نوروبیون نام تجاری مکملهایی است که حاوی ترکیبی از ویتامینهای گروه B هستند. گفته میشود که مصرف قرص نوروبیون میتواند به بهبود عملکرد عصبی کمک کند. مکملهای ویتامین B کمپلکس، از جمله محصولات نوروبیون، میتوانند به درمان یا پیشگیری از کمبود برخی مواد مغذی کمک کنند. در این مطلب از اول فارس قصد داریم همه چیز دربارهی قرص نوروبیون، نحوهی مصرف و عوارض آن را با شما بررسی کنیم؛ با ما همراه باشید.
قرص نوروبیون برای چیست؟
فواید قرص نوروبیون
عوارض قرص نوروبیون
چه کسانی باید قرص نوروبیون مصرف کنند؟
آمپول نوروبیون چیست؟
قرص نوروبیون برای چیست؟
به طور کلی ما ۸ نوع ویتامین B داریم که هر کدام نقش مهمی را در عملکرد صحیح سلولهای بدن (از جمله سلولهای عصبی، پوست و مغز) ایفا میکنند. ویتامینهای B گروهی از ویتامینهای محلول در آب هستند که به طور طبیعی در غذاهای مختلف وجود دارند. محلول در آب یعنی وقتی بدن شما مواد مورد نیاز از یک ویتامین را جذب کرد، بقیه را از طریق ادرار دفع میکند.
با این تفاسیر، ۲ نوع قرص نوروبیون میتوانید در بازار پیدا کنید؛ نوروبیون و نوروبیون فورت.
قرص نوروبیون مکملی است که از ۳ ویتامین B اصلی ترکیب شده است:
- ویتامین B1 (تیامین) به میزان ۱۰۰ میلیگرم
- ویتامین B6 (پیریدوکسین) به میزان ۲۰۰ میلیگرم
- ویتامین B12 (کوبالامین) به میزان ۲۰۰ میکروگرم
مکملهایی که حاوی گروهی از ویتامینهای B هستند، معمولا ویتامینهای B کمپلکس هم نامیده میشوند. ویتامینهای B کمپلکس در برندها و تولید کنندگان بسیاری در دسترس هستند.
قرص نوروبیون فورت از ۶ ویتامین B ترکیب شده است:
- ویتامین B1 به میزان ۱۰ میلیگرم
- ویتامین B2 (ریبوفلاوین) به میزان ۱۰ میلیگرم
- ویتامین B3 (نیکوتینآمید یا نیاسینآمید) به میزان ۴۵ میلیگرم
- ویتامین B5 (کلسیم پانتوتنات) به میزان ۵۰ میلیگرم
- ویتامین B6 به میزان ۳ میلیگرم
- ویتامین B12 به میزان ۱۵ میکروگرم
نوروبیون و نوروبیون فورت هردو حاوی ۱۰۰ درصد از مقدار مورد نیاز روزانهی ویتامینها به توصیهی موسسهی ملی بهداشت (NIH) هستند.
فواید قرص نوروبیون
- بهبود سلامت سیستم عصبی بدن
- تقویت سیستم ایمنی بدن
- بهبود متابولیسم
- حفظ سلامت پوست و مو
- ارتقای سلامت کبد
ویتامینهای B نقش مهمی در عملکرد کلی بدن ایفا میکنند؛ آنها سیستم عصبی شما را تقویت، به ایجاد گلبولهای قرمز خون، به متابولیسم و به جذب برخی مواد مغذی نیز کمک میکنند؛ بنابراین میتوان گفت که مزیت اصلی مصرف قرص نوروبیون یا مکملهای ویتامین B در اصل پیشگیری و مقابله با کمبود ویتامین B است.
کمبود ویتامین B در بدن میتوان مشکلات زیادی را از جمله موارد زیر با خود به همراه داشته باشد:
- کمخونی
- خستگی یا ضعف
- کاهش وزن ناخواسته
- آسیب عصبی همراه با درد عصبی یا احساس گزگز شدن در دست و پا
- گیجی
- افسردگی
- سردرد
- مشکلات حافظه و زوال عقل
- نارسایی قلبی
- عملکرد ضعیف سیستم ایمنی
- مشکلات کلیوی
- مشکلات کبدی
- مشکلات پوستی
- ریزش مو
اگر علائم گفته شده را دارید یا مشکوک به کمبود ویتامین هستید، برای تشخیص دقیق باید حتما به یک پزشک متخصص مراجعه کنید. پزشک با بررسی آزمایش خون شما، متوجه هرگونه کمبود شده و برای درمان مکملهای مناسب را به شما تجویز خواهد کرد.
عوارض قرص نوروبیون
به طور کلی اگر قرص نوروبیون را با تجویز پزشک مصرف کنید و دستورالعملها و توصیههای نوشته شده روی جعبهی آن را بخوانید، مصرف آن ایمن خواهد بود. در برخی موارد ویتامین B میتواند باعث تغییر رنگ ادرار به زرد روشن شود که یک اثر موقتی و بیضرر است.
- ادرار بیش از حد
- حالت تهوع
- استفراغ
- اسهال
- آسیب عصبی
- واکنشهای آلرژیک (از عوارض جانبی نادر به ویتامین B)
اگر در حین مصرف قرص نوروبیون هرگونه واکنش آلرژیک را مشاهده کردید، باید به پزشک مراجعه کنید و فورا به دنبال مراقبتهای پزشکی باشید. برخی از این علائم عبارتاند از: بثورات پوستی، مشکل در تنفس و تورم در صورت یا دهان.
به طور کلی، مصرف ویتامینهای گروه B برای اکثر افراد بیخطر هستند. این ویتامینها در آب حل میشوند و در بافتها تجمع پیدا نمیکنند. این بدان معناست که بدن به راحتی میتواند ویتامینهای اضافی را از طریق ادرار حذف کند.
به همین دلیل، ویتامینهای B عموماً غیرسمی هستند و خطر ایجاد آسیب بسیار کمی دارند. با این حال، مصرف دوز بسیار بالا میتواند خطرناک باشد و عوارض جانبی با خود به دنبال داشته باشد.
قبل از شروع مصرف هر مکمل جدید با پزشک مشورت کنید. این موضوع برای افرادی که به طور مداوم دارو مصرف میکنند و افرادی که اندامهای داخلیشان مشکل دارد (مانند بیماری کلیوی یا کبدی) بسیار حائز اهمیت است.
چه کسانی باید قرص نوروبیون مصرف کنند؟
مزیت اصلی قرص نوروبیون این است که میتواند از کمبود ویتامین B جلوگیری کند. بسیاری از افراد ویتامین B مورد نیاز خود را از طریق رژیم غذاییشان دریافت میکنند، اما برخی از افراد بیشتر از سایرین در معرض خطر کمبود این ویتامین هستند.
- خانمهای باردار
- افراد با سن بالای ۵۰ سال
- افرادی که رژیم غذایی محدودی دارند (برای مثال افراد وگان یا گیاهخوار که گوشت مصرف نمیکنند).
- افرادی که داروهای خاصی مصرف میکنند که باعث کاهش سطح ویتامین B در بدن میشود (مثل متفورمین).
- افرادی که جراحی بایپس معده انجام دادهاند.
در صورتی که رژیم غذایی مناسب و غنی از مواد مغذی و ویتامین داشته باشید، ممکن است نیازی به مصرف مکملهای ویتامین B یا قرص نوروبیون نداشته باشید.
مصرف قرص نوروبیون میتواند از مشکلات مربوط به کمبود ویتامین B جلوگیری کند، اما در برخی موارد ممکن است فرد دچار کمبود شدید این ویتامین باشد که با مصرف قرص حل شدنی نباشد؛ در این شرایط باید به پزشک متخصص مراجعه کنید تا درمانهای لازم را به شما توضیح دهد.
نحوهی مصرف قرص نوروبیون
شاید برایتان سوال شود که «قرص نوروبیون را کی بخوریم بهتر است؟» در پاسخ باید گفت که قرص نوروبیون یک مکمل غذایی خوراکی است و شما روزانه یک عدد از آن را با آب باید مصرف کنید.
آمپول نوروبیون چیست؟
آمپول نوروبیون مثل قرص نوروبیون شامل ۳ ویتامین B اصلی است که در صورت نیاز ممکن است پزشک به شما تجویز کند که آمپول نوروبیون را تزریق کنید. آمپول نوروبیون جذب سریعتری دارد و معمولا به افرادی که کمبود شدید ویتامین B12 دارند، تجویز میشود. آمپولهای نوروبیون میتوانند به موارد زیر کمک کنند:
- درمان یا پیشگیری از کمبودهای تغذیهای
- پیشگیری از کمخونی
- کم کردن درد عضلانی
- ارتقا دادن سلامت استخوانها
- کنترل سطح کلسترول
- تسکین دردهای عصبی
- بهبود متابولیسم
عوارض جانبی آمپولهای نوروبیون مشابه با قرص هستند. هیچکدام از آنها را خودسرانه مصرف یا تزریق نکنید و قبل از انجام، حتما با یک پزشک مشورت کنید.
حرف آخر
ویتامین B یکی از ویتامینهای ضروری برای بدن است که بر روی عملکرد سیستم عصبی بدن تاثیر زیادی میگذارد. قرص نوروبیون یک نوع مکمل است که از ترکیب ۳ یا ۶ مدل از ویتامین B تشکیل شده است و مصرف آن میتواند از مشکلات ناشی از کمبود ویتامین B در بدن جلوگیری کند.
برخی افراد ویتامین مورد نیاز خود را از طریق غذاها دریافت میکنند، اما برخی بهتر است که از مکملها استفاده کنند. برای تشخیص این موضوع بهتر است با یک پزشک متخصص مشورت کنید و با انجام یک آزمایش کلی، کمبودهای بدنتان را مشخص کنید و در صورت نیاز از مکملهای مناسب استفاده کنید.
منابع: Healthline, Medicalnewstoday, Healthwire
نظرات