خواص مفید آش اوماج تبریزی
آش اوماج تبریزی حاوی انواع ویتامینهای A، C، D، E، K، گروه ویتامینهای B مانند B ۱، B ۲، B ۳، B ۶، B ۹، B ۱۲، سدیم، پتاسیم، کربوهیدرات، فیبر، قند، پروتئین، کلسیم، آهن، منیزیم، روی، مس، مولیبدن و اسید فولیک است.
اسید فولیک موجود در آش اوماج برای زنان باردار و جنینشان بسیار مفید است؛ این آش تاثیر بسزایی در تقویت سیستم ایمنی بدن، پوست و مو، بینایی و رفع سرماخوردگی دارد.
مواد لازم برای آش اوماج
- عدس ۱ پیمانه
- سبزیجات معطر (ریحان – تره -مرزه-) ۲۵۰ گرم
- پیاز ۴ عدد بزرگ
- کره محلی ۲۵ گرم
- آب قلم (دلخواه) ۱لیوان
- نمک به مقدار کافی
- مواد لازم برای آش اوماج
- آرد ۲ قاشق غذاخوری
- زردچوبه نوک قاشق چایخوری
- نمک مقدار کم
- آب به اندازه کافی
طرز تهیه آش اوماج
طرز تهیه
زمان تقریبی پخت: یک ساعت
مرحله اول: برای طرز تهیه آش اوماج تبریزی قبل از هر چیزی باید عدس را به مدت دو ساعت بخیسانید تا نفخ آن گرفته شود. همانطور که گفته شد، آش اوماج در شهرهای مختلف با مواد از یک خانواده، ولی متفاوت هم پخته میشود. مثلا در آش اوماج ملایر و آش اوماج زنجان، گاهی به جای عدس از لپه و لوبیا هم استفاده میشود. اما دستور کلی پخت آش در هر دو یکسان است.
در یک ظرف جدا، یک لیوان آرد سفید را میریزیم و مقداری نمک و زردچوبه به آن اضافه میکنیم. به اندازه نصف استکان آب به آرد اضافه میکنیم تا حالت خمیری بگیرد. آن را ورز دهید تا شکل همسانی پیدا کند. خمیر را رنده و در یک سینی پخش کنید. اجازه دهید هوای آزاد خمیرهایتان را خشک کند. به خمیر خشک شدهای که از این راه درست میشود، اوماج میگویند. اگر وقت اندکی دارید، میتوانید به جای اوماج از رشته آش هم استفاده کنید.
مرحله دوم: چهار پیاز متوسط را به صورت خلالی یا نگینی خرد و با کره یا روغن تفت دهید تا کمی رنگ طلایی به خود بگیرند. عدس خیسانده و از آب کشیده شده را به پیازداغتان اضافه کنید و تفت دهید.
مرحله سوم: دراین مرحله آب گوشت را به عدس و پیاز داغ اضافه کرده و بعد از اینکه کمی عدس به حالت نیمپز درآمد، سبزی آش (یا هر سبزی محلی مورد نظرتان) را با نمک و فلفل و زردچوبه، به مواد درون ظرف اضافه کنید و در آن را بگذارید.
مرحله چهارم: میتوانید به آب گوشت (یا مغز قلم) مقداری آب ترجیحا ولرم یا داغ اضافه کنید تا بابت ته گرفتن آش نگرانی نداشته باشید. پس از اینکه همه مواد درون قابلمه پخته شدند، خمیر رنده شده را به مواد اضافه کنید. بعد از لعاب انداختن، آش شما آماده سرو است.
فوت و فنهای پخت آش اوماج تبریزی
۱. آش اوماج با آویشن نیز یکی از انواع این آش محلی است که به دلیل خاصیت ضد سرماخوردگی به جای سبزی آش در آن از آویشن استفاده میشود.
۲. آش اوماج به عنوان صبحانه هم سرو میشود.
۳. میتوانید برای لعاب انداختن بیشتر آش اوماج، ده قیقه قبل از پخت کامل، به آن مخلوط همزده آب و آرد نیز اضافه کنید.
۴. به جای سبزی آش میتوانید از تره، ریحان و مرزه هم استفاده کنید. فقط حواستان باشد که نسبت تره و ریحان باید به اندازه مساوی، ولی مرزه نصف آنها باشد تا مزه آش تلخ نشود.
۵. روی آش اوماج را میتوانید با پیازداغ و کمی فلفل قرمز هم تزیین کنید. البته اگر صرفا برای درمان سرماخوردگی میل میکنید از خوردن فلفل قرمز خودداری کنید و به فلفل سیاه بسنده کنید.
نکات تکمیلی در مورد آش اوماج
آش اوماج جزو غذای محلی – آذربایجانی میباشد
زمان آماده سازی مواد اولیه و مایحتاج آن حدودا ۱ ساعت و
و زمان پخت و انتظار آن در حدود ۱ ساعت میباشد .
آش اوماج را می توانید در وعده شام – پیش غذا – سرو کنید .
همچنین میتوان در ماه رمضان به عنوان افطار – میل کرد .
توجه نمایید مقدار مواد اولیه و دستور تهیه برای ۴ نفر مناسب میباشد .
نظرات