این گیاه توانایی رشد در گرما، نمک، خشکی و خاک ضعیف را دارد و دارای سرعت رشد بالایی است بنابراین نیاز سالانه به هرس کردن دارد و همیشه سر سبز و شاداب است. خرزهره به دلیل همیشه سبز بودن برای تزئین حیاط گزینه مناسبی است البته پرورش خرزهره با رعایت برخی اصول در گلدان هم امکانپذیر می باشد.
برگهای خرزهره (N.odorum) N.indicum کشیده و بلند و به طول ۱۰ الی ۲۰ سانتیمتر است و دارای تنوع رنگ در گلهایش است که در فصل گلدهی می توان رنگهای زیبای آن را مشاهده کرد. میوه های گیاه خرزهره به صورت قلمی و باریک هستند و پوشش غلاف مانند بر روی آن دارای مقدار زیادی دانه با موهای ابریشمی است. گیاه خرزهره در هر نقطه و مکانی کاشته می شود و البته به صورت خودرو در بعضی مناطق هم یافت میشود.
خوردن یک قسمت کوچک از آن برای هرجنبده ای ممکن است به مرگ ختم شود و یا دست زدن به آن سبب تحریک و آلرژی پوست گردد، حتی دود ناشی از سوزاندن آن نیز ممکن به دلیل سمی بودن ضایعاتی ببار بیاورد. پس برای حفظ ایمنی بیشتر بهتر است هنگام کارکردن با این گیاه از دستکش یا لباس آستین بلند استفاده شود.
شرایط مورد نیاز گیاه خرزهره
این گیاه برای رشد به شرایطی نیاز دارد شامل:
نور
گیاه خرزهره جز گیاهان مقاوم به کم نوری نیست و بهتر است آن را در محیطی که به طور مستقیم به آن خورشید برخورد کند بکارید. نور مستقیم به رشد بهتر و شادابی گیاه کمک زیادی خواهد کرد. اما می توانید آن را در محیط های سایه نیز بکارید.
کود دهی
بعد از کاشت و قرار گرفتن گیاه در خاک نیازی به کود دهی نیست. البته در صورت خیلی ضعیف بودن می توان مقداری کود به آن افزود، خرزهره با هر شرایطی خود را وفق می دهد.
آبیاری
آبیاری صحیح و به موقع از جمله عوامل مهم در نگهداری گیاه خرزهره میباشد. گیاه خرزهره نسبت به کم آبی و خشکی خاک مقاوم است اما آبیاری منظم و به موقع آن در میزان گلدهی و شادابی برگ هایش تاثیر زیادی دارد. این موضوع را باید خاطر نشان کرد که آبیاری زیاد نیز می تواند سبب پوسیدگی ریشه های گیاه شود.
خاک
خرزهره در هر خاکی سازگار است و در خاک شنی و سنگین و رسی نیز میتواند رشد کند. گیاه خرزهر در پی اچ نرمال بین شش و نیم الی هفت و نیم، رشد بسیار خوبی دارد. خرزهره در هر شرایط و مکانی که کاشته شود زود با آنجا سازگار می شود.
این گیاه در خاک ضعیف زود رشد می کند اما اگر خاکتان خیلی ضعیف است می توانید در هنگام کاشت به خاک آن مواد ارگانیک مانند کمپوست بیفزایید تا هم قدرت نگهداری آب موجود، بیشتر شود و هم خاک تقویت گردد.
هرس
هرس تنها مراقبتی است که گیاه خرزهره به آن نیاز دارد بعد از اتمام فصل گلدهی گیاه خرزهره را میتوان برای پرپشت شدن هرس کرد. البته هرس کردن زیاد هم لازم نیست می توان به جای هرس نوک شاخه های گیاه را کمی کوتاه کرد تا بعد از رشد بلند و بدشکل نشود. با هرس مناسب می توان گیاه خرزهره را به خوبی شکل داد و در یک حد و اندازه ی دلخواه نگه داشت که این نوع هرس در روزهای واپسین پاییز انجام می شود.
دما و رطوبت
خرزهره زیاد قادر به تحمل یخ زدگی نیست ولی یخ زدگی سبک و محدود را می تواند تا حدی دوام بیاورد. اگر در منطقه ای دارای آب و هوای سرد زندگی می کنید بهتر است گیاه را در گلدان پرورش داده و در زمستان در داخل خانه نگهداری کنید. ولی بهتر است مدت زمان نگهداری آن را در خانه کاهش دهید و دور از سرما نگهداری کنید و وقتی در فصل بهار هوا گرم شد گل را به بیرون از خانه انتقال دهید.
روش های تکثیر گیاه خرزهره
تکثیر خرزهره به روشهای گوناگونی انجام می شود که در ادامه این بخش از نمناک با آنها آشنا خواهیم شد:
تکثیر از طریق کشت بذر
برای این منظور شما می توانید به کاشت بذر اقدام کنید چرا که یکی از روش های رایج کشت این گیاه، کاشت بذر است برای این کار ابتدا بستری زهکشی شده فراهم کنید و بعد بذرها را در بستر بپاشید و روی بذرها را بپوشانید. در طول جوانه زنی آبیاری باید به شکل غبارپاشی انجام شود تا از حرکت و جابه جایی بذرها جلوگیری گردد. وقتی گیاه به اندازه کافی در بستر خود رشد کرد و به مرحله ی سه برگی رسید یعنی زمان انتقال آن به زمین اصلی فرا رسیده است.
تکثیر از طریق قلمه زنی
از رایج ترین روشهای ازدیاد این گیاه قلمه زنی است و زمان آن فصل بهار یا اواسط تابستان می باشد که از ساقه های نیمه چوبی بدون گل، قلمه هایی تهیه می کنند و بعد باید برگهای قسمت پایین قلمه ها را حذف کنند و قلمه را درون بستری مناسب کاشته تا مراحل رشد و تولید ریشه انجام گردد.
آفات گیاه خرزهره
گیاه خرزهره نیز ممکن است همانند گل آپارتمانی دچار آفات مختلفی شود. بعضی از آفات معمول در این گیاه شامل شپشک آرد آلو، شته هستند که معمولاً می توانند با استفاده از صابون حشره کش، محلول آب و صابون، محلول آب و سرکه برای کنترل آنها استفاده شوند. همچنین، پروانه و لار هم ممکن است به این گیاه آسیب برسانند و در این صورت ممکن است بتوان از باکتری BT برای از بین بردن آفات استفاده کرد. اما اگر ریشه گیاه طولانی مدت در فصل سرما در خاک مرطوب قرار گیرد، ممکن است دچار قارچ پوسیده کننده ریشه شود و به همین دلیل گیاه از بین خواهد رفت.
سمی بودن گیاه خرزهره
گیاه خرزهره دارای عناصر سمی بسیاری است که در تمام قسمتهای آن، شامل گلها، برگها، ساقهها و شیره، حتی در حالت خشک یا سوخته، سمی هستند. این گیاه یک منبع قدرتمند از گلیکوزیدهای قلبی است که میتواند به فعالیت نا منظم قلب منجر شود. حتی بلعیدن یک برگ آن توسط کودکان یا نوشیدن آب از گلدانی که گل خرزهره در آن است توسط حیوانات، میتواند سبب مرگ شود. خرزهره میتواند بر تک تک حیوانات تأثیر بگذارد، بسته به اندازه و مقداری که بلعیده میشود.
نظرات