زمان شروع میوه دادن به نوزاد
میوههای مناسب برای نوزاد
- سیب؛ یک منبع سرشار از ویتامین C است که به جذب آهن در بدن کمک میکند و موجب تقویت سیستم ایمنی بدن میشود. سیب همچنین دارای فیبر زیادی است، که از بروز یبوست پیشگیری میکند. سیب را میتوانید به شکل پخته و له شده به نوزاد بدهید.
- موز؛ دارای پتاسیم است که موجب بهبود کارکرد عضلات و قلب میشود. موز له شده یک وعده غذای دلچسب و خوشمزه برای نوزاد است.
- هلو؛ سرشار از فیبر، ویتامین C و
- است. یک میان وعده مغذی که باعث تقویت بینایی و تولید گلبولهای سفید خون میشود.
- آووکادو؛ سرشار از بتاکاروتن و فیبر است. همچنین منبعی غنی از آهن و پتاسیم است.
- طالبی؛ مغذیترین میوه در میان میوههای بوتهای (خانواده ملون ها) است. طالبی میوهای شیرین و غنی از ویتامین C و بتاکاروتن است.
- گلابی و زردآلو؛ میوههایی مغذی هستند که نوزاد به راحتی آنها را هضم میکند. گلابی کمترین میزان آلرژی زایی را میان میوهها دارد.
- بلوبری (توت آبی)؛ غنی از ویتامین C و بتاکاروتن است. رنگدانه موجود در پوست بلوبری (anthocyanin) خواص ضد سرطانی دارد. بلوبری بالاترین میزان آنتی اکسیدان را در میان میوهها دارد.
میوههای ممنوعه برای نوزاد
همچنین بایستی از مصرف میوههایی که دارای سم و آفتکش زیادی هستند، پرهیز کنید. طبق گزارش کارگروه محیط زیست، سموم دفع آفات در غذاهای کودک بسته بندی شده وجود دارد. میوههایی مانند گلابی، هلو، سیب وآلو نیز دارای مقادیر زیادی سموم دفع آفات هستند. البته این بدان معنا نیست که نوزاد نباید این میوهها را بخورد. بلکه میتوانید از انواع ارگانیک آنها استفاده کنید.
مصرف میوههای خشک شده، برگه ها، دانههای انگور کامل یا قطعات بزرگ میوه به نوزادان توصیه نمیشود، زیرا خطر خفگی در پی دارد.
سبزیجات مناسب برای نوزاد
- هویج؛ غنی از بتاکاروتن و ویتامین A است. نوزادان طعم شیرین هویج را دوست دارند. هویجهای تیرهتر و بزرگتر نسبت به هویجهای کوچک، بتاکاروتن بیشتری دارند.
- سبزیجات ریشهای؛ طعم شیرین و بافت نرم پس از پخت، آنها را تبدیل به غذایی عالی برای نوزادان کرده است. هویج، سیب زمینی، سیب زمینی شیرین، کدو تنبل، شلغم، چغندر و زردک از این دسته اند.
- کدو تنبل؛ به راحتی هضم میشود و بندرت باعث آلرژی میشود. کدو تنبل پخته شده، شیرین و سرشار از بتاکاروتن است.
- زردک؛ منبعی غنی از نشاسته و فیبر است. همچنین دارای ویتامینهای C و E و آنتی اکسیدان است.
- سیب زمینی شیرین؛ منبعی سرشار از پتاسیم، ویتامین C و فیبر است. نوع نارنجی رنگ آن بتاکاروتن بالایی دارد که در پیش گیری از انواع سرطان و حذف رادیکالهای آزاد موثر است.
- کدو سبز؛ نیز غنی از بتاکاروتن است، اما بیشتر مواد مغذی آن در پوستش حضور دارند، بنابراین بهتر است پوستش را نکنید و پیش از مصرف به خوبی بشویید.
- کلم بروکلی؛ یک غذای فوق العاده برای نوزادان است، بروکلی سرشار از ویتامین C، بتاکاروتن، اسید فولیک، آهن، پتاسیم و ترکیبات ضد سرطانی است. بهتر است بروکلی را بخارپز کنید، زیرا جوشاندن آن در آب، میزان ویتامین C آن را به نصف کاهش میدهد. اگر نوزاد طعم و مزه آن را دوست ندارد، میتوانید با یک سبزی شیرین مانند کدو تنبل یا سیب زمینی شیرین آن را مخلوط کنید.
- سیب زمینی؛ دارای ویتامین C و پتاسیم است. سیب زمینی پخته مورد علاقه بیشتر نوزادان است و با بسیاری از سبزیجات دیگر به خوبی ترکیب میشود.
روش دادن میوه به نوزاد
در این روش بایستی به این ترتیب نوزاد عمل کنید:
- روز اول، یک قاشق غذاخوری از پوره میوه را به نوزاد بدهید.
- روز دوم، دو قاشق غذاخوری، دوبار در روز به نوزاد بدهید.
- روز سوم، سه قاشق غذاخوری، دوبار در روز به نوزاد بدهید.
اگر نوزاد پس از مصرف میوه دچار تورم، اسهال یا استفراغ شد، دیگر از آن میوه به او ندهید و مساله را با پزشک کودک در میان بگذارید.
برای شروع آموزش غذا خوردن به نوزاد، پوره میوه را در کاسه ریخته و با قاشق به او بدهید. پوره باقیمانده را دور بریزید، زیرا باکتریهای بزاق نوزاد در آن رشد میکنند و موجب بیماری میشوند.
اگر پوره زیادی تهیه کرده اید، پیش از دادن آن به نوزاد، بخشی از پوره را در قالبهای مکعبی ریخته و در فریزر قرار دهید تا هر زمان که لازم شد بتوانید از آنها استفاده کنید.
دستور تهیه پوره برای نوزادان
- ۱ قاشق غذاخوری سرلاک برنجی نوزاد
- ۳ قاشق غذاخوری شیرخشک
- ۱/۴ پیمانه پوره میوه یا سبزیجات
روش تهیه
- سرلاک و شیر را با نسبت تعیین شده روی بسته بندی آماده کنید و با یکدیگر مخلوط کنید
- پوره میوه یا سبزی را به آن اضافه کرده و کاملا مخلوط کنید.
درپایان
برگرفته از: sfgate و parents
نظرات