لیته لبو و بادمجان یکی از انواع پرطرفدار ترشی به صورت لیته است که با مواد اولیه در دسترسی قابل درست کردن است. این ترشی لیته فوری و یک روزه به زمان زیادی برای جا افتادن نیاز ندارد.
در این مقاله از سرویس آشپزی اول فارس به آموزش طرز تهیه لیته لبو و بادمجان و فوت و فنهای خوشمزهتر درست کردن این ترشی زمستانی و همچنین نکات مهم برای جلوگیری از کپک زدن ترشی لیته میپردازیم.
مواد لازم برای تهیه ترشی لیته لبو و بادمجان خانگی
مواد اولیه | مقدار مورد نیاز |
بادمجان | ۵ عدد متوسط |
لبو | ۲ عدد متوسط |
سیر | ۲ حبه |
سرکه سفید | ۱ لیوان فرانسوی دستهدار |
نمک و فلفل سیاه | به مقدار لازم |
پودر گلپر و دانه سیاه | به مقدار لازم |
مدت زمان آمادهسازی مواد اولیه: ۲۰ دقیقه
مدت زمان لازم برای تهیه لیته لبو و بادمجان: ۱ ساعت
مدت زمان لازم برای استراحت لیته در یخچال: ۱ روز
مراحل طرز تهیه ترشی بادمجان با لبو فوری و یک روزه
از قدیم فصل پاییز، فصل تکاپو برای تهیه انواع ترشیهای خانگی بوده است. شما میتوانید ترشی ساده و راحت لیته لبو و بادمجان را در عرض یک ساعت تهیه کرده و یک روزه یک ترشی فوری و لذیذ تحویل بگیرید.
مرحله اول: مواد اولیه ترشی را بشویید و پوست بگیرید
در اولین مرحله از طرز تهیه لیته لبو و بادمجان، در ابتدا لبو و سپس بادمجان را پوست بگیرید و آنها را با آب بشویید. سپس در یک آبکش قرار دهید تا آب اضافه از آنها خارج شود و خشک شوند. دو حبه سیر را هم پوست بگیرید و سپس بشویید و کنار بگذارید.
دقت کنید مواد اولیه حتما به طور کامل خشک شده باشند و سپس به سراغ مراحل بعدی تهیه ترشی لیته بروید تا ترشی کپک نزند.
مرحله دوم: بادمجان و لبو را خرد کنید
کلاهک بادمجان را از بالای آن جدا کنید. سپس آنها را به دو نیم تقسیم کنید و هر نیمه بادمجان را به صورت نواری برش بدهید. میتوانید بادمجانها را به صورت حلقه حلقه و یا نگینی نیز خرد کنید یا با قالب فلزی به شکل گل، قلب و … قالب بزنید.
برای تهیه ترشی لبو و بادمجان به صورت لیته، لبو را نیز به صورت خلالی نازک و یا نگینی کوچک خرد کنید یا با قالب شکلدار قالب بزنید و با بادمجانها کنار بگذارید.
مرحله سوم: لبو و بادمجان را روی حرارت بپزید
لبو و بادمجان را که خرد کردید به همراه آب، نصف لیوان سرکه سفید و نمک درون یک قابلمه بریزید. قابلمه را روی حرارت قرار دهید تا محتویات داخل آن به جوش بیاید. سپس صبر کنید محتویات قابلمه روی حرارت متوسط حدود چهل دقیقه بجوشد تا لبو و بادمجان نرم شوند.
مرحله چهارم: بادمجان و لبو را آبکش و میکس کنید
بعد از گذشت چهل دقیقه و زمانی که از نرم شدن لبو و بادمجان اطمینان حاصل کردید، آنها را آبکش کنید. فقط حواستان باشد عصاره لبو و بادمجان را دور نریزید و برای مراحل بعدی نگه دارید.
۲ حبه سیر را هم به لبو و بادمجان پخته شده اضافه کنید. برای تهیه لیته لبو و بادمجان مجلسی باید همه مواد را با هم میکس کنید. این کار را به وسیله گوشتکوب برقی یا مخلوطکن میتوانید انجام دهید.
مرحله پنجم: بقیه سرکه و دیگر چاشنیها را اضافه کنید
نصف دیگر سرکه را به همراه مقداری نمک، فلفل سیاه، سیاه دانه و پودر گلپر به مواد میکس شده اضافه کنید. همه مواد را به خوبی با هم مخلوط کنید تا به یک ترکیب یکدست برسید و عطر و طعم چاشنیها به خورد ترشی برود.
حالا مقداری از عصاره لبو و بادمجان را که کنار گذاشتید به ترشی لیته لبو اضافه کنید و با بقیه مواد ترکیب کنید.
شما میتوانید برای تهیه فلفل سیاه، سیاه دانه و پودر گلپر به صورت حضوری و اینترنتی از طریق فروشگاههای افق کوروش اقدام کنید.
مرحله ششم: لیته را در شیشه بریزید و در یخچال استراحت دهید
ترشی خانگی لیته بادمجان با لبوی شما آماده است. کافی است ترشی را در ظرفهای شیشهای تمیز و خشک بریزید و آن را به مدت حداکثر یک روز در یخچال استراحت دهید و درب آن را باز نکنید تا آماده مصرف شود.
مرحله آخر: لیته لبو و بادمجان را سرو کنید
بعد از گذشت یک روز لیته لبو و بادمجان آماده مصرف است. میتوانید درب آن را باز و استفاده کنید.
نکات مهم در طرز تهیه لیته لبو بادمجان به روش سنتی و قدیمی
- برای تهیه لیته بادمجان به همراه لبو بهتر است از بادمجانهای قلمی و بدون تخم استفاده کنید.
- برای تهیه این مدل لیته، در صورت تمایل میتوانید ترکیبات را میکس نکنید. کافی است آنها را در اندازههای کوچک و ریز خرد کرده و بعد از پختن با سرکه، در شیشه بریزید.
- میکس کردن مواد باعث میشود تا ترشی لیته بادمجون لبو زودتر آماده شود. شما میتوانید حتی بعد از دو تا چهار ساعت و خنک شدن ترشی آن را مصرف کنید اما بهتر این است که تا یک روز به آن استراحت بدهید.
- مواد لیته شامل لبو و بادمجان را میتوانید در اندازه و شکلهای دلخواه برش بدهید.
- به طور معمول از سرکه سفید در تهیه این نوع لیته استفاده میشود اما شما میتوانید از سرکه انگور خانگی نیز در تهیه آن استفاده کنید.
- برای آنکه ترکیب لبو و بادمجان در لیته طعم بهتری پیدا کند میتوانید کمی سبزی خشک معطر هم به آن استفاده کنید.
- سبزی معطر خشکی که در تهیه لیته باید استفاده میشود ترکیبی است از شوید خشک، نعنا خشک، مرزه خشک و ترخون خشک.
- اگر تمایل به استفاده از سبزی تازه در تهیه لیته دارید، حتما از خشک شدن آن بعد از شستشو مطمئن شوید و سپس به ترشی اضافه کنید. اگر سبزی خیس را به ترشی اضافه کنید باعث کپک زدن ترشی لیته لبو و بادمجان خواهد شد.
- شیشهای که برای نگهداری ترشی استفاده میکنید حتما باید تمیز و خشک باشد، در غیر این صورت ماندگاری لیته بادمجان بسیار کم میشود و زود کپک میزند.
- جهت اطمینان از تمیزی شیشه حتما قبل از استفاده، با آب گرم و مایع ظرفشویی آن را بشویید و با دستمال به صورت کامل خشکش کنید.
- درب شیشه را حتما محکم ببندید تا از نفوذ هوا به درون آن جلوگیری کنید. وارد شدن هوا به داخل شیشه ترشی ماندگاری آن را کم میکند.
- لیته لبو بادمجان خانگی را حتما در یخچال نگه دارید.
- لبو در ترشی لیته رنگ قرمز به آن میدهد. میتوانید از سرکه این ترشی هم جهت رنگ و مزه دادن به انواع سس سالاد استفاده کنید.
- اگر تمایل دارید طعم ترشی لیته شما تند باشد از فلفل قرمز تازه و یا خشک شده در تهیه آن استفاده کنید.
- بادمجان را میتوانید پوست نگیرید. فقط خیلی خوب آن را بشویید و با پوست خرد کنید.
- نمک و گلپر را حتما به ترشی اضافه کنید. نمک و گلپر باعث میشود تا ترشی کپک نزند.
فوت و فنهای نگهداری از ترشی لیته لبو و بادمجان بدون کپک زدن
چرا ترشی لیته کپک میزند؟
لیته به دلایل زیر ممکن است کپک بزند:
- خشک نشدن کامل مواد اولیه شامل لبو، هویج و سبزیهای معطر؛
- محکم نبودن درب شیشه ترشی و تماس ترشی با جریان هوا؛
- استریل و خشک نبودن ظرف نگهداری ترشی؛
- نگه داشتن ترشی در جای گرم و مرطوب؛
- استفاده از قاشق چرب، کثیف و خیس در ظرف ترشی.
در صورت کپک زدن لیته، باید با آن چه کار کرد؟
برخی افراد کپک روی ترشی را برمیدارند، آن را دوباره میجوشانند و استفاده میکنند اما طبق گفته کارشناسان هر ماده غذایی که کپک میزند باید دور ریخته شود و استفاده مجدد از آن بهداشتی نیست.
علائم خراب شدن ترشی لیته چه چیزهایی هستند؟
اگر لیته لبو بادمجان تهیه شده در خانه علائم زیر را داشت یعنی ترشی خراب شده و باید دور ریخته شود:
- سفیدک زدن روی ترشی؛
- کپک زدن روی ترشی؛
- تغییر طعم ترشی؛
- بوی ترش نامطبوع و زننده.
ترشی لیته را تا چه مدت میتوان نگهداری کرد؟
این نوع از لیته تهیه شده با لبو و بادمجان را حتما در یخچال نگهداری کنید و حتما ظرف شش ماه باید آن را استفاده کنید.
چرا از سیاه دانه در تهیه ترشی استفاده میشود؟
اسیدهای موجب در سیاه دانه موجب رفع زخم معده میشود، به همین دلیل استفاده از آن در ترشی که ممکن است باعث تشدید زخم معده شود اهمیت زیادی دارد.
دلیل اضافه کردن گلپر به ترشی لیته چیست؟
گلپر علاوه بر اینکه طعم بهتری به ترشی بادمجان با لبو میدهد، به دلیل خاصیت ضد باکتریایی و ضد قارچی که دارد به ماندگاری بیشتر ترشی کمک و از کپک زدنش جلوگیری میکند.منبع:کوروش
نظرات