چاپ      کد خبر: 125189
14 آبان 1402

طرز تهیه قلیه کدو یزدی غذایی لذیذ که این روزها همه چیزش جوره

مجله آشپزی اول فارس :بیشترین شهرت این غذا به قلیه کدو یزدی، قلیه کدو مازندرانی و گیلانی برمی گردد. اگر شما هم در فصل پاییز و زمستان کدوتنبل‌هایی دارید که نمی‌دانید با آن‌ها چه غذایی تهیه کنید.

طرز تهیه قلیه کدو یزدی

هرچند که پیشنهاد ما به شما این است که هیچ یک از غذاهای محلی یزد را که در این لیست به آن‌ها اشاره کردیم را از قلم نیندازید و همگی را تست کنید! اما قلیه کدو را در صدر لیست خوشمزه‌ترین غذاهای سنتی یزد قرار دهید. البته قلیه کدو منحصر به یزد نیست و در بیشتر مناطق ایران ازجمله گیلان و مازندران نیز پخته می‌شود.

طرز تهیه این غذا هم در تمام این مناطق مشابه هم است، تنها مواد و حبوبات به کار رفته در طبخ قلیه کدو کمی متفاوت است. یزدی‌ها برای پخت قلیه کدو از کدو حلوایی، برنج، ماش، لوبیا قرمز، پیاز، ادویه و چاشنی‌های مختلفی مثل هل، دارچین و زعفران استفاده می‌کنند. برای این کار حبوبات را پخته و به آن برنج خیس شده و کدوی پخته شده اضافه می‌کنند. پس جا افتادن مواد در نهایت پیاز داغ را همراه با ادویه‌جات و دارچین به مواد قبلی اضافه می‌کنند.

البته آشپزهای یزدی برای اینکه قلیه کدو خوش‌طعم‌تر شود، پیاز را با کره محلی سرخ می‌کنند و کمی هم زعفران دم کرده به غذا می‌ریزند. پس از دم کشیدن برنج، قلیه کدو حلوایی آماده خوردن است. البته ناگفته نماند قلیه کدو حلوایی زمان خاصی برای خوردن دارد و بیشتر در شب‌های طولانی زمستان زینت بخش سفره اهالی این شهر است، به این دلیل که قلیه کدوی حلوایی به‌دلیل داشتن کدو حلوایی (کدو تنبل) سرشار از ویتامین و آنتی اکسیدان است و یزدی‌ها بیشتر در زمان سرماخوردگی برای تسریع بهبودی آن را پخته و نوش‌جان می‌کنند.

طبخ این غذای گرم لذیذ را به شما پیشنهاد می‌دهیم که قطعا یک بار چشیدن و امتحان کردن طعم آن خالی از لطف نیست. این غذای خوشمزه و جذاب با مواد اولیه ساده‌ای تهیه می‌شود.

در مجله آشپزی اول فارس ساده‌ترین و خوشمزه‌ترین طرز تهیه قلیه کدو یزدی را به صورت مرحله به مرحله به شما آموزش خواهیم داد.

طرز تهیه قلیه کدو یزدی

مدت زمان آماده‌سازی تهیه این غذا ۹۰-۱۲۰ دقیقه است.

مقدار مواد اعلام شده در این آموزش مناسب برای ۲-۳ نفر است.

درجه سختی تهیه این غذا در دسته‌بندی متوسط قرار دارد.

مواد لازم جهت تهیه قلیه کدو یزدی:
کدو حلوایی۱ عدد
پیاز۱ عدد
ماش۱/۲ پیمانه
لوبیا قرمز۱/۲ پیمانه
برنج۱/۲ پیمانه
روغنبه مقدار لازم
مغز گردو و بادامبه مقدار دلخواه
نمک، زردچوبه و فلفلبه مقدار لازم
دارچینبه مقدار دلخواه

 خیساندن حبوبات

در اولین مرحله به سراغ حبوبات روید. آن‌ها را تمیز کنید و بشویید و با مقداری آب خیس کنید. هر چند ساعت یک‌بار آب آن‌ها را بریزید و با آب تازه بخیسانید. این کار مقدار زیادی از نفخ حبوبات را می‌گیرد.

 پختن حبوبات

در دومین مرحله به سراغ پختن حبوبات روید. آب آن‌ها را بریزید و با مقدار مناسبی آب تازه آن‌ها را روی حرارت کم قرار دهید و زمان دهید تا به خوبی ماش و لوبیا قرمزتان بپزند.

طرز تهیه قلیه کدو یزدی

 پختن کدو حلوایی

در سومین مرحله به سراغ عضو اصلی این غذا روید. کدو حلوایی را بشویید و پوست بگیرید. با کمک چاقوی تیزی آن را به صورت ابعاد مکعبی خرد کنید. حال کدوحلوایی خرد شده را با مقداری آب درون قابلمه مناسبی بریزید و قابلمه را روی حرارت کم قرار دهید تا کدوها بپزند.

توجه داشته باشید که کدو در زمان پخت آب پس می‌دهد و میزان آب درون قابلمه بیشتر می‌شود پس آب زیادی برای پخته شدن به آن اضافه نکنید. کدو حلوایی بافت نرم دارد و زمان زیادی برای پخت احتیاج ندارد.

پوره کردن کدو حلوایی

در این مرحله کدو‌حلوایی پخته شده را از قابلمه خارج کنید و زمان دهید کمی خنک شوند. حال با کمک غذاساز، میکسر یا گوشکوب به صورت پوره تبدیل کنید و کنار گذارید.

پختن مواد

در این مرحله درون قابلمه مناسبی پوره کدو حلوایی، ماش و لوبیای پخته شده و برنج خیسانده شده را با هم ترکیب کنید و روی حرارت قرار دهید تا برنج به آرامی بپزد. اگر در بین زمان پخت آب غذا برای پخت برنج کم بود مقدار کمی آب جوش به آن بیفزایید. توجه داشته باشید که در نهایت در زمان سرو این خوراک آبکی و رقیق نیست و بافت غلیظ و کم آبی دارد.

آماده سازی پیاز

در این مرحله تا زمانی که برنج بپزد به سراغ پیاز روید. پیاز را پوست بگیرید و به صورت نگینی ریز خرد کنید. درون تابه مناسبی مقداری روغن ریخته و پیازهای نگینی خرد شده را به آن بیفزایید. پیازها را کمی تفت دهید تا سبک و طلایی رنگ شوند. حال مقداری زردچوبه، فلفل و پودر دارچین به آن‌ها زنید و مجدد به تفت دادن ادامه دهید تا عطر ادویه‌ها آزاد شود.

اگر از مغزیجاتی مانند گردو و بادام استفاده می‌کنید در همین مرحله آن‌ها را خرد کرده و به محتوای درون تابه بیفزاید و کمی تفت دهید تا بوی خامی آن‌ها گرفته شود. در همین مرحله ترکیب خوش عطر تهیه شده را به محتوای درون قابلمه در حال پخت بیفزایید. همه مواد را با هم ترکیب کنید و درب قابلمه را ببندید و زمان دهید تا مواد به خوبی بپزند.

طرز تهیه قلیه کدو یزدی

افزودن محلول زعفران

در چند دقیقه پایانی پخت غذا برای عطر و رنگ بهتر آن مقداری محلول زعفران به محتوای درون قابلمه‌تان بیفزایید و کمی مواد را بهم زنید تا با هم ترکیب شوند. حال با مقداری نمک چاشنی غذا را تنظیم کنید. به همین راحتی و با طی کردن ۷ مرحله ساده غذای لذیذ و خوشمزه شما آماده سرو است. آن را در ظرف سرو بریزید و به دل‌خواه تزیین کنید. با مقداری سبزی خوردن و نان آن را نوش جان کنید.

پرسش های رایج در باره قلیه کدو یزدی

در این بخش به چند پرسش رایج در رابطه با طرز تهیه قلیه کدو یزدی پاسخ داده می شود

آیا باید حتما کدو حلوایی را پوره کرد؟

نه شما با توجه به سلیقه خودتان می‌توانید کدو را به ابعاد مکعبی برش زنید و بپزید. لزومی به پوره کردن یا له کردن آن نیست.

چه چاشنی دیگری برای خوشمزه‌تر شدن این غذا می‌توان به آن افزود؟

می توانید از مقداری آبلیمو، رب انار و شکر مناسب با ذائقه خودتان می‌توانید در این غذا استفاده کنید.

آیا برنج در این غذا جایگزینی دارد؟

اگر به هر دلیلی برنج در رژیم غذاییتان جای ندارند می‌توانید آن را از این غذا حذف کنید.

 

نظرات خود را برای ما ارسال کنید

آخرین اخبار