در حالی سخن از لزوم حفظ باغات شیراز به میان میآید که شاهد هستیم مجوزهای تغییر کاربری در کمیسیون ماده ۵ صادر میشود!
خبرگزاری فارس نوشت: ، روزانه شاهد تغییر کاربری، خشکاندن و از بین رفتن باغات شهر شیراز به بهانههای مختلف هستیم.باغاتی که تولیدکننده بزرگ اکسیژن و حفظ طراوت و کیفیت هوا هستند و در شرایطی که بیشتر کلانشهرهای کشور با آلودگی های زیست محیطی دست به گریبانند شهر شیراز به واسطه همین میراث ماندگار و باغات سرسبزی که دارد، شرایط بهتری را تجربه میکند.
شرایطی که اگر همین ته مانده باغات زیر دو هزار هکتاری که باقی مانده است حفظ نشود در اینده نزدیک شرایط نامساعدی را بر این شهر گل و بلبل حاکم میکند.
باغاتی با شهرت جهانی زیر تیغ طمعه سودجویان
باغات شیراز در دو دسته باغات سطح شهر و باغات قصردشت شهرتی جهانی دارند و تامینکننده بزرگ اکسیژن هستند و به ریههای شهر شیراز شهره شدهاند.
و طی سالها و دههای گذشته با عناوین مختلف خشک شده یا به بیمارستان و رستوران و … تبدیل شدهاند و اخیرا نیز بعضی از آنها به بهانه تبدیل شدن به پارک بزرگ گردشگری تخریب میشوند.
عضو شورای اسلامی شهر شیراز در این راستا با بیان اینکه به طور کلی باغات شیراز به دو دسته تقسیم می شوند، اظهار داشت: دسته اول مجموعه باغاتی است که در حوزه استحفاظی قصردشت قرار دارد و دسته دوم باغاتی که در سطح شهر و خارج از حوزه استحفاظی میباشد.
غلامعلی ترابی افزود: حوزه استحفاظی باغات قصردشت حدود هزار هکتار وسعت دارد و باغهای سطح شهر نیز که به صورت پراکنده است در مجموع ۷۰۰ هکتار را شامل می شود.
وی با اشاره به اینکه شورای عالی معماری و شهرسازی حوزه استحفاظی باغات قصردشت را نیز به پنج گروه تقسیم کرده است، گفت: گروه های ۱ تا ۵ شامل باغات استحفاظی حوزه قصرالدشت بوده که اصل بر حفظ تمام باغات است اما با توجه به اینکه ممکن است بین باغات زمینهایی وجود داشته باشد که ارزش ندارد و قابل تغییر کاربری است یا زمین های رزی که ارزش زیست محیطی ندارند میتوان آنها را تغییر کاربری داد و از سود آنها برای حفظ باغات گروه یک که از سایر گروهها با ارزشتر است، استفاده کرد.
وی افزود: شهرداری اجازه دارد با تغییر کاربری زمین های گروه ۵ گروه یک را که با ارزشتر است خریداری کرده و آنها را در اختیار عموم مردم قرار دهد.
ترابی اضافه کرد: تا به امروز که این مصوبه شورای عالی معماری و شهرسازی اجرا میشود باغهای تحت عنوان اراضی بدون ارزش تغییر کاربری یافته و تمام شده است، نمونه آن جبل دراک است که ۱۷۰ هکتار را شامل میشود و به آپارتمان و غیره تبدیل شده است.
او ادامه داد: به دنبال این تغییر کاربریها شهرداری باید درآمد حاصل از آنها را به خریداری و تملک باغهای گروه ۱ اختصاص داده و فضای سبز عمومی ایجاد کند و در اختیار مردم قرار دارد، اما شاهد هستیم که تغییر کاربری صورت گرفته و حدود ۲۰۰ هکتار از این اراضی خریداری شده اما به فضای عمومی تبدیل نشده است.
برای درک عمق فاجعه عکس هوایی شیراز را ببینید
او گفت: بیمارستانهای بلوار چمران و برخی هتل ها و مراکز تجاری شامل این تغییر کاربری ها هستند، باغاتی که بسیار ارزشمند بوده اما در حوزه استحفاظی قرار نداشتهاند و تغییر کاربری یافته و به بیمارستان تبدیل شده و یا خشک شدهاند.
رئیس کمیسیدن عمران و معماری شهرداری شیراز با اشاره به اینکه کلسه مصوبات و مجوزهای تغییر کاربری در کمیسیون ماده ۵ صادر میشود، گفت: تصمیمگیریها در کمیته کمیسیون ماده پنج استانداری با تایید وزارت راه و شهرسازی اتفاق افتاده است و شهردار، استاندار، معاون عمرانی و مدیر دفتر فنی استانداری در سه دهه اخیر نسبت به این تغییر کاربریها رضایت دادهاند.
وی با اشاره به اینکه اگر عکس هوایی شهر شیراز را ببینیم مشخص است که بسیاری از باغات خشک شده و بسیاری نیز تبدیل به منازل مسکونی شدهاند، گفت: اگر این تغییر کاربریهایی که در سطح شهر میافتد را ملاحظه کنیم خواهیم فهمید که فاجعه بیش از تغییر کاربریهای باغات حوزه استحفاظی قصردشت است.
ترابی با بیان اینکه طی یکی دو سال اخیر با اهتمام استاندار فارس و پیگیریهای شورا و تصمیم مدیران سرعت و شتاب این تخریبها کاهش یافته است، گفت: نمیتوانیم بگوییم تغییر کاربریهای غیرمجاز و تخلفات به صفر رسیده اما طی یکی دو سال اخیر شتاب آنها کاهش یافته است.
وی افزود: یکی از مواردی که طی سالهای گذشته برای تغییر کاربری مطرح شده تامین آب مورد نیاز برای حفظ فضای سبز و باغات است و این بهانهای برای خشکاندن باغات و تغییر کاربری آنها شده است؛ لذا تصمیم گرفته شد تصفیه خانه محلی ایجاد شود تا پساب حاصل از آن برای این منظور استفاده شود.
ترابی با اشاره به اینکه سال گذشته با پیگیری شورا تصفیه خانه محلی وارد فاز اجرایی شد گفت: احتمالا با راهاندازی این تصفیهخانه آب مورد نیاز باغات و فضای سبز شهری تامین و مشکل آبیاری برطرف میشود.
او با اشاره به اینکه جلوگیری از این تخلفات نیازمند اهتمام همه دستگاههای مرتبط است گفت: امروز یکی از چالشهای کلانشهر شیراز و دیگر کلان شهرها آلودگیهای زیست محیطی است که منجر به بروز بیماری و تلفات جانی می شود، از طرفی توسعه باغات میتواند از آلودگی هوا جلوگیری کند و در این راستا کلانشهر شیراز نسبت به سایر کلانشهرها وضعیت بهتری دارد اما اگر این باغات خشک شوند و از بین بروند، قطعاً در سالهای آینده شرایط در زمینه زیست محیطی بحرانی خواهد شد.
عضو شورای شهر شیراز با تأکید بر اینکه همه دستگاههای دولتی باید به درستی تصمیم بگیرند و با این تغییر کاربریها مخالفت کنند گفت: دستگاههای نظارتی نیز میتوانند با برخورد قاطع و به موقع مانع از تقخریب بیشتر باغات شیراز شوند.
خشکاندن درختان باغ ناصری تخلف پیمانکار است!
ترابی در پاسخ به سوالی مبنی بر برخی تغییر کاربریها اظهار داشت: برخی اوقات برخی باغها همچون باغ ناصری بر اساس مصوبهای که در بودجه سال گذشته و امسال بوده باید تبدیل به پارک یا باغ خانواده برای استفاده عموم مردم میشد، بر همین اساس شهرداری پیمانکاری را قرار داده است تا بازسازی را انجام دهد و این باغ را در اختیار عموم مردم قرار دهد اما اگر به تخریب درخت و خشکاندن درختان در کار باشد تخلف پیمانکار است و باید با این قضیه برخورد جدی شود.
وی گفت: همچنین نمونه هایی در اطراف هتل چمران و بیمارستانهای بلوار چمران بسیار قابل مشاهده است که طی چند سال گذشته تخریبهاییی صورت گرفته و بیمارستانهایی ساخته شده است که نیازمند پیگیری جدی دارد.
بر اساس این گزارش اخیرا استاندار فارس در جلسهای عنوان کرد که سه معضل اصلی شیراز، تغییر کاربری باغات، زمین خواری و گرانی است.
از آنجایی که تغییر کاربری باغات و اجازه انجام آن در کمیسیون ماده ۵ مصوب میشود و استاندار رئیس این کمیسیون بوده و دبیر آن نیز مدیرکل راه و شهرسازی است و معاون عمرانی استانداری و مدیر کل دفتر فنی استانداری نیز از اعضای اصلی این کمیسیون هستند یعنی بدون تایید این افراد تغییر کاربری صورت نمیگیرد پس چگونه می شود که یکی از اعضای اصلی این کمیسیون از تغییر کاربری باغات گلایه میکند؟!
رها
تاریخ : ۱۷ - اردیبهشت - ۱۴۰۲
اینها با برنامه ریزی و صرف هزینه درخت ها رو به مرور خشک می کنند .به نظرم باید مجبورشون کنن دوباره همون فضا رو درخت بکارن با هزینه شخصی شون.تا عبرتی بشه برای سود جویان.افسوس که نسبت به همه تخلف ها با مماشات برخورد میشه
نام من زهرا
تاریخ : ۱۷ - اردیبهشت - ۱۴۰۲
لااقل درختارو در جای دیگه بکارید انشاالله ریشتون بخشکه
حافظ
تاریخ : ۱۷ - اردیبهشت - ۱۴۰۲
تا شهرداری ذینفع است تیشه به ریشه این دیار برنخواهد داشت آینده گان قضاوت خواهند کرد که این مرزوبوم به دست نگهبان خود خواهد خورد
جعفری
تاریخ : ۱۷ - اردیبهشت - ۱۴۰۲
نظراتی که مغایر با دیدگاه شما هست ثبت نمیشه
جعفری
تاریخ : ۱۷ - اردیبهشت - ۱۴۰۲
خود شهرداری با خشک کردن باغات همراهی میکنه البته نه به دست کشاورز و باغدار بلکه بدست سرمایه داران و مقامات بلند پایه
جعفری
تاریخ : ۱۷ - اردیبهشت - ۱۴۰۲
خود دولت با خشک کردن باغات همراهی میکنه البته نه به دست کشاورز و باغدار بلکه بدست سرمایه داران و مقامات بلند پایه