یک ساعت مچی برند سوئیسی پتک فیلیپ که زمانی متعلق به آخرین امپراتور چین، آیسین-گیورو پویی (Aisin-Gioro Puyi) بود، در یک حراجی در هنگ کنگ به قیمت ۶.۲ میلیون دلار فروخته شد.
روزیاتو: یک ساعت مچی برند سوئیسی پتک فیلیپ که زمانی متعلق به آخرین امپراتور چین، آیسین-گیورو پویی (Aisin-Gioro Puyi) بود، در یک حراجی در هنگ کنگ به قیمت ۶.۲ میلیون دلار فروخته شد.
این ساعت پلاتینیومی با قطر ۱.۲ اینچ (۳ سانتیمتر) دارای عقربه های طلایی صورتی و عملکرد «فاز ماه» است که نشان میدهد در هر لحظه ماه از زمین تا چه اندازه قابل مشاهده است. برخی از مکانیسمهای داخلی آن به سال ۱۹۲۹ برمیگردد، اگرچه این مدل تا سال ۱۹۳۷ توسط Patek Philippe – یک ساعتساز سوئیسی که بهخاطر جا دادن حرکات پیچیده در قابهای باریک شناخته میشود- فروخته نشد.
مشخص نیست که پویی چگونه این ساعت را به دست آورده است، اگرچه سوابق نشان میدهد که اولین بار از طریق یک فروشگاه لوکس در پاریس فروخته شد. فیلیپس افزود که اسناد تاریخی ثابت میکنند که امپراتور سابق چین آن را با خود به اردوگاه زندانیان شوروی در خاباروفسک برده بود و بعدا آن را به گئورگی پرمیاکوف، فردی مسلط به زبان ماندارین که در زمان بازداشت به عنوان معلم و مترجم روسی به او خدمت میکرد، هدیه داد.
آخرین امپراتور چین که بود؟
پویی که زندگیاش مبنای فیلم برنده اسکار ۱۹۸۷ آخرین امپراتور (The Last Emperor) بود، در سال ۱۹۰۸ به عنوان یک کودک نوپا بر تخت سلطنت نشست. کمتر از چهار سال بعد، زمانی که شورش جمهوری خواهان سلسله چینگ را سرنگون کرد، مجبور به کناره گیری شد. به او اجازه داده شد در کاخ امپراتوری پکن به زندگی ادامه دهد (و برای مدت کوتاهی در سال ۱۹۱۷ به عنوان امپراتور بازگردانده شد).
در سال ۱۹۲۴، او از پکن گریخت و با ژاپن ائتلافی تشکیل داد که بعدا او را به عنوان امپراتور کشور دست نشانده آن، Manchukuo، در منطقه منچوری در شمال شرقی چین منصوب کرد. پس از شکست ژاپن در جنگ جهانی دوم، پویی توسط نیروهای شوروی دستگیر و به عنوان اسیر جنگی نگهداری شد. به گفته فیلیپس، او این ساعت را در سال ۱۹۵۰، درست قبل از بازگشت امپراتور سابق به چین برای محاکمه به اتهام جنایات جنگی، به پرمیاکوف داد.
فیلیپس در فهرست کاتالوگ خود به برادرزاده پویی، یویان (که همراه او زندانی بود) استناد میکند که در خاطرات خود یادآوری میکند که عمویش در زمانی که در مانچوکوئو بود هر روز این ساعت را میپوشید. کاتالوگ همچنین میگوید که پویی قبلا این ساعت را به برادرزاده خود هدیه داده بود، اما بعدا آن را پس گرفت تا به پرمیاکوف بدهد.
تقریبا یک دهه پس از بازگشت به چین، پویی مورد عفو قرار گرفت و تا زمان مرگش در سال ۱۹۶۷ به عنوان یک غیرنظامی در پکن زندگی کرد. در همین حال، پرمیکوف ساعت را تا زمان مرگش در سال ۲۰۰۵ نگه داشت و پس از آن به وارثانش رسید و سپس توسط مالک فعلیاش در سال ۲۰۱۹ به فیلیپس سپرده شد. این ساعت پیش از بازگشت به هنگ کنگ در نیویورک، سنگاپور، لندن، تایپه و ژنو به نمایش گذاشته شده است، جایی که در دفتر مرکزی جدید فیلیپس در آسیا در ۲۳ می فروخته شد.
این ساعت در کنار چندین دارایی قبلی پویی عرضه شد. در میان آنها ۱۵ آبرنگ، منسوب به برادر زن پویی، گوبولو رونچی، و یک بادبزن کاغذی قرمز رنگ با شعری از امپراتور سابق رویش که آن هم به پرمیکوف داده شده بود به چشم میخورد.
یکی از دفترچههای دستنویس پویی، که فیلیپس میگوید «نگاهی اجمالی و پیشتر دیده نشده به ذهن او ارائه میکند»، در کنار نسخهای از کتاب «آنالکتها» کنفوسیوس متعلق به او نیز فروخته شد، و قیمت این دو مورد روی هم به بیش از ۱۲۱ هزار و ۵۰۰ دلار رسید.
نظرات