روش اصیل کباب بریانی سنتی اصفهان در خانه
اگر علاقه مند به غذایی خوشمزه، مقوی، پرخاصیت، لذیذ هستید فقط کافیست یکبار بریانی را امتحان کنید. “بریانی” غذایی است که می تواند به عنوان غذایی کامل برای نوجوانان, جوانان و همه باشد.
-
مواد لازم برای کباب بریانی ( اصفهان )
-
- گوشت سر دست گوسفند ۵۰۰ گرم
- دنبه ۵۰ گرم
- جگر سفید گوسفند ۱۰۰ گرم
- پیاز ۲ عدد
- پودر دارچین ۱ قاشق غذاخوری
- زعفران دمکرده ۱ قاشق چایخوری
- گردو ، خلال پسته و بادام مقداری
- نعنا خشک و نمک و فلفل سیاه مقدار لازم
اسم بریانی را بدون شک شنیده اید. که البته اسم صحیح آن بریان یا بریون است. در شهر زیبای اصفهان جایگاه خاصی دارد. البته اسم بریان در نقاط مختلف جهان روی غذاهای مختلفی گذاشته شده ولی بریان یا بریانی اصفهان از گوشت گوسفند تهیه میشود که آبپز و سپس چرخ شده است. این گوشت بعد از آن همراه با دارچین و نعنا در کفگیرهای مخصوص ریخته شده و روی آتش پخته میشود. بریانی را معمولاً با جگر سفید پخته چرخ شده روی نان سنگک سرو میکنند. در شهر اصفهان رستوران های خاصی هستند که فقط بریان و آبگوشت آن را سرو میکنند و غذای دیگری ندارند، به همین دلیل هم به این رستوران ها «بریانی» گفته میشود. به همین خاطر است که مردم شهرهای دیگر با مشاهده اسم بریانی روی مغازه ها اغلب تصور میکنند که اسم غذا بریانی است. بریان اصفهان به چرب بودن مشهور است.
طرز تهیه بریانی (بریان) اصفهان
مرحله اول:
گوشت گوسفند ،دنبه، ۱ عدد پیاز ، چند قاشق روغن مایع و ۴ لیوان آب را داخل قابلمه ای بریزید و روی حرارت متوسط قرار دهید تا گوشت بپزد و نرم شود (پس از پخت مقداری آب گوشت ته قابلمه باقی بماند).
مرحله دوم:
جگر سفید را خرد کنید و با ۲ لیوان آب، ۱ پیاز خرد شده، چند قاشق روغن، مقداری نمک و فلفل داخل قابلمه ای بریزید و با حرارت متوسط بپزید. پس از اینکه پخت و آب آن تمام شد کمی تفت دهید سپس چرخ کنید و کنار بگذارید.
مرحله سوم:
مخلوط گوشت گوسفند و دنبه را نیز پس از پخت همراه با یکی دو قاشق از آب آن چرخ کنید. سپس با زعفران دم کرده، مقداری نعنای خشک، نمک و فلفل سیاه مخلوط و بار دیگر چرخ نمایید.
مرحله چهارم:
روش اصیل تهیه بریانی اصفهان این است که از قالب مخصوص بریان که شبیه به کفگیر است استفاده کنید. اما در صورتی که دسترسی به این قالب ها ندارید میتوانید از یک تابه کوچک استفاده کنید. آن را روی حرارت قرار دهید تا داغ شود سپس کمی از آب و روغن مانده از پخت گوشت را کف قالب بریزید. کمی دارچین، زعفران و فلفل هم کف قالب بپاشید. حال، یک کوفته بزرگ از مایه بریان (گوشت گوسفند و دنبه چرخ شده) بردارید و آن را در قالب قرار دهید و با دست رویش را صاف کنید. سپس قالب را دوباره روی حرارت بگیرید.
برای سرو از قبل بشقابی آماده کنید و یک تکه نان سنگک روی آن قرار دهید. مقداری آب گوشت روی نان بریزید تا چرب شود. بعد از چند دقیقه که زیر بریان شما سرخ شد، آن را روی نان سنگک برگردانید. جگر سفید چرخ شده را کنار آن بریزید . در صورت تمایل روی بریان را با گردو، خلال بادام یا پسته تزئین کنید. نان را روی غذا تا کنید تا گرم بماند. بریان اصفهان را معمولا همراه با دوغ، سبزی خوردن و پیاز سرو میکنند.
نکته های کلیدی تهیه بریون اصفهان
– بگذارید گوشت پخته شده سرد شود و بعد آن را چرخ کنید.
– آبگوشت بریان یکی از جذاب ترین بخش های آن است. در اصفهان معمولا ضمن پخت، مقدار بیشتری آب گوشت باقی میگذارند و هنگام سرو مقداری نان خشک در کاسه آب گوشت ترید میکنند. کمی کشک هم روی آن میریزند و در کنار بریان سرو میکنند.
– روی آبگوشت را هم میتوان به شکل های مختلف تزئین کرد.