اقتصادیخبر اولعلمی

راهنمای کاردانو و ADA در دنیای رمزارزها| کاردانو چیست و چرا اهمیت دارد؟

کاردانو سکه DA

اول فارس اقتصادی: بلاک‌چین و رمزارز با بیت‌کوین زمانی که توسط ساتوشی ناکاموتوی مرموز و ناشناس معرفی شد، طوفانی در سال ۲۰۰۹  در جهان به راه انداخت. به دلیل طراحی یکتای بیت‌کوین و اولین بودنِ آن، رمزارز به عنوان یک روش ذخیره ارزش جایگزین، به شدت محبوبیت یافت.

اتریوم در سال ۲۰۱۵ معرفی شد. یکی از کلیدی‌ترین ویژگی‌های ارائه شده توسط اتریوم قابلیت قراردادهای هوشمند است که می‌تواند پرداخت‌های دیجیتال را به سرعت رصد و اجرای توافقات را به صورت خودکار در صورتی که مفاد آن رعایت شده باشد، تضمین کند. اتریوم یک شبکه بلندمرتبه است و برای امور مالی غیرمتمرکز (DeFi)  و نشان‌های معاوضه پذیر بستر بسیار مناسبی است.

کاردانو حالا برجسته‌ترین پلتفرم بلاک‌چین است که پس از بیت‌کوین و اتریوم روانه بازار می‌شود. اما مساله به همین جا خلاصه نمی‌شود.

تنها حدود یک سال قبل، رمزارز اصلی کاردانو موسوم به آدا ADA به کمترین قیمت خود یعنی زیر ۰.۰۲ دلار سقوط کرد. اما در یک سال گذشته اتفاقات زیادی رخ داد. آدا حدود ۷۴۰۰ درصد از آن زمان رشد داشته است. از زمان انتشار پس از بیت‌کوین و اتریوم، آدای کاردانو حالا سومین رمزارز بزرگ دنیا از نظر سرمایه در بازار است.

بهتر است نگاهی داشته باشیم به اینکه کاردانو چیست و آینده برای این بلاک‌چین نسل سوم چه ارمغانی خواهد داشت.

کاردانو چیست، و چه چیزی آن را از دیگر پلتفرم‌های بلاک‌چین متمایز می‌کند؟

کاردانو یک بلاک‌چین منبع باز و عمومی برای ساخت و اجرای قراردادهای هوشمند و دیگر پروتکل‌های غیرمتمرکز است. پروژه توسط تیمی به رهبری چارلز هاسکینسون یکی از موسسین اتریوم ایجاد شد. برعکسِ بسیاری از بلاک‌چین‌ها، کاردانو با یک مقاله کار خود را آغاز نکرد. اما اولین بلاک‌چین به دقت بازبینی شده و توسعه یافته توسط متخصصین دانشگاهی در زمینه مربوطه است.

تکنولوژی بلاک‌چین پیش از کاردانو

هاسکینسون و دیگران همواره متعرض کمبودهای بیت‌کوین و بلاک‌چین‌های اتریوم بودند.

بیت‌کوین به منظور حذف نهادهای قانونی متمرکز (مانند بانک‌ها) برای تایید تراکنش‌ها ایجاد شد. با توجه به طراحی ساده‌اش، بسیار ایمن بود. اما بلاک‌چین بیت‌کوین قابل اصلاح نبود و خارج از مساله پرداخت، استفاده‌های کمی داشت. بیت‌کوین حالا بلاک‌چین نسل اول نامیده می‌شود.

اتریوم غالبا بلاک‌چین نسل دوم نامیده می‌شود. اتریوم در سال ۲۰۱۵ به عنوان پلتفرمی برای گسترش قراردادهای هوشمند و اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز ایجاد شد. این موضوع کاربران را قادر به مبادله پول، دارایی، سهام و یا هرچیز باارزشی به صورت شفاف و به دور از تعارض می‌سازد و همچنان از نیاز به یک نهاد متمرکز اجتناب می‌کند. اما اتریوم مشکلاتی از قبیل کارمزد بالا و مقیاس پذیری دارد.

کاردانو بخشی از تکنولوژی بلاک‌چین موسوم به نسل سوم است که شامل پلتفرم‌هایی مانند پولکادات و کازماس است. فارغ از مقیاس پذیری، پلتفرم‌های نسل سوم مانند کاردانو است که در جستجوی قابلیت همکاری و تعمیم، مسائل مربوط به پایداری که نسل‌های پیشین را متاثر کرده است.

شروع کاردانو

هاسکینسون کاردانو را با همکار قدیمی‌اش در اتریوم جری وود در سال ۲۰۱۴ و پس از ترک اتریوم آغاز کرد، آنها با یک دید متفاوت نسبت به تیمی که اتریوم را اداره می‌کردند در خصوص حاکمیت و نقش سرمایه مخاطره آمیز کار خود را آغاز کردند.

کاردانو توسط همان موسسه‌ای که به پژوهش و توسعه پروتکل و اجتماع آن کمک کرد، پشتیبانی می‌شود. شرکتِ انتفاعیِ ورودی خروجی هنگ کنگ (IOHK) پیشگام توسعه پروژه کاردانو است.

هاسکینسون همچنین رییس IOHK است. پروژه افراد دانشگاهی سرآمدی را از چندین دانشگاه در سراسر جهان برای بازبینی کارشان پیش از عرضه کاردانو به جهان به خدمت گرفته است.

در سال ۲۰۱۷، کاردانو رمزارز اصلی خود را تحت عنوان آدا رونمایی کرد که به احترام آدا لاولِیس ریاضیدان قرن نوزدهم و فرزند لورد بارون شاعر انگلیسی نام گذاری شده است.

لاولیس به عنوان اولین برنامه نویس کامپیوتر در سراسر جهان شناخته می‌شود چرا که اولین نفری بود که ایده الگوریتم ماشینی را برای موتور تحلیل شبیه به کامپیوتر منتشر کرد. پروژه کاردانو نام خود را از دانشمند ایتالیایی جرولامو کاردانو وام گرفته است.

فلسفه کاردانو

کاردانو از همان ابتدا از دیگر پروژه‌های بلاک‌چین متفاوت بوده است. به جای انتشار یک مقاله، کاردانو مجموعه‌ای از اصول طراحی منحصر به فرد و بهترین اقدامات دانشی مهندسین را اتخاذ و جاده‌هایی برای کاوش‌های ادامه‌دار به منظور دستیابی به اهدافش ایجاد کرد.

این تصمیم را برای محبوبیت جهانی اتریوم در سال‌های نه چندان دور چالش برانگیز می‌دانند. پروژه کاملا مرجع باز و بدون حق انحصاری است.

معماری بلاک‌چین کاردانو: CSL و CCL

بلاک‌چین کاردانو به دو لایه قشربندی می‌شود، لایه تصفیه کاردانو (CSL) و لایه محاسباتی کاردانو (CCL) که کاردانو را از پلتفرم‌های قراردادهای هوشمند معمول جدا می‌کند. اتریوم از معماری یک لایه بهره می‌برد که تراکم شبکه‌ای، تراکنش‌های کند و کارمزدهای بالا تجربه کرده است.

کاردانو درصدد رسیدگی به این مسائل از طریق CSL و CCL است.

لایه CSL آن تراکنش‌های همتا به همتا مانند انتقال نشان بین کاربران را تسهیل می‌کند. CSL دفتر تراز کل کاردانو است. با استفاده از الگوریتمِ اجماع محور اثبات سهام (پروتکل اوروبروس) برای خلق بلوک‌های جدید و تایید تراکنش‌ها، کاردانو بنا دارد که پروتکل اثبات کار بیت‌کوین را ارتقا دهد.

لایه CCL جاییست که کاردانو می‌خواهد تمایز خود را به رخ بکشد. CCL نیازهای محاسباتی بلاک‌چین را قدرتمند و آن را قادر به اجرای قراردادهای هوشمند می‌کند.

این لایه جدا از لایه تصفیه عمل می‌کند تا انعطاف پذیری برای تغییرات آتی را تضمین کند. پروتکل خارج از زنجیره آن امکان ارائه انعطاف پذیری حافظه‌های داده‌ای بالاتر را داده و نوعی از مدل دسترسی ارائه می‌دهد که کاربران را قادر به ایجاد قوانین دلخواه آنها برای تایید تراکنش‌ها می‌کند.

فهم مفاهیم کلیدی

اثبات سهامِ اوروبروس

اوروبروس الگوریتم مورد اجماعِ کاردانوست که یک مدلِ اثبات سهام پیچدار است. اثباتِ سهام گره‌ها با بیشترین تعداد سهام (یا سکه) را قادر به ایجاد بلوک‌های تراکنش می‌کند. الگوریتم اوروبروس به شیوه متفاوتی کار می‌کند.

کاری که تیم کاردانو با اوروبروس انجام داد تقسیمِ زمانِ فیزیکی به دوره‌هایی متشکل از چند بخش است که این بخش‌ها پریودهای زمانی ثابتی هستند. این دوره‌ها به صورت سالیانه عمل می‌کنند؛ یعنی زمانی که یک دوره تمام شد؛ دیگری آنلاین می‌شود. این موضوع به کاهش تراکم شبکه و ذخیره کارمزدهای مرتبط کمک می‌کند.

دوره‌ها بیشتر تقسیم می‌شوند، که هر کدام یک بخش زمانی رهبرِ انتخاب شده توسط گره‌های دیگر را خواهد داشت. این رهبران ایجاد و تایید بلوک‌های تراکنش برای اضافه شدن به بلاک چین را مشاهده می‌کنند. اگر بخشِ رهبر انتخاب شده نتواند یک بلوک تراکنشی در یک دوره ایجاد کند، بخشِ رهبرِ بعدی باید شانس خود را امتحان کند.

بلوک‌های تراکنشی که توسط بخش‌های رهبر ثبت می‌شوند توسط تاییدکنندگان ورودی مورد بازبینی بیشتری قرار می‌گیرند، اینها دومین گروه سهام‌دارانند که پروتکل اوروبروس را اجرا می کنند. این تاییدکنندگان ورودی، همچنین بر مبنای میزانِ نشان‌های آدا که در شبکه سهام‌دار آن هستند انتخاب می‌شوند.

فرآیند استخراج اوروبروس نیاز به پروتکل اثباتِ کار مصرف کننده انرژی را از میان می‌برد که منبعی بحث برانگیز و ایجاد کننده منفی نگری برای شبکه‌های بیت‌کوین و اتریوم بوده است.

اثبات سهام

اثبات سهام ساز و کارِ مورد اجماعیست که جایگزین پروتکل اثبات کار ارائه شده توسط بیت‌کوین است. یک پروتکل اثبات کار به استخراج کنندگان رمزارز این امکان را می‌دهد تا با سرمایه گذاری توان محاسباتی، برای مشاهده اینکه چه کسی برای استخراج یک بلوک تراکنشی انتخاب می‌شود، اقدام کنند. استخراج کننده موفق با سکه اصلی شبکه پاداش می‌گیرد.

اثبات سهام، پروتکلی که اتریوم برای به کارگیری آن در توسعه اتریوم ۲.۰ در حال تلاش است، گره‌ها را بر مبنای حجم سکه‌هایی که سهام‌داری می‌کنند انتخاب می‌کند. بخش‌های رهبر به صورت تصادفی انتخاب می‌شوند و نیازمند ایجاد و تایید بلوک‌های تراکنشی در شبکه هستند.

هدف کاردانو این است که این انتخاب را با استفاده از پروتکل اوروبروس خود، تا جای ممکن تصادفی‌تر و ایمن‌تر سازد. با ارتقای اخیر پلتفرم موسوم به ماری، توسعه دهنده می‌تواند سرانجام نشان‌های ایجاد شده بر روی بلاک‌چین کاردانو را همانند رمز ارز آن یعنی آدا ایجاد کند. کاربران قادر به ذخیره دارایی دیجیتال خود بر روی کیف پول موسوم به دیدالوس یا کیف پول سوپرلایتِ یوروئی خواهند بود.

هارد فورک مری: یک بلاک‌چین چند نشانه

هارد فورک‌ها تغییرات مهم کد مرجع یک پروتکل بلاک‌چین هستند و تحولات چشمگیری که باعث از کار افتادن نسخه‌های پیشین می‌شود را به ارمغان می‌آورند.

ارتقای اخیر کاردانو هارد فورک مری است که شبکه را به فاز جدید خود وارد کرد. این ارتقا به نام مری شلی نویسنده “فرانکنشتین” به معنای گذار بلاک‌چین کاردانو از عصر غیرمتمرکز (یعنی شلی) به یک عصر چند دارایی است که کاردانو آن را فاز گوگن  می‌نامد. گوگن که به احترام دانشمند کامپیوتر ژوزف گوگن نام گذاری شده است، کاردانو را تبدیل به پروتکلی می‌کند که امکان ایجاد نشان‌های دلخواه بر روی شبکه را به توسعه دهندگان و بنگاه‌های اقتصادی خواهد داد.

با ترکیب هارد فورکی که از ۲ مارس برقرار و منجر به پذیرش وسیع‌تر کاردانو در جامعه DeFi شد حالا، مشتاقان رمزارزها برای DeFi خود در جستجوی مقیاس پذیری بیشتر، نشان‌های معاوضه پذیر (NFT)  و یا پروژه‌های سکه‌های باثبات هستند که می‌توانند به کاردانو انتقال یابند.

مری بخش کلیدی استراتژی رشد IOHK را تشکیل می‌دهد. این ارتقا حذف کارمزدهای گازی بالا و همچنین شبکه‌ای امن‌تر و مقیاس پذیرتر را تضمین می‌کند و جایگاه کاردانو را تا حد قاتل بالقوه اتریوم بالا می‌برد.

پس از گوگن، دیگر مورد در نقشه راه کاردانو برای توسعه آینده، عصرِ باشو است که هدف آن بهبود قابلیت تعمیم و مقیاس پذیری است. عصر پایانی عصر ولتر خواهد بود که سیستم خزانه داری و رای گیری را برای حاکمیت معرفی می‌کند.

تیم حامی کاردانو

IOHK

IOHK یک سازمان انتفاعیست که کاردانو را پشتیبانی می‌کند و با بستن قراردادی چندساله با شرکت بلاک‌چین امورگو، بنا دارد تا شمول مالی بهتری رقم بزند. هاسکینسن بسیار در خصوص استفاده کاردانو از کیس‌های آفریقا و اراده برای کمک به بهبود وضع فقر در جهان سخن گفته است.

موسسه کاردانو

موسسه کاردانو یک سازمان غیرانتفاعی سوییسی مستقل است که هدف آن استاندارد سازی، حفاظت و ارتقای تکنولوژی کاردانو از طریق ایجاد مشارکت با دیگر شرکت‌ها و همچنین کمک به وضع قانونی است که صنعت رمزارز و بلاک‌چین را متاثر می‌کند.

امورگو

امورگو شریک تجاری پروژه کاردانو است و بازوی سرمایه بازرگانی و ریسک پذیر شرکت است.

آینده برای پروژه کاردانو چه ارمغانی دارد؟

کارمزدهای بالا همواره عامل محدود کننده فضای DeFi بوده است. همانطور که جاذبه این پروژه‌ها با ثبت ارزش‌های باثبات افزایش می‌یابد، کارمزدهای گازی اتریوم آنها را به فعالیتی گران بدل کرده است. کاردانو در تلاش است تا با ارتقای ماری این مشکل را برطرف کند.

توسعه دهندگان کاردانو حالا می‌توانند نشان‌های دلخواه بسازند یا پروژه‌هایی را از دیگر بلاک‌چین‌ها به شبکه کاردانو وارد کنند. این می‌تواند برای پروژه‌های جدید و جالبی مانند DeFi و اکوسیستم NFT مفید باشد.

آیا ارتقای مری کاردانو می‌تواند نهایتا تبدیل به یک چالش جدی برای اتریوم شود؟ در حالی که کاردانو در حال نوآوری است، دیگر پلتفرم‌های بلاک‌چین شامل اتریوم نیز بیکار ننشسته‌اند تا مشکلاتی از قبیل مقیاس پذیری و همچنین پایداری را حل کنند.

اما در عصر تکنولوژی، لزوما بهترین تکنولوژی برنده نیست، بلکه بهترین استراتژی کسب و کار برنده بازیست. زمان ثابت خواهد کرد استراتژی ۵۰۰ شرکت برتر و آفریقای کاردانو چیره خواهد شد یا خیر.”منبع:اقتصادآنلاین”

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا