه اجرایی و قضایی استان و شهرستان در حفظ وضع موجود، سبب شد قرارگاه حفاظت از باغات قصردشت در سال جاری به صورت مستمر در ناحیه ویژه باغات با حضور مستمر کارشناسان فرماندهی یگان حفاظت امور اراضی شیراز به همراه نمایندگان شهرداری و ستاد باغات کار خود را آغاز کند.
وی افزود: این فرایند با توجه به نتایج حاصله و گزارشات واصله به فرماندهی یگان حفاظت گام موثری در کاهش تخلفات حوزه باغات را در پی داشته است.
فرمانده یگان حفاظت امور اراضی مدیریت جهاد کشاورزی شیراز گفت: در چند ماه اخیر طی پنج عملیات اجرایی قرارگاه فوق حدود ۴۸ هزار متر مربع از باغات را آزاد کرد که این عملیات شامل تخریب ساختمانهای لاکچری ۲ طبقه، محوطه سازی، دیوارکشی، آلاچیق اتاقک نگهبانی و … بوده است.
آرمان کمالی با بیان اینکه کلانشهر شیراز جزء محدود شهرهای ایران است که در قلب محدوده شهری توسط شورای عالی معماری و شهرسازی ایران، باغات قصردشت را بهعنوان حریم شهر تعریف کرده است، گفت: به این جهت، قانون حفظ کاربری اراضی زراعی باغی در این مناطق حاکمیت پیدا میکند.
وی افزود: با توجه به تاکیدهای صورت گرفته، برخورد با متخلفین اصلی این حوزه در دستور کار قرار دارد که با توجه به بهروزرسانی تصاویر هوایی مربوط به باغات قصردشت در ۲ ماه اخیر تعداد زیادی تغییر کاربری های غیر مجاز که متاسفانه بعضا با قطع درختان همراه بوده مشمول ماده ۱۰ قانون حفظ کاربری شده، سپس شناسایی شده و برای اجرای عملیات در دستور کار قرار دارد و امید است که با همکاری مقامات قضایی و فرماندهی نیروی انتظامی و حضور نمایندگان دستگاه متولی در مدت باقی مانده سال جاری بتوان اخبار خوبی از برخورد با دلالان و متخلفین این حوزه به سمع و نظر مردم دوستدار طبیعت و متعهد به آن برسانیم.
کمالی تاکید کرد: با توجه به تصاویر هوایی اشاره شده، تعدادی از تغییر کاربری های غیر مجاز در محدوده باغات قصردشت (فرهنگشهر، وکلا، رادفر و چمران) شناسایی شده و در دستور کار قرارگاه حفاظت امور اراضی برای برخورد قرار گرفته است.
فرمانده یگان حفاظت امور اراضی جهاد کشاورزی شیراز با اشاره به قدامات پیشگیرانه متعددی که در این خصوص لحاظ شده، گفت: تشکیل ناحیه ویژه قرارگاه حفاظت اراضی باغات قصردشت و استقرار مستمر ماموران فرماندهی یگان حفاظت امور اراضی شیراز، تخصیص خودرو ویژه گشت باغات قصردشت که در این خصوص درخواست لازم به شهردار شیراز داده شده و در انتظار تخصیص این مهم هستیم از جمله اقدامات است.
کمالی گفت: همچنین تشدید نظارت در کانون های توسعه ساخت و سازهای غیر مجاز به صورت گشت های روزانه و بازدید میدانی و اجرای تبصره یک ماده ۱۰ قانون حفظ کاربری (توقف و توقیف ادوات تغییر کاربری) و در نهایت، بهروزرسانی تصاویر هوایی سنجش از راه دور و شناسایی موارد تخلف بهویژه مواردی که با قطع درخت همراه بوده در اولویت اجرا قرار گرفته است.
وی تاکید کرد: از عموم مردم طبیعت دوست شیراز درخواست می شود که گزارشات ساخت و سازهای غیرقانونی و بهویژه قطع و یا خشک کردن عمدی درختان را به قرارگاه مزبور و یا سامانه های ارتباطی اعلام کنند؛ چراکه فرماندهی قرارگاه حفاظت امور اراضی باغات قصردشت آمادگی خود را جهت همکاری با کلیه انجمن های مردم نهاد اعلام می کند.
به کانال تلگرام اولفارس بپیوندید
بر اساس این گزارش سالهاست حفاظت و صیانت از باغات شیراز به ویژه حوزه استحفاظی قصردشت بر همه آشکار است و مسوولان مختلف در مصاحبههایشان بر اهمیت حفظ آنها تاکید میکنند، اما آنچه امروز شاهد هستیم این است که قدرت باغخواران به زور مسوولان میچربد و لذا حذف واسطهها و برخوردهای بدون اغماض شاید اندکی از درد مردم شیراز در حفظ این میراث گرانبها را تسلی بخشد.
ناشناس
تاریخ : ۴ - دی - ۱۴۰۳
بقول بچه های اول فارس ایناپشتشون گرمه به کی؟ ولله اعلم شایدبهمون کسانی که هتل ۱۴ طبقه آسمان رادرخیابان رودکی .خیابان کم عرض باخانه های مسکونی روساختند.حالاکی مردیازن مسئول پدردارباغیرت ومتعهدازخدابترس پیدابشه وجلواینهمه ظلم وفسادروبگیره خدامیدونه.دریغ است ایران ویران شود. کنام پلنگان وشیران شود