ریزش قیمت خودرو با بازگشت آمریکا به برجام
به گزارش گروه اقتصادی اول فارس ، این روزها بازار خودرو مانند بسیاری از مشاغل و اصناف در تعطیلی و رکود به سر میبرد و هنوز از بازگشایی آن در هفته آینده اطلاعی در دست نیست. بااینحال قیمتها در بازار تعطیل خودرو روند نزولی به خود گرفته است.
ریزش قیمت خودرو تداوم دارد؟
بازار خودرو اولین هفته از ماه اردیبهشت را با افت قیمتها آغاز کرد؛ بهطوریکه قیمت خودرو نسبت به آخرین هفته فروردین افت ۵/ ۲ درصدی را تجربه کرد. خودرو نیز همراه با دیگر بازارها در شرایطی با کاهش ریسکهای غیراقتصادی و تورم انتظاری، افت قیمت را به خود میبیند که بسیاری از فعالان بازار پیشبینی میکنند که این روند ادامهدار خواهد بود.
منحنی قیمت خودروهای داخلی پس از یک ماه روند صعودی، این روزها وارد فاز نزولی شده و احتمال میرود با توجه به کاهش انتظارات تورمی و قیمت ارز این روند ادامه یابد. طبق اخبار رسیده از بازار، قیمت خودروهای داخلی از ابتدای اردیبهشت، سیر نزولی به خود گرفته، تا جایی که در مقایسه با اواخر فروردین، حدود ۵/ ۲ درصد افت قیمت رخ داده است.
دلایل نزولی شدن قیمت خودرو در بازار آزاد
این در حالی است که مرور بازار خودرو طی ماه گذشته نشان میدهد منحنی قیمت رو به رشد بوده است. اینکه چرا قیمت خودرو در بازار آزاد این روزها نزولی شده، بیش از هر مساله دیگری با روند رو به افت انتظارات تورمی و قیمت ارز در ارتباط است.
با توجه به مذاکرات اخیر ایران، اروپا و آمریکا در وین بر سر مساله بازگشت به توافق هستهای و برجام، امیدواری شهروندان به لغو تحریمها افزایش یافته است.
مرور اظهارنظرهای طرفین نشان میدهد مذاکرات وین، برجام را در مسیر احیا قرار داده و این امکان وجود دارد که ایران و آمریکا تا چندی دیگر تعهدات خود را در این سند بین المللی از سر بگیرند. با بازگشت ایران و آمریکا به برجام، تحریمها یا حداقل بخش عمده آنها لغو میشوند، اتفاقی که جدا از تبعات اقتصادی آن، از جنبه روانی نیز روی بازارها اثرگذار خواهد بود.
تأثیر احیای برجام و لغو تحریم بر بازار خودرو
در واقع با احیای برجام و لغو تحریم، انتظارات تورمی شهروندان کاهش پیدا میکند و به تبع آن، قیمت ارز نیز پایین میآید، موضوعی که روی بازار خودرو نیز اثرگذار خواهد بود.
همین حالا نیز با توجه اخبار مثبت از مذاکرات وین و آینده برجام، انتظارات تورمی کاهش پیدا کرده و قیمت ارز نیز روندی نزولی به خود میبیند. از همین رو بازار خودرو هم در مسیر افت قیمت افتاده است.
طبق اخبار رسیده از بازار، در حال حاضر تقاضا برای خرید بسیار پایین آمده، اما در سمت عرضه تحرکات افزایش یافته است.
تصور عمومی این است که برجام در آیندهای نه چندان دور احیا و تحریمها علیه کشور لغو خواهد شد، بنابراین با کاهش انتظارات تورمی، قیمت ارز پایین میآید و خودرو نیز چارهای جز پیروی از آنها ندارد. پیشتر نیز این اتفاق بارها افتاده، چه آنکه با بالا رفتن انتظارات تورمی یا افزایش قیمت ارز، منحنی قیمت خودرو صعودی و با افت این عوامل، مسیر نزولی در پیش گرفته است.
- بیشتربخوانید:
- ۳۱ تأثیر باورنکردنی خوردن پیاز بر سلامتی بدن، پوست و مو
پیش بینی قیمت خودرو با احیای برجام
اگر روند اخبار مثبت برجامی کماکان ادامه داشته باشد، احتمالا انتظارات تورمی و قیمت ارز نیز آرام خواهند بود، موضوعی که میتواند به تداوم روند نزولی قیمت خودرو یا حداقل ثبات آن کمک کند.
از آن سو، اما طغیان انتظارات تورمی و قیمت ارز، بازار خودرو را نیز تحریک خواهد کرد، به نحوی که باز هم شاهد افزایش قیمت در آن خواهیم بود. این البته در حالی است که عوامل دیگری هم روی افت و خیز قیمت خودروها در بازار اثرگذار است، مانند روند عرضه به بازار و همچنین تغییرات قیمت کارخانهای.
با این حال در شرایط فعلی، تاثیر اصلی بر افتوخیز قیمت خودروهای داخلی را همین انتظارات تورمی و قیمت ارز میگذارند و دیگر عوامل به نوعی فرعی و کم اثر هستند. هرچه هست، در صورت احیای برجام و لغو تحریم، بازار خودرو افت قیمت بیشتری را به خود خواهد دید و شاید این روند نزولی حتی از دوران پس از انتخابات ریاستجمهوری آمریکا (در آبان سال گذشته) نیز بیشتر و شدیدتر باشد.
اما طبق اخبار رسیده از بازار، قیمت سمند در این هفته و نسبت به هفته گذشته حدود ۴ میلیون تومان کاهش پیدا کرده و به ۱۸۷ میلیون تومان رسیده است. پژو پارس هم با افتی ۵ میلیون تومانی، قیمتی برابر با ۲۲۵ تومان دارد و پژو ۲۰۶ تیپ ۲ نیز با ۴ میلیون تومان کاهش، خودرویی ۱۹۶ میلیون تومانی به حساب میآید. همچنین تیبای معمولی نیز که ۳ میلیون تومان کاهش قیمت داشته، در حال حاضر ۱۲۶ میلیون تومان به فروش میرسد.
حالا، که بازار خودرو، سیر نزولی به خود گرفته و باید منتظر ماند و دید در آینده و با توجه به احتمال احیای برجام و لغو تحریم، متوسط قیمت چقدر افت خواهد کرد.
بررسی روند نزولی قیمتها در بازار راکد خودرو
این روزها بازار خودرو مانند بسیاری از مشاغل و اصناف در تعطیلی و رکود به سر میبرد و هنوز از بازگشایی آن در هفته آینده اطلاعی در دست نیست. بااینحال قیمتها در روز جاری نسبت به روزهای ابتدایی امسال روند نزولی به خود گرفته است. با توجه به تعطیلی نمایشگاههای خودرو، مروری بر قیمتهای ارائهشده از سوی صاحبان خودروها در فضای مجازی، حاکی از فروکشکردن افزایش قیمتهای ایجادشده در هفتههای گذشته و بازگشت به قیمتهای واپسین روزهای سال ۹۹ است.
کارشناسان معتقدند: با روند نزولی که نرخ ارز در پیش گرفته، همچنین تعطیلی بازارها که مراجعه کمتر مشتریان را بهدنبال داشته، دیگر کسی نباید انتظار افزایش قیمت داشته باشد بلکه ممکن است قیمتها بیش از اکنون کاهش یابد.
به گفته آنان، تا زمانی که بازار به یک ثبات نسبی نرسد، مشتریان قادر به تصمیمگیری درباره خرید خودرو نخواهند بود؛ چراکه روند مثبت مذاکرههای برجامی با کشورهای ۱+۵ انتظارها برای کاهش هرچه بیشتر قیمتها را افزایش داده و موجب شده مشتریان خرید خود را به تعویق بیندازند.
- بیشتر بخوانید:
- کلاچ گرفتن قبل از روشن کردن خودرو خوب است یا بد؟
روز گذشته در گروه سایپا، هر دستگاه پراید ۱۱۱ مدل ۹۹ حدود ۱۲۶ میلیون تومان، پراید ۱۳۱ مدل ۹۹ نزدیک به ۱۰۶ میلیون تومان، تیبا ۲ (مدل ۱۴۰۰) حدود ۱۳۲ میلیون تومان، ساینا مدل ۱۴۰۰ نزدیک به ۱۴۲ میلیون تومان، کوییک معمولی (مدل ۱۴۰۰) حدود ۱۴۰ میلیون تومان و کوییک اتوماتیک (مدل ۱۴۰۰) ۲۱۰ میلیون تومان قیمتگذاری شده است. این در حالی است که کوییک اتوماتیک ۲۲ میلیون تومان زیر نرخ کارخانهای قیمت دارد.
همچنین در گروه ایرانخودرو، هر دستگاه پژو ۲۰۶ تیپ ۲ (مدل ۱۴۰۰) بین ۱۹۶ تا ۱۹۸ میلیون تومان و سمند الایکس (مدل ۱۴۰۰) بین ۱۸۵ تا ۱۸۶ میلیون تومان قیمت دارد.