لذت بردن از قهوه لذیذ به چندین عامل کلیدی مانند منشاء قهوه، برشته کردن، ذخیره سازی و آماده سازی بستگی دارد.
ما میخواهیم به شما کمک کنیم تا قهوه لذیذ مناسب و رست قهوه مناسب را مطابق با ترجیحات طعمی خود انتخاب کنید و سپس شما را در روشهای ذخیرهسازی قهوه و روشهای تهیه قهوه لذیذ راهنمایی کنیم.
هدف نهایی ما این است که یک فنجان قهوه لذیذ ایده آل را در دستانتان بگیرید
راهنمای خرید دانه های قهوه لذیذ مناسب
هر دانه قهوه بسته به محل رشد و نحوه برشته شدن آن طعم متمایزی دارد. متوجه خواهید شد که ممکن است از برخی بیشتر از دیگران لذت ببرید. اگر قبلاً این کار را نکرده اید، پیشنهاد می کنیم چندین نوع مختلف از دانه های قهوه لذیذ را امتحان کنید تا بفهمید کدام یک را ترجیح می دهید. بسته های نمونه قهوه ما راه خوبی برای دریافت انواع دانه های قهوه لذیذ در مقادیر کم است.
شاید سادهترین مکان برای شروع تصمیمگیری باشد که چه قهوهای را ترجیح میدهید این به کاهش انتخاب در بین دانههای قهوه تک منشا و مخلوطهای قهوه لذیذ کمک میکند.
دما و طول فرآیند برشته کردن به طور مستقیم بر طعم قهوه تأثیر می گذارد و اکثر قهوه های هر دسته دارای کیفیت های مشابهی هستند.
به طور کلی، همانطور که دانههای قهوه سبز بو داده میشوند، از طعم تند و اسیدی به طعمی صاف و کامل تغییر میکنند. دانه های قهوه برشته شده روشن زمان برشته شدن کوتاه تری دارند و طعم دانه و خاک را حفظ می کنند (طعم خاکی) در حالی که دانه های قهوه لذیذ برشته تیره معمولاً طعم فرآیند برشته طولانی (طعم دودی یا سوخته) را به خود می گیرند.
سبک | متوسط | تاریک | |
طعم های معمولی | خاکی میوه ای آجیلی |
کاکائو کاراملی | دود سوخته تلخ و شیرین |
بدن | بدن سبک تر | وسط بدن | بدن سنگین تر |
سطوح اسیدیته | بالا – طعمی زنده و روشن | متعادل | طعم کم – مسطح تر |
ظاهر | دارچین قهوه ای روشن | قطرات روغن شکلات شیر روی لوبیا | قهوه ای تیره / سیاه لوبیا بسیار روغنی |
راهنمای خرید قهوه ترک
کافئین قهوه را ترک می کند ترکیب دانه های قهوه ترک از قبل شناخته شده است (که معمولاً از دانه های عربیکا استفاده می شود). بنابراین ، شما در انتخاب نوع لوبیا و افزایش یا کاهش کافئین آن آزاد نیستید. به طور کلی می توان گفت که قهوه ترک موجود در بازار دارای کافئین متوسط است. نه زیاد و نه خیلی کم. بنابراین ، اگر به دنبال قهوه با مقدار کافی کافئین هستید ، باید به دنبال اسپرسو بروید.
راهنمای خرید قهوه اسپرسو
سؤال که همیشه ممکن است به ذهن شما مصرف کنندگان قهوه برسد این است: چه فرقی بین دانه قهوه معمولی و دانه قهوه مناسب برای اسپرسو وجود دارد؟
کافهها به جای قهوه معمولی از یک قهوه ترکیبی برای اسپرسو استفاده میکنند و برای این کار دلایل متعددی دارند. نکات زیادی در این زمینه میتوان گفت اما موارد زیر دلایل اصلی هستند:
سُنت: قهوهای که برای اسپرسو بکار برده می شود بیشتر از سایر قهوه های دیگر رست میگردد. درجه رست مدیوم دارک، طعمی ایجاد کرده است که مردم به آن عادت کردهاند این طعم را نمیتوان با قهوهای با رست مدیوم ایجاد کرد.
قهوه ای که مخصوص اسپرسو باشد وقتی با شیر ترکیب شود مزه بهتری به شما می دهد: اگر بخواهید اسپرسو را به عنوان پایه برای نوشیدنیهای دیگری مثل لاته یا کاپوچینو استفاده کنید، لازم است دانههای قهوه بیشتر رست شده باشند. این باعث میشود طعم قهوه به حالت خامهای شیر غلبه کند که مسئله مهمی است.
قهوه مخصوص اسپرسو ارزانتر است: برای دم کردن قهوه با فرنچ پرس یا فیلتر، قهوه تکخاستگاه یا سینگل اورجین گزینه پرطرفدارتری است. در مورد اسپرسو معمولاً از قهوههای مخلوط استفاده میشود و دلیل آن هم هزینه پایین آن است.
قهوه تکخاستگاه گران است. به همین دلیل، منطقی به نظر میرسد که از یک قهوه پایه ارزانتر، از کشورهایی مثل برزیل و اندونزی، در مخلوط اسپرسو استفاده کنیم.
مشخصات قهوه خوب
کیفیت قهوه با درجه ای که محصول نیازهای خریداران و مصرف کنندگان را برآورده می کند و با ویژگی های حسی و سلامت مورد انتظار قهوه اکوادور مطابقت دارد، اندازه گیری می شود.
ویژگی های ارگانولپتیک یا حسی قهوه به اسیدیته، تلخی، بدن، عطر و طعم قهوه اشاره دارد که مصرف کننده هنگام چشیدن نوشیدنی قهوه درک می کند. کیفیت حسی قهوه نه تنها کیفیت تجاری نهایی دانه را نشان میدهد، بلکه اجازه میدهد تا شرایط فرآیند در مزیت و مراقبت از قهوه، از زمان کشت آن تا به دست آوردن نوشیدنی ایجاد شود.
عطر اولین کیفیتی است که در قهوه با بوییدن نمونه احساس می شود. از تعداد زیادی مواد تشکیل شده است و میتوان آن را بهعنوان شیرین، خاکی، شیمیایی، مشخص، زیاد و معمولی قهوه طبقهبندی کرد.
اسیدیته طبیعی یکی از ویژگی های مطلوب و مورد توجه قهوه گونه Coffea arabica است. از راه مرطوب بهره مند می شود این مورد قهوه و قهوه اکوادور از کنیا است.
شدت آن با درجه برشته شدن اصلاح می شود. اسیدیته زمانی که به عنوان ترش، تند،تند، قابض یا غایب طبقه بندی می شود، نامطلوب است که ناشی از برداشت بد و مزایای قهوه است.
تلخ بودن آن به دلیل ترکیب شیمیایی آن از ویژگی های قهوه معمولی است. در قهوه اکوادور تا حد متوسط مطلوب است. گونه Coffea canephora (Robusta) تلخ تر از قهوه آن گونه عربیکا است.
یک قهوه خوب اکوادوری، بدنی کامل، متوسط و متعادل نشان می دهد.
قهوه از کجا بخریم
قهوه را حتما بعد از اینکه مطالعات و تحقیقات خود را در زمینه کیفیت، مزه و طعم، قیمت و سایر مشخصات کامل را بدست آوردید حالا نوبت به خرید دانه های قهوه یا پودر آن می رسد که شما باید بهترین مرکز خرید را هدف قرار دهید چرا چون همه ی آیتم های مد نظر شما را باید بدانند و در اختیار شما قرار دهند که در سراسر کشور فروشگاه های بزرگی وجود دارند و بهترین نوع قهوه ها را در اختیار شما مصرف کنندگان قرار می دهند.
شما می توانید قهوه اصل را اگر دچار ایهام و تردید در خرید آن هم ندانید که کدام فروشگاه باشد را، با تهیه یک شات از قهوه مورد نظر و نوشیدن آن کاملا متوجه طعم و مزه آن خواهید شد و سپس با خیالی آسوده خرید قهوه خود را نهایی می کنید.
قهوه بدون کافئین از کجا بخریم
اگر شما فردی هستید که برای شروع صبح خود به تکان نیاز دارید، قهوه بدون کافئین ممکن است بیهوده به نظر برسد. اما چیزهای بیشتری برای دوست داشتن قهوه وجود دارد: آیین، عطر، و البته طعم با بدون کافئین، این چیزی است که می توانید در هر زمانی از روز از آن لذت ببرید.
قهوه بدون کافئین ممکن است شهرت بدی داشته باشد، اما دوران مصرف بدون کافئین به پایان رسیده است. راهنمای ما برای بهترین قهوه بدون کافئین، برندهایی را که در درجه اول طعم قرار می دهند، مرور می کند.
این قهوه بدون کافئین سوئیس ۱۰۰% بدون مواد شیمیایی و آب فرآوری شده توسط قهوه لایف بوست کم کافئین، اسیدیته کم، ارگانیک و به طور پایدار از کوه های نیکاراگوئه تهیه می شود.
تاریخچه قهوه عربیکا
قابل حدسه که گونه عربیکا مربوط به کشور های عربی باشه. درختان قهوه عربیکا در منطقه کوهستانی یمن، اتیوپی (جنوب غربی) ، سودان (جنوب شرقی) و گواتمالا رشد میکنند.
گیاهان قهوه تحت عنوان Coffea طبقه بندی میشوند ، این گیاهان درختچه های همیشه سبزی هستند که در حال حاضر در نقاط مختلف جهان رشد میکنند ولی بیشتر این درختان در ارتفاعات بالا کشت میشن ، به دلیل رشد گیاهان قهوه عربیکا در ارتفاعات ، ابتدا قهوه در ارتفاعات اتیوپی ، جایی که در طول سال نسبت به بقیه مکان ها نوسانات دمایی کمتری داشت ، کشت میشد.
درختان قهوه عربیکا در ارتفاع حدود هزار تا دو هزار متر از سطح دریا قابلیت کشت دارند . این گونه نسبت به شرایط آب و هوایی بسیارحساس بوده و در مقابل آفات نیز آسیب پذیراست.
اولین گونه کشت شده ی درخت قهوه
بیش از ۷۵ نوع قهوهی شناخته شده در جهان وجود دارد. تقریبا ۷۰ درصد از تولید قهوه در جهان از گونه Coffea Arabica است که به اختصار “Arabica” نامیده می شود.
Coffea Arabica اولین گونه کشت شده از درخت قهوه است و هنوز هم بیشترین رشد و کشت را در سراسر جهان دارد و بین مردم نیز دارای طرفداران زیادی است. این گونه به طور چشمگیری نسبت به سایر قهوه های تجاری، کافیا کایفورا یا روبوستا برتر است.
شناسنامه قهوه عربیکا
- فرمانرو= گیاهان
- گیاهان گلدار
- دولپهایهای نو
- آستریدها
- راسته= گلسپاسیسانان
- تیره= روناسیان
- زیرخانواده= روناسیان ایگزوروئیدائه
- تبار= Coffeeae
- سرده= گیاه قهوه
- نام علمی= Coffea arabica
مزایای قهوه عربیکا
- طعم بی نظیر و فوق العاده عالی
- ترشی کمتر
- کافئین کمتر نسبت به دانه های ربوستا که باعث آرامش می شود
- دارای مقادیر زیادی آنتیاکسیدان است که برای پیشگیری از سرطان مفید می باشد.
- مزایای ضد میکروبی دارد
- پیشگیری از آلزایمر ، پارکینسون و بیماری های اختلال حافظه
- افزایش تولید هورمون آندورفین در بدن
- کاهش وزن و لاغری به دلیل دارا بودن کافئین
- تقویت ناخن و استخوان ها به دلیل وجود پتاسیم در آن
معایب قهوه عربیکا :
- قیمت گرانتر نسبت به بقیه محصولات
- آسیب پذیری در مقابل آفات
- نسبت به دانه های ربوستا قند و چربی بیشتری دارد
- اسیدیته کمتر نسبت به بقیه قهوه ها
ویژگی ظاهری دانه عربیکا :
- دانه ای تخت و صاف
- بیضی شکل تر از دانه های دیگر قهوه ها
- خط وسط لوبیای دانه کمی دارای انحناست
دانه های قهوه روبوستا حدود سی درصد از قهوه های مصرفی جهان را تشکیل میدهند. در مطالب پیشین، یکی از گونههای قهوه به نام عربیکا شرح داده شد، حال باید از گونه ای دیگر به نام روبوستا Robusta صحبت کنیم و با مزایا و معایب قهوه روبوستا، خواص قهوه روبوستا و انواع قهوه روبوستا آشنا شویم.
درختان روبوستا برای رشد به ارتفاع حدودی زیر ۱۰۰۰ متر نیازمندند. تنههایی تنومند و قدرتمند، ویژگیهایی هستند که این درختان را قادر میسازد تا در شرایط سخت و نامناسب، هم چنان استوار بمانند و آسیبی نبینند. درخت یا درختچه روبوستا تا ارتفاع ۱۰ متر نیز ممکن است رشد کنند.
اولین بار قهوه روبوستا در قرن ۱۸ میلادی در کشور کنگو توسط بلژیکی ها کشف شد. و با نام Coffea canephora نام گذاری شد ، با این حال این درخت جزو درختان بومی جنگل های استوایی نزدیک دریاچه ویکتوریا در کشور اوگاندا نیز به شمار می رود.
این نوع قهوه حدود یک سال بعد برای اولین بار وارد آسیا شد و در کشور هایی که قهوه عربیکا کشت می کردند پرورش داده شد.
در سال ۱۸۶۹ به علت آفتی که باعث از بین بردن درخت قهوه عربیکا در سریلانکا ، اندونزی و … و مقاوم تر بودن درخت قهوه روبوستا به این نوع آفت ، مزارع قهوه زیر کشت کشور های آسیای جنوب شرقی ، همچون اندونزی ، هند و ویتنام و … را به خود اختصاص داد.
ویژگی های گیاه شناسی قهوه روبوستا
مانند سایر درختان قهوه ، این نوع قهوه نیز از درخچه های قهوه بدست می آید اما با این تفاوت که این درختچه ها به حدود ۱۰ متر ارتفاع نیز دیده می شود و اندازه بزرگتری نسبت به سایر انوع درخت قهوه خواهد داشت.
به علت طول تنه درخت ، تراکم کاشت این نوع قهوه از نوع عربیکا کمتر می باشد و فاصله درخت کاری باید کمی با فاصله تر صورت پذیرد.
Coffea canephora مقاومت بیشتری نسبت به درخت عربیکا دارد و سالانه نیاز به ۲۲۰۰ الی ۳۰۰۰ میلیمتر بارندگی دارد و نسبت به کم آبی مقاوم تر است. ارتفاع از سطح دریا در این نوع گیاه بین ۰ تا ۸۰۰ متر می باشد.
درخت روبوستا مقاومت بیشتری به آفت های درختی ، کم آبی و CLR دارند و همچنین هزینه کاشت و نگهداری کم این درخت باعث شده در کشور های جنوب شرقی آسیا تولید خوبی از خود نشان دهد.
با این حال درخت در برابر سرما کمی از خود ضعف نشان می دهد و درجه حرارت مطلوبش بین ۱۸ درجه تا ۳۶ درجه سانتی گراد می باشد.
ویژگی دان قهوه روبوستا
عطر و طعم قهوه روبوستا به اندازه قدرت درخت ، قوی نیست ، به این دلیل که مقدار کم تری مواد مغزی به گیلاس قهوه می رسد. که مستقیما روی کیفیت قهوه تاثیر گذار خواهد بود.
این نوع قهوه تقریبا در همه موارد از نوع عربیکا ضعیف تر است زیرا داری قند ، اسیدینه و چربی کمتری نسبت به عربیکا می باشد. با این حال به دلیل کافئین بالا و اسید کلروژنیک زیاد دارای طعم تلخ می باشد.
قهوه روبوستا به دلیل کافئین بالایی که دارد یک شات اسپرسو انرژی تمام روز را برای شما فراهم خواهد نمود.
مزایای قهوه روبوستا
- کشت آسان
- کم چرب
- کافئین بالا ( حدود ۲.۷ درصد در مقابل ۱.۵ درصد قهوه عربیکا)
- هزینه نصف قهوه عربیکا
معایب قهوه روبوستا
- طعم خسته کننده
- تلخی بالا
- کیفیت پایین.
خواص قهوه روبوستا
خواص قهوه روبوستا نیز مانند سایر انواع قهوه می باشد با این تفاوت که به علت وجود کافئین بیشتر باعث هوشیاری بیشتر و افزایش تمرکز قوی تر می شود.
همچنین تاثیر بیشتری روی چربی سوزی دارد و باعث بهتر شدن عملکرد فیزیکی بدن می شود.
قهوه خوب چه مارکی بخرم
قهوهی کم بو داده، آنتیاکسیدان بیشتری نسبت به قهوهی برشتهی تیرهاش دارد؟ اگر این شما را متقاعد نکرد که شروع به نوشیدن سوخاری های سبک کنید، طعم شیرین و برشته غلات این برند آمازون متقاعد خواهد شد. منتقدان آن را دوست دارند که در فرنچ پرس یا به شکل سرد دم شود.
ملیتا عالی کلمبیا این تفالههای قهوه عربیکا که غنی از آن هستند، یک فنجان قهوه با برشته متوسط را برای شما به ارمغان میآورد که برای یک بعد از ظهر عالی است این آسیابها بافت ظریفی دارند و یک فنجان پر بدن با طعم وانیل فرانسوی دم میکنند.
قهوه اتیوپی به خاطر طعم میوه ای و گُلی آن شناخته شده که تا حد زیادی به نوع پردازش مورد استفاده در آن بستگی دارد. روش های مورد استفاده برای تولید قهوه در اتیوپی تقریبا در هیچ نقطه دیگری از دنیا (به جز برزیل) استفاده نمی شود.
این قهوه معمولا اسیدیته بالایی دارد.
تاثیر ارتفاع روی طعم قهوه اتیوپی
قهوه از قرن ها پیش به صورت وحشی در اتیوپی رشد می کرده و انسان در کاشت آن نقشی نداشته زیرا محیط این نواحی برای تولید قهوه بسیار ایده آل می باشد.
دان قهوه کیمبو قهوه ای لذیذ، عطری غنی، طعم ملایم و شیرینی تند و لطیف.
طرز برشته شدن مخلوطی با عطر فوق العاده غنی و در عین حال طعم ملایم به دست آمده است.
بعد از دم کردن، متوجه شیرینی کمی تند، معمولی قهوه های ایتالیایی خواهید شد.
این قهوه، کرم آجیل طلایی عالی را ایجاد می کند.
هفتاد درصد قهوهی تولیدی تانزانیا عربیکا است که اغلب در ارتفاعات کلیمانجارو کشت میشود. درختچههای روبوستا نیز معمولاً در نزدیکی دریاچهی ویکتوریا و در ارتفاعات پایینتر به چشم میخورند. درختچههای قهوهی تانزانیا معمولاً کمبازده هستند و همین مسأله کار را برای کشاورزان دشوارتر میکند.
قهوه تانزانیا، مانند قهوهی کنیا، از اسیدیتهای شفاف، زنده و شراب-مانند برخوردار است و گاهی حتی با کمی تیزی همراه است. قهوه تانزانیا طعمی قوی و پیچیده دارد و تنواریاش (body) متوسط رو به بالاست که حالتی غلیظ و خامهای به این قهوه میدهد. طعمیاد توتهای شیرین را به وضوح میتوان در قهوهی تانزانیا حس کرد؛ طعمی میوهای که گاهی طعمیاد چوب سرو نیز در آن یافت میشود.
ارتفاع رشد: ۱۴۰۰ تا ۱۸۰۰ متر بالاتر از سطح دریا
گونههای عربیکا ، کِنت، بوربون
دورهی برداشت: جولای تا اگوست (در شمال تانزانیا)، آوریل تا مِی (در جنوب تانزانیا)
عطریاد: توتون پیپ ملایم
طعمیاد: شاهتوت، لیمو، چای سیاه، کیوی، شکلات
تنواری: متوسط رو به بالا
اسیدیته: شفاف، تند و تیز، مرکباتی
مانند بسیاری از نواحی قهوهخیز جهان، درصدی از دانههای قهوهی برداشت شده، دانههای پیبری (Peaberry) هستند، یعنی هر میوهی قهوه به جای دو دانه، یک دانهی قهوه در خود دارد که جداگانه جمعآوری شده و با عنوان قهوهی درجهیک به فروش میرسد. قهوهی تکدانه میتواند طعمیادهای بهتری داشته باشد که طی فرآیند برشتهکاری خود را نشان خواهد داد.
با این حال، قهوهی تکدانه یا پیبری حتی اگر قرار باشد با دیگر قهوهها ترکیب شود، باید پیش از ترکیب، به صورت جداگانه برشته و سپس ترکیب شود، زیرا تفاوتهای شکل و اندازهی این قهوه نیازمند شیوهای متفاوت از برشتهکاری است و میتواند منجر به برشته شدن بیش از حد یا کمتر از میزان مورد نیاز شود.
کریم
تاریخ : ۱۳ - فروردین - ۱۴۰۱
قهوه فقط قهوه ایتالیایی برند ….جلد آبی
بخورید نوش جان حالش را ببرید از صبح تا شب سرحالی