طرز تهیه شیرینی زبان با خمیر ۱۰۰۰ لای خانگی به روش قنادی

طرز تهیه شیرینی زبان با خمیر ۱۰۰۰ لای خانگی به روش قنادی

شیرینی زبان یکی از  شیرینی‌های نوستالژیک و سنتی با قدرت ماندگاری بالا است. در مجالس عروسی و مهمانی‌ها همواره از این شیرینی خوشمزه استفاده می‌شود. شیرینی زبان به شیرینی هزارلا معروف و تهیه خمیر هزارلا (Puff Pastry) مهم‌ترین بخش پخت شیرینی زبان است. خمیر هزارلا کاربردهای فراوانی در تهیه شیرینی به خصوص شیرینی‌های عید دارد. اکالا: با […]

شیرینی زبان یکی از  شیرینی‌های نوستالژیک و سنتی با قدرت ماندگاری بالا است. در مجالس عروسی و مهمانی‌ها همواره از این شیرینی خوشمزه استفاده می‌شود. شیرینی زبان به شیرینی هزارلا معروف و تهیه خمیر هزارلا (Puff Pastry) مهم‌ترین بخش پخت شیرینی زبان است. خمیر هزارلا کاربردهای فراوانی در تهیه شیرینی به خصوص شیرینی‌های عید دارد.

اکالا: با ما در بخش آشپزی  همراه باشید تا با طرز تهیه شیرینی زبان با خمیر هزارلای خانگی، آشنا شوید.

مواد لازم جهت تهیه خمیر هزارلای خانگی برای شیرینی زبان:
آرد سفید٢٨٠ گرم
شکر یک قاشق غذاخوری
تخم مرغ یک عدد
جوهر لیمونصف قاشق چایخوری
وانیل یک قاشق چایخوری
نمک١/۴ قاشق چای خوری
روغن مایع یک قاشق غذاخوری سر پر
آب سرد١٢٠میلی لیتره
کرهصد گرم
نشاسته ذرت به مقدار لازم

نکات قبل از تهیه شیرینی زبان

  • برای تهیه هر نوع شیرینی، مواد آن به‌خصوص کره، باید به دمای محیط رسیده باشند. این کار در کیفیت نهایی شیرینی، کیک، کوکی و.. تاثیر چشم‌گیری دارد.
  • خمیر هزارلا به‌ صورت آماده در لوازم قنادی‌ها با برندهای مختلف در دسترس است.
  • اگر می‌خواهید تهیه در خانه، خمیر هزارلا آماده بخرید، حتما کیفیت بهتر را انتخاب کنید. این خمیر هم باید قبل از به کار رفتن در شیرینی، به دمای محیط رسیده باشد.
  • به هیچ‌عنوان از خمیر یخ‌زده استفاده نکنید. همچنین این خمیر در معرض هوا به‌ سرعت خشک می‌شود. پس آن را در معرض هوای آزاد رها نکنید.

مراحل تهیه شیرینی زبان

حال بعد از دانستن نکات قبل از تهیه شیرینی زبان به سراغ طرز تهیه شیرینی زبان می‌رویم.

مرحله اول: اضافه کردن جوهر لیمو به تخم مرغ

ابتدا در یک کاسه بزرگ تخم مرغ را بشکنید و به آن جوهر لیمو را اضافه کنید.

مرحله دوم: اضافه کردن نمک و روغن مایه به مواد شیرینی

سپس نمک را بیفزایید. بعد از آن روغن مایع را به آن ها اضافه کنید.

مرحله سوم: هم زدن مواد شیرینی

با استفاده از همزن دستی به خوبی مواد را هم بزنید. حالا یک قاشق غذاخوری شکر اضافه کنید.

مرحله چهارم: وانیل و آب را به تخم مرغ اضافه کنید

در این مرحله از طرز تهیه شیرینی زبان، یک قاشق چایخوری وانیل را اضافه کنید. حالا مخلوط را مجددا هم بزنید تا شکر و وانیل کاملا حل شود. سپس ١٢٠میلی لیتره آب را اضافه کنید.

مرحله پنجم: آرد را الک و اضافه کنید

با همزن دستی مواد را مخلوط کنید تا کاملا یک دست شود. سپس آرد را روی مخلوط الک کنید و هم بزنید.

به این ترتیب، خمیری یکدست به دست خواهد آمد. حالا خمیر را به میز منتقل کنید. از قبل زیر کار را آرد بپاشید. میزان آرد را به اندازه‌ای تنظیم کنید که نه خمیر را شل و نه سفت کند. حالا کار ورز خمیر را شروع کنید.

نکته: با توجه به این‌که کیفیت آردهای مختلف ممکن است متفاوت باشد، مرحله اضافه کردن آرد را به‌صورت تدریجی انجام دهید. هرگاه احساس کردید خمیر در حال سفت شدن است، دیگر آرد نپاشید.

مرحله ششم: ورز دادن خمیر شیرینی زبان

مرتب خمیر را ورز دهید. درست مطابق تصویر خمیر را به یک سمت بکشید.

طرز تهیه شیرینی زبان با خمیر هزارلای خانگی به روش قنادی

دوباره خمیر را جمع کنید. بین پنج تا ده دقیقه ورز دادن و جمع کردن خمیر را انجام دهیدو در نهایت خمیری لطیف به دست خواهد آمد.

خمیر باید آنقدر لطیف باشد که جای انگشت روی آن نماند. دراین مرحله به هیچ وجه روی خمیر آرد نپاشید.

نکته: آرد پاشی بیش از اندازه باعث از بین رفتن لطافت خمیر خواهد شد. شما تنها با جمع کردن خمیر و ورز دادن می‌توانید خمیر شیرینی را آماده کنید.

مرحله هفتم: استراحت دادن خمیر شیرینی زبان

در این مرحله  باید خمیر را حدود یک ساعت استراحت دهید. خمیر آماده شده را داخل سلفون بپیچید و در دمای اتاق قرار دهید.

مرحله هشتم: استفاده از کره در شیرینی

در این فاصله صد گرم کره را از یخچال خارج کنید. روی کاغذ روغنی پهن و مستطیل شکلی کره را قرار دهید.

یک لایه از کاغذ روغنی را روی کره قرار دهید. حالا باید با وردنه کره را صاف و پهن کنید.

به این منظور ابتدا  توسط وردنه کمی به کره فشار بیاورید. بعد از نرم شدن آن، با وردنه کاملا کره را صاف کنید.

طرز تهیه شیرینی زبان با خمیر هزارلای خانگی به روش قنادی

مرحله نهم: گذاشتن کره پهن شده در فریزر

کره را به شکل مربع یا مستطیل با ضخامت حدودی یک میلی متری پهن و صاف کنید! حالا برای نیم ساعت کره‌ی پهن شده را در فریزر قرار دهید.

مرحله دهم: پهن کردن خمیر شیرینی با وردنه

روی تخته یا میز کار کمی آرد یا ترجیحا نشاسته ذرت بپاشید. بعد از استراحت خمیر، آن را از سلفون خارج کنید و خمیر را روی میز کار قرار دهید.

روی خمیر را هم کمی نشاسته ذرت بپاشید. با شروع وردنه کشی، باید خمیر را با ضخامتی بین یک تا دو میلی متر، پهن کنید.

مرحله یازدهم: کره را روی خمیر قرار دهید

وردنه کشی را هم از طول و هم از عرض خمیر انجام دهید. به این ترتیب، خمیر کاملا یکدست پهن می‌شود. بعد از پهن کردن خمیر، کره‌ را از یخچال خارج کنید. کره را از کاغذ روغنی در بیارید و سپس مرکز خمیر پهن شده قرار دهید.

حالا لبه‌های خمیر را روی کره بکشید. طوری که کره کاملا پوشانده شود و مطابق تصویر به شکل مستطیل شود.


سپس با وردنه خمیر را مجددا وردنه کشی کنید. اینکار رو با وارد کردن ضربه روی خمیر انجام دهید و دوباره با ضخامت دو میلیمتری پهن کنید. در انتها خمیر باید به مستطیل کشیده تبدیل شود. سپس آن را مطابق تصویر تا بزنید.

دوباره لایه‌ها رو روی هم قرار دهید و در واقع چهار لا تا بزنید.

مرحله دوازدهم: گذاشتن خمیر در یخچال

خمیر را بعد از آماده سازی یرای پخت شیرینی زبان در سلفون یا کاغذ روغنی بپیچید و آن را در یخچال بگذارید. حدود بیست دقیقه تا نیم ساعت صبر کنید تا کاملا خمیر سرد شود. سپس خمیر را از یخچال خارج کنید و روزی میز کار بگذارید. مجددا با کمک وردنه، خمیر را صاف کنید. دقت کنید که ابتدا مانند پهن کردن کره، با حالت ضربه ای با وردنه روی خمیر فشار بیاورید.

مرحله سیزدهم: تکرار مراحل

خمیر را کاملا پهن کنید. دقت کنید این بار در جهت دیگر و برعکس دفعه قبل آن را پهن کنید و کشیدگی مستطیل پهن شده هر بار بر عکس دفعه قبل باشد. هر بار که خمیر را پهن میکنید به وسیله نشاسته ذرت، روی خمیر را آرد پاشی و در حقیقت نشاسته بپاشید.

به این نکته هم دقت کنید که برای این که خمیر خشک نشود هر بار قبل از گذاشتن آن در یخچال با برس حتما آردهای اضافی مانده روی خمیر را پاک کنید. از آرد پاشی یا ریختن نشاسته زیاد خودداری کنید. این کار باعث خشک شدن خمیر و از بین رفتن کیفیت آن در زمان پخت می‌شود.

خمیر را بعد از پهن کردن مجدد، دوباره مطابق تصویر یک تا بزنید.

تای دوم را روی تای اول قرار دهید. بعد از طول خمیر دوباره تا بزنید و لایه‌ها را روی هم قرار دهید. در مجموع مانند مرحله اول، چهار لایه تا ایجاد کنید. حالا دوباره دور خمیر سلفون بکشید و آن را در یخچال بگذارید. این مرحله باید چهار بار تکرار شود. در انتها خمیر برای پخت شیرینی آماده خواهد شد. وقتی خمیر را از وسط برش دهید، لایه لایه آن را مطابق تصویر خواهید دید.

این به این معناست که مراحل کار را به درستی انجام دادید و خمیر با کیفیتی تهیه کرده اید!

مرحله چهاردهم: آماده کردن فر

در این مرحله از تهیه شیرینی زبان، باید فر را روی دمای ٢٠٠ درجه سانتیگراد روشن کنید و اجازه دهید گرم شود. خمیر آماده شده را روی میز کار قرار دهید. آن را ضخامت تقریبی یک سانتی متر یا کمی بیشتر پهن کنید.

مرحله پانزدهم: مخلوط عسل و تخم مرغ

روی خمیر کمی از مخلوط تخم و مرغ عسل بمالید. برای این ترکیب کافیست دو قاشق غذاخوری عسل را در کاسه‌ی کوچکی بریزید. سپس دو قاشق غذاخوری آب داغ به عسل اضافه کنید. می‌توانید کمی محلول زعفران غلیظ هم به مخلوط عسل و آب داغ اضافه کنید.

می‌توانید به جای این ترکیب از زرده تخم مرغ هم کمک بگیرید.

مرحله شانزدهم: قالب گیری و چیدن شیرینی در سینی

بعد با قالب شیرینی زبان یا به وسیله کاتر یاحتی چاقو خمیر را قالب بزنید(من با وسیله مشابه قالب شیرینی زبان آن را برش دادم). در سینی فر کاغذ روغنی بیندازید. سپس هر خمیر قالب زده و آماده را روی سینی فر و با فاصله کم از همدیگر بچینید.

دقت کنید که فاصله ی بین این شیرینی‌ها نباید روی سینی فر زیاد باشد! در این مرحله برای پخت بهتر، وسط هر شیرینی با چاقویی تیز یا تیغ، برشی ایجاد کنید.

مرحله هفدهم : گذاشتن خمیر شیرینی در فر

در پایان سینی فر را داخل فر گرم شده با دمای٢٠٠ درجه سانتی گراد به مدت حدود بیست دقیقه قرار دهید تا شیرینی‌ها بپزند. قسمت هیجان انگیز تهیه خمیر همینجاست! شاید دلتان نخواد از جلوی فر تکان بخورید! زمانی که خمیر شیرینی ها کاملا پف کرد میتونید دما را به ١٨٠درجه کاهش دهید.

وقتی روی شیرینی ها طلایی شد از فر خارج کنید. پس از خارج کردن شیرینی‌ها از داخل فر، می‌توانید روی آن ها را مجددا با مخلوط عسل و آب گرم به همراه یک قاشق غذاخوری گلاب بزنید. در پایان روی آن را با کنجد، پسته، پودر نارگیل یا هر ماده‌ی دیگری تزئین کنید.

طرز تهیه شیرینی زبان با خمیر هزارلای خانگی به روش قنادی

shirini zaban

نکات پخت شیرینی زبان

  • توجه کنید که استفاده کم از کره یا پهن کردن بیش از حد خمیر، موجب عدم لایه لایه شدن آن می‌شود.
  • خمیر هزارلا برای شیرینی زبان، بسیار حساس است و باید با دقت تهیه شود.
  • زمان وردنه کشی، صاف کردن، تا زدن و لایه لایه کردن به نازکی خمیر دقت کنید.
  • فواصل زمانی برای تهیه این خمیر و استراحت در یخچال را حتما رعایت کنید. در غیر این صورت کره بین خمیر گرم و آب خواهد شد و در نتیجه کیفیت نخواهد داشت و نتیجه نامطلوبی حاصل می‌شود!
  • آرد پاشی زیاد باعث خشک شدن خمیر می‌شود.
  • فر حتما باید داغ باشد پس، قبل از قالب زنی و تهیه شیرینی ها فر را روشن کنید تا کاملا داغ شود.
  • اگر خمیر را به صورت متوازن صاف نکرده باشید، ممکن است بعد از پختن شیرینی ها، خمیر به یک طرف خم شوند. یک سمت کمتر و سمت دیگر بیشتر پف کند.
  • می‌توانید خمیر هزارلا را مدت‌ها در فریزر نگهداری کنید. فقط بعد از آماده سازی خمیر، بهتر است آن را بین سلفون بپیچید و رول کنید. سپس در فریزیر بگذارید. برای استفاده مجدد هم کافیست چند ساعت از قبل آن را از فریزر خارج و یخ‌زدایی کنید.
  • با این خمیر می‌توانید شیرینی‌های مختلفی از جمله ناپلئونی، شیرینی‌ پاپیونی، قیفی و انواع مختلف شیرینی‌ها رو تهیه کنید!
    برای اینکه شیرینی‌ها همانند شیرینی‌های بازاری شربت داشته باشد میتونید شربت بار تهیه و در پایان پخت به جای عسل روی شیرینی‌های زبان بریزید.
  • کل زمان آماده سازی این خمیر، حدودا چهار ساعت است.

امیدواریم این خمیر فوق‌العاده پر کاربرد را در منزل تهیه کنید.

سوالات متداول

اگر درباره تهیه شیرینی زبان سوال دارید، حتما با ما مطرح کنید. در ادامه جواب چند سوال پرتکرار درباره پخت این شیرینی را با شما به اشتراک خواهیم گذاشت:

شیرینی زبان چند کالری دارد؟

هر عدد شیرینی زبان متوسط، حدودا ۱۰۸ کالری دارد.

علت پف نکردن شیرینی زبان چیست؟

درصورت رعایت همه مراحل تهیه خمیر هزارلا، احتمالا مشکل از بیکینگ پودر بوده است.

برای براق شدن رویه شیرینی زبان چکار کنیم؟

برای براق و زیباتر شدن شیرینی زبان، از رویه شربت بار و گلوکز استفاده کنید.

۹ علت رایجی که باعث پژمردگی گیاهان آپارتمانی می شود

آموزش پخت ماهی سوخاری با دو روش آسان،گزینه ای بسیار لذیذ برای تمامی مجالس

مطالب مرتبط

نظرات