اسپرسو چیست؟
اسپرسو در واقع یک روش دم آوری قهوه است . برای توضیحی ساده میتوانیم بگوییم در این روش میزان کمی از آب با دمای بین ۸۸ تا ۹۶ درجه سانتی گراد با فشار بالا از سابه های بسیار ریز قهوه عبور میکند . برای تهیه این نوشیدنی در ابتدا قهوه با سایز بسیار ریز آسیاب و سپس درون پرتافیلتر ریخته میشود و با تمپر فشرده شده و به دستگاه متصل می شود. سپس دستگاه ، آب با دمای ثابتی را از طریق یک پمپ مکانیکی به حرکت در می آورد . فضای خالی بالای سابه های متراکم شده ی پرتافیلتر، با آب پر میشود و دستگاه با فشار حدود ۹ بار آب را از میان سابه های قهوه عبور میدهد و در نهایت شما نوشیدنی ای خواهید داشت که به آن اسپرسو میگویند .
شما میتوانید نوشیدنی اسپرسو را با هر نوع دانه ی قهوه و خاستگاه و سطح برشته کاری ای بر اساس ذائقه ی شخصی خود تهیه کنید .فشار زیادی که حین دم آوری اسپرسو به سابه های قهوه وارد میشود زمان عصاره گیری را بسیار کوتاه و حدود ۳۰ ثاینه میکند . اسپرسو نوشیدنی ایست که در فنجان های کوچک سرو میشود و دارای طعمی غلیظ تر نسبت به دیگر روش های دم آوری است. داشتن یک اسپرسوی خوش طعم همراه با کرمای خوب یک هنر است . و حتی نوشیدن آن نیز یک اثر هنری است . در ایتالیا که مهد اسپرسو است نوشیدن اسپرسو دارای سنت خاصی است.
روش های تهیه قهوه اسپرسو در خانه
اگر شما از علاقمندان به اسپرسو هستید ؛ میدانید که این نوشیدنی شگفت انگیز در هر زمان و هر مکانی میتواند آرامش بخش باشد . حتما برایتان پیش آمده که در خانه مشغول به کار هستید ، یا در سفرید و نیاز دارید که یک فنجان اسپرسو بنوشید ، اما دسترسی ای به دستگاه اسپرسو ساز ندارید و آنقدری هم مشغول هستید که زمان ندارید تا به نزدیک ترین کافی شاپ بروید و نوشیدنی خود را سفارش دهید . در این مقاله ما به شما کمک میکنیم تا بدون دستگاه اسپرسو بتوانید اسپرسوی خود را در خانه داشته باشید.
از زمان اختراع نوشیدنی ای به اسم اسپرسو در سال ۱۸۸۴ ، تمامی علاقمندان به این نوشیدنی عاشق طعم خوشمزه ، غلیظ و تلخ اسپرسو بودند .
سه مورد مهم وجود دارد تا بتوانید از عصاره گیری اسپرسو درک بهتری داشته باشید و آنهم ؛ درجه برشته کاری ، اندازه آسیا و فشار است . زمانی که به هر سه ی این فاکتور ها دسترسی داشتید میتوانید اسپرسوی بی نظیر خود را داشته باشید .
در ادامه ما به شما کمک میکنیم تا بتوانید در خانه اسپرسو تهیه کنید و لذت ببرید .
دو روش مرسوم برای تهیه ی اسپرسو در خانه وجود دارد که یکی داشتن یک دستگاه اسپرسوساز خانگی است و دیگری با استفاده از موکاپات .
طرز تهیه قهوه اسپرسو با دستگاه خانگی
گرفتن یک شات اسپرسو کار سختی به نظر میرسد اما در ادامه ما شما را راهنمایی میکنیم تا به راحتی از دستگاه خود استفاده کنید و اسپرسوی بی نظیری داشته باشید .
مرحله اول :
۱-قبل از هر کاری دستگاه خود را روشن کنید تا دمای دستگاه بالا برود . برای داشتن یک اسپرسوی خوب در ابتدا باید مطمئن شوید که دمای دستگاه بالا رفته باشد و به دمای استاندارد( ۸۸ تا ۹۶ درجه سانتی گراد) رسیده باشد . این پروسه بسته به نوع دستگاهی که استفاده میکنید ممکن است بین ۱۵ تا ۳۰ دقیقه به طول بی انجامد .
مرحله دوم
۲-آسیاب خود را روی درجه ی ریز قرار دهید و دانه های قهوه را آسیا کنید. سپس پرتافیلتر خود را روی ترازوی دیجیتال (SCALE) قرار دهید و آن را صفر کنید و حدود ۲۰ گرم قهوه ی آسیا شده )میزان قهوه به حجم بسکت پرتافیلتر دستگاه شما بستگی دارد) داخل آن بریزید . بهتر است میزان قهوه ی استفاده شده را به صورت دقیق یادداشت کنید تا بعد بتوانید آن را مورد آزمون و خطا قرار دهید و به ثبات در عصاره گیری های خود برسید . در مورد پرتافیلتر بهتر است بدانید که هر سازنده ای و هر دستگاهی یک میزان توصیه شده برای قهوه بر اساس سایز پرتافیلتر خود دارد ؛ بهتر است که از حد توصیه شده تجاوز نکنید . اصولا بعد از ریختن قهوه درون پرتافیلتر شما یک کوه از سابه قهوه در بسکت پرتافیلتر خود دارید بهتر است با انگشت، اضافه ی آن را درون یک ناک شوت بریزید و به آرامی سابه ها را صاف کنید تا در مرحله ی بعد با تمپر آنها را فشرده کنید .
مرحله سوم
۳- در این مرحله باید با تمپر یک بستر صاف و متراکم از سابه ها بسازید . بهتر است سابه ها قبل از استفاده از تمپر به صورت منظم درون بسکت پرتافیلتر پخش شده باشند(این کار می تواند به وسیله ابزاری به نام دیستریبیوتر انجام شود) و سطحی صاف داشته باشند به منظور اینکار بهتر است با ضربه زدن های آرام با دست به اطراف پرتافیلتر آنها را در جای مناسب با سطح یکسان قرار دهید . زمانی که اینکار را انجام دادید با تمپر به روی پرتافیلتر فشار بیاورید تا سابه ها کاملا متراکم شوند، دقت داشته باشید که اینکار را به صورت کاملا عمودی و صاف انجام دهید.
نکته ی مهم در هنگام استفاده از تمپر این است که فشار به صورت مستقیم و از بالا به سابه ها وارد شود تا بستری کاملا صاف به جای شیب دار داشته باشید . دقت کنید تا لبه ی تمپر کاملا مماس با پرتافیلتر قرار بگیرد و کج نباشد.
مرحله چهارم
۴- پرتافیلتر را به دستگاه ببندید و عضاره گیری را آغاز کنید. اگر دستگاه شما دارای فشار سنج است در ابتدا چک کنید تا به فشار مناسب برای اسپرسو رسیده باشید(فشار استاندارد ۹ بار) و یا اگر فشار بیشتر بود با تنظیم کردن آن را به میزان مناسب برسانید . سپس دم آوری را آغاز کنید. باید در عرض ۲۰-۳۰ ثانیه برای یک اسپرسوی دبل حدود ۴۰-۶۰ میلی لیتر عصاره گیری شود. اگر عصاره گیری به همین میزان و در همین مدت زمان اتفاق بی افتد شما یک اسپرسوی غلیظ ، غنی و شیرین و دلچسب خواهید داشت .
نکاتی برای حرفه ایی شدن قهوه اسپرسو در خانه
- دقت کنید اگر زمان عصاره گیری کوتاهتر از زمان اشاره شده بود از اندازه آسیای ریز تر و اگر زمان طولانی تر بود ؛ از آسیای درشت تر برای قهوه استفاده کنید .
- اگر اسپرسوی شما کمتر از حد معمول عصاره گیری شده باشد طعم ترش زننده ای میگیرد در این موارد آسیای خود را ریز تر کنید و برعکس اگر بیش از حد عصاره گیری شود طعم تلخی زننده ای میگیرد که برای حل این مشکل باید از آسیای درشت تر استفاده کنید.
کدام قهوه برای دستگاه اسپرسو مناسب است؟
- دقت داشته باشید که از نوع قهوه ای که در حال عصاره گیر هستید اطلاع داشته باشید، زیرا ممکن است طعم ترشی یا تلخی در فنجان شما در اثر عصاره گیری نادرست نباشد و به نوع قهوه شما(عربیکا، ربوستا یا ترکیبی از آن) مربوط باشد.
- اگر میخواهید از رُست های مختلف استفاده کنید بهتر است بدانید که رُست های تیره راحت تر از رُست های روشن عصاره گیری میشوند به همین علت برای رُست های تیره تر توصیه میشود از آسیای درشت تر استفاده کنید .
- در نهایت فراموش نکنید که تفاله های قهوه را با دقت از پرتافیلتر خارج کنید – بهتر است که از یک ناک باکس استفاده کنید – و پرتافیلتر خود را کاملا تمیز و خشک نگهدارید .
تفاوت قهوه اسپرسو با دستگاه و اسپرسو با موکاپات در چیست ؟
موکاپات یا همان تهیه قهوه اسپرسو روی گاز
موکاپات نوعی دم افزار تهیه ی اسپرسو است که طراحی آن به گونه ایست که روی اجاق گاز عملکرد دارد و مانند دستگاه اسپرسو عصاره گیری از قهوه با آن، تحت فشار صورت میگیرد اما با این حال تفاوت های قابل توجهی هم با اسپرسوی دستگاهی دارد.
موکاپات چیست ؟
نحوه ی کار موکاپات به اینگونه است که بخار در محفظه ی پایینی موکاپات تولید میشود و سپس با فشار این بخار، آب از میان لوله ی فیلتر بین دو محفظه به بالا حرکت میکند و از میان سابه های قهوه عبور میکند و عصاره گیری انجام میشود و سپس نوشیدنی نهایی در بالاترین محفظه آماده خواهد شد.
موکاپات دارای ۳ جز تشکیل دهنده است:
محفظه ی پایینی که محل ذخیره ی آب است و از همین محفظه است که تحت گرمای اجاق بخار تولید شده باعث به حرکت در آمدن آب میشود .
فیلتر قیفی شکل که سابه های قهوه در آن قرار میگیرند و آب از طریق همین لوله ی فیلتر به سابه ها میرسد.
محفظه ی بالایی که به محفظه ی پایینی پیچ میشود و محلی است که قهوه ی دم آوری شده در آن قرار میگیرد .
برخلاف عقیده ی برخی افراد که فکر میکنند کرما را فقط با دستگاه اسپرسو سازمیتوان داشت ؛ بهتر است بدانید بسته به نوع دانه ی قهوه ای که استفاده میکنید و سایز آسیا میتوانید با استفاده از موکاپات هم فومی مانند کرما داشته باشید اما نه به همان کیفیت اسپرسو.
بررسی تفاوت های قهوه اسپرسو موکاپات و دستگاه
-
تفاوت در طعم :
زمانی که با موکاپات به صورت درست دم آوری میکنید ؛ قهوه ای غلیظ با تنواری بالا خواهید داشت. همچنین با دم آوری درست میتوانید نوشیدنی شفاف و با غلظتی متعادل داشته باشید . در مقابل با دستگاه اسپرسو ساز اگر به صورت درست اسپرسو عصاره گیری شود ؛ بسیار غلیظ تر و دارای مشخصات(پروفایل) طعمی بسیار پیچیده تری خواهد بود. اسپرسوی دستگاهی نسبت به موکاپات غنی تر و دارای طعم یاد های شیرین و تعادل طعمی بسیار بیشتری است. عموما اسپرسو نسبت به نوشیدنی های با دم آوری چکانه ای یا فیلتری ۵ تا ۸ برابر غلیظ تر است و نسبت به موکاپات نیز ۲ تا ۳ برابر دارای غلظت بیشتری است .
-
تفاوت در نگهداری :
قهوه سازموکاپات دم افزار بسیار ساده ایست که مجموعا از سه قطعه تشکیل شده و اگر هرکدام از این قطعات مشکلی برایشان پیش بیاید تعمیر یا تعویض آن بسیار ارزان خواهد بود . در مقابل دستگاه اسپرسو ساز حتی در یک نگاه هم بسیار پییچیده تر از موکاپات است و تنها احتیاج به مراقبت و آگاهی بیشتری دارد ؛ بهتر است بدانید که در دستگاه اسپرسو ساز اگر قطعه ای دچار مشکل شود حل کردن آن کمی هزینه بر خواهد بود.
-
تفاوت در راحتی استفاده :
زمانیکه به این روش ها مسلط شوید ، تهیه ی اسپرسو با هر دوی اینها بسیار ساده است . هرچند تعجبی نیست که در ابتدا تهیه ی یک اسپرسوی با کیفیت توسط دستگاه اسپرسو ساز به زمان بیشتری برای یادگیری احتیاج دارد و باید بدانید که یک اشتباه کوچک هنگام دم آوری با دستگاه میتواند تاثیر منفی زیادی در نوشیدنی نهایی شما بگذارد هرچند که اشتباه در روش موکاپات هم عیوب خاص خودش را دارد در روش موکاپات شما کنترل زیادی روی نوع عصاره گیری ندارید به همین خاطر به راحتی و با یک اشتباه میتوانید یک نوشیدنی با تلخی زننده دم آوری کنید . هر دوی این روش ها نیاز به یادگیری دارند ؛ اما در کل استفاده از موکاپات به دلیل سادگی این دم افزار بسیار راحت تر از دستگاه است .
-
تفاوت در هزینه :
اگر به دنبال بهترین برندها باشید ؛ تهیه ی یک موکاپات با کیفیت بین ۱۶۰۰۰۰ تا نهایت ۱ میلیون تومان هزینه بر خواهد بود و اگر به دنبال یک دستگاه اسپرسوساز خانگی نیمه اتوماتیک هستید باید حداقل ۲،۵۰۰،۰۰۰ برای این دستگاه هزینه کنید . دستگاه های اسپرسو ساز خانگی ارزان تر از این طیف قیمتی در بازار وجود دارند که ما خرید آنها را به شما توصیه نمیکنیم زیرا که پس از گذشت مدت زمان کوتاهی کیفیت خود را از دست میدهند و ارزش هزینه ای که برای آنها پرداختید را نخواهند داشت. اگر از علاقمندان به قهوه هستید و میخواهید برای مدت های طولانی از یک اسپرسوی با کیفیت و خوب لذت ببرید ما پیشنهاد میکنیم که برای خرید یک دستگاه اسپرسو ساز خانگی خوب، کمی بیشتر هزینه کنید . اما در کل از نظر هزینه ها خرید موکاپات بسیار ارزان تر از دستگاه اسپرسو خواهد بود .
-
تفاوت در زمان دم آوری :
اگر تمام مراحل عصاره گیری اسپرسو را در نظر بگیریم ؛ تهیه ی اسپرسو با موکاپات حدود ۱۰ دقیقه به طول می انجامد به طوری که با دستگاه اسپرسو ساز عصاره گیری بین ۲۰-۳۰ ثانیه زمان میبرد و با ست کردن دستگاه نهایتا ۶-۷ دقیقه از زمان شما را خواهد گرفت . به طور کلی زمان عصاره گیری اسپرسو با دستگاه نباید بیشتر از ۳۵ ثانیه به طول بی انجامد حتی در برخی از موارد ممکن است کمتر از این زمان نیز از شما وقت بگیرد . پس داشتن یک اسپرسوی دستگاهی نسبت به موکاپات زمان بسیار کوتاهتری از شما خواهد گرفت .
حال با در نظر گرفتن این تفاوت ها اگر برای خرید موکاپات اقدام کردید بهتر است روش دم آوری قهوه با آن را فرابگیرید ؛
مراحل طرز تهیه قهوه اسپرسو با موکاپات :
طرز تهیه قهوه اسپرسو باموکاپات
یکی دیگر از روش های تهیه ی اسپرسو در خانه با استفاده از موکاپات است که در ادامه به آن میپردازیم ؛
در ابتدا باید بدانید که اسپرسویی که با دستگاه اسپرسو ساز تهیه میشود با دیگر روش ها متفاوت است . حال در ابتدا میخواهیم بدانیم که :
۱_محفظه ی پایینی موکاپات را از آب پر کنید، توجه کنید که تا زیر سوپاپ آب داخل محفظه بریزید اگر سطح آب از سوپاپ بالاتر بیاید باعث آبکی شدن نوشیدنی نهایی میشود و روی طعم تاثیر منفی خواهد گذاشت.
۲_قهوه خود را با درجه ریز آسیا کنید. دقت کنید که از سایز خیلی ریز برای آسیاب استفاده نکنید زیرا باعث گرفتگی فیلتر دم افزار خواهد شد.
۳_محفظه ی فیلتری را در جای خود قرار دهید و آن را با سابه های قهوه پر کنید. دقت کنید که بیش از حد پر نشود و آن را تمپ نکنید که فشار زیادی روی موکاپات ایجاد نشود . سپس سابه های اضافی را از لبه های محفظه ی فیلتری پاک کنید.
۴_به آرامی قسمت بالایی را به اجزای پایینی پیچ کنید.
۵_شعله ای را روی گاز انتخاب کنید که به اندازه ی انتهای موکاپات باشد.
۶_زمانیکه محفظه ی بالایی از قهوه پر شد و فوم عسلی رنگی از دهانه در حال خارج شدن بود ؛ موکاپات را از روی گاز بردارید.
۷_اسپرسوی خود را درون یک فنجان کوچک سرو کنید و لذت ببرید
اگر مراحل را به صورت درست انجام داده باشید ؛ در نهایت یک نوشیدنی غنی ، قوی و با تنواری بالا خواهید داشت . برای تمیز کردن موکاپات با دست و آب گرم اجزای آن را بشویید و سپس با استفاده از یک حوله آن را کاملا خشک کنید . حتما قبل از اینکه اجزا را دوباره به هم متصل کنید از خشک بودن تمامی آن ها اطمینان حاصل کنید .
Parsa
تاریخ : ۱۱ - آبان - ۱۴۰۱
نوع قهوه هم توی کرما مهمه واقعا
بعضی از قهوه ها سوپر کرما هستن ولی من واقعا دوست ندارم مزه اسپرسو رو بد میکنه
کرما هم اندازش باید ایده آل و استاندار باشه
من از .. خیلی راضی بودم کرماش اندازه و متعادل بود