سفر به عصر زندیه و قاجار: تصاویری دیده نشده از کاروانسرای گمرک شیراز
کاروانسرای گمرک شیرازکه در بازار وکیل شیراز واقع شده، در سالهای ۱۲۹۹ و ۱۳۰۲ خورشیدی به تصویر کشیده شده و نشان دهنده اهمیت تجاری و معماری شیراز در آن دوران است.

به گزارش اول فارس ، دو تصویر تاریخی از کاروانسرای گمرک شیراز، بنایی متعلق به عصر زندیه که در دوره قاجار (عصر ناصری تا ۱۲۹۳ ه.ق) توسط عکاس آلمانی «هینکه» ثبت شده، توجه علاقه مندان به میراث فرهنگی را جلب کرده است.
این تصاویر که در سالهای ۱۲۹۹ و ۱۳۰۲ خورشیدی در آلمان چاپ شده اند، کاروانسرایی تجاری را نشان میدهند که همزمان به عنوان دفتر کار و انبار تجار استفاده میشده است.
تصویر دوم این مجموعه علاوه بر انتشار در قالب آلبوم، بهصورت کارت پستال نیز توسط هینکه منتشر شده و نمایی منحصربه فرد از معماری و کاربرد اقتصادی این بنا در شیراز دوره قاجار ارائه میدهد. این آثار به عنوان اسناد ارزشمند تاریخی، گواهی بر اهمیت تجاری شیراز و سبک معماری عصر زندیه هستند.
سرا یا کاروانسرای گمرک در ضلع شمالی بازار وکیل شیراز واقعشده و دارای ۷۰ حجره است و دوطبقه است؛ که طبقه همکف بهعنوان انبار استفاده میشود. این بنادر سالهای ۱۱۹۳-۱۱۷۲ ساخته و در دوره زندیه بناشده و در تاریخ ۱۵ مهر ۱۳۴۶ به شماره ۹۲۴ در فهرست آثار ملی ثبتشده است.