سنجرخان واقعی کیست؟ سریال سنجرخان چند قسمت است؟ + بیوگرافی بازیگران

سریال سنجرخان داستان روایت سردار کرد ایرانی است که اخیرا سریالی با این نام برای روایت زندگی سنجر خان ساخته شده است و هم اکنون از تلویزیون پخش میشود. زمان پخش سریال سنجرخان به کارگردانی محمدحسین لطیفی از ۲۴ بهمن ماه از شبکه یک سیما است. «سنجرخان» به نویسندگی زنده‌یاد ضیاءالدین دری داستان یکی از قهرمانان کُرد است. اولین استارت تولید […]

سریال سنجرخان داستان روایت سردار کرد ایرانی است که اخیرا سریالی با این نام برای روایت زندگی سنجر خان ساخته شده است و هم اکنون از تلویزیون پخش میشود.
زمان پخش سریال سنجرخان به کارگردانی محمدحسین لطیفی از ۲۴ بهمن ماه از شبکه یک سیما است. «سنجرخان» به نویسندگی زنده‌یاد ضیاءالدین دری داستان یکی از قهرمانان کُرد است. اولین استارت تولید این سریال تاریخی در سال ۹۹ زده شد و پس از گذشت سال‌ها اکنون زمان پخشش مشخص شده است.

بازیگران سنجرخان

فرشید گویلی بازیگر محلی کُردزبان نقش اصلی آن را ایفا می‌کند. محمود پاک‌نیت، احمد نجفی، جلیل فرجاد، پیام دهکردی و علی اسیوند از دیگر بازیگران این سریال تاریخی هستند.

مزیسین و تیتراژ سنجرخان

بابک زرین، موزیسین هم در شرایطی به عنوان آهنگساز سریال «سنجرخان» معرفی شد که محمدرضا منصوری تیتراژ این سریال را می‌خواند. موسیقی متن و تیتراژ این سریال در فضای ارکسترال تولید شده است و محمدرضا یار نیز ترانه تیتراژ این اثر را سروده است.

فیلم سنجرخان چند قسمت است؟

سریال سنجرخان در ۲۶ قسمت تهیه و تولید شده است.

سریال سنجرخان چه روز‌هایی پخش میشود؟

هر شب ساعت ۲۲:۱۵ از شبکه یک سیما پخش می‌شود. اگر موفق‌به تماشای سریال محبوب ایرانی سنجرخان نشدید، روز بعد ساعت ۱۵:۰۰ می‌توانید بازپخش این مجموعه را مشاهده کنید.

سنجرخان وزیری از کردستان تا تمام ایران

سریال سنجر خانبازیگران سنجرخان 14
مدیرکل صدا و سیمای مرکز کردستان از این استان به عنوان سرزمین مجاهدت‌های خاموش نام برد و افزود: این جمله نه تنها برای عصر حاضر به کار می‌رود، بلکه قدمتی به تاریخ جغرافیای پر آشوب کردستان و دیار مردم با فرهنگ و مدافعان حرمت و مرزنشینان با اصالت این دیار دارد. جعفر عبدالملکی با بیان اینکه کردستان هیچگاه تاریخ نیاکان خود را به فراموشی نخواهد سپرد، گفت: مردم کرد همواره در برابر نیاکان خود سر تعظیم فرود می‌آورند.

وی با تأکید بر اینکه تاریخ برای تاریخ سازان سکوت نکرده است، افزود: برخی وامدار تاریخ، برخی مهمان آن و برخی هم تاریخ ساز هستند. عبدالملکی، سنجرخان را مردی سخت‌کوش دانست که برای کرامت مام میهن ایستادگی کرد و امروز رسالتی بر دوش فرزندانش قرار گرفته تا احیاگر نام و یاد این سردار دلیر باشند.

مدیرکل صداوسیمای مرکز کردستان، با بیان اینکه تاریخ کردستان آکنده از زنان و مردانی است که در اذهان به بزرگی حکاکی شده است، یادآور شد: امیر نظام گروسی و مستوره اردلان از جمله مفاخری هستند که در تلاش هستیم تا آن را معرفی کنیم.

وی با بیان اینکه مقاومت و دفاع کار همیشگی کردستانی‌ها بوده است، اظهار داشت: در طول هشت سال دفاع مقدس سنجرخان‌هایی از دل وطن پرستان کردستانی بیرون آمد و در جهان جاودانه شد. عبدالملکی تأکید کرد: امروز تاریخ کردستان برای قرن‌ها روایت دارد و جانبازی‌هایی در این استان صورت گرفته که هر کدام در جای خود، فداکاری‌هایی هموزن مجاهدت‌های سنجرخان را دارد.

وی رسالت صدا و سیمای مرکز کردستان در قبال فرهنگ این مرز و بوم را ویژه دانست که باید با شیوه‌های متفاوت رسانه‌ای در خدمت مردم باشد و در دفاع از ارزش‌ها و انقلاب اسلامی از هر آنچه که در توان دارد برای ارتقای فرهنگ ایرانی استفاده کند.

بیوگرافی بازیگران سریال سنجرخان

در ادامه با برخی از بازیگران سریال سنجر خان آشنا میشوید.

تارا قبادی در نقش زن دوم سنجرخان

سریال سنجر خانبازیگران سنجرخان 7

تارا قبادی، بازیگر جوان و خوش آتیه، در تاریخ ۱۵ دی سال ۱۳۸۰ در کرمانشاه به‌دنیا آمده است و همراه خانواده‌اش در همین شهر زندگی می‌کند. او در هنرستان هنر‌های زیبای سنندج به‌عنوان هنرجوی رشته بازیگری تئاتر درس می‌خواند و شاگرد فرشید گویلی، یکی از کارگردانان و فیلم‌سازان برجسته کردستان است.

قبادی در سال ۱۳۹۵، با حضور در گروه نمایش “سنکوب” توسط خانم شیما پروهان به‌صورت جدی وارد عرصه بازیگری شد و برای اولین‌بار در نمایشی به‌نام “کوتارد” نقشی ایفا کرد.

شیما ملایی در نقش زن سنجرخان

شیما ملایی در نقش زن سنجرخان

بازی در سریال سنجرخان اولین حضور شیما ملایی در تلویزیون ملی است. او در نقش فیروزه یک زن کرد به‌ایفای نقش پرداخته است که درمواقع سخت و دشوار شانه‌به‌شانه همسرش قرار داد. در ادامه می‌توانید نظر این بازیگر را درباره کارکترش در این مجموعه مطالعه کنید.

شیما ملایی در این‌باره توضیح می‌دهد:

فیروزه یک شیرزن کرد واقعی را نمایش می‌دهد. او یک زن صبور، مهربان و شجاع است که همیشه همراه سنجرخان بوده و در طول این همراهی، یک رابطه عاشقانه نیز در داستان به چشم می‌خورد.

فرشید گویلی در نقش سنجرخان وزیری

فرشید گویلی در نقش سنجرخان وزیری

فرشید گویلی، یکی از بازیگران شناخته‌شده استان کردستان، نقش سنجرخان را در این سریال ایفا می‌کند. او یک هنرمند از تبار سنندج است و در سال ۱۳۵۴ متولد شده است. فرشید گویلی سال‌ها در صحنه تئاتر، سینما و تلویزیون فعالیت داشته و تجربه‌های متنوعی در این زمینه‌ها به‌دست آورده است.

محمود پاک‌نیت در نقش حاکم سنندج شریف‌الدوله

محمود پاک‌نیت در نقش حاکم سنندج شریف‌الدوله

محمود پاک‌نیت، یکی از بازیگران شیرازی سینما و تلویزیون، در تاریخ دهم دی ماه سال ۱۳۳۱ در شهر کازرون به‌دنیا آمد. او ابتدا با تئاتر آشنا شد و از سال ۱۳۴۸ کار خود را در این زمینه شروع کرد. در سال ۱۳۵۲، وی به استخدام اداره کل فرهنگ و هنر درآمد.

چند سال بعد، در سال ۱۳۶۷، محمود پاک‌نیت وارد عرصه سینما و تلویزیون شد و رتبه یک هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را به‌دست آورد. او که به‌عنوان یکی از بهترین بازیگران مرد ایرانی شناخته می‌شود، با سریال “روزی روزگاری” در نقش حسام بیگ و با اصطلاح معروف “التماس نکن” مشهور شد. پاک‌نیت همچنین با شخصیت جدی و با ابهت خود در در نقش ارباب عزت سالاری در سریال “پس از باران” در خاطر مخاطبان قدیمی ماندگار شد.

احمد نجفی در نقش فرمانده قوای روس

 احمد نجفی در نقش فرمانده قوای روس

در سریال سنجرخان، احمد نجفی در نقش فرمانده قوای روس به ایفای نقش می‌پردازد. نجفی، مجری و بازیگر برجسته کشورمان، در سال ۱۳۲۷ در شهر خرمشهر به دنیا آمد. او به‌عنوان یکی از بازیگران برجسته کشورمان شناخته می‌شود و در کنار بازیگری، به حرفه مجری‌گری هم پرداخته است. او مدت زمان زیادی، مجری برنامه “صندلی داغ” شبکه دوم سیما بود. وی چهره‌ای جذاب و صدایی گرم دارد.

فعالیت احمد نجفی در صنعت سینما با دستیار کارگردانی و همکاری در تدارکات و دکور فیلم “غزل” به کارگردانی مسعود کیمیائی در سال ۱۳۵۵ آغاز شد. همچنین او با بازی در این فیلم سینمایی ایرانی وارد عرصه سینما شد.

در ابتدای فعالیتش، بازی او در فیلم “دندان مار” به موفقیت چندانی نرسید و بسیاری از منتقدان بازی او را یکی از ضعف‌های فیلم تلقی کردند. همچنین، او در سال ۱۹۷۶ شرکت پخش فیلمی را در آمریکا تأسیس کرد.

جلیل فرجاد در نقش آیت‌الله شریعتمدار (یکی از روحانیون سنی منطقه)

جلیل فرجاد در نقش آیت‌الله شریعتمدار (یکی از روحانیون سنی منطقه)

جلیل فرجاد، یکی از بازیگران پرسابقه سینما و تلویزیون، در تاریخ ۱۸ اسفند سال ۱۳۳۰ در شهر مرند، یکی از شهرستان‌های استان آذربایجان شرقی، به دنیا آمد. در شش سالگی به‌دلیل مهاجرت خواهر و برادرش، به تهران نقل مکان کرد.

جلیل فرجاد در سال ۱۳۶۱ با بازی در فیلم “بازداشتگاه” به کارگردانی کوپال مشکوت، که موضوع آن مربوط‌به دفاع مقدس بود، به صحنه سینما وارد شد و نقش یک رزمنده نابینا را در آن فیلم بازی کرد.

اولین فیلمی که جلیل فرجاد نقش اصلی را در آن ایفا کرد، فیلم “توهم” به کارگردانی سعید حاجی میری بود که توسط کمال تبریزی فیلمبرداری شد.

پیام دهکردی در نقش خلیل‌خان برادر سنجرخان

پیام دهکردی در نقش خلیل‌خان برادر سنجرخان

پیام دهکردی ۲۰ اردیبهشت ۱۳۵۱، فارغ‌التحصیل رشته تئاتر در مقطع کارشناسی ارشد از دانشگاه تهران است. قبل‌از این، در رشته ادبیات دراماتیک (نمایشی) از دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک مدرک کارشناسی را دریافت کرده بود.

پیام دهکردی در زمان تحصیل، کلاس‌های آموزش بازیگری را تحت نظارت استاد حمید سمندریان گذرانده و فعالیت هنری خود را با تئاتر آغاز کرده است. تجربه بازیگری در تلویزیون را با سریال “باغ بلور” به کارگردانی رامبد جوان آغاز کرد. همچنین، فیلم “یک تکه نان” به کارگردانی کمال تبریزی، یکی از بهترین کارگردانان ایران، اولین تجربه سینمایی پیام دهکردی بود.

علی اوسیوند در نقش پیشکار حاکم سنندج (آصف دیوان)

علی اوسیوند در نقش پیشکار حاکم سنندج (آصف دیوان)

علی اوسیوند، بازیگر ایرانی سینما و تلویزیون، در تاریخ ۱ آذر ۱۳۳۶ در شهر مسجد سلیمان به‌دنیا آمد. او دارای مدرک فوق لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشکده تربیت مدرس تهران است.

علی اوسیوند، علاوه‌بر مدرک لیسانس بازیگری، فوق‌لیسانس کارگردانی تئاتر را نیز از دانشکده تربیت مدرس دریافت کرده است. او فعالیت هنری خود را با دستیار تهیه و دستیار کارگردان در صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران آغاز کرد و با بازی در فیلم “بازداشتگاه” در سال ۱۳۶۲ به بازیگری پرداخت.

در سال ۱۳۷۸، علی اوسیوند با حمیرا ریاضی ازدواج کردند و حاصل این ازدواج یک دختر به نام یاسمین است. این زوج، یکی از زوج‌های هنری و بی‌حاشیه کشورمان هستند.

فاطمه شکری در نقش ندیمه زن سنجرخان

فاطمه شکری در نقش ندیمه زن سنجرخان

فاطمه شکری، بازیگر توانای سینما و تلویزیون ایران، در تاریخ ۲۱ شهریور ماه ۱۳۳۷ در شهر ارومیه به دنیا آمد. او تحصیلات خود را در ارومیه به پایان رساند و مدرک دیپلم خود را دریافت کرد.

فاطمه شکری با بازی در تئاتر قبل از انقلاب، فعالیت خود در عرصه بازیگری را آغاز کرد و درحال‌حاضر بیشتر در تلویزیون و گاهی در فیلم‌های مختلف به ایفای نقش می‌پردازد.

او برای اولین‌بار در سال ۱۳۴۲ وقتی ۵ساله بود وارد عرصه تئاتر شد و تا سال ۱۳۵۵ در سن ۱۸سالگی، به‌طور مداوم در تئاتر بازی کرد؛ اما به دلایل شغلی و محدودیت‌هایی که ناشی از آن بود، از هنر فاصله گرفت و بعد از انقلاب مجدد فعالیت خود را آغاز کرد.

حمیدرضا نعیمی در نقش رضا خان

حمیدرضا نعیمی در نقش رضا خان

حمیدرضا نعیمی، نویسنده، کارگردان و بازیگر، در تاریخ ۱ اردیبهشت ۱۳۵۳، در شهر سرپل ذهاب به دنیا آمد. او در شهرستان اسلام‌آباد غرب با تئاتر دانش‌آموزی در دوران جنگ، به هنر پا گذاشت. پس‌از حمله عراق به ایران و تصرف شهر‌های مرزی، او به همراه خانواده به شهرستان اسلام‌آباد غرب مهاجرت کرد و در آن‌جا سکونت یافت.

از سال‌های ۱۳۶۷ تا ۱۳۶۹، او با گروه‌های نمایشی مختلف، به‌ویژه دانش‌آموزی، در تئاتر و بازیگری فعالیت کرد. شایان ذکر است که حمیدرضا نعیمی مدرک کارشناسی نمایش با گرایش بازیگری و کارشناسی ارشد کارگردانی از دانشکدهٔ هنر و معماری را دریافت کرده است.

همچنین، در سال ۱۴۰۰، موفق‌به دریافت نشان درجه یک هنری (معادل دکتری) شد. از آثار مهم نعیمی در زمینه کارگردانی می‌توان به نمایش‌های “روزنه”، “وعده‌گاه نهنگ‌ها”، “زمانی برای زندگی” و “دختری با شنل ارغوانی” اشاره کرد.

قطب‌الدین صادقی در نقش سردار رشید

قطب‌الدین صادقی در نقش سردار رشید

قطب‌الدین صادقی در نقش سردار رشید، فیلم‌نامه‌نویس، نمایشنامه‌نویس و بازیگر سینما و تلویزیون است که در تاریخ ۳ اردیبهشت ۱۳۳۱ در سنندج به‌دنیا آمد. وی در سال ۱۳۵۴ مدرک کارشناسی خود را در رشته هنر‌های نمایشی از دانشکده هنر‌های زیبای دانشگاه تهران دریافت کرد.

سپس دوره کارشناسی ارشد خود را در سال ۱۳۵۷ و دکترا در زمینه مطالعات هنر‌های نمایشی در سال ۱۳۶۴ در دانشگاه سوربن در فرانسه به‌پایان رساند. پس‌از اتمام تحصیلات، علاوه‌بر تدریس در دانشگاه‌های مختلف، به فعالیت‌های هنری، ادبی و نگارش نمایشنامه و اجرای تئاتر نیز می‌پردازد.

سایر بازیگران سریال سنجرخان

در سریال سنجرخان علاوه‌بر بازیگران نقش اصلی، بازیگران دیگری هم مانند حسن ترقی، شیما ملایی و سودا قنبری به ایفای نقش پرداخته‌اند و بازی منحصربه‌فرد خود در پیشبرد بهتر داستان کمک کرده‌اند.

حسن ترقی در نقش فیض‌الله خان
لیلی سعیدی در نقش زن خلیل‌خان
سودا قنبری در نقش زن برادر سنجرخان
زاهد زندی در نقش برادر دیگر سنجرخان
تارا قبادی در نقش زن دوم سنجرخان
سریال سنجر خان در راستای معرفی سنجر خان وزیری یکی از شخصیت های معروف کرد است که نامش در تاریخ ماندگار شد.

سریال سنجرخان به تازگی از تلویزیون پخش میشود که داستان یکی از سرداران کردستان را روایت میکند. آیا میدانید سنجرخان یک شخصیت واقعی است و در تاریخ ایران نماد مقاومت در برابر بیگانگان است. عکس سنجر خان که منسوب به این شخصیت است هنوز باقی مانده است. بنایی در سنندج به نام عمارت سنجر خان وجود دارد که ثبت ملی شده است. می خواهیم در این مطلب اول فارس با سنجر خان وزیری واقعی بیشتر آشنا میشوید.

سنجر خان کیست؟

در تاریخ سنجرخان وزیری نرانی ملقب به سردار اکرم، مبارز و آزادیخواه کرد و از فعالان انقلاب مشروطه بود که در برابر حضور نیرو‌های انگلیسی و روسی در منطقه کردستان به مبارزه علیه آنان پرداخت. او در دهم محرم ۱۳۳۹ قمری توسط برادرخوانده اش کشته شد.

سریال سنجر خانبازیگران سنجرخان 1

پدر و خانواده سنجرخان

سنجر خان فرزند حاج یوسف مالک روستای نران از توابع شهر سنندج و فرزندجیران خانم از خانواده اردلان و فرزند چهارم از ۹ فرزند خانواده است. بعد از فوت پدر به علت خصومت برادرانش با وی (سنجرخان و یکی از برادرانش از مادری دیگر بودند) مجبور به ترک روستا و زادگاه خود می‌گردد و بعد از خریداری کردن زمینی در میانگروران و احداث روستایی در همان محل مشغول به کار کشاورزی و دامداری و زندگی خود می‌شود و با در اختیار گذاشتن خانه و زمین به کشاورزان عده‌ای از مردم همان منطقه را به دور خود جمع می‌کند و هم‌زمان با کار‌های کشاورزی و دامداری رعیت و افراد روستای خود را به کار یادگیری سواری و آموختن فنون جنگاوری وامی‌دارد.

سریال سنجر خانبازیگران سنجرخان 3

زندگی نامه سنجر خان

تاریخ تولد سنجرخان وزیری نرانی مشخص نیست. اما محل تولد او روستای نران از توابع شهرستان سنندج بوده‌است.

شجره نامه سنجرخان وزیر

پدرش میرزا محمد وزیری نرانی، دو همسر داشت که سنجرخان و برادرش یدالله‌خان از همسر دوم او به دنیا آمده و برادرخوانده‌اش به نام میرزا خلیل خان که بعد‌ها سنجرخان را به قتل رساند از همسر اول وی بود. مادر سنجر خان جیران خانم خواهر سردار حاجعلی خان رستمی موسیوند کلیایی از کرد‌های کرمانشاه وبزرگ ایل موسیوند کلیایی بود.

مادر سنجرخان شیعه و پدرش اهل تسنن و شافعی مذهب بود. تبار سنجرخان از سمت پدر به خاندان وزیری و از طرف مادر به خاندان رستمی و اردلان می‌رسد. خاندان وزیری سنندج از نسل خواجه ابراهیم بزاز هستند که در زمان شاه عباس صفوی به فرمان هه‌لوخان اردلان به عنوان مستوفی و وزیر مالیه به دارالحکومهٔ خاندان اردلان آمد.

سریال سنجر خانبازیگران سنجرخان 4

اوایل سلطنت ناصرالدین‌شاه قاجار ادارهٔ بسیاری از امور را در دست گرفته و گاهی سبب عزل و نصب حکومت‌ها نیز می‌شدند. طایفه وزیری‌ها گسترش پیدا کردند و در شهر‌ها و روستا‌های کردستان پراکنده شده و نبض کردستان را در دست گرفتند. بعد از انقراض خاندان اردلان در اوایل سلطنت ناصرالدین شاه، وزیری‌ها در کردستان حرف اول را می‌زدند و گاهی موجبات عزل و نصب حکومت‌ها را فراهم می‌کردند.

میرزا تقی خان آصف دیوان و برادر او مشیر دیوان بزرگ خاندان وزیری‌ها محسوب می‌شدند که اولی پسرعموی پدر سنجرخان بود. سنجرخان که به دنبال در دست گرفتن قدرت بود، نه تنها دو برادرش میرزا خلیل خان و یدالله‌خان را به جانشینی پدر قبول نداشت، بلکه آصف دیوان را هم به عنوان بزرگ خاندان نمی‌پذیرفت و به همین دلیل درگیری‌های زیادی در درون خاندان وزیری علیه او وجود داشت.

دشمنی با سنجر خان

با این حال به دلیل تعلق مادر سنجرخان به ایل موسیوند کلیایی کرمانشاه، وی پشتوانهٔ خوبی در میان ایل داشت و به همین دلیل از حاشیهٔ امنی برخوردار بود. با این حال سنجرخان در سن ۲۵ سالگی مورد خشم آصف دیوان قرار گرفت و به ناچار عازم دیار مادری خود به روستای آگاه علیا می‌رود و به عنوان امیر و سرلشکر دربار سردار حاجعلی خان رستمی موسیوند کلیایی که با نفوذترین و قدرتمندترین خان و سوار منطقه بود شد.

او یکسال با این سمت در کلیایی بود و عنوانی را از آن خود کرد که دیگر خوانین منطقه کلیایی نیز برای رسیدن به آن در رقابت بودند. از جمله حسین قلی خان امیر امجد جاه طلب به همین دلیل خوانین دیگر که برخی او را رقیب خود می‌پنداشتند و برخی دیگر دشمنان حاجعلی خان بودند اعلام کردند که هر کس سنجرخان را کتف‌بسته تحویل دهد، به شغل سردار لشکری منسوب و انعام بزرگی دریافت خواهد کرد. به دنبال آشکار شدن این فراخوان، حاجعلی خان که نمی‌خواست ابهت و غرور حضور خواهر زاده اش شکسته شود، نامه‌ای به آصف دیوان نوشت و شفاعت او را نزد وی کرد و به آصف دیوان قول داد که از این به بعد سنجر خان تابع اوامر او خواهد بود.

سریال سنجر خانبازیگران سنجرخان 2

با پذیرش این نامه توسط آصف دیوان، سنجر خان اجازه یافت به املاک موروثی پدرش در روستای نران بازگردد. این بازگشت البته بدون درگیری نبود و گماشتگان حسین قلی خانی امجد بعد شکست جنگ در گاورد در منطقه آگاه در راه بازگشت برای تعرض و گرفتن انعام به او حمله‌ور شدند. در این میان فردی به نام مایی‌خان که از سربازان مخالفان حاجعلی خان و امان‌الله خان فرهنگ کلیایی بود، در کشتن وی ناکام ماند و از ترس آنکه در بازگشت به دست اربابش کشته شود، به کلیایی بازنگشت و تا آخر عمر با سنجرخان همراه شد و پیمان وفاداری بست.

سنجرخان پس از بازگشت به روستای نران متوجه شد که برادرش خلیل‌خان املاک پدری را تصاحب کرده‌است و به دلیل خصومت میان این دو برادر امکان زندگی در روستا برای وی وجود ندارد؛ بنابراین به روستای می‌آوران در مجاورت نران رفت و املاک آنجا را خرید و همراه با مایی‌خان در آنجا خانه‌ای ساخت و به کشاورزی پرداخت. او در می‌آوران قلعه‌ای ساخت و افرادی را به عنوان سوار به تفنگ مجهز کرد که بعد‌ها در جنگ همراهش شدند.

جنگ سنجرخان علیه روس‌ها و انگلیسی‌ها
در این زمان که روس‌ها مناطق مختلف ایران از جمله کردستان را اشغال کرده‌اند و آزار و اذیت مردم به جایی رسید که مردم از جنگ جویان میهن دوست تقاضای کمک و یاری کردند. سنجرخان با آگاه شدن از عمق بحران و فشار‌های زیاد اشغالگران با فرستادن نامه‌هایی به حاکم سنندج و اجازه از آنها، درخواست اذن جنگ و همچنین در اختیار گذاشتن نیروی جنگی برای انجام چنین امری را می‌کند که البته با مخالفت حاکم سنندج رو به رو می‌شود و در نهایت اصرار و درخواست‌های زیاد سنجر خان حاکم سنندج را برآن می‌دارد که جهت جلوگیری از سرکشی و اغتشاش قشونی متشکل از قوای انگلیسی که آنموقع در کردستان جولان می‌دادند را جهت سرکوب ارسال می‌نماید که به جنگ میان سنجرخان و انگلیسی‌ها می‌انجامد و با شکست انگلیسی‌ها راه جنگ با روس‌ها برای این مرد هموارتر می‌شود و این بار بدون اجازه و اذن از کسی، خود جوش و با اتکا به نیرو‌های مردمی روستا‌های اطراف سنندج و جوانان گرد آمده بود، راهی میدان مبارزه و نبرد با روس‌ها گردید.

 

شکست روس‌ها به دست سنجر خان
از روستا‌های اطراف کامیاران شروع به جنگ و زد و خورد می‌شود و روس‌ها را تا شهر سنندج فراری داده و با شکست دادن آنان، آن‌ها را مجبور به ترک روستا‌ها و شهر‌ها می‌نماید. در شهر سنندج و در جنگ صلوات آباد بعد ازشکست واردکردن به روس‌ها و تعقیب آنان دچار گلوله‌ای ازدشمن می‌شود و زخمی کاری و مهلک برمی‌دارد. با التیام یافتن سنجرخان از آن زخم، بعد از یک ماه با ندایی از فردی مقدس در عالم خواب خان را دوباره بر جنگ و مبارزه مصر و مصمم علیه اشغالگران مژده فتح و پیروزی را می‌دهد.

با فراهم کردن سوارانی ازروستا‌های اطراف و با یاری مردم دوباره راهی میدان می‌شود و از شهر دهگلان روس‌ها را در پی یک نبرد سخت شکست و فراری داده و با به دست آوردن مقدار زیادی غنایم جنگی سبک و سنگین و مهمات به جنگ‌های بعدی ادامه می‌دهد. ادامه جنگ‌ها و فتح و پیروزی‌های پیاپی سنجر خان تعجب تمام رجال مملکت رادرپی دارد سیل پیشکشی‌ها و هدایا از اطراف واکناف سرازیر می‌شود پیشنهاد‌های زیادی برای همکاری دریافت می‌دارد که اکثر آن‌ها به موقع و بعضی واقعی نبود.

جنگ‌ها به شهر‌های دیواندره و سقز کشیده می‌شود و در اکثر مناطق سواران سنجر خان موفق به شکست روس‌ها و آزادسازی مناطق مذکور می‌گردند. باهمکاری یکی از حاکمان منطقه سقز و بوکان به نام حشمت الملک، خان روس‌ها را تا پل منجیل فراری می‌دهد و به عقب می‌راند و تمامی خاک کردستان را از نیرو‌های روسی پاکسازی می‌کند.

نامه به میرزا کوچک خان
نامه‌ای به میرزا کوچک خان می‌نویسد و میرزا را از کار روس‌ها آگاه می‌کندکه آن‌ها را از کردستان فراری داده‌ام و اکنون نوبت شماست که آن‌ها به طرف شما در راهند. میرزا هم در کنار پل منجیل با نیرو‌های روسی درگیر می‌شود و در این جنگ تلفات زیادی بر نیرو‌های روس وارد می‌گردد.

شهادت سنجر خان
سنجر خان بعد از خاتمه کار روس‌ها به روستای خود برگشت و چند سالی را بامدارا کردن با دشمنان خانگی خود به سرآورد. برادرانش مخصوصا خلیل خان با وجود کینه قدیمی و همچنین حاکم سنندج شریف الدوله با خصومتی که از سنجرخان داشت دلایل مشکلات و سبب ناراحتی‌های ایشان بودند. با تطمیع کردن و تشویق شریف الدوله نابرادری سنجرخان دست به توطئه علیه او زدند. او در روز جمعه ماه محرم و روز عاشورا ۱۳۳۷هجری قمری سنجرخان را به خانه خود دعوت کرد. همچنین یکی از برادران تنی خان به نام یدالله خان به این مهمانی دعوت بود با وجود اینکه خان روزه سنت عاشورا داشت و هنوز روزه خود را افطار نکرده بود، هنگامی که برای گرفتن وضو به کنارحوض داخل حیاط رفته بود مورد هدف گلوله گماشتگان برادرش گشت، او و برادرش توسط برادر دیگر خود کشته شدند.

بزرگداشت سنجر خان وزیری
در ۲۲ اسفند ۱۳۹۴ مراسمی به منظور بزرگداشت سنجرخان وزیری نرانی در روستای نران شهرستان سنندج برگزار شد. در این مراسم که در عمارت سنجر خان برگزار شد، جمال احمدی آیین، فرخ‌لقا معتمد وزیری، هادی ادب، صباح حسنی، جلال شریعتی، اجلال قوامی، غریب سجادی، لیلا وزیری، فردین کمانگر، هاشم حسامی، منصور رحمانی، اسعد فتاحی و رئوف کریمی دربارهٔ شخصیت این سردار کُرد به سخنرانی پرداختند.

مطالب مرتبط

خاطرات خواندنی و گفته نشده افسر ارشد بازنشسته تیپ ۵۵ هوابرد شیراز

استانداران کهگیلویه و بویراحمد و کردستان منصوب شدند

جزئیات سفر مرگبار ۲۰ شهروند شیرازی و کُردستانی به ایتالیا

نظرات