خبر اول

رئیس گروه تغذیه علوم پزشکی شیراز: در صورت مشاهده سبوس پودری در نانوایی از خرید نان خودداری کنید

رئیس گروه تغذیه علوم پزشکی شیراز می گوید: نان کامل حاوی جوانه و سبوس، ضامن سلامت و پیشگیری از دیابت است. نان سفید مانند شکر عمل می‌کند. افزودن سبوس پودری مانع جذب آهن می‌شود و مضر است.

به گزارش اول فارس از شیراز – در راستای پویش ملی «نان کامل» که با شعار «نان و سلامت» آغاز شده است، رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بر ضرورت گنجاندن نان کامل در سبد غذایی خانواده‌های ایرانی تأکید کرد.

«رضیه شناور» رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز نان کامل را نانی دانست که از آردی تهیه می‌شود که هر سه جزء حیاتی گندم شامل جوانه، آندوسپرم و سبوس را در خود حفظ کرده است. وی توضیح داد که بخش عمده ارزش تغذیه‌ای گندم از جمله پروتئین، اسیدهای چرب ضروری و ویتامین‌های گروه B و E در جوانه گندم قرار دارد.

نان به عنوان قوت غالب ایرانیان، سهم قابل‌توجهی از انرژی و ریزمغذی‌های مورد نیاز مردم را تأمین می‌کند. شناور افزود: نان تهیه‌شده از آرد کامل به دلیل دارا بودن فیبر و گلوتن باکیفیت، می‌تواند نقشی کلیدی در پیشگیری از بیماری‌های غیرواگیر مانند دیابت، فشار خون بالا، چاقی و حتی برخی سرطان‌ها ایفا کند.

در مقابل، وی هشدار داد که نان‌های سفید یا نان‌هایی با سبوس‌گیری بالا، به دلیل سرعت بالای جذب، عملاً شبیه شکر عمل می‌کنند؛ این نان‌ها با افزایش سریع قند خون و ترشح زیاد انسولین، زمینه‌ساز افزایش وزن، چاقی شکمی و در نهایت دیابت هستند.

رئیس گروه بهبود تغذیه با اشاره به فواید فیبر موجود در نان کامل، تأکید کرد که این فیبر باعث سیری طولانی‌مدت و مدیریت انرژی دریافتی می‌شود که برای کنترل وزن بسیار مفید است. علاوه بر این، مصرف نان کامل برای دانش‌آموزان از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است؛ چرا که ویتامین‌های گروه B موجود در غلات کامل، به آرامش اعصاب، تمرکز بهتر تحصیلی و کاهش پرخاشگری کمک می‌کند و سیری طولانی‌تر، تمایل آن‌ها به مصرف تنقلات ناسالم را کاهش می‌دهد.

رضیه شناور همچنین در مورد برخی اقدامات نادرست در فرآیند تولید نان هشدار داد و افزود: افزودن سبوس پودری به نان پس از آسیاب‌شدن آرد، نه تنها ارزش غذایی ندارد، بلکه می‌تواند به بدن آسیب برساند. وی دلیل این امر را وجود ماده‌ای به نام فیتات (اسید فیتیک) در سبوس جداشده دانست که با عناصر ضروری مانند آهن، روی و کلسیم پیوند می‌زند و مانع جذب آن‌ها در بدن می‌شود. این ماده تنها زمانی غیرفعال می‌شود که سبوس همراه با آرد، در فرآیند خمیرگیری و تخمیر صحیح قرار گیرد.

وی از مردم خواست که در صورت مشاهده افزودن سبوس پودری، از خرید آن خودداری کرده و موضوع را از طریق سامانه ۱۹۰ به بازرسان گزارش دهند.

در پایان، شناور بر لزوم نقش‌آفرینی سیاست‌گذاران در ترویج نان سالم تأکید کرد و اهمیت نظارت بر کیفیت آرد، میزان نمک مجاز و نحوه پخت را یادآور شد. او همچنین به مردم توصیه کرد تا نان داغ را هرگز در کیسه‌های پلاستیکی قرار ندهند تا از انتقال ریزپلاستیک‌های مضر به نان جلوگیری شود. هدف از پویش ملی نان کامل، اطلاع‌رسانی و فرهنگ‌سازی برای استفاده از این نان سالم است که در حال حاضر در نانوایی‌های یارانه‌ای و آزادپز شیراز و شهرستان‌های فارس در دسترس است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا