ایرانخبر اولیادداشت

سد ماندگان قرار است کجا احداث می‌شود ، در دنای شمالی ؟

سید رضا مرتضوی صبح سه‌شنبه ️در نشست خبری که به مناسبت گرامیداشت روز خبرنگار برگزار شد، با اشاره به چشم انداز طرح‌هایی که با هدف احیای حوضه زاینده رود در دولت سیزدهم اجرا شده است، اظهار داشت: طبق برنامه تلاش کردیم سامانه تأمین آب از منابع داخلی جنوب استان موسوم به طرح ماندگان را که اکنون به سامانه شهید رئیسی تغییر نام یافته است، اواخر اسفند سال جاری یا در نهایت بهار ۱۴۰۴ وارد مدار کنیم و شهریور سال پیش رو خط انتقال آب دریا را به اتمام برسانیم.

وی ادامه داد: مجموع آورد این دو طرح در حال اجرا با آورد سامانه کوهرنگ سه چیزی حدود ۶۰۰ میلیون مترمکعب آب است که به حوضه زاینده‌رود می‌آید.

احیای زاینده‌رود تا پایان ۱۴۰۴ قابل تحقق است

استاندار اصفهان خاطرنشان کرد: برای احیای رودخانه زاینده رود ۴۵۰ میلیون مترمکعب نیاز است که با اجرای این پروژه‌ها آب را به حقابه دار اصلی یعنی زاینده‌رود و تالاب گاوخونی برمی گردانیم و این مهم تا اواخر ۱۴۰۴ قابل تحقق است.

مرتضوی با اشاره به اینکه محل آبگیری سامانه شهید رئیسی (انتقال آب ماندگان) در انتها دچار مشکلاتی بود و تصمیم بر آن شد که محل آبگیر و سد این پروژه در استان اصفهان احداث شود، ابراز داشت: این مهم با حمایت رئیس جمهور شهید محقق شد.

استاندار اصفهان 1

وی ادامه داد: آنان که می‌گویند شهید رئیسی برای آب اصفهان چکار کرد، باید گفت که اگر اقدامات دولت‌های پیشین در این حوزه را با عملکرد شهید رئیسی مقایسه کنیم بی تردید وزن اقدامات ایشان بیشتر بوده و این گونه اظهار نظرها درباره عملکرد ایشان برای آب اصفهان بی انصافی است.

استاندار اصفهان تصریح کرد: شهید رئیسی در همان روزهای اول خدمتم به عنوان استاندار اصفهان، بارها به بنده تاکید کردند که تمام وقت خود را برای مساله آب اختصاص دهم زیرا خواسته مردم اصفهان احیای زاینده رود است.

مرتضوی با اشاره به جزئیات طرح تأمین آب از جنوب استان (سامانه شهید رئیسی) گفت: طبق مطالعات و بررسی‌هایی که در گذشته انجام شده بود سالانه به طور متوسط حدود یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون مترمکعب از مناطق جنوب و یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون مترمکعب روان آب از مناطق غرب استان از اصفهان خارج می‌شد که ما در این دولت به طور میدانی بررسی و مطالعات کارشناسی آن را انجام دادیم.

وی ادامه داد: اگر چه با وزارت نیرو درخصوص مسیر اجرای پروژه با چالش‌هایی مواجه شدیم اما با حمایت شخص رئیس جمهور فقید عملیات اجرایی این طرح از بهمن ۱۴۰۱ آغاز و منابع مالی آن از محل مولد سازی تأمین شد.

استاندار اصفهان خاطرنشان کرد: اگر عملیات اجرایی طرح سامانه شهید رئیسی با روند کنونی ادامه پیدا کند اسفندماه یا بهار آینده ۲۸۰ میلیون مترمکعب آب را می‌توانیم به زاینده‌رود منتقل کنیم.

مرتضوی افزود: لازم است برنامه‌های ۲۵ محوری که برای احیای حوضه آبریز زاینده رود در قرارگاه آب مصوب شده، همه را با هم ببینیم و جایگزین کنیم.
وی ادامه داد:

طبق مصوبات دولت به صنایع تاکید کردیم که در آینده دیگر به صنعت آب نخواهیم داد و در قانون توسعه هفتم نیز آمده که جز استفاده از آب‌های غیرمتعارف، به صنایع مجوز داده نمی‌شود و همه در این بخش موظفند از منابع جدید آب تأمین کنند.

استاندار اصفهان در ادامه خاطرنشان کرد: در سال‌های گذشته متأسفانه نسبت به فلات مرکزی و حوزه آب در کشور تدابیر خوبی نشده و انباشته‌ای از نارضایتی‌ها و نارسایی‌ها در فلات مرکزی از سال‌های دور در دولت به جا مانده بود.

مرتضوی با بیان اینکه انتقال آب به فلات مرکزی از دریای جنوب آرزویی بود که در قبل انقلاب و پس از انقلاب هم مطرح بوده است، افزود: چند سال پیش گروهی که در دفتر عمران حضرت امام (ره) فعال بودند گزارشی را در دهه ۸۰ آوردند از مطالعات انتقال آب از خلیج فارس به فلات مرکزی و من آن را تحویل دولت نهم دادم این بحث در دولت‌های مختلف مطرح بوده است.

طرح اولیه انتقال آب خلیج فارس به اصفهان ۳ مشکل اساسی داشت

وی با اشاره به اینکه در رابطه با انتقال آب دریا به فلات مرکزی یک انباشته تاریخی در کشور ایجاد شده بود، ابراز داشت: این مهم در واقع طی ۴۵ سال جمهوری اسلامی در همه دولت‌ها پیگیری شده است، شرکتی در دولت دوازدهم قرار بود برای انتقال آب خلیج فارس به اصفهان کار کند و دنبال مجوزات بودند.

استاندار اصفهان با بیان اینکه در دولت سیزدهم برای این طرح با مشاوران، متخصصان و حتی مخالفان آن جلساتی داشتیم و متوجه شدیم برخی اشکالات به طرح انتقال آب از خلیج فارس وارد می‌کنند، افزود: افرادی که مخالف این مسیر و طرح بودند می‌گفتند آبگیر خلیج فارس ظرفیت پشتیبانی و توان تأمین آب را براساس بارگذاری‌هایی که خواهد شد، برای استان اصفهان ندارد و حداکثر مجوز سازمان محیط زیست برای خلیج فارس ۲۰۰ میلیون مترمکعب است، افق ۲۵۰ میلیون مترمکعب اما بارگذاری‌ها ۷۰۰ میلیون مترمکعب پیش‌بینی شده است.

مرتضوی افزود: دومین مشکل، کدورت آب در محل آبگیر انتقال آب از خلیج بسیار بالا بود و سبب می‌شد دوره بهره برداری تأسیسات شیرین سازی ما بین ۱۰ تا ۱۵ سال کاهش یابد.

وی ادامه داد: سومین مورد، سازمان پدافند غیرعامل کشور مخالف استقرار خطوط کنار هم بود و اعتقاد داشتند اگر حادثه اتفاق بیافتد. ممکن است همه استان‌های بهره بردار خط انتقال درگیر شوند، متخصصان نیز تاکید داشتند که به هیچ وجه صلاح نیست اینها کنار هم باشند.

مرتضوی اضافه کرد: در این شرایط اصفهان در جلسات نتوانست ادامه مطالعات قبل را به دلایل تخصصی انجام دهد لذا طی مشورت‌های متعدد به این نتیجه رسیدی که خط جدیدی مطالعه کنیم ایده انتقال آب که آب جدیدی به حوزه اضافه شود.

استاندار اصفهان گفت: این مطالعات هشت ماه به طول انجامید اما منجر به شناسایی یک منطقه جدید در دریای عمان شد که کدورت آب بسیار پایین است و زلالی آب با چشم هم قابل مشاهده است و امکان فرآوری ضایعات و شورابه های استحصال شده، نیز وجود دارد.

اجرای ۷۶۰ کیلومتر از پروژه انتقال آب دریای عمان

مرتضوی یا بیان اینکه رئیس جمهور فقید از این طرح در جلسات متعدد دفاع کردند، ابراز داشت: با حمایت رئیس جمهوری طرح انتقال آب دریای عمان به اصفهان مصوب شد و تاکنون ۷۶۰ کیلومتر از هزار کیلومتر مسیر خطوط لوله اجرا شده و امروز در کیلومتر ۷۵۰ هستیم.

وی با اشاره به اینکه فاز دوم پروژه انتقال آب دریای عمان نیز سال گذشته در سفر رئیس جمهوری به سمت سیریک آغاز شد، خاطرنشان کرد: پروژه با سرعت فوق العاده پیش می‌رود؛ چه در آبگیر و آب شرین‌کن ها سرعت پروژه بی نظیر است.

استاندار اصفهان افزود: برنامه این بود که شهریور ۱۴۰۴ در روزهای پایانی دولت و تحقق دولت چهار ساله این پروژه را تمام کنیم.

مرتضوی با بیان اینکه وظیفه شما خبرنگاران ثبت و پیگیری این اقدامات است، خاطرنشان کرد: امیدوارم با درایتی که استان اصفهان دارد و تیم بعدی استان و درایت دستگاه‌های نظارتی تکمیل این طرح‌ها ادامه یابد.

وی اضافه کرد: ضمانت نمی‌دهم که روند اجرای پروژه‌ها تغییر نمی‌کند اما همه باید کمک کنیم که آرمان مشترک ما برای اصفهان محقق شود.

وزارت نیرو مجوز انتقال ۲۰۰ میلیون مترمکعب از دریای عمان را داد

استاندار اصفهان با اشاره به اینکه آورد فاز اول طرح انتقال آب دریای عمان به اصفهان ۲۰۰ میلیون مترمکعب در سال و در افق پروژه تخصیص فاز دوم ۴۰۰ میلیون مترمکعب است، اضافه کرد: برای ۶۰۰ میلیون مترمکعب در سال در سه خط برنامه ریزی شده است اما در حال حاضر مجوزی که برای تخصیص آب از وزارت نیرو گرفتیم برای ۲ خط به میزان ۲۰۰ میلیون مترمکعب است.

مرتضوی افزود: یکی از پروژه‌هایی که در دست اجرا بوده است کوهرنگ سه بود که سال گذشته وارد مدار شد.

استاندار اصفهان با اشاره به اینکه همه پروژه‌ها در دستور کار است، درباره سامانه دوم آبرسانی به اصفهان نیز گفت: فاز اول سامانه دوم در دوره استانداران قبل جلو رفته بود اما ۶۰۰ میلیارد همان سال اول کار دولت سیزدهم در سامانه دوم برای فاز اضطرار هزینه کردیم که سال ۱۴۰۱ وارد مدار شد.

مرتضوی افزود: فاز اضطرار سامانه دوم همزمان با افت سه مترمکعبی آبخوان وارد مدار شد و در شرایطی که چاه‌های فلمن از مدار خارج شدند و از آن سال تاکنون نتوانستیم آبگیری از چاه‌های فلمن را داشته باشیم.

وی با اشاره به اینکه چهار هزار و ۳۰۰ میلیارد در سفر اول رئیس جمهور در قالب مصوبات سفر به این طرح اختصاص یافت، گفت: ۸۰۰ میلیارد تومان تعهد سازمان برنامه بودجه بود که داده شد و ۱,۵۰۰ میلیارد تومان از محل تهاتر نفت که تاکنون اختصاص نیافته اما تلاش می‌کنیم با همکاری قرارگاه خاتم الانبیا این مهم صورت گیرد.

استاندار اصفهان افزود: از محل منابع مسؤولیت اجتماعی استان نیز قرار بود یک هزار میلیارد اختصاص یابد و یک هزار میلیارد تومان هم تعهدات شرکت منطقه‌ای اصفهان بود.

به گفته مرتضوی، با اجرای فاز دوم پروژه سامانه دوم آبرسانی ۳ و ۲ دهم مترمکعب آب دیگر به مجموعه ورودی آب شرب اصفهان وارد می‌شود.منبع:مهر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا