وزیر امورخارجه کشورمان تصریح کرد که ایران حتی پس از ترور سردار سلیمانی مذاکره با آمریکا را غیر محتمل نمیداند، به شرط آنکه آمریکا تغییر رویه دهد و تحریمها را بردارد.
اول فارس| ایران و آمریکا: محمدجواد ظریف وزیر امورخارجه کشورمان در گفتوگو با نشریه اشپیگل به سوالاتی پیرامون برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، به شهادت رسیدن سردار قاسم سلیمانی در حمله هوایی آمریکاییها به فرودگاه و پیام آمریکا به ایران پس از این حمله پاسخ داد.
ظریف در بخشی از این گفتوگو درباره سانحه هواپیمای اوکراینی در ایران، به ماجرای هدف قرار گرفتن هواپیمای مسافربری ایران توسط آمریکاییها در ۳۲ سال پیش اشاره کرد و گفت: واشنگتن تاکنون هرگز بهطور رسمی برای این اتفاق عذرخواهی نکرده است. حتی افسر آمریکایی مسئول این حمله مدال گرفت اما فردی که در ایران به اشتباه هواپیمای اوکراینی را هدف قرار داد، اکنون در زندان است.
مذاکره با آمریکا غیرمحتمل نیست
وی در این مصاحبه تصریح کرد که ایران حتی پس از ترور سردار سلیمانی مذاکره با آمریکا را غیر محتمل نمیداند، به شرط آنکه آمریکا تغییر رویه دهد و تحریمها را بردارد.
وزیر امور خارجه ایران در پاسخ به سوالی درباره وجود تنش میان تهران و واشنگتن در طول ۴۰ سال گذشته و اینکه آیا هیچ شرایطی در این سالها به اندازه وضعیت هفتههای گذشته خطرناک بوده است؟ اظهار داشت: ما در ۴۰ سال گذشته بارها در آستانه وقوع جنگ قرار گرفتیم. اما این بار بسیار خطرناک بود زیرا دولت آمریکا دست به یک اقدام تروریستی علیه یک مقام دولتی ایران زد. چنین چیزی پیش از این، هرگز اتفاق نیفتاده بود.
اقدام آمریکا در به شهادت رساندن سردار سلیمانی بر مبنای اطلاعات غلط انجام گرفت
محمدجواد ظریف در پاسخ به این سوال که احتمال تشدید بیشتر این تنشها میان تهران و واشنگتن وجود دارد؟ گفت: اقدام آمریکا در به شهادت رساندن سردار سلیمانی بر مبنای اطلاعات غلط انجام گرفت. آمریکاییها بر این باور بودند که ترور او میتواند موقعیت آنها را در منطقه بهتر کند اما آنچه که اتفاق افتاده، خلاف آن بوده است. وزیر خارجه پمپئو توئیت کرد که عراقیها پس از این اتفاق در خیابان رقص و پایکوبی کردهاند اما ما شاهد برگزاری مراسمهای بزرگ تشییع بودیم. این شرایط لحظه بسیار سختی برای منطقه ایجاد کرد و بهطور قطع آمریکا از آن سود نخواهد برد.
پیام پمپئو به ایران، تحریک برانگیز، توهینآمیز و تهدیدآمیز بود
ظریف درباره انتقال پیام میان تهران و واشنگتن در شرایط تشدیدتنشها از طریق سوئیس بیان کرد: این کار ابتدا از سوی آمریکا و به شکلی کاملا نامناسب آغاز شد. وزیرخارجه پمپئو دیپلمات خوبی نیست. پیام او به ما، تحریک برانگیز، توهینآمیز و تهدیدآمیز بود. من به هیچ عنوان آن را موجب کاهش تنش نمیبینم. ما نیز پس از حمله موشکی خود پیامی بسیار مناسب از طریق سوئیس برای آنها فرستادیم، بدون هر گونه شعارزدگی و گنده گویی. ما به آنها اعلام کردیم که پاسخ ما انجام گرفته و اگر آنها دست به اقدام دیگری نزنند، ما نیز کاری نخواهیم کرد و بهعلاوه ما مسئول رفتار دیگران نیستیم.
مردم ایران حق داشتند از سقوط هواپیما ناراحت باشند
وی در پاسخ به سوالی درباره برخی اعتراضات در ایران پس از سانحه هواپیمای اوکراینی گفت که مردم ایران حق داشتند ناراحت باشند زیرا به دلیل کشته شدن جمعیت زیادی از جوانان نخبه کشور در این حادثه شوکه شده بودند و این، شرایطی بسیار احساساتی بود.
فردی که به اشتباه هواپیمای اوکراینی را هدف قرار داد، در زندان است
رئیس دستگاه دیپلماسی ایران در پاسخ به سوالی درباره تعلل دولت برای پذیرش مسئولیت هدف قرار گرفتن هواپیمای اوکراینی توسط نیروهای نظامی ایران خاطر نشان کرد: این، وضعیتی پیچیده در برهه زمانی بسیار پیچیدهای بود. سایرین حتی به مدت زمان بیشتری نیاز داشتند. تقریبا ۳۲ سال پیش بود که آمریکا یک هواپیمای مسافربری ایران را هدف قرار داد. انها هرگز بهطور رسمی عذرخواهی نکردهاند. حتی افسر آمریکایی مسئول این حمله مدال گرفت اما فردی که در ایران به اشتباه هواپیمای اوکراینی را هدف قرار داد، اکنون در زندان است.
دو روز پس از وقوع حادثه سقوط هواپیما از حقیقت مطلع شدم
وی افزود: مردم حق داشتند نسبت به اینکه چرا حقیقت از آنها دریغ شده بود، معترض باشند اما دولت مسئول آن نبود. من دو روز پس از وقوع حادثه از حقیقت مطلع شدم. این زمانی بود که مقامات ارشد در نیروی نظامی ایران به این نتیجهگیری نهایی رسیدند که هواپیما به دلیل خطای انسانی هدف قرار گرفت. به محض آنکه این نتیجهگیری به رهبر انقلاب اطلاع رسانی شد، وی خواستار علنی شدن آن شد. صبح روز شنبه بود. آن هفتهها بسیار دردناک بودند.
بسته نشدن حریم هوایی ایران یک تصمیم فنی و سیاسی بود
ظریف درباره بسته نشدن حریم هوایی ایران در شب حادثه گفت: این یک تصمیم فنی و همچنین یک تصمیم سیاسی بود. تهران در محدوده درگیریها نبود . ما هشت سال با عراق در جنگ بودیم درحالیکه هرگز حریم هوایی خود را نبستیم.
این دیپلمات ارشد ایران در پاسخ به سوالی درباره وجود تحقیقات بینالمللی درخصوص این حادثه تصریح کرد: ما از اوکراینیها به عنوان صاحب هواپیما و شرکت بوئینگ برای مشارکت در تحقیقات دعوت کردیم. ما پذیرای حضور دیگران در این تحقیقات هستیم. هم اکنون نیز در حال انجام تحقیقات مناسب طبق استانداردهای بینالمللی هستیم.
دانشجویان معترض نیازمند توجه هستند
نباید صدای نارضایتیها و مخالفتهای ناشی از تروریسم اقتصادی آمریکا را نادیده بگیریم
وی در ادامه این مصاحبه بار دیگر از خشم مردم پس از سانحه هواپیمای اوکراینی دفاع کرد و گفت: دانشجویان معترض نیازمند توجه هستند اما اگر شما میخواهید نگرانیهای آنها را به عنوان یک نیروی مخالف علیه دولت تلقی کنید، پس باید آن را در برابر حضور گسترده مردم در مراسم تشییع سردار سلیمانی قرار دهید. ما نباید صدای نارضایتیها، صدای مخالفتها و صدای کسانی که زندگی روزمرهشان در اثر تروریسم اقتصادی آمریکا نابود شده است را نادیده بگیریم. هرچند سایرینی هم وجود دارند که برای بزرگداشت مردی که با تروریسم جنگید و از کشورشان دفاع کرد به خیابانها آمدند. ما یک کشور تک صدایی نیستیم. صداهای مختلفی در ایران وجود دارد و مردم حق دارند نظراتشان را بیان کنند.
آمارها درباره تعداد کشتههای حوادث آبان کاملا غلط بود
محمدجواد ظریف در پاسخ به سوالی درباره برخی اعتراضات آبان ماه در ایران و گزارشات ادعایی درباره شمار کشته شدگان در این ناآرامیها تاکید کرد که این حوادث برای ایران، جزو بدترین دورهها بوده است اما آمارها درباره تعداد کشتهها کاملا غلط بوده و حتی کمتر از یک- سوم آن چیزی بوده که در این گزارشات آمده است.
وی ادامه داد: شما باید میان کسانی که از حق خود برای آزادی بیان بهره میبرند و آنهایی که اموال عمومی را تخریب میکنند و پمپ بنزینها را به آتش میکشند تفاوت قائل شوید. نیروهای امنیتی نیز مسئولیت حفظ نظم عمومی را بر عهده دارند.
اگر اروپا میخواهد به تعهداتش عمل کند ما هم آمادهایم تا خیلی فوری به اجرای کامل توافق بازگردیم
این مقام ارشد کشورمان در پاسخ به این سوال که اروپاییها به دلیل آنچه آن را نقض توافق از سوی ایران میدانند دست به چنین کاری زدهاند، بیان کرد: ما توافق را نقض نکردهایم و کاملا مطابق برجام عمل میکنیم. اگر آنها می خواهند به تعهدات خود عمل کنند ما هم آمادهایم تا خیلی فوری به اجرای کامل توافق بازگردیم اما عمل به تعهد به این معنی نیست که فقط در کلام بگویند به برجام پایبند هستند. ما هم میتوانیم همین را بگوئیم؛ ما توافق را میخواهیم، ما عاشق این توافق هستیم. کلمات راحت به زبان میآیند. اروپا باید یک اقدام حقیقی به ما نشان دهد اما آنها تاکنون چه کردهاند؟
ما کماکان بر سر میز مذاکره هستیم
ظریف همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا مذاکره با آمریکا پس از ترور سردار سلیمانی را غیر محتمل میدانید؟ اظهار داشت: خیر. من هرگز چنین امکانی را رد نمیکنم به شرط آنکه آنها رویکرد خود را تغییر دهند و واقعیات را به رسمیت بشناسند. از نظر ما مهم نیست که چه کسی در کاخ سفید مینشیند. چیزی که اهمیت دارد نحوه رفتار آنهاست. دولت ترامپ میتواند گذشتهاش را جبران کند؛ تحریمها را بردارد و به میز مذاکره بازگردد. ما کماکان بر سر میز مذاکره هستیم. آنها میز را ترک کردند. آمریکا آسیب بزرگی به مردم ایران زده است. روزی که آنها برای جبران کاری بکنند، خواهد آمد. ما صبر زیادی داریم.
نظرات