گل و گیاه

شیوه صحیح مراقبت از گیاه زیبای چند رنگ کروتون در خانه

گیاه کروتون در زیستگاه بومی خود مکان‌های پرنور، مرطوب، گرم و پرآب را ترجیح می‌دهد. البته چون تابش دائمی نور آفتاب را نمی‌پسندد مکان‌هایی را که در بعضی اوقات سایه دارند ترجیح می‌دهد. حفظ شادابی و طراوت این گیاه در فضای بسته کار دشواری است. اگر گیاه کروتون در باغچه کاشته شود، ارتفاع آن از ۳ متر هم بیشتر می‌شود اما گیاهانی که در گلدان از آن‌ها نگهداری می‌شود بسیار کوچک‌تر هستند و به همین دلیل برای نگهداری در فضاهای بسته مناسب هستند. البته گیاه کروتون رشد نسبتا کندی دارد و در طول هر فصل رشد کمتر از ۳۰ سانتی‌متر به قد گیاه اضافه می‌شود.

شرایط نگهداری گیاه کروتون

اگر می‌خواهید در فضای بسته از گیاه کروتون نگهداری کنید، اولین و مهم‌ترین چالشی که با آن روبه‌رو می‌شوید حفظ دمای ایدئال است چرا که اگر هوا خیلی سرد باشد گیاه دچار ریزش برگ می‌شود. اما گیاه کروتون در شرایط مناسب منظره‌ای رنگارنگ را به نمایش می‌گذارد که ارزش کمی تلاش بیشتر را دارد. به علاوه اینکه اگر دمای محیطی که در آن از گیاه کروتون نگهداری می‌کنید بین ۲۱ تا ۲۷ درجه‌ی سانتی‌گراد ثابت باشد، می‌توانید در هر موقع از سال برای تکثیر و کاشت آن اقدام کنید. فقط مراقب کودکان و حیوانات خانگی باشید چرا که گیاه کروتون برای انسان و حیوان سمی است.در ادامه با ما همراه باشید تا با شرایط کامل این گیاه زیبا آشنا شوید.

نگهداری از گیاه کروتون

اگر گیاه کروتون در شرایط مناسبی رشد کرده باشد، می‌تواند بیشتر برگ‌های خود را نگه دارد و در این شرایط گیاه تا نزدیکی سطح خاک برگ دارد. برای فراهم کردن این شرایط، باید گرمای محیط را ثابت نگه داشت. گیاه کروتون به تغییر دما بسیار حساس است به طوری که نمونه‌هایی از گیاه که در فضای باز از آن‌ها نگهداری می‌شود بعد از یک شب سرد دچار ریزش برگ می‌شوند. اگر می‌خواهید گیاه کروتون برگ‌هایی رنگارنگ‌تر و شاداب‌تر داشته باشد، باید نور مناسبی برای گیاه فراهم کنید. باید گیاه را در مکان پرنوری قرار دهید که دائما در معرض تابش مستقیم نور آفتاب نباشد.

اگر از گیاه کروتون در محیطی نگهداری کنید که رطوبت کافی نداشته باشد، گیاه در معرض هجوم آفت‌ها به ویژه کنه‌ی عنکبوتی قرار می‌گیرد. برای جلوگیری از هجوم آفت‌ها، گیاه را هر روز غبارپاشی کنید. اگر گیاه کروتون به‌خوبی با شرایط آب‌وهوایی سازگار شده باشد و در مکانی با نور مناسب قرار داشته باشد، می‌تواند در فضای باز و در دمای بالاتر از ۱۰ درجه‌ی سانتی‌گراد زندگی کند. البته به شرطی که این دما پایدار باشد و به پایین‌تر از ۱۰ درجه‌ی سانتی‌گراد نرسد.

نور مورد نیاز گیاه کروتون

همانطور که گفته شد گیاه کورتون به نور زیادی احتیاج داشته است و این گیاه نور کامل خورشید را دوست دارد اما اگر نور خورشید بسیار شدید باشد، نباید گیاه کروتون را در معرض آن قرار داد؛ زیرا باعث سوختن گیاه می شود. البته انواع گیاه کورتون وجود دارد که می‌توان آن را در نیم سایه پرورش داد. اگر میزان نور کورتون زیاد یا مستقیم باشد کیفیت و تراکم رنگ برگ ها تغییر می کند. اگر محیطی که گیاهتان را در آنجا نگه داری م نمایید نور خوبی ندارد با تهیه لامپ رشد گیاه می توانید این کمبود را جبران کنید.

آب مورد نیاز گیاه کروتون

در تابستان باید خاک دائما مرطوب باشد. گیاه کروتون هر هفته تقریبا به ۳ سانتی‌متر آب نیاز دارد. در زمستان باید آبیاری را کاهش دهید و هر دو هفته یک بار گیاه را آبیاری کنید. البته گیاه برای اینکه نشان دهد به آب بیشتری نیاز دارد علائمی را بروز می‌دهد که پژمرده شدن ساقه‌ها و برگ‌های جوان‌تر یکی از این علائم است. بنابراین باید به گیاه بیشتر توجه کنید تا این علائم را تشخیص دهید. اگر در فصل گرما گیاه به شکلی محسوس دچار پژمردگی شد، رطوبت سطح رویی خاک (به عمق تقریبا پنج سانتی‌متر) را با انگشت بررسی کنید و اگر این مقدار از خاک خشک شده بود باید آبیاری را افزایش دهید. اما اگر سطح رویی خاک مرطوب است، گیاه مشکل دیگری دارد و نباید آبیاری را افزایش دهید. در طول فصل رشد باید گیاه کروتون را بارها غبارپاشی کنید.

دمای مناسب برای رشد گیاه کروتون

همانطور که گفته  شد کروتون ها، گیاهان مناسب مناطق گرمسیری هستند. گیاهان کروتون، از تغییرات دمایی و هوای سرد خوششان نمی آید. دمای مناسب برای این گیاه، در تابستان ۲۷ درجه و در زمستان ۱۸ درجه سانتی گراد است. به طور کلی میانگین ۲۰ درجه سانتی گراد ، بهترین شرایط حرارتی و دمایی برای این گیاه است.

خاک مورد نیاز گیاه کروتون

خاکی که زهکشی خوبی داشته باشد، مرطوب باشد و با کمپوست غنی شده باشد، یک خاک ایدئال برای نگهداری از گیاه کروتون است. این گیاه خاکی را ترجیح می‌دهد که گیاخاک زیادی داشته باشد و اسیدی باشد.

شرایط نگهداری گیاه کروتون

کود

در طول فصل رشد یعنی از اوایل اسفند تا اواخر شهریور، سه بار از کودهای آهسته‌رهش استفاده کنید؛ اوایل بهار، اواسط تابستان و اوایل پاییز. البته می‌توانید در طول فصل رشد به صورت یک ماه در میان از کودهای مایع استفاده کنید. از آن‌جایی که کودها انواع مختلفی دارند، روش استفاده‌ی درج‌شده روی بسته‌بندی‌ را مطالعه کنید تا بر اساس مقدار مجاز تغذیه را انجام دهید. البته در بیشتر مواقع اگر می‌خواهید برنامه‌ی منظمی برای کوددهی داشته باشید، می‌توانید مقدار توصیه‌شده‌ را به نصف کاهش دهید. باید میزان رشد گیاه را در یک ماه بعد از کوددهی در نظر بگیرید و با توجه به آن، مقدار تغذیه را در نوبت بعدی کاهش یا افزایش دهید. به طور کلی، کوددهی به میزان رشد گیاه بستگی دارد؛ رشد طبیعی و رشدی که شما انتظار دارید. از کوددهی در زمستان اجتناب کنید.

از آنجایی که گیاه کروتون خاک‌هایی را که مقداری اسیدی هستند ترجیح می‌دهد، از کودهای اسیدی که حاوی آمونیوم نیترات، آمونیوم سولفات یا اوره با پوشش گوگردی هستند استفاده کنید. بهتر است از کودهای ترکیبی NPK که حاوی نیتروژن، فسفر و پتاسیم هستند استفاده کنید. بهترین نوع این کودها برای استفاده‌ی شما کودهایی با نسبت‌های ۳ ـ ۱ ـ ۲ و ۸ ـ ۲ ـ ۱۰ هستند.

هرس

گیاه کروتون واکنش خوبی به هرس نشان می‌دهد. بنابراین اگر گیاه شما تعداد زیادی ساقه‌ی بلند و نازک دارد، در ابتدای فصل رشد گیاه را به صورت کامل هرس کنید. می‌توانید برگ‌ها و ساقه‌های آسیب‌دیده و ناسالم را جدا کنید یا اگر گیاه شکل خاصی دارد که می‌خواهید آن را حفظ کنید، می‌توانید ساقه‌های اصلی را از بالای آخرین گره یا مجموعه‌ی برگ‌ها جدا کنید. البته در هر نوبت هرس نباید بیش از یک‌سوم یک ساقه را جدا کنید.

بعد از هرس، رشد مجدد گیاه از همان قسمت هرس‌شده شروع می‌شود. اگر در فضای بسته از گیاه کروتون نگهداری می‌کنید و آن را هرس کرده‌اید، بعد از اینکه به‌تدریج و در طول یک هفته گیاه با شرایط موجود در فضای باز سازگار شد، گیاه را به فضای باز انتقال دهید.

تکثیر گیاه کروتون

می‌توانید در هر موقع از سال برای تکثیر گیاه کروتون اقدام کنید؛ به شرطی که محیط دمای مناسبی داشته باشد. در مناطق گرمسیری که دمای هوا بین ۲۱ تا ۲۷ درجه‌ی سانتی‌گراد ثابت است، اگر در فضای باز از گیاه کروتون نگهداری می‌کنید، می‌توانید در تمام طول سال برای تکثیر گیاه اقدام کنید. همچنین اگر بتوانید در فضای بسته دمای مورد نظر را حفظ کنید، می‌توانید تکثیر گیاه را انجام دهید.

گیاه کروتون با استفاده از بذر به‌خوبی تکثیر نمی‌شود. در بعضی از گیاهان، گیاه جدیدی که در نتیجه‌ی کاشت بذر آن‌ها رشد می‌کند با گیاه اصلی متفاوت است و گیاه کروتون هم از همین نوع است. این گیاه به راحتی با قلمه‌زدن ساقه‌ها تکثیر می‌شود. استفاده از روش قلمه‌زدن ساقه‌ها برای تکثیر، علاوه بر اینکه رشد گیاه اصلی را تقویت می‌کند، به رشد منظم‌تر گیاه هم کمک می‌کند. اگر انتهای ساقه‌ی بریده‌شده را درون محلول حاوی هورمون ریشه‌زایی قرار دهید، شانس بیشتری در تکثیر موفق گیاه خواهید داشت.

تمیز کردن برگهای گیاه کروتون

یکی از نکات نگهداری کروتونها، تمیز کردن برگ های زیبای گیاه کروتون است و نباید فراموش شود، به دلیل اینکه گیاه نمی تواند با برگ های کثیف به درستی تنفس کند و فتوسنتز انجام دهد. تقریبا هر هفته یا ده روز یه بار برگ ها را با آب لوله کشی دپو شده که کلر آن از بین رفته است تمیز شود. راه دیگر استفاده از صابون های بی بو می باشد، صابون را در آب حل کرده و روی برگ ها اسپری نمایید.

سپس به کمک اسفنج و یا پارچه نم دار برگ ها را پاک نمایید. از پاشیدن محلول آب و صابون بر روی خاک گیاه کاملاً اجتناب نمایید. توجه داشته باشید که به هیچ عنوان نباید از مواد شیمیایی برای تمیز نمودن برگ های گیاه کروتون استفاده کنید، زیرا باعث بسته شدن روزنه های برگ می شود. از براق کننده های شیمیایی به دلیل بستن منافذ تنفسی برگ جلوگیری کنید.

شرایط نگهداری گیاه کروتون

آموزش گام به گام قلمه زدن و تکثیر گیاهان آپارتمانی

در بعضی مواقع گیاه کروتون اسپورت‌ تولید می‌کند. در گیاه‌شناسی، اسپورت‌ها شاخه‌هایی هستند که از گیاه اصلی منشعب می‌شوند اما به طور کامل با گیاه اصلی تفاوت دارند. می‌توانید از اسپورت‌های جوان‌تر برای تکثیر یک گیاه آپارتمانی جدید و متفاوت استفاده کنید اما اگر می‌خواهید گیاه اصلی را تکثیر کنید باید از ساقه‌های همسان با گیاه اصلی برای قلمه‌زدن استفاده کنید. می‌توانید گیاه کروتون را با استفاده از روش تقسیم هم تکثیر کنید.

برای اجرای این روش به یک قیچی باغبانی کاملا تمیز، خاک گلدان با زهکشی مناسب ( مخلوط ماسه، پیت‌ماس و ورمیکولیت) و یک گلدان نیاز دارید. البته می توانید هورمون ریشه زایی را هم به این وسایل اضافه کنید اما بدون آن هم می‌توانید تکثیر را انجام دهید. به علاوه اینکه، اگر در مناطق گرمسیری زندگی می‌کنید و می‌خواهید گیاه را در باغچه بکارید، نیازی به گلدان ندارید. بعد از تهیه وسایل، مراحل زیر را انجام دهید.

یکی از ساقه‌های گیاه را انتخاب کنید که ضخامت آن به اندازه‌ی یک مداد باشد. با استفاده از قیچی تیز و کاملا تمیز، بین ۱۰ تا ۱۵ سانتی‌متر از شاخه را با زاویه‌ی ۴۵ درجه قطع کنید. باید شاخه را دقیقا از بالای محل اتصال یکی از برگ‌ها به ساقه قطع کنید. همچنین باید قلمه حداقل سه برگ داشته باشد.
اگر هورمون ریشه‌زایی تهیه کرده‌اید، محل برش در قلمه را به آن آغشته کنید.

قلمه را در خاک مرطوب بکارید. برای کاشتن قلمه، بین ۲ تا ۴ سانتی‌متر عمق کافی است.قلمه‌ی کاشته‌شده را در مکانی گرم و آفتاب‌گیر قرار دهید که در معرض هوای سرد قرار نداشته باشد.

خاک را مرطوب نگه دارید. نباید به اندازه‌ای رطوبت خاک را افزایش دهید که خاک کاملا خیس شود.می‌توانید گلدان را داخل یک کیسه‌ی پلاستیکی شفاف قرار دهید تا محیط گلخانه‌ای کوچکی ایجاد کنید. مانند استفاده از هورمون ریشه‌زایی، این کار هم به بهتر ریشه زدن قلمه‌ها کمک می‌کند. البته فقط در طول هفته‌ی اول بعد از کاشت، از کیسه‌ی پلاستیکی استفاده کنید.

چهار هفته طول می‌کشد تا ریشه‌ها به اندازه‌ی کافی رشد کنند. اگر مشاهده کردید که رشد قلمه‌ی کاشته شده شروع شده است، ریشه‌زایی گیاه موفق بوده است. همچنین برای اینکه ریشه زدن قلمه را متوجه بشوید، می‌توانید قلمه را به آرامی تکان دهید. اگر احساس کردید که قلمه به‌راحتی تکان نمی‌خورد، قلمه ریشه دارد.
هنگامی که از ریشه زدن قلمه‌ها و رشد کافی ریشه‌ها مطمئن شدید، می‌توانید گیاه جدید را به گلدان‌ بزرگتر یا باغچه انتقال دهید.

تعویض گلدان

در سه سال اول رشد، گیاه کروتون جوان سالی یک بار به تعویض گلدان نیاز دارد و باید این کار را در بهار یا اوایل تابستان انجام دهید. بعد از این دوره، فقط زمانی برای تعویض گلدان اقدام کنید که ریشه‌ها از سوراخ‌های زهکشی خارج شده باشند یا ریشه‌ها روی سطح خاک قابل مشاهده باشند. گلدانی تهیه کنید که به تعداد کافی سوراخ زهکشی داشته باشد و فقط یک سایز بزرگ‌تر از گلدان فعلی گیاه باشد. بین ۲ تا ۵ سانتی‌متر از انتهای گلدان جدید را با خاک مناسب پر کنید. این خاک باید بیشتر از پیت‌ماس تشکیل شده باشد و مرطوب باشد.

گیاه کروتون را از گلدان قدیمی خارج کنید. برای انجام صحیح این مرحله، ابتدا گیاه را به آرامی به طرفین حرکت دهید و سپس با حرکت آرام گیاه را به سمت بالا بکشید. گیاه را در وسط گلدان جدید قرار دهید و اطراف ریشه‌ها را با خاک پر کنید. گیاه را آبیاری کنید و اگر لازم است گلدان را با خاک پر کنید. باید در گلدان به اندازه‌ای خاک بریزید که از سطح خاک تا لبه‌ی گلدان کمتر از ۳ سانتی‌متر فاصله باشد.

گل‌دهی گیاه کروتون

اگر از گیاه کروتون در فضای باز نگهداری کنید، این گیاه می‌تواند گل بدهد، اما گیاه کروتون وقتی که در فضای بسته زندگی می‌کند به ندرت گل می‌دهد. گل‌های کروتون گل‌های کوچک و ستاره‌ای‌شکل هستند که روی ساقه‌ای بلند و نازک ظاهر می‌شوند و رایحه‌ی خاصی‌ ندارند. گل‌دهی گیاه کروتون زمان یا فصل خاصی ندارد و هر زمانی که در شرایط ایدئال قرار بگیرد گل می‌دهد. این شرایط ایدئال شامل نور کافی، خاک مرطوب، اسیدی و غنی‌شده و دمای بین ۲۱ تا ۲۷ درجه‌ی سانتی‌گراد می‌شود. البته اگر دمای هوا مناسب باشد و گیاهی را که در فضای بسته از آن نگهداری می‌کرده‌اید به فضای باز انتقال دهید، ممکن است گیاه گل بدهد.

مشکلات و بیماری های گیاه کروتون

در این قسمت به برخی از مشکلات و بیماری های که ممکن است برای گیاه کروتون پیش بیاید اشاره گردیده و راهکارهایی برای رفع مسیله ایجاد شده نیز ارائه گردیده است.

  • برگ ها حالت ابلق خود را از دست داده و سبز می‌ شوند، علت این امر کمبود نور می باشد و برای درمان آن  گلدان به محل روشن تر انتقال دهید.
  • پیدایش لکه های قهوه ای در برگ ها و ریزش برگ هاکه به دلیل آلودگی هوا با گازهای ناشی از سوخت های نفتی و رادیکال آزاد می باشد و برای رفع آن بهترین کار تهویه هوا محیط با دستگاه های تهویه هوا می باشد.
  • زرد شدن برگ ها همراه با تار عنکبوت در سطح زیرین برگها، به دلیل وجود کنه قرمز می باشد و برای درمان آن از سم کنه کش استفاده شود.
  • ریزش برگ ها در همه قسمت های گیاه می تواند به علت تغییرات شدید دما باشد و برای رفع آن می توان دمای محیط را ثابت نگه داشت و یا در محیطی قرار گیرد که تغییرات دمایی آن حداقل می باشد.
  • برگ های جوان گیاه رشد کمی داشته و ریز هستند این به دلیل کمبود مواد غذایی مورد نیاز گیاه هست و برای جبران آن استفاده از کود مناسب می باشد.
  • ایجاد پوشش پنبه ای در پشت برگ و اطراف رگبرگ اصلی، علت اصلی آن شپشک آرد آلود می باشد و برای  درمان آن استفاده از سم حشره کش توصیه می شود.
  • ریزش برگ های پایینی گیاه،  به دلیل هوای سرد و خشک، و بهترین راه رفع آن انتقال گلدان به محیط گرم تر می باشد.
  • قهوه ای شدن نوک برگ ها، به دلیل  خشکی و کمبود آب رخ می دهد و برای درمان آبیاری بیشتر و غبار پاشی توصیه می شود.
  • برگ های کم رنگ، علت آن نور کم می باشد و برای بهبود آن گیاه کروتون را مکانی با نور بیشتر منتقل کنید.
  • همانطور که قبلاً نیز اشاره شد کروتون ها به جابجایی حساس بوده و دچار ریزش برگ می شود و این واکنش موقت آن ها به جابجایی می باشد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا