کباب تتالی یا کباب ته تالی یکی از خوشمزهترین غذاهای سنتی شهر اراک است. طرز تهیه کباب تتالی بسیار راحت است و شما میتوانید این کباب خوشمزه ایرانی را با گوشت یا مرغ تهیه کنید.
اما در طرز تهیه کباب تتالی اراکی چه مواد اولیهای استفاده میشود؟ تتالی به چه معناست؟ در این مقاله از آموزش آشپزی میتوانید با طرز تهیه کباب ته تالی اراکی آشنا شوید.
در انتهای مقاله به سوالات متداول در مورد دستور پخت تتالی پاسخ خواهیم داد.
طرز تهیه کباب تتالی اراکی با گوشت
مدت زمان آماده سازی: ۲۰ دقیقه
مدت زمان پخت: ۶۰ دقیقه
مواد لازم برای تهیه ته تالی اراکی
- گوشت چرخ کرده: ۴۰۰ گرم
- پیاز: ۲ عدد
- سیر: ۳ حبه
- سیب زمینی: ۳ عدد
- گوجه فرنگی: ۳ عدد
- رب گوجه فرنگی: ۱ قاشق غذاخوری
- آب جوش:۱/۵ لیوان فرانسوی دستهدار
- گرد غوره: نصف قاشق چایخوری
- نمک، زردچوبه؛ فلفل سیاه، پودر سیر، فلفل قرمز: به مقدار لازم
مراحل طرز تهیه تتالی گوشت اراکی
ته تالی یا تتالی یک غذای اصیل در اراک است که شباهت زیادی به کباب تابهای دارد. در زبان اراکی به ماهیتابه «تال» گفته میشود و چون گوشت را ته ماهیتابه میگذارند، از همین رو به این غذا ته تالی میگویند. جالب است بدانید که ته تالی کمتر در رستورانهای اراک سرو میشود و بیشتر یک غذای محلی و خانگی است.
در این غذا از چاشنیهای مختلفی استفاده میشود و از همین رو طعم بسیار لذیذی دارد. اگر عکس غذای تتالی را ببینید به نظرتان بسیار شبیه به تاس کباب است اما، طعم آن تا حد زیادی با این غذا متفاوت است. در ادامه میتوانید با طرز تهیه کباب تتالی خوشمزه آشنا شوید.
مرحله اول؛ ترکیب کردن گوشت و پیاز
در اولین مرحله از دستور پخت تتالی اراکی باید یکی از پیازها را پوست بگیرید و سپس با رنده ریز رنده کنید. آب اضافی پیاز را بگیرید و دور بریزید. گوشت چرخ کرده را به پیاز رنده شده اضافه نمایید.
مرحله دوم؛ اضافه کردن چاشنیها به مایه ته تالی
در این مرحله از دستور پخت تتالی باید مقداری نمک، زردچوبه، پودر سیر، فلفل و نمک به مواد گوشتی اضافه کنید. سپس یک دستکش به دست کنید و شروع به ورز دادن مواد گوشتی کنید.
مرحله سوم، قرار دادن مایه کباب ته تالی در یخچال
بعد از این که مواد گوشتی را خوب ورز دادید، باید آن را داخل یک کاسه مناسب بریزید. سپس یک پلاستیک روی آن بکشید و ظرف را برای حدود ۳۰ دقیقه در یخچال قرار دهید تا به خوبی منسجم شوند.
مرحله چهارم؛ آماده کردن سس کباب تتالی
بعد از این که پیاز سبک شد، سیر رنده شده و رب گوجه فرنگی را به آن اضافه کنید. رب را در روغن تفت دهید تا رنگ آن تغییر کند.
مرحله پنجم؛ آماده کردن کباب تتالی با گوشت
در این مرحله از طرز تهیه کباب تتالی باید مواد گوشتی را از یخچال خارج کنید. سپس میتوانید به اندازه گردو از مواد گوشتی بردارید و آن را با دست گرد کنید و بعد پهن کنید. این کار را برای همه گوشتها انجام دهید. سپس گوشتها را به سس در حال جوش اضافه کنید.
مرحله ششم؛ اضافه کردن سیب زمینی و گوجه به ته تالی
بعد از این که همه گوشتها را داخل سس قرار دادید، در این مرحله از طرز تهیه کباب تتالی باید سیب زمینیها را به صورت حلقهای خرد کنید. بهتر است قطر سیب زمینیها یکسان و حدود ۱ سانتیمتر باشد. سیب زمینیها را روی گوشت قرار دهید. سپس گوجه فرنگیها را به صورت حلقه برش دهید و روی سیب زمینیها بگذارید.
مرحله هفتم؛ پختن تتالی اراکی
در این مرحله از طرز تهیه تتالی گوشت اراکی باید کمی گرد غوره به مواد اضافه کنید. مقداری آب جوش روی غذا بریزید و صبر کنید تا آب داخل قابلمه شروع به جوشیدن کند. سپس شعله گاز را کم کنید و درب قابلمه را روی آن قرار دهید تا سس غذا غلیظ شود. در انتها میتوانید این غذای خوشمزه را همراه با نان و سبزی خوردن میل کنید.
طرز تهیه تتالی مرغ
مواد لازم برای تهیه تتالی مرغ
- سینه مرغ چرخ شده: ۳۰۰ گرم
- پیاز متوسط: ۲ عدد
- سیب زمینی کوچک: ۳ عدد
- گوجه فرنگی: ۱ عدد
- روغن زیتون: ۳ قاشق غذاخوری
- نمک، فلفل، زردچوبه، دارچین و ادویه مرغ: به مقدار لازم
- رب گوجه فرنگی: ۲ قاشق مرباخوری
- زرشک: ۱ قاشق غذاخوری
طرز تهیه ته تالی مرغ
اگر میخواهید کباب تتالی شما کالری کمتری داشته باشد آن را با گوشت مرغ یا بوقلمون تهیه کنید. برای درست کردن کباب ته تالی با مرغ یا بوقلمون باید سینه مرغ میکس شده را با پیاز رنده شده که آب آن گرفته شده ترکیب کنید. سپس ادویهها را به آن اضافه کنید. مواد را خوب ورز دهید و به شکل توپی درست کنید.
مقداری روغن زیتون در ماهیتابه بریزید. سپس پیاز حلقه شده و گوجه خرد شده را داخل ماهیتابه بچینید. کمی نمک و آویشن به پیاز و گوجه بزنید.
کباب مرغ تتالی را به صورت گرد آماده کنید و روی گوجهها بچینید. سپس نصف لیوان آب جوش به آن اضافه کنید و درب قابلمه را روی آن بگذارید تا غذا به آرامی پخته شود. در انتها رب گوجه فرنگی را همراه با زرشک اضافه نمایید و ۳۰ دقیقه صبر کنید تا غذای شما آماده شود.
نکات و فوت و فنهای طرز تهیه کباب تتالی اراکی
*در طرز تهیه کباب تتالی میتوانید مقداری ترخون و مرزه خشک نیز به مواد گوشتی اضافه کنید تا طعم بهتری بگیرد.
*برای طرز تهیه کباب تابهای اراکی باید سس غذا را خیلی غلیظ درست کنید.
*اضافه کردن گرد غوره در دستور پخت تتالی کاملاً اختیاری است و در صورت تمایل میتوانید از طعم دهنده دیگر یا غوره تازه نیز استفاده کنید.
*از پخت بیش از حد کباب ته تالی اجتناب کنید. این کار موجب سفت شدن گوشت و له شدن غذا میشود.
*اگر طعم سیر را در غذا دوست ندارید، میتوانید آن را حذف کنید.
*در صورت تمایل میتوانید در دستور پخت تتالی مقداری فلفل دلمه خرد شده نیز اضافه کنید.
*برای خوش طعم تر شدن کباب تتالی میتوانید مقداری سبزیجات خرد شده مثل گشنیز و جعفری به مواد گوشتی کباب اضافه کنید.
*در طرز تهیه کباب تتالی اراکی به منظور خوش عطر و طعم شدن کباب میتوانید مقداری زعفران به غذا اضافه کنید.
*برای پخت کباب تتالی باید شعله گاز را کم کنید تا غذا به آرامی و با روغن و آب خود گوشت پخته شود.
*در صورت تمایل میتوانید موقع سرو کردن خوراک تتالی شهر اراک مقداری سماق به غذا اضافه کنید.
سوالات متداول
در طرز تهیه کباب تتالی برای خوش طعم شدن غذا از چه ادویههایی استفاده میشود؟
برای طرز تهیه ته تالی از ترکیب زردچوبه، فلفل سیاه، پودر سیر، فلفل قرمز و در صورت تمایل پودر غوره و سماق استفاده میشود.
ته تالی غذای محلی کدام شهر است؟
کباب تتالی یا کباب ته تالی یکی از خوشمزهترین غذاهای سنتی شهر اراک است که برای پذیرایی از مهمان و روزهای عید هم آن را درست میکنند.
معنی ته تالی چیست؟
در زبان اراکی به ماهیتابه یا هر ظرفی شبیه ماهیتابه که ته گود دارد «تال» گفته میشود و چون گوشت را ته ماهیتابه میگذارند، از همین رو به این غذا ته تالی میگویند.
نظرات