پرداخت یارانه به ملت یکی از پرمنت ترین کارهایی بود که دولت ومجلس انجام دادند. این طرح را می توان برداشت از جیب مردم وافزایش تورم نامید. مثل همین داستان برداشتن صفر ها که بدون علم وآگاهی درجریان است وآخرین خبر حکایت از صرف نظر از برداشتن صفر ها دارد.
شعارهایی که درزمان ارایه ، تصویب واجرای قانون یارانه ها ارایه شد عملا وبصورت واقعی به مرحله اجرا درنیامد. یارانه ای نقدی که باید بابت حذف آن از برخی اقلام به ملت پرداخت وهمه ایرانیان را شامل میشد و از محل این صرفه جویی پروژه های بزرگ وکوچک عمرانی شتاب می گرفتند ودرعمل ملاحظه می شود از همان تاریخ وضعیت اعتباری پروژه های عمرانی بدتر از گذشته شد. وضعیت بحرانی که هم اکنون نیز ادامه دارد وتنها سرمایه گذاری که می توان این بار سنگین را از روی زمین بلند کند قرار گاه خاتم الانبیای سپاه است.
در این فرایند با حذف تدریجی یارانه ها از مواد سوختی، مواد خوراکی، آب، برق و سایر اقلام درکشور نوع پرداخت تغییر میکند که بخشی از این یارانههای حذف شده (۶۰ درصد در سال ۱۳۹۰) به صورت نقدی باید به مردم پرداخت میشد و سایر درآمد این کار صرف کارهای عمرانی و فرهنگی میشود.
از هدفمندسازی یارانهها به عنوان بزرگترین طرح تاریخ اقتصادی ایران نام برده میشود. بنابر آمار رسمی وزارت امور اقتصاد ودارایی که دررسانه ها منتشر شده بود، فاز اول این طرح با شکست روبرو شد و موجب ورود خانوارهای بیشتری به زیر خط فقر شد.
مشکلات پیش آمده از بابت پرداخت یارانه ها وفشار به ینیه مالی دولت با روی کارآمدن رییس دولت یازدهم بیشتر برملا شد. هرچند یکی از ابزارهای رای آوری دررقابت های انتخابات همین داستان یارانه هابود که برخی رقم پرداختی آنرا دراین رقابت های بشدت افزایش داده بودند.
ازهمان ابتدا مشخص شد دولت قصد پرداخت واقعی یارانه به ملت را ندارد چراکه تورم هر روز افزایش وقدرت خرید مردم کاهش یافت ودرمقابل رقم یارانه ها افزایش پیدا نکرد. هرچند آمار گیرندگان یارانه دارای تناقضاتی است اما ارقام پرداختی رقم کلانی را نشان میدهد. امروز ۴۵ هزار تومان هیچ دردی از درد های متورم شده ملت را دوا نمی کند اما وبا کمال تاسف هستند خانواده هایی که از محل دریافت همین حداقل به زندگی سخت خود ادامه میدهند.
درهمان روزهای نخست اجرای این قانون بدون مطالعه که بقولی بار مالی مضاعفی را بردوش دولت گذاشت اولین نقاط خسران پذیر واحدهای تولید بودند، واحدهایی که با انرژی گران وبدون یارانه روبرو شده بودند وحتی توان پرداخت قبوض گاز خودرا نداشتند.
درهمان سالها سری به شهرک صنعتی شیراز زدیم و با کمال تعجب کارخانه های مطرحی را دیدیم وبا مدیران عامل آن واحدها به گفتگو نشستیم که به دلیل قطع گاز خط تولیدی آنان که دربخش صادرات حرفی برای گفتن داشتند متوقف شده بود وشمار قابل توجهی کارگر از نان خوردن افتاده بودند. این مثال از این جهت ارایه شد که موضوع در رسانه های مکتوب به چاپ رسید و البته واکنش هایی را به همراه داشت.
باید دید منظور دولت از یارانه چه بود. یارانه ای که معتقد است به تمامی ایرانیان حتی خارج نشینان پرداخت شده ومی شود . درواقع آمارهای پرداخت دولت به ملت با نقایصی همراه است چراکه درابتدای دولت یازدهم شمار قابل ملاحظه ای از ملت والبته بدون هیچ ملاحظهای یارانه هایشان قطع شد. مثلا فلان آقای صاحب سرمایه یارانه دریافت می کند وفلان آقای فعال دربخش کارگری یارانه اش قطع شد وما این روند بدون مطالعه را بدون ملاحظه ارزیابی می کنیم.
دولت ها چون ماهیت سیاسی دارند به چیزی جز منافع حزبی خود نگاه نمی کنند هرچند حزب کارآمدی هم دربعد سیاسی نداریم که بگوییم فلان حزب باعث شده ویا می شود که وضعیت معیشت مردم چه دربعد داخلی وچه روابط خارجی بهتر شود. درواقع باید براین واقعیت صحه گذاشت که وقتی معاون اول رییس جمهور ادعا می کند اختیاری نداشته وندارد وشاید بعدها این گفتار را اصلاح می کند، سران احزاب هم برای شانه خالی کردن از افتضاحات اقتصادی درتریبون های خاص خود می گویند ما شراکتی با دولت ودرتقسیم قدرت سیاسی نداشتیم واز این جهت مسوولیت این افتضاحات اقتصادی را قبول نمی کنیم.
حالا هم چه یارانه ها قطع شود ویا ادامه یابد حاصل تمام شعارهای پوچ آقایان این تورمی است که ملاحظه می کنید . بازاری که تعزیرات هم غلبه ای برآن ندارد وبدون ثبات قیمتی درحال تاخت وتاز است. تمام این عوامل باعث یک رخداد تلخ وتاسف انگیز گردیده است وآن روند روبه رشد بی اعتمادی است. باید دید دو جریان حزبی وهمیشگی ایران چه تمهیداتی برای به مشارکت دراوردن ملت اندیشیده اند . احزابی که بشدت مورد بی اعتمادی قرار گرفته اند. بی اعتمادی بزرگترین خسرانی بود که بی تدبیرهای برجامعه استوار کرد.باید درانتظار یک معجزه بود ، معجزه ای که چینی دل شکسته مردم را بند زند. دراین بین پیشنهادی نداریم چراکه هر دوبخش عملکرد مطلوبی نداشتند وبقولی از اعتماد مردم به نفع مطامع خود استفاده کردند وحالا تمام این مصایب باید درقوه قضاییه مورد رسیدگی قرار گیرد. گویا انقلابی در مبارزه با فساد درکشور آغاز شده و نقطه جوشش آن در قوه قضاییه است. انشالله موفقیت وریشه کنی فساد .
پی نوشت : مطابق این قانون( یارانه ها) شانزده قلم کالا و خدمات مشمول حذف یارانه و عرضه به قیمت بینالمللی میشوند. در مدت پنج سال یارانه کالاهایی چون بنزین، گازوئیل، گاز، نفت، برق، آب، گندم، شکر، برنج، روغن و شیر حذف شده و آنها با قیمت بازارهای منطقه خلیج فارس عرضه میشوند. دولت ایران میتواند ۲۰ هزار میلیارد تومان از بابت افزایش قیمت، درآمد داشته و در این بین نیمی از این درآمد را برای مقابله با تورم به صورت نقدی بین مردم توزیع کند. ۳۰ درصد از این در آمدها نیز به تولید کنندگان و ۲۰ درصد به دولت به منظور جبران خسارات ناشی از افزایش حاملهای سوخت تعلق میگیرد.
در بودجه ۱۳۹۱ مقرر شد با توجه به نرخ رسمی دلار ۱۲۲۶ تومانی، هر چه مازاد درآمد از تفاوت نرخ دلار عاید شود، درصندوق ذخیره ارزی نزد صندوق توسعه ملی یا در حساب خزانه به صورت جداگانه نگهداری شود. از این مازاد درآمد ریالی دولت مقرر شد ۲ هزار میلیارد تومان برای تأمین کسری بودجه و مابقی برای حمایت از تولید و کشاورزی از محل ۳۰ درصد سهم تولید در یارانهها اختصاص پیدا کند.
نظرات