فقط ۵ درصد برق کشور از سوخت مازوت تامین می گردد !
محمدطاهردیباجی:
توقف مازوت سوزی و خاموشی وقتی مثبت است که وزارت نفت، نیرو، صمت و سایر دستگاههای مؤثر بر مسأله برق و انرژی، برای مردم توضیح دهند که برنامه بهبود در مقابل خاموشی که مردم تحمل میکنند و چشمانداز حل این مسأله چالش برانگیز چیست؟
بعضی از محققین حوزه انرژی مشکل برق را در کمبود سی درصدی ذخایر مازوت نیروگاهها عنوان کردند درحالیکه فقط ۵ درصد از برق کشور از سوخت مازوت تامین می گردد حالا رویکردی که نداریم به اسم حفظ محیط زیست ،خوراکی دهن پر کن برای مردم تهیه میکنیم اما بهتر است که مشکل ریشه ای حل گردد
با وجود اینکه مازوت به دلیل گوگرد بالا آلودگیهایی تولید میکند، اما سهم آن در آلودگی هوای شهرها بسیار کمتر از بخش حملونقل است.
گزارشها نشان میدهد تنها ۱.۹ درصد از ذرات معلق هوای شهرها از مازوت ناشی میشود، در حالی که سهم حملونقل، بهخصوص خودروهای فرسوده دیزلی، به ۷۶ درصد میرسد. در واقع خودروهای فرسوده دیزلی و … عامل اصلی انتشار آلودگی در شهرها هستند.
این مقایسه نشان میدهد که حتی در صورت قطع مصرف مازوت آلودگی ناشی از حملونقل به شدت مشکلزا و ماندگار خواهد بود. این خودروها بهویژه در شرایط وارونگی دما و در فصول سرد سال، آلایندگی قابلتوجهی را ایجاد میکنند که بهمراتب از آلایندگی نیروگاهها فراتر میرود.
وزارت نفت و نیرو در خاموشی های اخیر حتما مبرا نیستند اما در نگاهی کلان این رخداد نتیجه تقاطع ناترازیها در گاز، برق و بنزین می باشد یعنی هر چند وزارتخانه های متبوع تحت پرسش است ولی با روند رو به رشد، کمبود انرژی را بزودی خواهیم داشت. تغییر سوخت نیروگاههای ایران از گاز طبیعی به سوخت های دیگر یک ضرورت است و برای برونرفت از این وضعیت، نیازمند برنامهریزی جامع و سرمایهگذاریهای در حوزه انرژی هستیم. در کشور ما میزان برق تولید از انرژی خورشیدی ۸۷۹ مگاوات می باشد اخیرا جایی قید شده که یکی از بزرگترین خطوط تولید پنلهای خورشیدی کشور در یکی از شهرستان ها افتتاح گردید و برنامهریزی شده که تا سال ۱۴۰۴ زنجیره ساخت تمامی اجزای پنل خورشیدی در این شرکت بومی خواهد شد اینجور قدم ها و حمایت شرکتهای دانش بنیان در راستای ارزشگذاری فکر های نو در تولید انرژی های پاک و تجدید پذیر است.
کشور ایران با وجود داشتن تنها ۱% از جمعیت جهان به تنهایی حدود ۶% از گاز طبیعی دنیا را مصرف میکند و در مصرف انرژی چهارم دنیاست.
در تحقیق دیگر نشان میدهد
۱۵ نیروگاه کشور مازوت مصرف میکنند که سهم ۳ نیروگاه شازند،کرج و اصفهان که مصرف مازوت آنها متوقف شده از کل مصارف مازوت نیروگاهی کشور ۹% است.
نیروگاه شهید رجایی قزوین با سهم ۱۲% از کل مصرف مازوت در رتبه اول در بین نیروگاههای حرارتی قرار دارد و طبق محاسبات،
مازوت سهمی کمتر از ۴%
تولید برق سالانه را داشته ولی در ماههای سرد سال این سهم به ۱۵.۸% نیز افزایش مییابد مطابق آمار شرکت ملی گاز در ماه آبان حداکثر ۱۰% از تامین برق کشور با مازوتسوزی انجام میشود با توجه به سهم ۹% سه نیروگاه شازند کرج و اصفهان از کل مصرف مازوت نیروگاهها، انتظار میرود که کمتر از یک درصد از تولید برق کشور دچار چالش شود. اما اکنون دامنه خاموشیها در سراسر کشور گسترده شد که نشان میدهد قطعی برق ناشی از توقف مازوتسوزی نیست.
اما راه حل چیست: حذف مازوت از سبد سوخت نیروگاهی کشور،
جایگزینی واحدهای قدیمی راندمان پائین با واحدهای جدید راندمان بالا و تبدیل واحدهای گازی موجود به نیروگاه های سیکل ترکیبی است که در نهایت رشد راندمان نیروگاههای حرارتی شبکه برق کشور به بیش از ۴۰ درصد را شاهد خواهیم بود.
پس همه می دانیم که آینده گان ایران اسلامی برای فردایی بهتر به ثروتهای ملی این کشور نیاز دارند و بهتر است به این باور برسیم حفظ گاز از طریق مدیریت مصرف خیلی سخت نیست؛ اما تامین آن برای آینده فرزندانمان قطعا دشوار است. پس با صرفه جویی هوادار انرژی باشیم.