علت خستگی صبحگاهی پس از بیدار شدن از خواب چیست؟

تا حالا پیش آمده که صبح، بعد از بیدار شدن از خواب باز هم احساس خواب آلودگی بکنید؟ آیا خواب کامل شبانه برایتان کافی نیست؟ خستگی صبحگاهی عنوانی است که به این احساس نسبت داده شده و ممکن است نشانه ای از چندین مشکل یا بیماری باشد. به گزارش اول فارس ، خواب، یک دوره […]

تا حالا پیش آمده که صبح، بعد از بیدار شدن از خواب باز هم احساس خواب آلودگی بکنید؟ آیا خواب کامل شبانه برایتان کافی نیست؟ خستگی صبحگاهی عنوانی است که به این احساس نسبت داده شده و ممکن است نشانه ای از چندین مشکل یا بیماری باشد.

خواب خوب

به گزارش اول فارس ، خواب، یک دوره استراحت است که در آن بدن این فرصت را دارد تا خود را از تنش ها و کشمکش های روزانه خالی کند. به عبارت دیگر می توان گفت که در طول خواب، بدن خاموش و باتری اش برای روز بعدی شارژ می شود. در حالت ایده آل، پس از یک خواب شبانه ی خوب و کامل باید پر از انرژی از خواب بیدار شد. اما این اتفاق همیشه روی نمی دهد.

نیاز به خواب در افراد و سنین مختلف فرق می کند .یک فرد بزرگسال به طور متوسط به ۸ تا ۷ ساعت خواب شبانه نیاز دارد در حالی که برخی افراد برای اینکه احساس شادابی داشته باشند باید ۱۲ تا ۱۱ ساعت بخوابند. برخی تحقیقات اخیر گزارش کرده اند که خواب مغز را تصفیه می کند و پروتئین های سمی که باعث ایجاد زوال عقل  در سنین بالا می شوند را کاهش می دهد. نداشتن خواب کافی باعث می شود احساس خشم ما در روز بیشتر شود ،بر خاطرات و احساسات منفی تمرکز کنیم ، دنبال کردن  یک بحث و تمرکز بر آن برای ما دشوار گردد .ناپایداری احساسی عموما به دلیل نقص در عملکرد لب های پیشانی است که متاسفانه باعث آسیب به حافظه می شود و ایجاد توهم می کند.میزان خواب از ۱۸ ساعت در نوزادان تا ۸ ساعت در افراد بالغ متغییر است .

مدت زمان ایده آل خواب مختلف است که باعث می شود فرد احساس سرزندگی و کارایی  داشته باشد .

خواب شبانه

همه ی ما هر صبح، بعد از بیدار شدن به چند دقیقه سکون احتیاج داریم تا بتوانیم روز خود را شروع کنیم. این استارت زدن ممکن است برای یک نفر چند دقیقه طول بکشد و برای دیگری نیم ساعت. این حالت را نمی توان خستگی صبحگاهی تعبیر کرد. بدن می خواهد از یک خواب زمستانی کوتاه بیرون بیاید و بنابراین، نیاز به یک مدت زمان کوتاه دارد تا بتواند عملکرد خود را به اوج برساند. علاوه براین، بسیاری از ما مشتاق نیستیم که صبح زود به سر کار برویم. پس در واقع می توان گفت که بخشی از کندی و خستگی صبحگاهی ریشه در مسائل روانشناختی دارد.

خستگی صبحگاهی چیست؟
خستگی صبحگاهی احساس خستگی و نداشتن انرژی در ساعات اولیه روز و پس از بیدار شدن است. این اصطلاح کمی ناآشنا و مبهم است.کسانی که در شیفت شب کار می کنند، بدون شک صبح احساس خستگی می کنند. پس شاید بهتر و دقیق تر باشد که این حالت را خستگی علی رغم ۷ الی ۸ ساعت خوابیدن تعریف کنیم. بدن در خستگی صبحگاهی کاملا فاقد انرژی نیست اما با وجود خواب شبانه خوب، خسته است و این خستگی تا نیمه ی اول روز طول می کشد.

به عنوان مثال، اگر ساعت ۱۰ شب بخوابید و ۶ صبح بیدار شوید، در حالت عادی ساعت ۸ الی ۹ صبح باید در پر انرژی ترین حالت خود باشید. برخی افراد زودتر از این ساعت و برخی کمی دیرتر، مثلا ساعت ۱۰ صبح به اوج انرژی خود می رسند. در کل، فرد در نیمه ی اول روز پرانرژی و فعال تر است و طبیعتا با گذشت ساعات، انرژی اش کاهش می یابد.

علائم و نشانه ها
نشانه ی اصلی خستگی صبحگاهی این است که فرد پس از خواب و یا استراحت طراوت و تازگی نمی یابد. انجام فعالیت های عادی در این حالت سخت است. علائم و نشانه های خستگی ممکن است فیزیکی، ذهنی یا احساسی باشد. این علائم شامل موارد زیر می شود:

درد عضلات
درد گره های لنفاوی
بی تفاوتی و نداشتن انگیزه
خستگی همیشگی
عدم توانایی در تمرکز
سرگیجه
عدم هماهنگی میان حرکت چشم و دست (دیدن و انجام دادن)
سردرد
عدم توانایی در تصمیم گیری
زودرنجی و دمدمی مزاجی
بی اشتهایی
سیستم ایمنی ضعیف بدن
اختلال در حافظه ی کوتاه مدت که موجب مشکلاتی در سازماندهی تفکرات و یافتن کلمات مناسب برای بیان می شود؛ این اختلال را “مغز مه آلود” می نامند.
خواب آلودگی
واکنش های کند و آرام به محرک
مشکلات بینایی مانند تاربینی
در مواردی که مشکل حاد و شدید است، شخص احتمالا دچار توهم می شود.

همچنین ممکن است مشکلات دستگاه گوارش مانند نفخ معده، دل درد، یبوست، اسهال و حالت تهوع گریبان گیر این بیماران شود. شاید علائم آن شبیه علائم سندرم روده ی تحریک پذیر یا آی بی اسباشد.

علائم با شروع فعالیت تشدید می شوند و گاهی ممکن است ساعاتی بعد از انجام فعالیت یا ورزش و یا حتی یک روز پس از آن بروز کنند.


گروهی از محققان دلایلی که باعث می شوند افراد همیشه خسته از خواب بیدار شوند را بررسی کرده و راهکارهایی برای حل این مشکل ارائه کردند.

خسته بیدار شدن

به گزارش  سی‌ان‌ان، برخی از افراد با وجود آنکه به اندازه توصیه محققان در شب استراحت کافی دارند، اما با این حال صبح را خسته بیدار می‌شوند و احساس خواب‌الودگی و بی‌قراری دارند. طبق یک مطالعه در سال ۲۰۱۵، این اختلاف اغلب به دلیل افزایش حالت اینرسی خواب است؛ احساس خستگی و خواب آلودگی و اختلال شناختی بلافاصله پس از بیدار شدن از خواب تحت عنوان اینرسی خواب بیان میشود. اینرسی خواب به طور کلی ۱۵ تا ۶۰ دقیقه طول می‌کشد. اما ممکن است تا چند ساعت پس از بیدار شدن نیز ادامه داشته باشد.

اینرسی خواب مهارت‌های شناختی پیچیده‌تری مانند تفکر، تصمیم‌گیری، خلاقیت و استفاده از قوانین را مختل می‌کند و با کمبود خواب بدتر می‌شود. تجربه اینرسی خواب برای ساعت می‌تواند بر کیفیت زندگی شما تأثیر بگذارد. محققان ۵ دلیل که چرا خسته از خواب بیدار می‌شوید و چگونه آن را برطرف کنید را توضیح داده‌اند.

۱. خستگی
جنیفر مارتین، استاد پزشکی در دانشکده پزشکی دیوید گفن در دانشگاه کالیفرنیا و رئیس آکادمی پزشکی خواب آمریکا می‌گوید: شرایط زیادی وجود دارد که باعث خستگی می‌شود، اما لزوماً باعث نمی‌شود که افراد احساس کنند آماده به خواب رفتن هستند. این‌ها می‌تواند شامل شرایط درد مزمن، شرایط متابولیک یا تیروئید، کم خونی و بیماری انسدادی مزمن ریه باشد. مارتین می‌گوید: «اولین قدم مهم دریافت مشاوره با پزشک است».

علاوه بر این، بنیاد ملی خواب گفته است که بزرگسالان سالم به هفت تا نه ساعت خواب در شب نیاز دارند، بنابراین ممکن است برای انرژی کافیبه بیش از هشت ساعت خواب نیاز داشته باشید. کریستوفر بارنز، استاد مدیریت در دانشگاه واشنگتن که رابطه بین خواب و کار را مطالعه می‌کند، می‌گوید: می‌توانید سعی کنید یک ساعت زودتر بخوابید یا یک ساعت دیرتر از حد معمول بیدار شوید و ببینید که آیا این تغییر تفاوتی ایجاد می‌کند یا خیر.

۲. سبک زندگی بی‌تحرک
به گفته مارتین، اگر کم تحرک هستید، بدن شما می‌تواند به صرف سطوح پایین انرژی عادت کند، بنابراین ممکن است در هنگام تلاش برای انجام فعالیت‌های روزانه اولیه، بیشتر از آنچه که باید احساس خستگی کنید. سازمان جهانی بهداشت توصیه کرده است که بزرگسالان حداقل ۱۵۰ دقیقه (۲، ۱/۲ ساعت) در هفته فعالیت بدنی متوسط ​​تا شدید داشته باشند، در حالی که افراد باردار باید حداقل ۱۵۰ دقیقه ورزش‌های هوازی و تقویتی متوسط ​​در هفته انجام دهند.

۳. اضطراب یا افسردگی
به گفته محققان، داشتن اضطراب یا افسردگی می‌تواند از نظر انرژی مضر باشد؛ این شرایط همچنین می‌تواند بر زمان لازم برای به خواب رفتن و همچنین اینکه (و چند بار) در طول شب از خواب بیدار می‌شوید تأثیر منفی بگذارد. گاهی اوقات دارو‌های مورد استفاده برای درمان افسردگی یا اضطراب می‌توانند عوارض جانبی مانند بی خوابی یا مسدود کردن مراحل عمیق‌تر خواب داشته باشند.

۴. خواب ناسازگار
گاهی اوقات برنامه‌های ما در روز‌های هفته با آخر هفته‌ها متفاوت است. همچنین برنامه‌ها برای افرادی که مشاغل نوبتی دارند می‌تواند نوسان داشته باشد. توجه به این نکته مهم است که خواب ناکافی در طول هفته با خواب زیاد در آخر هفته جبران نمی‌شود و این روند چرخه خواب سالم را بر هم می‌زند.

۵. کم آبی بدن
طبق گفته کلینیک کلیولند، بیش از ۵۰ درصد بدن شما از آب تشکیل شده است که برای عملکرد‌های متعددی از جمله هضم غذا، ایجاد هورمون‌ها و انتقال دهنده‌های عصبی و رساندن اکسیژن به سراسر بدن شما مورد نیاز است. کم آبی بدن با کاهش هوشیاری و افزایش خواب آلودگی و خستگی مرتبط است. مؤسسه پزشکی توصیه می‌کند که زنان روزانه ۲.۷ لیتر (۹۱ اونس) مایعات و مردان ۳.۷ لیتر (۱۲۵ اونس) مایعات مصرف کنند. این توصیه شامل تمام مایعات و غذا‌های غنی از آب مانند میوه‌ها، سبزیجات و سوپ است. از آنجایی که متوسط نسبت آب دریافتی مایعات به غذا‌ها حدود ۸۰:۲۰ است، این مقدار برای زنان ۹ فنجان و برای مردان ۱۲ و نیم فنجان است.

گروه واتساپ اول فارس

دیدگاهتان را بنویسید

مطالب مرتبط

دیدن فیل در خواب چه معنی و تعبیری دارد؟

تعبیر خواب گوسفند چیست و چه مفهومی دارد؟

ببینید ۴۶ دقیقه خواب بیشتر در شب چه می کنه!

نظرات