عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا در ایران از «عوارض شدید» واکسن کرونا در برخی از ایرانیها خبر میدهد.
مینو محرز که مدیر پروژۀ تحقیقات تولید واکسن ایرانی کرونا نیز هست، روز چهارشنبه ۱۱ فروردین در مصاحبه با پایگاه خبری «رکنا» گفته است «واکسن روسی در برخی افراد عوارض شدیدی ایجاد کرده که البته در بسیاری از افراد این عوارض برطرف شده، اما در برخی افراد هم هنوز عوارض ناشی از دریافت واکسن روسی کرونا وجود دارد.»
او توضیح بیشتری در مورد این عوارض شدید و تعداد و درصد افرادی که دچار آن شدهاند نداد.
ایران تاکنون چند صد هزار دوز واکسن کرونا از چین و روسیه خریداری کرده و کمی بیش از ۱۶۰ هزار دوز در کشور تزریق شده که بخش اعظم این افراد نیروهای کار نظام بهداشتی هستند.
بروز عوارض در واکسنها موضوع جدیدی نیست، خصوصاً اینکه میخائیل موراشکو وزیر بهداشت روسیه نیز پاییز پارسال در گفتوگو با روزنامه مسکو تایمز گفته بود از هر هفت نفر تزریقکننده واکسن روسی «اسپوتنیک وی» یک نفر عارضه جانبی داشته، اما بهگفته وی، این عوارض «خفیف» بوده است.
وی در ادامه گفته بود این عوارض شامل تب، درد مفاصل و بیحالی در ۲۴ ساعت ابتدایی تزریق واکسن است.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه نیز روز دوشنبه هفته جاری و پنج روز پس از دریافت واکسن کرونا اذعان داشت که «دچار عوارض جانبی» شده است. وی گفت فردای روزی که واکسن دریافت کرده، درد عضلانی خفیفی داشته، اما تب نداشته است.
خبر خرید واکسن «اسپوتنیک وی» واکنشهای اغلب منفی زیادی از سوی برخی مقامات رسمی و شهروندان به دنبال داشت، اما بهتازگی مراجع علمی مستقل این واکسن روسی را تأیید و میزان کارایی آن را ۹۲ درصد اعلام کردند.
همزمان، مینو محرز، عضو ستاد ملی مقابله با کرونا، نیز اعلام کرد که تجهیزات خط تولید واکسن موسوم به «برکت» در مؤسسه برکت خریداری شده و در حال نصب است و «تا خرداد ۱۴۰۰ که این واکسن تأیید شود، این خط تولید نیز به بهرهبرداری خواهد رسید».
وی با اینحال نگفت کدام واکسن روسی را تزریق کرده است. روسیه تاکنون سه نوع واکسن تولید کرده است.
بهمنماه پارسال بستری شدن سه تن از پرستاران بیمارستان امام شهر ساری پس از تزریق واکسن روسی به دنبال وخامت حال آنها در شبکههای اجتماعی خبرساز شد، اما مدیر روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی مازندران این موضوع را تکذیب کرد.
ماه گذشته نیز مدیرکل روابط عمومی وزارت بهداشت ایران اعلام کرد یک پزشک در گناباد استان خراسان رضوی پس از تزریق واکسن روسی اسپوتنیک، دچار خونریزی داخلی شدید شد و هماکنون در بیمارستان بستری است.
کیانوش جهانپور، سخنگوی سازمان غذا و دارو، با تأیید این خبر گفته بود این پزشک پس از تزریق واکسن روسی دچار «علائم گوارشی شده و در مدفوع او خون دیده شد».
وی گفت «هر واکسنی دارای عوارضی است و این موضوع بعید و دور از انتظار نیست».
واکسنهای روسی هنوز از سوی نهادهای بهداشتی جهانی مجوزهای لازم را برای استفاده در طرحهای واکسیناسیون عمومی دریافت نکردهاند. با این حال، ایران برای خرید دو میلیون دوز واکسن «اسپوتنیک وی» با روسیه قرارداد بسته است.
به نقل از خبرگزاری های مسکو تایمز و باشگاه خبرنگاران جوان، بر اساس مطالعات خود روسیه و چندین نهاد خارجی، میزان اثربخشی واکسن تولیدی روسیه بالای ۹۰ درصد است.
همچنین «صندوق سرمایهگذاری مستقیم شرکتهای روسی» روز سهشنبه ۱۹ اسفند خبر داد که این نهاد با ایتالیا، اسپانیا، فرانسه و آلمان برای ساخت واکسن «اسپوتنیک وی» در آن کشورها به توافق رسیده است.
خبر خرید واکسن «اسپوتنیک وی» واکنشهای اغلب منفی زیادی از سوی برخی مقامات رسمی و شهروندان به دنبال داشت، اولی در سال گذشته مراجع علمی مستقل این واکسن روسی را تأیید و میزان کارایی آن را ۹۲ درصد اعلام کردند.
همزمان، مینو محرز، عضو ستاد ملی مقابله با کرونا، نیز اعلام کرد که تجهیزات خط تولید واکسن موسوم به «برکت» در مؤسسه برکت خریداری شده و در حال نصب است و «تا خرداد ۱۴۰۰ که این واکسن تأیید شود، این خط تولید نیز به بهرهبرداری خواهد رسید»./
نظرات