گرفتگی صدا یکی از مشکلات رایجی است که اغلب می تواند در فصول سرد به سراغ شما بیاید و تن صدای شما غیرعادی و خشن بکند. گرفتگی صدا از مشکل تارهای صوتی ناشی میشود. گرفتگی صدا باید پس از مدت کوتاهی ازبین برود؛ ولی اگر سه هفته و حتی بیشتر ادامه پیدا کند، باید به دکتر گوش حلق بینی مراجعه کنید.
التهاب و تورم و عفونی شدن تارهای صوتی باعث گرفتگی صدا می شود. و البته رایج ترین عامل این عارضه، سرماخوردگی یا عفونت گلو است که معمولا در عرض ۲ هفته خودبهخود از بین میرود. سرطان حنجره، یکی از علل نادر اما جدی گرفتگی صدا است که باعث میشود این مشکل برای مدت طولانی ادامه یابد. با ما همراه باشید تا با راههای درمان سریع گرفتگی صدا آشنا شوید.
شایعترین دلایل گرفتگی صدا
شما میتوانید به کمک تارهای صوتی و حنجرهی خود صحبت کنید. حنجره بالای نای (راهی هوایی که به سمت ریهها میرود) قرار دارد و تارهای صوتی که از ۲ نوار ماهیچهای تشکیل شدهاند در داخل حنجره هستند. وقتی صحبت میکنید، هوای ریههای شما باعث ارتعاش تارها میشود و امواج صوتی ایجاد میکند. به همین دلیل، التهاب و عفونت تارهای صوتی با تغییر یا گرفتگی صدا همراه است. این مشکل ممکن است از موارد زیر ناشی شود:
- سرماخوردگی یا عفونت دستگاهی تنفسی فوقانی
- رفلاکس اسید یا برگشت اسید معده به مری (گاهی اوقات، اسید تا تارهای صوتی بالا میرود)
- آلرژی
- استنشاق مواد سمی یا محرک
- سرطان گلو یا حنجره
- سرفههای مزمن
- سیگار کشیدن یا استفاده از نوشیدنیهای الکلی (بهخصوص همراه با هم)
- استفادهی بیش از حد از صدا (مانند فریاد زدن یا آواز خواندن) که بهمرور زمان میتواند باعث تورم تارهای صوتی شود یا ندول در آنها ایجاد کند.
دلایلی که شیوع کمتری دارند عبارتند از:
- ایجاد پولیپ روی تارهای صوتی
- آسیبدیدگی یا تحریک بهدلیل استفاده از لولهی تنفسی یا برونکوسکوپی
- آسیبدیدگی اعصاب و عضلات اطراف جعبهی صدا (در اثر ضربه یا جراحی)
- ورود جسم خارجی به مری یا نای
- بلعیدن یک مایع شیمیایی خشن
- تغییرات حنجره در دوران بلوغ
- سرطان تیروئید یا ریه
- کمکاری تیروئید
- آنوریسم آئورت توراسیک (تورم بخشی از آئورت که بزرگترین شریان بدن است)
پیشگیری از گرفتگی صدا
چند روش آسان برای جلوگیری از گرفتگی صدا و درمان خانگی گرفتگی صدا و گلو درد وجود دارد:
- سیگار کشیدن را ترک کنید.
- از الکل و کافئین و سایر مایعاتی که بدن شما را کم آب میکنند، اجتناب کنید.
- مقدار زیادی آب بنوشید.
- از دستگاه بخور سرد استفاده کنید.
- از خوردن غذاهای تند پرهیز کنید.
- طولانی مدت از صدای خود استفاده نکنید.
- با صدای بلند صحبت نکنید یا داد نزنید.
درمان خانگی گرفتگی صدا
۱. استراحت دادن به صدای خود
در اثر داد زدن یا صحبت کردن زیاد، حنجره شما دچار التهاب و تحریک شده است. پس برای مدتی سکوت کنید تا تارهای صوتی شما استراحت کند؛ این روش معجزه برای گرفتگی صدا است. یا حداقل از فریاد زدن و پچ پچ کردن با دیگران خودداری کرده و به آرامی حرف بزنید. چون پچ پچ کردن فشار زیادی به تارهای صوتی شما وارد میکند. این روش برای رفع گرفتگی صدا شما یا فرزندتان بسیار مناسب و راحت است. البته شربت گرفتگی صدا در بزرگسالان راهحل خوبی برای سنین بزرگسال است اما همیشه راههای طبیعی جوابهای طولانی مدتتری دارند.
۲. استفاده از دستگاه بخور سرد
راهکار دیگری که برای درمان گرفتگی صدا وجود دارد، مرطوب کردن هوا است. پس هوای تنفسی خود در منزل را با یک دستگاه بخور سرد مرطوب کنید. انجام این کار در فصول سرد سال بسیار ضروری است. چون هوای داخل منزل در اثر گرمایش خشک شده و موجب تحریک بیشتر گلو میشود. گرفتن یک دوش آب گرم هم میتواند به بهبود گرفتگی صدای شما کمک کند.
۳. مصرف زیاد مایعات
راحتترین روشی که برای درمان گرفتگی صدا وجود دارد، مصرف زیاد مایعات است. با نوشیدن روزانه ۱۰ الی ۱۲ لیوان آب، میتوان مشکل کم آبی بدن را رفع کرد. در طول مدت درمان از نوشیدن مایعات کافئیندار مانند قهوه خودداری کنید. اگر گرفتگی صدای شما در اثر سرماخوردگی باشد، بهترین کار مصرف سوپ مرغ یا سیر زیاد است. چون سیر باعث کاهش ترشحات مخاطی شده و گرمای سوپ موجب مرطوب شدن گلوی شما میشود.
۴. غرغره آب نمک
بسیاری از افراد با غرغرهکردن آب گرم و نمک از التهاب حنجره خلاص میشوند. نمک به بهبود بافتهای تحریکشده کمک میکند. یک قاشق چایخوری نمک را به یک لیوان آب اضافه کنید و چند بار در روز غرغره کنید تا علائم برطرف شوند.
۵. برای گرفتگی صدا عسل میل کنید
عسل خواص دارویی بسیاری دارد و میتواند گرفتگی صدا را درمان کند. شواهد نشان میدهند که عسل میتواند سرفه و ترشح مخاط را کاهش دهد. برخی از مطالعات نشان دادهاند که عسل ممکن است خواص آنتی اکسیدانی و ض باکتریایی نیز داشته باشد.
۶. زنجبیل استفاده کنید
زنجبیل یک درمان طبیعی است که بسیاری از افراد برای بیماریهای تنفسی از آن استفاده میکنند. زنجبیل میتواند به سرکوب سرفه تحریککننده و خشک مرتبط با لارنژیت کمک کند. همچنین میتواند به رفع احتقان و تسکین عفونتهای گلو کمک کند.علاوه بر این، برخی مطالعات نشان دادهاند که عسل سرفه را سرکوب میکند و حتی بهتر از داروهای سرکوبکننده سرفه مانند دکسترومتورفان است. عسل را میتوانید داخل یک فنجان آب گرم یا چای حل کرده و نوش جان کنید. همچنین میتوانید یک لیموی تازه داخل آن بچکانید.
میتوانید زنجبیل را در چای حل کرده و میل کنید یا اگر فرزندتان طعم آن را دوست ندارد، مقداری از زنجبیل داخل سوپ ریخته و به کودک بدهید.
۷. درمان خانگی گرفتگی صدا با نشاسته
حریره نشاسته میتواند روش مؤثری برای درمان خانگی گرفتگی صدا باشد.
۸-پرهیز از مصرف کافئین و الکل
از مصرف کافئین و الکل خودداری کنید. آنها گلوی شما را خشک کرده و گرفتگی صدا را بدتر میکنند.
۹-گرفتن دوش اب گرم
دوش آب گرم بگیرید. بخار حاصل از حمام به باز شدن راههای هوایی، تامین رطوبت و درمان سریع گرفتگی صدا کمک میکند.
درمان سریع گرفتگی صدا با روشهای پزشکی
اگر راهکارهای خانگی برای درمان فوری گرفتگی صدا موثر نبودند، به پزشک مراجعه کنید. پزشک میتواند به تعیین علت علائم شما و درمان مناسب آن کمک کند. روشی که برای درمان سریع صدا گرفتگی توصیه میشود، به علت بروز آن بستگی دارد. در ادامهی مطلب، به بعضی از این راهکارها اشاره میکنیم:
بیماری رفلاکس معده به مری (GERD):
داروهای مختلفی برای GERD وجود دارد، از جمله آنتیاسیدها و مهارکنندههای پمپ پروتون.
سرماخوردگی یا عفونت سینوسی:
اجازه دهید دورهی سرماخوردگی طی شود یا از داروهای سرماخوردگی بدون نسخه استفاده کنید. قبل از مصرف دارو برای درمان گرفتگی صدا در سرماخوردگی کودکان حتما با پزشک مشورت کنید.
لارنژیت (التهاب حنجره):
با پزشک صحبت کنید تا در صورت لزوم برای شما آنتیبیوتیک یا کورتیکواستروئید تجویز کند.
سرطان حنجره:
گزینههای درمانی شامل پرتودرمانی، شیمیدرمانی، ایمونوتراپی و جراحی است.
اگر به گرفتگی صدای مزمن و مداوم مبتلا هستید، ممکن است یک بیماری زمینهای داشته باشید. در بیشتر موارد، مداخلهی زودهنگام میتواند سلامتی شما را بهبود بخشد. شناسایی علت گرفتگی صدا و درمان بهموقع آن از بدتر شدن مشکل شما و آسیبدیدگی تارهای صوتی یا گلو جلوگیری میکند.
سوالات متداول
۱. آیا گرفتگی صدا عادی است؟
بله، گرفتگی صدا در اثر عوامل مختلفی رخ میدهد و تقریباً همه افراد در طول زندگی خود به این مشکل دچار میشوند که رایجترین علل آن داد زدن و سرماخوردگی است.
۲. آیا گرفتگی صدا میتواند ناشی از استرس باشد؟
بله، استرس (روانی/عاطفی) یکی از شایعترین علل گرفتگی صدا است.
۳. آیا میتوان گرفتگی صدا را در خانه درمان کرد؟
بله، در اکثر مواقع گرفتگی صدا، مشکل جدی نیست و میتوان با درمان خانگی آن را رفع کرد
کلام پایانی
گرفتگی صدا بسیار شایع است، به طوری که تقریبا یک سوم افراد در مقطعی از زندگی خود به آن مبتلا میشوند. هر فردی در هر سنی میتواند گرفتگی صدا را تجربه کند، اما این مشکل در افرادی که سیگار میکشند و کسانی که از صدای خود زیاد استفاده میکنند (مانند معلمها، خوانندگان، نمایندگان فروش و اپراتورهای مرکز تماس) بیشتر دیده میشود.
گرفتگی صدا باید پس از مدت کوتاهی برطرف شود؛ اما اگر بیشتر از ۱۰ روز طول بکشد، باید به پزشک مراجعه کنید. چون ممکن است از یک بیماری زمینهای جدی ناشی شود.
منبع:دیجی کالا مگ
نظرات