روایتهای مختلفی درباره تاریخچه پیتزا مطرح است متداولترین آن این است که پیتزا برای اولین بار در ناپلز ایتالیا در قرن هفدهم درست شد. در آن زمان پیتزا غذای مردم فقیر و ترکیبی از خمیر نان، گوجه تازه، پونه کوهی و پیاز و ریحان بود. این پیتزا در آن زمان توسط گاریهای دستی به ماهیگیرانی که خسته و گرسنه از ماهیگیری برمیگشتند، فروخته میشد. سرانجام آوازه این غذای ساده به بیرون از ناپلز رسید و مردم برای چشیدن این غذا به آنجا سفر کردند. پس از آن بود که بسیاری از مردم اطراف ناپلز یاد گرفتند پیتزا را در خیابانهای شهرشان بفروشند و سپس اولین رستوران پیتزا فروشی در ناپلز افتتاح شد. از این روست که پیتزا فروشیهای این شهر همچنان معروف است.
اگر از طرفداران پیتزا باشید مطمئنا میدانید که انواع و اقسام مختلفی دارد در ادامه چند نمونه از انواع پیتزا و مواد اولیه آن را خدمت شما معرفی میکنیم:
۱- پیتزا مارگاریتا: این پیتزای ایتالیایی که با گوجه، ریحون، نوعی سس مخصوص و با پنیر زیاد درست میشود که از جمله اولین پیتزاهایی است که ایتالیاییها درست کردهاند.
۲- پیتزا مخصوص: این نوع پیتزا مخلفات زیادی دارد مانند سوسیس، کالباس، قارچ، فلفل دلمهای، گوشت و… معمولا طعم کالباس و پنیر در این پیتزا طعم غالب است و در رستورانهای مختلف با مواد متفاوتی طبخ میشود.
۳- پیتزا مخلوط: پیتزا مخلوط یکی از پرطرفدارترین انواع پیتزا در ایران است. در این نوع پیتزا طعم سوسیس و کالباس کاملا غالب است.
۴- پیتزا پپرونی: یکی از معروفترین و محبوبترین پیتزاها در سراسر جهان است از کالباس تند، سس مخصوص و زیتون تشکیل میشود طعم پپرونی و تندی خاص آن، کاملا در این پیتزا غالب است.
۵- پیتزا استیک: پیتزا استیک یکی دیگر از انواع پیتزا است که در سالهای گذشته به محبوبیت زیادی رسیده است. پیتزا استیک به شکلهای مختلفی طبخ میشود فیله گوشت و سیر از مخلفات اصلی این پیتزا به حساب میآید.
۶- پیتزا گوشت و قارچ: این پیتزا هم یک از معروفترین پیتزاها در جهان است که از گوشت چرخ کرده به همراه پیاز، فلفل دلمهای و قارچ تشکیل شده است.
۷- پیتزا مرغ: این پیتزا از فلیه مرغ، فلفل دلمهای، زیتون و پنیر پیتزا تشکیل شده است. در این پیتزا طعم فلفل دلمهای و مرغ کاملا غالب است.
حالا که با تاریخچه پیتزا و انواع و اقسام آن به طور مختصر آشنا شدید بهتر است به سراغ مواد اولیه و طرز تهیه آن برویم همان طور که میدانید برای داشتن یک پیتزا خوشمزه شرط اول داشتن یک خمیر پیتزای با کیفیت است میتوانید خمیر پیتزای آماده تهیه کنید، اما مسلما خمیر پیتزای خانگی کیفیت و طعم بهتری دارد. شرط دوم یک پیتزای ایده آل، موادی است که روی آن میریزید. البته مواد روی پیتزا را میتوانید به سلیقه خود کم و زیاد کنید یا تغییر دهید.
ما در این مطلب طرز تهیه پیتزای قارچ و گوشت با خمیر خانگی را به شما آموزش میدهیم در ضمن علاوه بر طرز تهیه پیتزا در این آموزش با نکات کلی تهیه پیتزا آشنا میشوید که میتوانید این نکات را برای تهیه هر نوع پیتزایی استفاده کنید و در نهایت در کنار خانواده و دوستان از خوردن یک پیتزای خانگی سالم و خوشمزه لذت ببرید.
مواد اولیه لازم برای تهیه پیتزا
خمیر مایه ۱ قاشق سوپخوری
شکر ۲ قاشق چایخوری
آب ولرم ۲/۱ پیمانه
شیر یا آب یا ماست ۱ پیمانه
نمک ۱ قاشق چایخوری
زرده تخم مرغ ۱ عدد
روغن مایع ۲/۱ پیمانه
آرد نان حجمی یا فانتزی حدود ۴ پیمانه
شیر خشک مخصوص شیرینی پزی ۱ قاشق غذاخوری
مواد داخل پیتزا
گوشت چرخ شده ۲۰۰ گرم
پیاز بزرگ رنده شده ۱ عدد
قارچ ۱۵۰ گرم
فلفل دلمهای ۱ عدد
گوجه فرنگی ۲ عدد
ذرت پخته شده ۴/۱ پیمانه
پنیر پیتزا ۲۰۰ گرم
سس کچاب ۲ قاشق سوپخوری
سیر ۱ حبه
آویشن ۱ قاشق غذاخوری
زردچوبه ۱ قاشق چایخوری
فلفل سیاه ۲/۱ قاشق چایخوری
روغن مایع به میزان لازم
نمک به میزان لازم
نکات مربوط به مواد اولیه پیتزا
۱- نکات مربوط به پیاز
بعضی وقتی پیاز را رنده میکنند کاملا آب آن را میگیرند و فقط تفالههای پیاز را به گوشت اضافه میکنند لذا بعد از پخت با این مشکل مواجه میشوند که گوشت بوی ضحم میدهد بنابراین نباید آب پیاز را کامل بگیرید بلکه وقتی پیاز را رنده کردید ۵ دقیقه آن را کنار بگذارید آبی که از پیاز جدا میشود را بگیرید و بقیه پیاز را به گوشت اضافه کنید اصلا نیازی به فشار دادن پیاز و گرفتن تمام آب آن نیست.
۲- نکات مربوط به پنیر پیتزا
همان طور که میدانید انواع پنیرها از جمله پنیر پیتزا جزء جدایی ناپذیر فست فودها هستند و تاثیر بسیار مهمی در خوشمزهتر شدن آن دارند، اما در تهیه پنیرها لازم است نکاتی را رعایت کنید، چون پنیرها در عین حال که باعث خوشمزهتر شدن غذای ما میشوند اگر کیفیت مناسبی نداشته باشند طعم نامطبوعی به غذا میدهند.
اولین نکتهای که در هنگام خرید پنیر باید به آن توجه کنید محل نگهداری پنیر است پنیر خواه بسته بندی باشد خواه فله ای، باید در یخچال نگهداری شود البته نگهداری پنیر در یخچال نمیتواند ضامن سلامت و قابل مصرف بودن آن باشد لذا توجه به تاریخ تولید، تاریخ انقضاء، نشان استاندارد و سالم بودن بسته بندی آن نیز از اهمیت زیادی برخوردار است.
دومین نکته مهم در خرید پنیر توجه به ظاهر آن است در بعضی بسته بندیها پنیر رنده شده را به صورت تک رنگ (سفید) و در بعضی دیگر به صورت دو رنگ (سفید و نارنجی) میبینید این پنیرهای نارنجی رنگ همان پنیر چدار یا گودا هستند البته این دو تفاوتی در میزان کش آمدن و کیفیت ندارند، بنابراین میتوانید به دلخواه هر کدام از آنها را انتخاب کنید.
نکته مهم این است که این پنیرهای رنگی باید حتما نارنجی باشند، زیرا چدار کاملا رنگ نارنجی مشخصی دارد و اصلا زرد نیست. وجود پنیرهای دارای رنگ زرد یا طلایی نشان دهنده استفاده از رنگهای شیمیایی در پنیر است لذا از خرید آنها خودداری کنید، چون این مواد شیمیایی باعث چرب شدن و به روغن افتادن غذا میشود و در نهایت طعم نامطبوعی به غذا میدهد؛ بنابراین اگر شک داشتید که این پنیرهای رنگی پنیر چدار یا گودا هستند یا ترکیبات شیمیایی بهتر است از پنیرهای تک رنگ استفاده کنید.
طرز تهیه پیتزا
۱- شکر + خمیر مایه + ۲/۱ پیمانه آب ولرم را با هم مخلوط کنید در ظرف را بگذارید و اجازه دهید به مدت ۱۰ دقیقه در جای گرم بماند تا عمل بیاید منظور از آب ولرم آبی است که گرم است، ولی دست را نمیسوزاند. به این نکته توجه داشته باشید که اگر آب خیلی داغ باشد خمیر ترش میشود اگر هم سرد باشد خمیر عمل نمیآید.
۲- بعد از اینکه خمیر مایه عمل آمد شیر هم دما با محیط را به آن اضافه کنید برای اینکه در نهایت خمیر زودتر ور بیاید قبل از اضافه کردن هر نوع چربی مثل روغن و زرده تخم مرغ ۲ تا ۳ قاشق از آرد را به آن اضافه کنید بعد روغن مایع + زرده تخم مرغ + نمک را اضافه کنید.
۳- در مرحله بعد آردی را که از قبل الک کرده اید را کم کم به مواد اضافه کنید برای اینکه خمیر پیتزا تردتر شود در این مرحله میتوانید ۱ قاشق شیر خشک هم به مواد اضافه کنید. آرد را باید به اندازهای اضافه کنید که خمیر به دست نچسبد، اما لازم است کمی چسبندگی هم داشته باشد.
اگر کلا چسبندگی خمیر را بگیرید باعث میشود خمیر خوب عمل نیاید و پف نکند بنابراین لازم است خمیر یک چسبندگی جزئی داشته باشد. در این مرحله باید خمیر را ورز دهید ورز دادن خمیر در حدی است که خمیر شفاف شود. مدت زمان لازم برای ورز دادن بسته به قدرت و گرمای دست هرکس فرق دارد نکته مهم این است که وقتی میخواهید خمیر ورز ندهید نباید دستکش داشته باشید تا گرمای دست شما به خمیر منتقل شود.
۴- وقتی خمیر را ورز دادید و خمیر آماده شد کف ظرف مورد نظر کمی آرد بریزید و چونه خمیر را روی آن قرار دهید دوباره روی خمیر کمی آرد بریزید تا خشک نشود. روی خمیر کیسه فریزر قرار دهید و در یک جای گرم استراحت دهید تا خمیر دو برابر شود منظور از جای گرم جایی است که باد به خمیر نخورد.
۵- گوشت چرخ شده + پیاز رنده شده + فلفل سیاه + زردچوبه + نمک + ۲ قاشق غذاخوری روغن مایع را در تابه مناسب بریزد و خوب تفت دهید.
۶- قارچها را تمیز بشویید سپس خرد کنید داخل تابه مورد نظر کمی روغن یا کره بریزید با حرارت بالا تفت دهید تا قارچها آب نیندازند سپس قارچ + گوشت را با هم مخلوط کنید بعد هم فلفل دلمهای نگینی خرد شده و ذرت را اضافه کنید ۲ دقیقه تفت دهید سپس آویشن را اضافه کنید و از روی حرارت بردارید. گوجهها را هم فیله کنید و به صورت نگینی خرد کنید.
۷- بعد از اینکه خمیر ور آمد یعنی دو برابر شد خمیر را روی تخته کار قرار دهید البته ابتدا تخته را آرد پاشی کنید تا خمیر به تخته نچسبد سپس خمیر را حدود ۳۰ ثانیه ورز دهید تا پف آن بخوابد بعد خمیر را با وردنه باز کنید و در قالب یا سینی فر که از قبل آن را چرب کرده اید قرار دهید.
۸- فر را از ۱۵ دقیقه قبل روشن کنید روی دمای ۲۲۰ درجه سانتی گراد قرار دهید تا گرم شود سپس خمیر را به مدت ۱۰ دقیقه در طبقه وسط فر قرار دهید البته قبل از اینکه در فر قرار دهید همه جای خمیر را با چنگال کاملا سوراخ کنید تا پف نکند.
به این نکته توجه داشته باشید که درجه حرارت باید بالا باشد تا خمیر خشک نشود. شما میتوانید خمیر را تا این مرحله آماده کنید لای کاغذ روغنی قرار دهید در کیسههای زیپ دار داخل فریزر نگه دارید و هر موقع که خواستید خمیر آماده برای تهیه پیتزا داشته باشید.
۹- بعد از پخت اولیه خمیر سیر را از وسط نصف کنید و روی خمیر بمالید تا نان طعم سیر بگیرد بعد به کمک یک برس سس کچاب را هم روی خمیر بمالید. سپس کمی پنیر پیتزا روی خمیر بریزید بعد هم مواد پیتزا را روی خمیر بریزید باز کمی پنیر روی مواد بریزید. سپس قالب یا سینی فر را به مدت ۱۵ دقیقه در طبقه وسط فر قرار دهید. در این مرحله برای اینکه نان پیتزا خشک نشود یک ظرف را از آب پر کنید و در فر قرار دهید تا پیتزا با بخار پخته شود و نان آن خشک نگردد.
۱۰- همیشه در تهیه پیتزاها این سوال مطرح است که چرا پیتزاهای خانگی کش نمیآید کش آمدن پیتزا مربوط به زمان اضافه کردن پنیر آن است در تهیه پیتزا باید پنیر را در ۲ مرحله اضافه کنید مرحله اول وقتی است که مواد را روی نان پیتزا قرار میدهید در این مرحله کمی پنیر میریزید مرحله دوم زمانی است که ۱۵ دقیقه از پخت پیتزا گذشته است در این مرحله پیتزا را از فر خارج کنید و مجدد روی آن پنیر بریزید بیشتر حجم پنیر را باید در این مرحله اضافه کنید دوباره پیتزا را در فر قرار دهید وقتی پنیر آن آب شد گریل را روشن کنید تا پنیر طلایی شود.