آنچه درباره میوه شگفت انگیز خیار تلخ ” کارلا ” و خواص آن که به شما نگفته اند !

خیار تلخ مدت‌ هاست که به دلیل کاربردهای متنوع خود مورد توجه قرار گرفته و در بسیاری از درمان های دارویی غیر غربی مانند آیورودا و طب سنتی چینی گنجانده شده است.  خیار تلخ با نام علمی Momordica charantia که تحت عنوان کدوی تلخ، خربزه تلخ یا کارلا نیز شناخته می‌ شود، نام یک گونه […]

کارلا یا خیار تلخ

خیار تلخ مدت‌ هاست که به دلیل کاربردهای متنوع خود مورد توجه قرار گرفته و در بسیاری از درمان های دارویی غیر غربی مانند آیورودا و طب سنتی چینی گنجانده شده است.

 خیار تلخ با نام علمی Momordica charantia که تحت عنوان کدوی تلخ، خربزه تلخ یا کارلا نیز شناخته می‌ شود، نام یک گونه از تیره کدوییان است. این میوه غالبا در اوکیناوا ژاپن می‌ روید اما امکان پرورش آن در دیگر نقاط جهان هم وجود دارد. نه تنها خود این گیاه در قالب یک میوه چه به صورت تازه و چه خشک شده حاوی مزایای سلامتی فراوانی است، بلکه امروزه از نوشیدنی آن نیز استفاده گسترده ای می شود.

این میوه را می توان از طریق فروشگاه های آنلاین و یا عطاری ها تهیه کرد.

در واقع آب کارلا یک نوشیدنی است که از میوه ای با پوست خشن تهیه می شود. همانطور که از نام آن مشخص است، میوه و آب آن طعم تلخی دارند که برخی آن را ناخوشایند می دانند. با این حال، آب کارلا به دلیل فواید سلامتی مختلف که شامل کاهش فشار خون و بهبود سلامت پوست است، محبوبیت بالایی یافته است. گفتنی است نکاتی که در ادامه توضیح داده می شوند، از طریق مقالات مرکز ملی اطلاعات زیست فناوری آمریکا قابل دسترسی هستند.

آنچه در باره میوه شگفت انگیز خیار تلخ " کارلا " و خواص آن باید بدانید

اطلاعاتی درباره خیار تلخ

این میوه واضحا دارای پوستی خشن و ناهموار است و به طور کلی در دو نوع خربزه تلخ چینی و هندی یافت می شود.

گونه چینی حدود ۲۰ سانتی متر رشد می کند و غالبا به رنگ سبز کم رنگ دیده می شود. پوست آن نیز برآمدگی های صاف و زگیل مانند دارد. در مقابل گونه هندی کوچکتر است و تقریبا ۱۰ سانتی متر طول دارد، با انتهای نوک تیز و به رنگ سبز تیره. هر دو گونه دارای گوشت سفید در داخل خود هستند که با رسیدن میوه تلخ تر می شود. از هر دو اینها می توان برای تهیه آب کارلا استفاده کرد.

به منظور تهیه آب کارلا تنها کافیست یک دستور بسیار ساده را دنبال کنید؛ مخلوط کردن خربزه تلخ خام با آب. برخی از افراد با افزودن کمی نمک و یا آب لیمو این ترکیب را خوشمزه تر می کند. این میوه یک افزودنی رایج در غذاهای مناطق نیمه گرمسیری مانند کارائیب، آفریقا، آسیای جنوب شرقی و بخش‌هایی از چین است. آب آن نیز ترکیبی مقوی و محبوب در این مناطق و حتی بخش های دیگر جهان به شمار می رود.

آنچه در باره میوه شگفت انگیز خیار تلخ " کارلا " و خواص آن باید بدانید

ارزش غذایی

آب کارلا مملو از چندین ماده مغذی مهم است. به عنوان مثال، مخلوط کردن ۹۳ گرم خربزه تلخ خام با ۱۱۸ میلی لیتر آب تصفیه شده، مواد مغذی زیر را ارائه می دهد:

– کالری: ۱۶

– کربوهیدرات: ۳.۴ گرم

– فیبر: ۲.۶ گرم

– پروتئین: ۰.۹ گرم

– چربی: ۰.۲ گرم

– ویتامین ث: ۹۵ درصد از مقدار مواد مغذی مورد نیاز روزانه (RDI)

– فولات: ۱۷ درصد از RDI

– روی: ۱۰ درصد از RDI

– پتاسیم: ۶ درصد از RDI

– آهن: ۵ درصد از RDI

ویتامین آ: ۴ درصد از RDI

– سدیم: ۰ میلی گرم

آب کارلا مقادیر کافی از ویتامین ث را برای بدن فراهم می کند؛ آنتی اکسیدانی که در ارتقای ایمنی، سلامت مغز و ترمیم بافت ها نقش دارد. این میوه همچنین منبع خوبی از پروویتامین A است. ماده ای که بدن ما آن را به ویتامین A تبدیل می کند و در راستای کمک به حفظ سلامت سیستم بینایی و پوست بسیار موثر است.

علاوه بر این، هر ۹۳ گرم خربزه تلخ مخلوط شده با آب حدود ۸ درصد از فیبر مورد نیاز روزانه برای حمایت از روند هضم سالم را تامین می کند. فیبر رژیمی همچنین می تواند به کنترل قند خون نیز کمک کند.

آنچه در باره میوه شگفت انگیز خیار تلخ " کارلا " و خواص آن باید بدانید

نحوه مصرف کارلا
کارلا را به گونه‌های مختلف مصرف می‌کنند: سرخ‌شده، جوشانده، دم‌کرده، بخارپز، کباب شده. کارلا قبل از مصرف باید خوب شسته شود. آج‌ها و برجستگی‌های پوست خارجی آن باعث می‌شود که خاک و کثیفی در میان آن‌ها بنشیند و به‌راحتی تمیز نشود، پوست این میوه نیز خوراکی بوده البته برخی اعتقاد دارند که پوست کارلا را باید گرفت بنابراین می‌توانید لایه نازکی از پوست آن را قبل از مصرف با چاقو جدا کرد. بافت میانی کارلا که بذرها نیز درون آن قرار گرفته‌اند خوراکی و قابل پخت و پر است. کارلا را می‌توان با پوست و دانه‌ها پخت‌وپز و مصرف نمود ولی بهتر آن است که ابتدا از طول به‌طور کامل نصف کنید و با یک قاشق یا چاقو بافت میانی را به همراه بذرها خارج کنید و غلاف خارجی (قسمت‌های سبز رنگ) را به‌اندازه موردنظر خرد کنید و مصرف نمایید. غلاف تازه کارلا یک منبع عالی از فولات و ویتامین C و A است. آزمایش‌های اولیه آزمایشگاهی نشان می‌دهد که برخی از ترکیبات فیتوشیمیایی در خربزه تلخ ممکن است در درمان عفونت HIV مؤثر باشد. کارلا مخلوطی از فلاونوئیدها و آلکالوئیدها است که سبب تولید انسولین بیشتر در لوزالمعده و نتیجتاً سبب کنترل قند خون در بیماران دیابتی می‌گردد.

آنچه در باره میوه شگفت انگیز خیار تلخ " کارلا " و خواص آن باید بدانید

فواید سلامتی

خیار تلخ مدت‌ هاست که به دلیل کاربردهای متنوع خود مورد توجه قرار گرفته و در بسیاری از درمان های دارویی غیر غربی مانند آیورودا و طب سنتی چینی گنجانده شده است.

– می تواند به کاهش سطح قند خون کمک کند

چندین مطالعه نشان داده اند که آب کارلا یا خود میوه ممکن است به مدیریت سطح قند خون کمک کند. چنین عملکردی ناشی از سه ماده اصلی در ترکیب خیار تلخ است که دارای خواص کاهنده گلوکز خون هستند: پلی پپتید-p، چارانتین و ویسین.

تصور می شود که پلی پپتید-p به شیوه ای مشابه انسولین عمل می کند؛ هورمون مهمی که با تسهیل جذب قند از خون به سلول ها و بافت ها به تنظیم قند خون یاری می رساند.

– سلامت پوست را بهبود می بخشد

آب کارلا منبع غنی از آنتی اکسیدان ها از جمله ویتامین ث و پروویتامین A است که هر دو برای سلامت پوست و بهبود زخم مهم هستند. در یک مطالعه موش هایی که به صورت موضعی با عصاره خربزه تلخ تحت درمان قرار گرفتند، بهبود قابل توجه و سریعتر زخم را تجربه کردند. این تاثیر حتی در موش‌های مبتلا به دیابت نیز مشاهده شد.

در روش‌ های درمانی غیر غربی، از آب کارلا برای مدیریت علائم پسوریازیس، اگزما و انواع زخم‌ ها استفاده می‌ شود. با این حال، چنین پتانسیل هایی باید به طور رسمی در مطالعات انسانی نیز مورد بررسی قرار گیرند.

– به کاهش وزن یاری می رساند

در یک مطالعه به ۴۲ شرکت‌کننده روزانه ۴.۸ گرم عصاره خربزه تلخ داده شد. در ادامه مشخص شد که داوطلبان مقدار قابل‌ توجهی از چربی های شکم خود را از دست داده اند. پس از گذشت ۷ هفته، سایز دور کمر آنها به طور متوسط ۱.۳ سانتی متر کاهش یافته بود. در حالی که این مطالعه نتوانست علت دقیق کاهش وزن را تعیین کند، اما واضح است که چرا آب کارلا می تواند یک مکمل عالی برای رژیم کاهش وزن باشد؛ این ترکیب سرشار از فیبر، کم کالری و آبرسان است.

ترکیب مذکور می تواند به شما کمک کند تا مدت بیشتری احساس سیری کنید، زیرا فیبر در دستگاه گوارش کندتر از کربوهیدرات های ساده حرکت می کند. با توجه به اینکه کارلا از احساس گرسنگی جلوگیری می کند، ممکن است فرد را از مصرف غذاهایی که کالری بیشتر و مواد مغذی کمتری دارند، باز دارد.


کاشت کارلا
کارلا نیز مانند سایر گیاه کدوئیان جزو سبزیجات فصل گرم نسبت به سرما حساس‌ و کاشت آن‌ها در هوای گرم انجام می‌گیرد. کارلا در انواع خاک رشد می‌کند، اما خاک شنی لومی به‌خوبی زهکشی شده برای کشت در هوای آزاد مناسب است. بهترین رشد و میوه‌ بندی آن در pH حدود ۸/۶-۶ رخ می‌دهد. pH خیلی پایین (زیر ۵/۵) می‌تواند میوه‌ بندی را کاهش دهد. کشت آن به دو صورت مستقیم و غیرمستقیم (نشایی) انجام می‌گیرد. در کشت مستقیم، بذر کارلا مستقیماً در زمین اصلی کاشته می‌شود. جهت سهولت جوانه‌زنی و تسریع در این کار ممکن است بذور را یک تا دو روز قبل از کاشت در یک پارچه مرطوب در دمای ۲۵ درجه سانتی‌گراد بخیسانند. فاصلۀ دو خط کشت ۳ – ۵/۲ متر و همچنین فاصلۀ بوته‌ها نیز ۳۰-۳۰ سانتی‌متر می‌رسد. روش کاشت به‌صورت کپه‌ای است و پس از سبز شدن تعداد بوته‌ها را به ۱ تا ۲ عدد کاهش می‌دهند. عمق کاشت بذر گیاه کارلا ۲ سانتی‌متر یا کمی بیشتر است. بوته کارلا برای رشد اولیه خود احتیاج به گرما و رطوبت کافی دارد، بنابراین عمل کاشت بذر خیار کارلا تا زمانی که دمای خاک به ۲۰-۱۸ درجه سانتی‌گراد نرسیده است انجام نمی‌گیرد. بدیهی است که با افزایش دما مثلاً تا حد ۲۵ درجه یا بیشتر، جوانه‌زنی نیز تسریع می‌گردد. میزان بذر موردنیاز برای یک هکتار ۳-۲ کیلوگرم است. تهیه و آماده‌سازی زمین مثل خیار است.

آنچه در باره میوه شگفت انگیز خیار تلخ " کارلا " و خواص آن باید بدانید

کشت غیرمستقیم در اقلیم‌های خیلی سرد صورت می‌گیرد. بهتر است قبلاً در یک گلخانه در سینی‌های نشاء یا گلدان‌های کیسه‌ای کشت شوند و سپس در هوای مناسب به زمین اصلی منتقل گردند. کارلا به‌سرعت و بلافاصله پس از دو هفته بعد از کاشت رشد می‌نماید و ساقه‌های رونده آن به‌صورت پیچکی حرکت می‌کند. برای رشد بهتر و همچنین برداشت آسان‌تر بهتر است از قیم‌ها و شبکه داربستی استفاده شود تا از نظر اندازه و راندمان محصول، نتیجه کار بهتر باشد و برداشت محصول و نگهداری آن به‌راحتی انجام شود.

از بوته کارلا شاخه‌های زیادی منشعب می‌شود که خیلی از آن‌ها تولیدی در بر نخواهند داشت. این شاخه‌ها باید قبل از رسیدن به قسمت‌های بالا هرس شوند. تحقیقات نشان داده است چنانچه حدود ۱۰ گره بارور برای هر بوته گذاشته شود، نتیجه بهتری خواهد داد. چنانچه بوته‌ها هرس نشوند، هر بوته حدود ۱۰ تا ۴۰ گره بارور تولید می‌کند و ۵/۰ تا ۲ متر بالا می‌رود. کارلا تحمل خشکی را ندارد. باید محیط ریشه تا عمق ۵۰ سانتی‌متری مرطوب نگه داشته شود. آبیاری هر هفته در فصول گرم و خشک صورت می‌گیرد. به هنگام بارندگی باید زهکش‌های مناسبی وجود داشته باشد تا رشد گیاه را مواجه با مشکل نسازد. در مناطقی که با محدودیت آب مواجه هستند، آبیاری و تغذیه قطره‌ای مؤثرترین روش است.

کارلا نسبت به خیلی از بیماری‌های مشترک خانواده کدوئیان حساس است برای پوتی ویروس خربزه یک میزبان محسوب می‌شود. سفیدک سِرکوسپورا، پژمردگی باکتریایی، پژمردگی فوزاریوم و نماتد گره‌های ریشه از جمله بیماری‌های معمول کارلا است. چنانچه رطوبت بالایی وجود داشته باشد، بیماری‌های قارچی رخ می‌دهد، مگس میوه بیشترین خسارت را به کارلا می‌زند زیرا لارو حشره در درون میوه زندگی می‌کند و از اثر مستقیم حشره‌کش‌ها محافظت می‌شود. سوسک‌ها، تریپس ها، کرم‌های طوقه بر، کرم غوزه پنبه، شته‌ها، کنه‌ها و آفات عمومی از دیگر آفت‌های کارلا می‌باشند. مبارزه شیمیایی با آفت‌ها تجویز نمی‌شود مگر زمانی که میزان خسارات معنی‌دار باشد.

کارلا به هنگام برداشت نیاز به مراقبت‌های ویژه‌ای دارد. میوه‌ها را باید به هنگام رشد مواظب بود که خیلی بزرگ و خیلی تلخ نشوند. به‌طور معمولی ۱۵ تا ۲۰ روز بعد از گلدهی و یا ۷۰ تا ۸۰ روز بعد از کاشت درحالی‌که طول میوه ۱۰ تا ۱۵ سانتی‌متر است، زمان مناسبی برای برداشت می‌باشد. البته در برداشت، باید به نوع مصرف توجه داشت. میوه‌ها باید سبز روشن، نازک و آبدار و تخم‌ها سفید و نرم باشند و برداشت باید توسط قیچی باغبانی یا چاقوی تیز انجام شود. چنانچه میوه خیلی بزرگ شود، اسفنجی، تلخ، زرد یا نارنجی و ترک‌خورده می‌شود. میوه کارلا بعد از برداشت نباید مدت زیادی باقی بماند بلکه به‌سرعت باید به فروش برسد. میوه‌های خسارت‌دیده و آسیب‌دیده را جدا کرده و به‌دقت میوه‌ها را در کارتن یا سبد چیده و در محل سردی با دمای ۱۲ تا ۱۳ درجه سانتی‌گراد و رطوبت ۸۵ تا ۹۰ درصد انبار یا نگهداری می‌کنند. در چنین شرایطی میوه‌ها برای مدت دو تا سه هفته باقی می‌ماند. در دمای کمتر از ۱۰ درجه، یخ می‌زند و صدمه می‌بیند. در دمای بالای ۱۳ درجه نیز نباید نگهداری شود چون میوه زرد یا نارنجی می‌شود و ترک خورده و باز می‌شود. میوه کارلا را باید از سایر میوه‌ها نظیر موز، آناناس و سیب جدا نگهداری نمود چون مقدار زیادی اتیلن که نوعی هورمون رساننده است، دارند.


۶ عامل اصلی خشکی لب‌ و راه‌های مقابله با آن


 

مطالب مرتبط

آیا تلخی ته خیار برای کنترل قند خون خوب است؟

روش جالب کاشت خیار در آپارتمان که دیگه از بازار نخرید

خیار قیرو کارزین وارد بازار شد/خواص خیار برای سلامتی بدن

نظرات