در این گزارش شما با خواص شگفت انگیزموسیر ایرانی بیشتر آشنا شوید.
موسیر ایرانی از گیاهان اندمیک کشور است که به لحاظ خواص و مصارف خوراکی نزدیکترین گونه به سیر محسوب میشود.
در ایران از دیرباز موسیر دارای مصارف خوراکی متعددی بوده و به عنوان چاشنی در تهیه چاشنی، ترشی و یا معطر و ضدعفونی کردن دوغ و ماست استفاده میشود. موسیر حاوی مقادیر بالایی آنتی اکسیدان، فلاونوئیدهایی مانند کورستین، ویتامین A، ویتامین C و مواد معدنی مهم از جمله گوگرد، پتاسیم و منگنز میباشد.
موسیر وحشی یا موسیر کوهی در ایران در مناطقی از جمله کنگاور، آشتیان، کوهرنگ، سپیدان، بروجرد، خمین، یاسوج، نهاوند، خوانسار، هرسین و اراک یافت میشود. این گیاه دارای خواص فراوانی است.
موسیر و شکل ظاهری آن
گیاهی از خانواده سیراست که ریشهی آن پیاز مانند و برگهای آن باریک با گلهایی بنفش رنگ است. به عنوان گل زینتی از گل این گیاه استفاده میشود.
فرق موسیر و سیر چیست؟
موسیر و سیر دو گیاه متفاوت از هم هستند، اما دارای خواص یکسانند. موسیر ۴۰ گونه مختلف دارد و دارای طعمی شبیه سیر و تلخی کمتری نسبت به سیر است.
موسیر مانند سیر و پیاز خاصیت آنتی اکسیدانی، رقیقتر کردن خون یا خواص آنتی باکتریالی دارد، اما مواد معدنی و ویتامینهای موجود در آنها با هم متفاوت است یکی از ویژگیهای بارز موسیر بو ندادن دهان پس از مصرف آن است.
سیر و موسیر هر دو خاصیت ضد سرطانی به دلیل وجود گوگرد دارند، موسیر به شکل پیازی تقریبا درشت از ریشه این گیاه که در زیر خاک بزرگ شده است در میآید و همراه محصولات و فرآوردههای مختلفی به کار میرود. سیر به شکل چند حبه سیر کوچک داخل یک کیسه، اما موسیر به شکل یک پیاز میباشد.
موسیر برای جنین و زنان باردار:
ویتامینها و مواد معدنی موجود در موسیر سبب سلامت زنان باردار و رشد طبیعی جنین میشود همچنین فولات موجود در موسیر از نقایص سیستم عصبی جنین جلو گیری میکند.
فواید موسیر برای نوزادان و کودکان:
ویتامینهای C و A و فسفر و منیزیم موجود در موسیر برای سلامت استخوان و بهبود رشد نوزادان و کودکان ضروری است.
موسیر برای لاغری و کاهش وزن:
مصرف موسیر به دلیل کاهش ذخیرهی چربی در بدن سبب لاغری و کاهش وزن افراد میشود.
فواید موسیر برای سرماخوردگی و آلرژی:
موسیر حاوی ترکیبات گوگردی فراوان است که دارای خواص ضد باکتری هستند و مانند آنتی بیوتیک طبیعی برای درمان سرماخوردگی، آنفلونزا، تب و برونشیت عمل میکنند. گل موسیر یک آنتی هیستامین طبیعی برای درمان حساسیت است.
فواید موسیر برای معده و دستگاه گوارش:
موسیر سبب تحریک آنزیمهای گوارشی، بهبود هضم غذا، درمان زخم معده و سلامت دستگاه گوارش میشود و فیبر موجود در آن حرکات روده بهبود میبخشد و یبوست را درمان میکند.
موسیر برای دیابت و قند خون:
موسیر تولید انسولین در بدن را افزایش میدهد و به همین علت سبب کاهش قند خون در افراد دیابتی میشود. فیبربالای موجود در موسیر برای قند خون را تنظیم میکند.
موسیر برای کلسترول و فشار خون:
ترکیبات فلاونوئیدی موجود در موسیر، چربی و کلسترول خون را کاهش میدهند آنتی اکسیدانهای مانند آلیسین و کورستین موجود در موسیر فشار خون بالا را کاهش میدهند.
سرطان:
ترکیبات گوگردی و اتیل استات موجود در موسیر رشد سلولهای سرطانی را کاهش میدهند. مصرف موسیر از انواع سرطانهای سینه، معده و کولون پیشگیری میکند. آلیسین موجود در عصاره کلروفرمی موسیر ایرانی قادر است از رشد و تکثیر سلولهای سرطانی نوع Hela و Mcfv جلوگیری کند.
فواید موسیر برای کبد:
موسیر ترکیبات گوگردی فراوان دارد که سبب بهبود جریان خون و سم زدایی و پاکسازی بدن و کبد میشود.
دیگر خواص موسیر:
طبع موسیر گرم و خشک میباشد.
رفع تنگی نفس، رفع فراموشی، قاعده آور، ادرارآور، ترمیم کننده زخمها، رفع سیاتیک، رفع نقرس، تقویت قوای جنسی، کاهش سردردهای میگرنی، جلو گیری از تصلب شرایین از دیگر خواص سیر است.
خواص زیبایی موسیر
جوان سازی پوست صورت
ابتدای باید ماسکهای موسیر را روی پوست خود امتحان کنید تا از عدم حساسیتتان بدان اطمینان یابید. موسیر خشک شده را در آب خیس دهید تا عصاره آن خارج شود سپس هر روز صبح با آب آن صورتتان را بشویید. گوگرد موجود در موسیر سبب شفافیت و جوان سازی پوست شما خواهد شد.
موسیر برای درمان نیش حشرات:
برای درمان نیش حشرات گلبرگهای گل موسیر یا موسیر تازه را برش بزنید و روی این گزیدگیها بمالید.
آب موسیر برای درمان شوره سر:
آب موسیر و عسل و آب یک لیموترش تازه را مخلوط کنید و روس سر و مویتان بریزید سپس اجازه دهید ۳۰ دقیقه بماند و بعد موهایتان را بشویید تا شوره سرتان از بین برود.
موسیر برای درمان ریزش مو:
مقداری موسیر خشک شده را در آب خیس دهید تا عصارهی آن خارج شود سپس این عصاره را به موهای خود بمالید و اجازه دهید ۱۵ دقیقه بماند و سپس با آب گرم و شامپو شستشو دهید. گوگرد موجود در موسیر فولیکول مو شما را تقویت میکند و ریزش مویتان را جبران میکند.
عوارض و مضرات موسیر
مصرف زیاد موسیر سبب:
ریفلاکس معده
سوزش سر دل
سندروم روده تخریک پذیر
واکنشهای آلرژیک مانند آسم، بثورات پوستی و قرمزی و خارش چشمها میشود.
نظرات