چاپ      کد خبر: 139224
17 فروردین 1403

شایع‌ترین علائم و نشانه‌های سرطان که نباید نادیده گرفته شوند

سرطان یکی از علت های مرگ و میر در کل دنیا است.این بیاماری ممکن است برخی اوقات علامت خاصی ایجاد نکند اما در بیشتر مواقع با علائمی همراه است.سرطان می تواند به بافت های گوناگون بدن حمله و آنها را تحت تاثیر بگذارد به همین علت تشخیص به موقع آن از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.به همین دلیل، این مقاله را به معرفی علائم سرطان اختصاص داده‌ایم. با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.

نشانه های سرطان

شایع‌ترین علائم و نشانه‌های سرطان

تومورهای سرطانی می‌توانند به اندام‌ها، اعصاب و عروق خونی مجاور فشار وارد کنند. گاهی‌ اوقات هم سلول‌های سرطانی مقدار زیادی از انرژی بدن را مصرف می‌کنند یا باعث تغییر عملکرد سیستم ایمنی می‌شوند. همه‌ی این عوامل در ایجاد مشکلات زیر که از علائم سرطان به شمار می‌روند نقش دارند:

۱-تب

تب پاسخ بدن به عفونت یا بیماری است. افرادی که سرطان دارند اغلب دچار تب می‌شوند. تب معمولا نشانه‌ی گسترش سرطان در اندام‌های مختلف بدن است و به‌ندرت در مراحل ابتدایی بیماری رخ می‌دهد. با این حال، افراد مبتلا به سرطان خون مانند لوسمی یا لنفوم ممکن است این علامت را در مراحل اولیه‌ی بیماری تجربه کنند. به همین دلیل، اگر تب شدید بود یا بیش از سه روز طول کشید، لازم است به پزشک مراجعه کنید.

۲-درد و خستگی

خستگی مزمن که علیرغم خواب کافی از بین نمی‌رود، یکی از شایع‌ترین علائم سرطان است. این علامت اغلب در سرطان خون دیده می‌شود. اما گاهی‌ اوقات می‌تواند با خونریزی ناشی از سایر سرطان‌ها مرتبط باشد.

در بعضی موارد، سرطان پیشرفته باعث درد شود. به‌عنوان مثال، کمردرد از علائم سرطان پروستات، تخمدان و روده‌ی بزرگ به شمار می‌شود. سرطان استخوان اغلب از همان ابتدا با درد همراه است. بعضی از تومورهای مغزی هم به سردردی منجر می‌شوند که چند روز طول می کشد و با درمان بهبود نمی‌یابد.

۳-کاهش وزن ناخواسته

هنگامی که سلول‌های سرطانی به سلول‌های سالم حمله می‌کنند، ممکن است وزن کاهش پیدا کند. طبق گزارش انجمن سرطان آمریکا (ACS)، بسیاری از بیماران مبتلا به سرطان قبل از تشخیص بیماری به‌طور غیرمنتظره حداقل ۴/۵ کیلو وزن از دست می‌دهند. در حقیقت، این اتفاق ممکن است اولین علامت سرطان باشد.

کاهش وزن در سرطان‌های مری، ریه، لوزالمعده و معده شایع‌تر است. از سایر بیماری‌هایی که باعث کاهش وزن ناخواسته می‌شوند می‌توان به پرکاری تیروئید اشاره کرد.

۴-خونریزی

بعضی از سرطان‌ها باعث خونریزی می‌شوند. به‌عنوان مثال، ممکن است سرطان روده‌ی بزرگ با مدفوع خونی همراه باشد و سرطان پروستات یا مثانه به ادرار خون‌آلود منجر شود. مهم است که چنین علامتی را نادیده نگیرید و در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.

 

نشانه های سرطان

۵-سرفه مزمن

هر فردی هر از گاهی، به ویژه طی فصل سرما و آنفلوآنزا، سرفه را تجربه می کند. با این وجود، اگر سرفه شما از بین نمی رود باید دلیل بروز این شرایط را بررسی کنید. سرفه مزمن می تواند به بروز مشکل در دستگاه تنفسی و ریه های شما از جمله سرطان اشاره داشته باشد.

۶-سرفه خونی یا مخاط خون آلود

در شرایطی که سرفه خونی یا مخاط خون آلود می تواند به واسطه یک عفونت در ریه ها، مانند برونشیت یا سینه پهلو، شکل بگیرد، گاهی اوقات نیز ممکن است به مساله ای جدی‌تر که نباید نادیده گرفته شود، اشاره داشته باشد. این شرایط می تواند نشانه ای از سرطان ریه باشد.

۷-تغییرات پوستی

تغییرات پوستی از جمله بزرگ شدن خال‌ها یا زگیل‌ها اغلب با سرطان پوست مرتبط هستند. بعضی از این تغییرات هم ممکن است نشان‌دهنده‌ی سایر سرطان‌ها باشند. به‌عنوان مثال، لکه‌ی سفید در دهان علامت سرطان دهان است و وجود توده در زیر پوست می‌تواند به سرطان سینه مربوط باشد. سرطان ممکن است تغییرات پوستی دیگری هم ایجاد کند، از جمله افزایش رشد موها، ایجاد لکه‌های تیره، یرقان (زرد شدن پوست و چشم‌ها) و تاخیر در التیام زخم‌ها.

۸-تغییر در عملکرد روده‌ها

به وجود آمدن تغییر مداوم یا طولانی مدت در عادات روده‌ای می تواند نشان دهندۀ سرطان کولون یا رکتوم باشد که به صورت کلی با نام سرطان کولورکتال (یا سرطان رودۀ بزرگ و مقعد) شناخته می‌شود.اسهال یا یبوست دائمی به همراه درد مداوم در ناحیۀ شکمی می‌تواند از علائم سرطان کولورکتال باشد. از دیگر علائم این سرطان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • شل شدن مدفوع
  • کاهش وزن غیر طبیعی
  • خستگی
  • کم‌خونی
  • نفخ شکم
  • خونریزی از مقعد

سرطان کولورکتال می‌تواند باعث خونریزی در دستگاه گوارش شود. در این حالت در مدفوع خون دیده می‌شود یا رنگ آن تیره‌تر از حد معمول است.خونریزی از ناحیۀ مقعد و یا وجود خون در مدفوع لزوماً به این معنی نیست که فرد به سرطان گرفتار شده است.

هموروئید (بواسیر)، وجود زخم (شقاق) و سایر اختلالات دستگاه گوارش، همگی می‌توانند علت این نوع خونریزی‌ها باشند. با این حال، مردان نباید این علائم را نادیده بگیرند و در صورت مشاهده باید فوراً به پزشک مراجعه کنند. این علائم می‌توانند نشان دهندۀ یک بیماری جدی باشند.

۹-تعریق شبانه

تعریق شدید در طول شب ممکن است از علائم اولیه‌ی بعضی از سرطان‌ها از جمله سرطان خون و سرطان کبد باشد. با این حال، ذکر این نکته ضروری است که سایر بیماری‌ها هم می‌توانند این علامت را ایجاد کنند.

نشانه های سرطان

مهم‌ترین علائم سرطان در زنان

از سرطان‌های شایع در میان زنان می‌توان به سرطان‎های آندومتر (دیواره داخلی رحم)، دهانه‌ی رحم و سینه اشاره کرد. علائم هشداردهنده‌ی این بیماری‌ها عبارتند از:

۱-تغییرات سینه

سرطان سینه اغلب باعث تغییر بافت سینه می‌شود، بنابراین مهم است که زنان با شکل، اندازه و بافت سینه‌های خود آشنا باشند. این تغییرات شامل موارد زیر هستند:

  • فرورفتگی یا چروک شدن پوست سینه یا نوک سینه
  • ترشح از نوک سینه
  • قرمزی، تورم یا حساس شدن پوست سینه یا نوک سینه
  • تغییر در اندازه یا شکل سینه

در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر باید با پزشک صحبت کنید. انجمن سرطان آمریکا توصیه می‌کند که زنان بالای ۴۰ سال برای غربالگری سرطان سینه به طور منظم ماموگرافی انجام دهند.

۲-خونریزی از واژن بین دوره‌های قاعدگی

اگر عادت ماهانه‌ی منظمی دارید و خارج از دوره‌های قاعدگی شاهد لکه‎‌بینی یا خونریزی واژینال هستید، به پزشک مراجعه کنید. این علامت ممکن است نشانه‌ی سرطان آندومتر یا دهانه رحم باشد.

در صورتی که یائسگی را پشت سر گذاشته‌اید، به محض مشاهده‌ی خونریزی واژینال باید به پزشک مراجعه کنید. سایر زنان در مواردی که لکه‌بینی با علائم زیر همراه است به مراقبت فوری پزشکی نیاز دارند:

  • تب
  • درد شکم یا لگن
  • سرگیجه
  • خستگی
  • دردهای عضلانی

به یاد داشته باشید که لکه‌بینی همیشه در اثر سرطان رخ نمی‌دهد. استفاده از روش‌های پیشگیری از بارداری هورمونی، ابتلا به بیماری‌های مزمن و استرس هم ممکن است باعث لکه‌بینی شود.

مهم‌ترین علائم سرطان در مردان

بعضی از علائم هشداردهنده‌ی سرطان به طور انحصاری در مردان رخ می‌دهند یا در بین آن‌ها شایع‌تر هستند. از این علائم می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

۱-وجود توده در بیضه‌ها

اگرچه سرطان بیضه در مردان بسیار نادر است اما تعداد مبتلایان به این نوع سرطان در سراسر جهان رو به افزایش است.جامعه‌ سرطان امریکا تخمین زده تا پایان سال ۲۰۱۹، ۹۵۶۰ نفر مبتلا به سرطان بیضه هستند. وجود تودۀ سفت و بدون درد در بیضه‌ها می تواند یکی از نشانه‌های سرطان بیضه باشد. علائم دیگر این سرطان عبارتند از:

  • تورم یا درد در بیضه یا کیسۀ بیضه
  • احساس سنگینی در کیسۀ بیضه
  • درد در کشاله ران
  • درد مزمن یا مداوم در قسمت شکم یا کمر

 

۲-بروز تغییرات در دفع ادرار

تغییر عادات در دفع ادرار می‌تواند یکی از نشانه های سرطان پروستات و مثانه باشد. این نوع سرطان‌ها می‌توانند مجاری ادراری را تحت تأثیر قرار داده و علائم زیر را ایجاد کنند:

  • مشکل در شروع تخلیه ادرار
  • مشکل در تخلیه مثانه
  • تکرر ادرار و احساس نیاز به تخلیه‌ی مثانه
  • بی اختیاری و یا خروج غیر ارادی ادرار
  • وجود خون در ادرار

سرطان‌های پروستات و مثانه رایج ترین نوع سرطان در میان مردان امریکا هستند.

نشانه های سرطان

سرطان‌هایی که بدون علامت هستند

گاهی‌اوقات، افراد مبتلا به سرطان هیچ علامت یا نشانه‌ی خاصی را تجربه نمی‌کنند. بعضی از بیماران هم تنها زمانی با علائم بیماری مواجه می‌شوند که سرطان در سراسر بدن‌ پخش شده باشد.

به‌عنوان مثال، سرطان تخمدان معمولا تا زمانی که به سایر اندام‌ها سرایت نکند مشکل قابل‌توجهی ایجاد نمی‌کند. این سرطان زمانی با علامت همراه است که بیماری بسیار پیشرفت کرده باشد. سرطان لوزالمعده هم تا زمانی که به مرحله‌ی پیشرفته نرسد ممکن است علامت خاصی نداشته باشد. از سایر سرطان‌هایی که احتمال دارد در مراحل اولیه فاقد علامت باشند می‌توان به سرطان کلیه اشاره کرد. این بیماری در مراحل پیشرفته به علائمی مانند درد در یک طرف بدن، ترشح خون در ادرار یا خستگی منجر می‌شود.

خوشبختانه، تشخیص سرطان قبل از بروز علائم امکان‌پذیر است. تست‌های غربالگری می‌توانند بعضی از سرطان‌ها را در مراحل ابتدایی شناسایی کنند. در مورد ضرورت انجام این تست‌ها با پزشک مشورت کنید.

زمان مراجعه به پزشک

سرطان ممکن است در مراحل ابتدایی علائم قابل‌توجهی ایجاد نکند. از سوی دیگر، بعضی از علائم هشداردهنده‌ی آن غیراختصاصی هستند و در سایر بیماری‌ها هم مشاهده می‌شوند.در صورتی که علائم شما بیش از ۲ هفته طول کشید، به پزشک مراجعه کنید. حتی اگر علائمی ندارید اما نگران ابتلا به سرطان هستید یا سابقه‌ی خانوادگی ابتلا به این بیماری را دارید، مشورت با پزشک کمک‌کننده است. پزشک می‌تواند آزمایش‌های غربالگری لازم برای تشخیص زودهنگام سرطان را به شما معرفی کند.

 

برچسب ها:
نظرات خود را برای ما ارسال کنید

آخرین اخبار