دلایل اصلی لرزش فرمان خودرو + راه حل
لرزش فرمان میتواند نشانهای از مشکلات مختلف در سیستم تعلیق، ترمز، فرمان یا سایر اجزای خودرو باشد. برخی از مهمترین دلایل این مشکل عبارتند از:
لرزش فرمان خودرو به دلیل اختلال در فنر تعلیق
فنرها در سیستم تعلیق نقش خنثی کردن ضربات وارد شده از جاده به خودرو را بر عهده دارند. در برخی مواقع این فنرها به علت ضعیف شدن، کارایی همیشگی خود را ندارند و سیستم هدایت خودرو را تحت تاثیر قرار میدهند. با چنین اوضاعی بهتر است در اولین فرصت برای تعویض فنرها اقدام کنید. از طرفی زمانیکه این اتفاق برای خودرو شما افتاده باشد سرو صدای غیر عادی خودرو توجه شما را جلب میکند. به طوریکه با رسیدن به هر دست انداز صدای کوبش را خواهید شنید.
نامتعادل بودن چرخها
یکی از حالاتی که ممکن است برای چرخ در سرعت بالا و پایین رخ دهد، نامتقارن بودن آنهاست. در حقیقت زمانی که چرخها تعادل نداشته باشند امکان کنترل خودرو برای راننده بسیار دشوار است. بنابراین هنگام خرید لاستیکها حتماً سایز و برند آنها را مد نظر داشته باشید که متفاوت نباشند.
مشکلات سیستم ترمز
- تاب برداشتن روتور ترمز: روتور ترمز در اثر استفاده زیاد یا گرم شدن بیش از حد ممکن است تاب بردارد که باعث لرزش فرمان هنگام ترمزگیری میشود.
- خرابی کالیپر ترمز: خرابی کالیپر ترمز میتواند باعث ناهماهنگی در عملکرد ترمزها و در نتیجه لرزش فرمان شود.
مشکلات سیستم فرمان
- خرابی بلبرینگهای فرمان: خرابی بلبرینگهای فرمان باعث ایجاد لقی در فرمان و در نتیجه لرزش آن میشود.
- تنظیم نبودن زاویه چرخها: تنظیم نبودن زاویه چرخها (کستر، کمبر و تو) باعث کشیده شدن خودرو به یک سمت و لرزش فرمان میشود.
خوردگی لاستیکهای جلو
شاید برایتان جالب باشد بدانید در بسیاری از ماشینها لاستیکهای عقب خیلی دیرتر از لاستیکهای جلو آسیب میبینند و شروع به خوردگی میکنند. با توجه به این موضوع باید حواستان به خوردگی لاستیکهای جلو باشد. قبل از اینکه نامتعادل بودن خودرو باعث سخت شدن فرآیند کنترل و لرزش فرمان ماشین شود.
خم شدن لاستیکها
اگر ضربهای به خودرو شما وارد شده باشد و بعد از آن احساس کنید فرمان میلرزد، احتمالا چرخ خودرو شما خم شده است. در واقع یک درایو چرخان و یا اکسل شکسته میتواند کنترل خودرو را از شما بگیرد و اجازه ندهد که بتوانید آن را به خوبی هدایت کنید. پس بهتر است با مشاهده چنین حالتی سریعتر برای تعمیر چرخها اقدام کنید و حتی اگر لازم باشد آنها را تعویض نمایید.
مشکلات دیگر
- خرابی شاسی خودرو:ضربات شدید به شاسی خودرو میتواند باعث ایجاد لقی در اجزای مختلف و در نتیجه لرزش فرمان شود.
- عدم تعادل چرخها:عدم تعادل چرخها به دلیل سنگینی بیش از حد یا آسیب دیدگی یک قسمت از چرخ میتواند باعث لرزش فرمان شود.
- مشکلات موتور خودرو:در برخی موارد، مشکلات موتور مانند عدم تعادل موتور یا خرابی قطعات آن میتواند باعث لرزش فرمان شود.
عواقب لرزش فرمان خودرو
لرزش فرمان علاوه بر ایجاد ناراحتی برای راننده، میتواند عواقب جدیتری نیز داشته باشد. از جمله این عواقب میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاهش کنترل خودرو: لرزش فرمان باعث کاهش کنترل راننده بر روی خودرو میشود و احتمال بروز تصادفات را افزایش میدهد.
- سایش زودرس قطعات: لرزش مداوم فرمان باعث سایش زودرس قطعات سیستم تعلیق، ترمز و فرمان میشود و هزینههای تعمیر را افزایش میدهد.
- افزایش مصرف سوخت: لرزش فرمان میتواند باعث افزایش اصطکاک و در نتیجه افزایش مصرف سوخت شود.
راهحلهای رفع لرزش فرمان
برای رفع مشکل لرزش فرمان، لازم است علت دقیق آن توسط یک مکانیک ماهر تشخیص داده شود. پس از تشخیص علت، میتوان اقدامات لازم برای رفع مشکل را انجام داد. برخی از راهکارهای عمومی برای رفع لرزش فرمان عبارتند از:
- تعویض قطعات معیوب: در صورت خرابی قطعاتی مانند کمک فنرها، بوشها، سیبکها، بلبرینگها، روتور ترمز یا کالیپر ترمز، باید آنها را تعویض کرد.
- تنظیم زاویه چرخها: در صورتی که زاویه چرخها تنظیم نباشد، باید آنها را تنظیم کرد.
- تعادل چرخها: در صورت عدم تعادل چرخها، باید آنها را بالانس کرد.
- تعویض لاستیکها: در صورت آسیب دیدگی یا ساییدگی بیش از حد لاستیکها، باید آنها را تعویض کرد.
- تعمیر یا تعویض شاسی: در صورت آسیب دیدگی شاسی، باید آن را تعمیر یا تعویض کرد.
دلیل لرزش فرمان هنگام ترمز گرفتن
در برخی از موارد ممکن است که لرزش فرمان خودرو فقط هنگام ترمز گیری باشد. اگر فرمان خودرو شما هنگامی که ترمز میگیرید میلرزد، ممکن است دلیل آن خرابی روتورهای ترمز باشد( هنگام ترمزگیری لنت ترمز به دیسکها می چسبد و این دیسکها روتورهای ترمزاند) . با هر ترمزی که گرفته میشود گرما در روتورها تلف میشود و در طولانی مدت باعث از بین رفتن ضخامت آن میشود و این امر لرزش فرمان هنگام ترمزگیری را به دنبال دارد.
اگر دیسک ترمز تاب داشته باشد و ارتباط درستی بین لنتها و دیسک برقرار نشود، لرزش فرمان به وجود میآید. خراب بودن کالیپر ترمز که متصل کننده لنت ترمز به روتورها است، سفت شدن ترمزها و مشکل در سیستم تعلیق از دلایلی است که در فرمان خودرو لرزش ایجاد میکند.
نکات مهم
- مراجعه به مکانیک متخصص: برای تشخیص دقیق علت لرزش فرمان و انجام تعمیرات لازم، حتما به یک مکانیک ماهر و باتجربه مراجعه کنید.
- توجه به علائم دیگر: علاوه بر لرزش فرمان، به سایر علائم مانند صداهای غیرعادی، کشیده شدن خودرو به یک سمت و کاهش عملکرد ترمز نیز توجه کنید.
- نگهداری منظم خودرو: با انجام سرویسهای دورهای و تعویض به موقع قطعات مصرفی، میتوان از بروز بسیاری از مشکلات از جمله لرزش فرمان جلوگیری کرد.