وجود مواد نگهدارنده در ماست های صنعتی بسیاری از افراد را به این فکر می اندازد که در خانه ماست درست کنند. ماست خانگی طعم بسیار خوبی دارد و از مواد شیمیایی و افزودنی ها به دور است.
یکی از پرخاصیتترین مواد غذایی ماست می باشد که دارای خواص زیادی است و آن را میتوان در خانه تهیه کرد.
مواد لازم برای تهیه ماست خانگی
- شیر: ۳ لیتر
- ماست: ۳ قاشق غذاخوری
طرز تهیه ماست خانگی
مرحله اول:
ابتدا شیر را در یک قابلمه لعابی یا استیل به مقدار لازم بجوشانید، دقت داشته باشید که دلیل شل بودن یا سفت بودن ماست به جوشاندن شیر بستگی دارد به طوری که اگر شیر را در دمای ملایم مقداری حرارت دهیم که مواد جامد آن بیشتر باشد و حدود ۱۰ تا ۲۰ درصد آب شیر تبخیر شود، ماست سفتی به دست میآوریم. بهتر است از شیر محلی و پاستوریزه نشده استفاده کنید. اگر شیر محلی نداشتید میتوانید از شیر ارگانیک پر چرب استفاده کنید.
مدام شیر را هم بزنید تا پروتئینهای شیر در ته ظرف انباشته و سفت نشوند.
مرحله دوم:
پس از اینکه شیر جوشید حرارت گاز را خاموش کنید و شیر در ظرفی که میخواهید در آن ماست تهیه کنید بریزید.
مرحله سوم:
بگذارید تا دمای شیر حدود ۴۰ درجه سانتی گراد پایین بیاید طوری که انگشت را نسوزاند. برای آزمایش این موضوع انگشت کوچک خود را درون ظرف ماست ببرید و حدود ۱۰ ثانیه صبر کنید اگر دست شما نسوخت دما مناسب است.
مرحله چهارم:
۳ قاشق غذاخوری ماست را با کمی شیر مخلوط کنید و سپس به شیر بیافزایید. ماست باید قبل از اضافه شدن به دمای محیط رسیده باشد.
مرحله پنجم:
حالا ظرفی که شیر مایه زده شده در آن قرار دارد را درب دم کنی بگذارید سپس با پتو یا پارچه گرم ۴ یا ۵ ساعت بپوشانید تا دمای شیر پایین نیاید. این روش گرمخانه گذاری نام دارد. ظرف ماست پس از پتو پیچ شدن نباید تکان بخورد پس بعد از پتو پیچ کردن آن را تکان ندهید.
مرحله ششم:
ظرف ماست را از پتو خارج کنید و درب آن را باز کنید پس از گذشت نیم ساعت ظرف ماست را آرام در یخچال بگذارید و تا چند ساعت به آن دست نزنید.
مرحله هفتم:
حدودا بعد از یک شب ماست شما حاضر است میتوانید آن را میل کنید.
دلیل آب انداختن ماست
اگر ماستی که مایه زده شده و گرفته را قبل از سرد شدن کامل، قاشقی داخل آن کنیم و یا تکان دهیم ماست آب میاندازد پس برای اینکه ماست آب نیندازد باید چندین ساعت ترجیحا یک روز در یخچال بماند تا خودش را کامل بگیرد، اما اگر به هر دلیلی ماست شما آب انداخت آن را دور نریزید و مصرف کنید.
آب ماست، سرم شیر است و ارزش غذایی فراوانی داشته و سرشار از پروتئینهای محلول و ویتامینهای گروه B است.
دلیل ترش و شیرین شدن ماست
- ترش شدن ماست به علت، دمای بالای شیر مایه زده شده، تازه نبودن مایه ماست، مقدار زیاد مایه ماست، زمان تخمیر طولانی، دمای گرمخانه گذاری بالا، کندی سرد شدن ماست پس از خروج از گرمخانه است.
- شیرین شدن یا بی مزگی ماست به علت، کمتر بودن دمای شیر مایه زده شده از دمای بدن، تازه بودن مایه ماست، شیرین بودن مایه ماست، زمان گرمخانه گذاری کوتاه (به دلیل نبودن زمان کافی برای ایجاد عطر و طعم خوشایند مواد مولد شیر مایه زده شده) است.
چند توصیه لازم در تهیه ماست:
۱. اگر ماستتان آب انداخت می توانید با یک دستمال تمیز آب آن را بگیرید.
۲. اگر ماستتان شور شد بهترین راه حل این است که آن را داخل یک کیسه پارچهای تمیز بریزید، سر کیسه را گره بزنید و از یک جایی آویزان کنید و یک ظرف زیر آن قرار دهید تا آب اضافی آن خارج شود پس از انجام این کار اگر باز هم شور بود می توانید هنگام مصرف با کمی آب رقیق کنید
۳. برای حل مشکل شل بودن ماست ظرفتان را داخل یک ظرف پر از آب در حال جوش قرار بدهید و بگذارید چند دقیقه بجوشد.
نکات تکمیلی در مورد طرز تهیه ماست
- ماست از دسر های ایرانی است که همراه غذا خورده میشود.
- ۱۵ دقیقه زمان برای آمادهسازی مواد اولیه و مایحتاج آن لازم است.
- در حدود ۱۵ دقیقه زمان برای پخت و انتظار آن لازم میباشد.
- مقدار مواد اولیه و دستور تهیه برای ۴ نفر است.
نظرات