علت رشد نکردن گل مرجان و زرد شدن برگ ها چیست؟

با اینکه مراقبت از این گیاه بسیار آسان است  ولی گاهی گل مرجان(فرفیون)در منزل خوب رشد نمی کند.

با این که گل مرجان گیاه کم دردسری است اما خیلی از دوستانداران گل و گیاه با مشکل رشد نکردن مرجان، ریزش برگ­ها با گل ندادن مرجان و بسیاری دیگر از مشکلات این گیاه دست و پنجه نرم می­کنند و می­خواهند درباره دلیل این مشکلات آگاهی بیشتری کسب کنند.د. دراین مقاله قصد داریم درباره رشد نکردن مرجان، توقف رشد آن و همچنین  علت زرد شدن مرجان مینیاتوری و علت هایی رشد علفی گل مرجان صحبت کنیم

علت رشد نکردن یا توقف رشد مرجان

چرا گیاه مرجان رشد کمی دارد یا اصلاً رشدی نمی­کند؟ گل مرجان هم مثل سایر گیاهان  آپارتمانی برای رشد و نمو خود به شرایط مناسبی برای زندگی احتیاج دارند. در هر گیاه نیاز به شرایط محیطی متفاوت است اما در همه‌ی آن‌ها این موضوع صدق می­کند که اگر شما چند تا از شرایط را برای گیاه به صورت ایده آل تأمین بکنید ولی یک یا دوتا شرایط را در تأمینش ناموفق باشید، تعادل رشد در گیاه شما برهم خورده و باعث عدم رشد یا آسیب رسیدن به گیاه می‌شود.

توجه: برای گیاهان آپارتمانی فقط در صورت خرید محصول مشاوره کامل انجام میشود

قبلاً نیز در رابطه با انواع شرایط نگهداری گل مرجان مانند نور، خاک، رطوبت، دما و… توضیح کاملی داده شده و مواردی چون میزان آبیاری، نور، دما، خاک ، کوددهی و گلدان مناسب برای مرجان یک به یک معرفی شده‌اند. پس یک نکته مهم در نگهداری گیاه مرجان تأمین نیازهای آن‌ها است. اگر گیاه شما رشد کامل یا طبیعی نداشته یا اصلاً رشدی نمی‌کند و مدتی است بی حال شده چند عامل مهم ممکن است دخیل باشد.

خاک ، نور و کود مناسب رشد مرجان

اولین نکته خاک گیاهان است. گل مرجان برای تأمین انرژی خود به خاک خوب و غنی احتیاج دارد که سرشار از مواد و املاح معدنی باشد. دومین نکته که می‌تواند رشد گیاهان را کند کرده یا متوقف کند نور محیط است. هر دسته از گیاهان به میزان مشخصی از سطح نور نیاز دارند و همان‌طور که میدانید بهترین و کامل‌ترین طیف نوری برای گیاه مرجان نور خورشید می‌باشد و هیچ نوری نمی‌تواند جایگزین نور طبیعی خورشید شود. سومین نکته استفاده نکردن از کودها و مواد معدنی است. نکته دیگری که گیاه را با خود درگیر می‌کند عدم دسترسی به هوای تازه می‌باشد. در ادامه شما را با نشانه هایی که گل مرجان بروز می­دهد تا شما را متوجه نیازهایش کند و طریقه براورده کردن این نیازها آشنا می­کنیم.

شل شدن و سیاه شدن ساقه گل مرجان

بیماری قارچی، آبیاری زیاد و زهکشی نامناسب خاک و گلدان باعث شل شدن و سیاه شدن ساقه و فساد ریشه می شود. در این شرایط است که مرجان رشد نمی­کند و باید قسمت های سالم گیاه را جدا کنید. سپس یک روز صبر کنید تا شیره خشک شود و سپس در آب یا بستر سبک خاک نگهداری کنید تا دوباره ریشه بزند. در آبیاری دقت کنید هنگامی که تا عمق ۲.۵-۵ سانتی متر از خاک خشک نشده نباید آبیاری صورت بگیرد به ویژه در فصل‌های سرد که گیاه رشد کمی دارد باید آبیاری را کاهش داد، اما در فصل‌های گرم به آب بیشتری احتیاج دارد.

زرد شدن، ریزش و خشک شدن برگ های مرجان

توجه داشته باشید زرد شدن برگ‌ها و ریزش در فصل پاییز یا زمستان برای گیاه مرجان عادی است. ولی  گاهی دلایلی مانند بیماری‌ها، آبیاری زیاد و همچنین بیماری‌ها نیز می‌توانند علت این مشکلات باشند. در صورتیکه زرد شدن، ریزش و خشک شدن برگ های مرجان خاردار را مشاهده کردید به پشت برگ های آن نگاه کنید. ممکن است در پشت برگ ها آفت وجود داشته باشد واین آفت ها باعث رشد نکردن مرجان شما شوند.  این آفت ها از شیره گیاه تغذیه کرده و خشک شدن و ریزش برگ ها را به همراه داشته باشند. گیاه را بررسی کرده و در صورت وجود آفت، سمپاشی را شروع کنید .برای تهیه انواع سم و قارچ کش می توانید از سایت جوانه بان کمک بگیرید. شما می توانید یک قاشق چای خوری از سم دیازینون (حدود ۲ تا۳ گرم ) را در یک لیتر آب حل کنید روی آفات اسپری کنید و بقیه را به صورت آبیاری به خاک دهید در صورت لزوم ۱۰ روز بعد مجددا سم پاشی را تکرار کنید.علت دیگر این مشکل هم می تواند از آبیاری زیاد و زهکش نامناسب باشد. در این حالت آبیاری را متوقف کرده و هر زمان خاک خشک شد، آبیاری کنید.

علت رشد نکردن و گل ندادن گیاه مرجان

ریزش کلی برگ های گل مرجان

گرچه دلیل زردی و ریزش برگ‌های گیاه مرجان اغلب در اثر آبیاری بیش از اندازه و زهکش نامناسب خاک و کف گلدان اتفاق می‌افتد   اما گاهی علت ریزش کلی برگ ها نشانه رشد نکردن مرجان شماست. ممکن است تمام برگ های گیاه ریخته شده باشد. این مشکل بستگی به فصل دارد. اگر در تابستان به وجود آمده باشد، بر اثر قرار گرفتن گیاه در محیط گرم و خشک بوده و اگر در زمستان رخ دهد به دلیل قرار گرفتن گیاه در محیط سرد و خشک بوده است. همچنین اگر آب به ریشه  مرجان نرسد موجب ریزش کلی برگ ها می شود. در این همگام اگر می­خواهید گل مرجان(فرفیون) شما دوباره رشد کند را به مکان مناسب تری منتقل کنید. در  بهار دوباره برگ ها جوانه خواهند زد. درباره میزان آبیاری صیح گل مرجان می توانید مقاله نگهداری گل مرجان (فرفیون) در منزل را مطالعه کنید.

زرد و خشک شدن برگ های گل مرجان از بالای ساقه

اگر برگهای پایینی و پیر هستند که به نوبت زرد شده و می‌ریزند روندی کاملا طبیعی است، چون  با رشد گیاه و در صورتی که مواد غذایی به طور مرتب به گیه نرسد. مواد لازم از برگهای پیر به برگهای جوان منتقل میشوند و برگهای پیر به مرور زرد شده و ریزش میکنند. برای به تاخیر انداختن این روند ریزش برگهای کهنه، می­بایست از تغذیه کامل گیاه مطمئن شد آنگاه به دنبال عوامل و نشانه‌های دیگر رفت اما اگر چند برگ با همدیگر به این عارضه مبتلا میشوند احتمال افراط در آبیاری و برعکس خشکی دیدن گیاه فراوان است.اما گاهی در هنگام رشد نکردن مرجان مشاهده می­کنید که زرد و خشک شدن برگ ها از بالای ساقه است. در این حالت  کمبود مواد غذایی و قرار گرفتن در محیط سرد و خشک علت بروز این مشکل است. برای رشد مجدد مرجان لازم است گیاه را تقویت کرده و گلدان را در جای مناسب تری قرار دهید. برای تقویت می توانید مقداری پوست تخم مرغ ساییده شده  برای اینکه کمپوست را قلیایی کنید به حاکتان اضافه کنید.

گل ندادن گل مرجان

علت گل ندادن گل مرجان شما می تواند  کمبود موادغذایی و کمبود نور  باشد که موجب بروز این مشکل  و رشد نکردن گل مرجان می شود. نور کافی در اختیار گیاه قرار دهید و با کودهای پتاس تغذیه کنید. همچنین اگر در مدت رشد مرجان تان اول گل داشت اما دیگر گل نمی­دهد وفقط رشد طولی دارد علت آن ممکن است  نور ناکافی باشد. نور مهمترین نقش را در گلدهی دارد. برای رشد بهتر می تواند گیاه مرجان تان را به مکانی پرنورتر منتقل کنید. کم رنگ شدن رنگ برگها و عدم گلدهی ار دیگر نشان-های عدم رشد مرجان است. کوددهی زیاد موجب به وجود آمدن این مشکل می شود. کوددهی را متوقف کنید و فقط در بهار و تابستان هر ماه یک بار گیاه را تغذیه کنید. به خاطر داشته باشید به طور کلی گل مرجان محیط گرم را دوست دارد و در چنین محیطی رویش برگ‌ها و گلدهی صورت می‌گیرد. بهترین دما برای رشد این گیاه ۳۲-۲۴ درجه سانتی‌گراد است .

برگ های سیاه مرجان

اگر برگ های مرجان شما  سیاه شده و می ریزند در حقیقت این  رطوبت زیاد است که باعث شده مرجان شما رشد نکند.  در مورد خاک سخت‌گیر نیست اما بهتر است که خاک زهکش مناسب داشته باشد تا مانع از ماندگاری طولانی‌مدت آب در اطراف ریشه‌های گیاه شود، مثلاً مخلوطی از ماسه پیت ماس یا کوکوپیت برای این گیاه مناسب است. گیاه مرجان (فرفیون) را در مکانی قرار دهید که تهویه هوا وجود داشته باشد و همچنین  بین دو آبیاری اجازه دهید خاک گلدان کاملا خشک شود.

 

مطالب مرتبط

شرایط نگهداری میخک هندی یا دافنه زمستانی + نحوه کاشت در باغچه

۷ اشتباهی که باعث پژمرده شدن گل های طبیعی می شود

علت زرد شدن گیاه سانسوریا بعد از تعویض گلدان چیست؟

نظرات