خبر اولاقتصادی

کشاورزان و گندمکاران خسته از وعده‌های تکراری در مورد قیمت گندم

کشاورزان و گندمکاران خسته از وعده‌های تکراری در مورد قیمت گندم
قیمت گندم، با وجود وعده‌های مکرر همچنان بلاتکلیف است. کشاورزان از این شرایط ناراضی هستند و کشت گندم معطل تعیین تکلیف نرخ خرید تضمینی مانده است.
 تجارت‌نیوز: قیمت گندم با وجود گذشت حدود پنج ماه از سال همچنان بلاتکلیف است. دولت وعده خرید هر کیلو گندم به نرخ ۱۵ هزار تومان را به کشاورزان داده بود اما در عمل ۱۱۵۰۰ تومان با آنها حساب کرد. گندمکاران به این قیمت اعتراض کردند و مسئولان، نمایندگان مجلس و فعالان صنفی به آنها وعده اصلاح آن را دادند اما تا کنون دولت تصمیم خاصی در این زمینه نگرفته است.

تنها نکته‌ای که فعلا مسئولان وعده آن را داده‌اند پرداخت مابه‌التفاوت نرخ پرداختی تا ۱۵ هزار تومان است. حتی با وجودی که قاسم پیشه‌ور رئیس اتاق اصناف کشاورزی در دومین روز مرداد وعده بود که دولت در جلسه‌ای که قرار بود آن روز برگزار شود در مورد نرخ خرید تضمینی گندم تصمیم می‌گیرد، همچنان خبری در این مورد منتشر نشده. این در حالی است که گندمکاران خواهان افزایش قیمت گندم به نرخ ۱۷ هزار تومان هستند.

در چنین شرایطی، برخی مسئولان دولتی از جمله رئیس سازمان برنامه و بودجه، همان نرخ ۱۵ هزار تومانی مصوب (یا حتی ۱۱۵۰۰ تومانی پرداختی) را برای هر کیلو گندم قابل قبول می‌دانند اما برخی از نمایندگان مجلس در ماه‌های اخیر به دنبال افزایش نرخ این کالای اساسی بوده‌اند. البته رئیس‌جمهور نیز اواسط اردیبهشت دستور اصلاح قیمت گندم را صادر کرد و هر هفته‌ هم وعده‌هایی در این زمینه داده می‌شود.

همین عدم تحقق وعده‌های مداوم، بر ناراضایتی گندمکاران افزوده است. به ویژه که دولت به آنها اجاره صادرات هم نمی‌دهد. در مورد اینکه آیا دولت باید به خواست کشاورزان پاسخ مثبت داده و قیمت گندم را افزایش دهد یا خیر، میان کارشناسان اختلاف نظر وجود دارد. گو آنکه فاطمه پاسبان، کارشناس کشاورزی چندی پیش  از موضع گندمکاران، هم در مورد قیمت و هم آزادسازی صادرات حمایت کرد. او هشدار داد اگر دولت، کشاورزان را راضی نکند به دلیل نبود برنامه‌ریزی در ایران، نمی‌تواند گندم مورد نیاز کشور را از طریق واردات تامین کند. به گفته او، این موضوع امنیت غذایی کشور را با خطر مواجه می‌کند .

اما سعید مشکانی، کارشناس اقتصادی، در این مورد گفت که گندم در ایران در صورت پرداخت مبلغ ۱۵ هزار تومان، گران‌تر از بازارهای جهانی خواهد بود. او معتقد بود کشاورز ایرانی گندم را با استفاده از کود یارانه‌ای و آب‌های زیرزمینی کشت می‌کند و طبیعی است که صادرات آن ممنوع شود. او راه‌حل مشکلات موجود را خودداری از قیمت‌گذاری دستوری در همه مراحل تولید و عرضه و همچنین برنامه‌ریزی برای معیشت جایگزین کشاورزان دانست. او در عین حال، معتقد بود که دولت می‌تواند گندم مورد نیاز را از بازارهای جهانی تامین کند ولی نبود برنامه‌ریزی است که کار را مشکل‌ می‌کند .
با وجود این، به نظر می‌رسد که ارائه وعده‌های متعدد در طول ماه‌های اخیر و هر هفته موکول کردن موضوع به هفته دیگر، یکی از عوامل اصلی ناراحتی و ناراضایتی کشاورزان باشد. اینکه رئیس‌جمهور دستور اصلاح قیمت گندم را بدهد و بعد از حدود دو ماه نه تنها اتفاقی رخ ندهد که همان مابه‌التفاوت ۳۵۰۰ تومانی هم پرداخت نشود، قابل قبول نیست.

کمبود اعتبار دولت برای افزایش قیمت گندم

در این میان، مساله کمبود بودجه هم مهم است.  چندی پیش گزارش شد که دولت تنها در صورت خرید گندم به همین قیمت ۱۱۵۰۰ تومان با کسری بودجه مواجه نمی‌شود. حتی پرداخت نرخ مصوب ۱۵ هزار تومانی هم نیاز به دریافت اعتبار بیشتر دارد

به نظر می‌رسد نمایندگان مجلس هم به خوبی به موضوع کمبود اعتبار دولت واقف هستند. در همین روزهای اخیر، رحیم زارع عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس به فارس گفت اگر دولت برای افزایش قیمت خرید گندم متمم بدهد، نمایندگان حاضر هستند به سرعت موضوع را بررسی کنند.

مساله بودجه در میزان پرداختی‌ها به گندمکاران هم مشخص هستند. کشاورزان مطالبات خود را علی‌الحساب و با تاخیر دریافت می‌کنند. اخیرا مهر گزارش داده است، «تاکنون بیش از ۸ میلیون تن گندم خرید تضمینی شده که مبلغ آن بیش از ۱۲۰ هزار میلیارد تومان می شود؛ از این مبلغ فقط ۶۲ هزار میلیارد تومان پرداخت شده است.»

البته به گفته علی قلی ایمانی، مدیرعامل بنیاد ملی گندم‌کاران بر اساس قانون مهلت دولت برای تسویه حساب با گندمکاران، ۲۴ ساعت است و در صورت تأخیر پرداخت هزینه، مسئولان باید مطابق با سود روزشمار بانک مرکزی هزینه تأخیر را به کشاورزان بپردازند.

با وجود این در شرایطی که دولت برای خرید گندم با نرخ مصوب هم اعتبار کافی در اختیار ندارد، مشخص نیست که آیا گندمکاران موفق به دریافت هزینه تاخیر هم می‌شوند یا خیر.

عکس های قشنگ از مناظر ساحلی و دریاها که حال تان را خُوب می کند

معنای علائم روی ظروف پلاستیکی و یکبار مصرف که حتما باید بدانید

اشاره 1

عضو یکی از کانال های اخبار اول فارس شوید

 کانال تلگرام 

 کانال واتساپ 

در کانال ایتا

کانال سروش 

 کانال روبیکا

 کانال بله

 

نوشته های مشابه

‫۲۱ دیدگاه ها

  1. با سلام
    پول واسه اختلاس گران ( دزدان ) هس
    ولی واسه کشاورزان نیس…..

  2. قیمت یه پراید رو از ۳۰تومن رسوندین به ۳۲۰تومن غیر از اینه ک هم شرکت ایران خودرو مال دولت هس و هم سایپا خدا لعنت کن همتون رو از ریشه ،بعد من کشاورز ک گندم بزری دادین بهم کیلو۱۵/۵۰۰با هزینه حمل و سم و کود و شخم و….کیلویی ۲۱تومن پام درآمده ازم کیلو ۱۱/۲۰۰خریدین درست هم پول ندادین دنیایی قرض رو دست ما کشاورزا گذاشتین آخ ما به کدوم خدا شکایت کنیم ،انشالا امام زمان ظهور کنه گردن همتون رو بزنه ک ما رو بدبخت کردین

  3. دروغ دروغ دروغ سایت ها یاد گرفتن یکی اونا می‌گن شش تا اینا میزارن روش……

  4. بس.خجالت.هم.خوب.چیزی.هی.مگیدقیمیت.همش.دروغ.فقط.مخایدوقت.بخرید.پول.کشاورزبدیدهمه.چیز.مدانیم.بااین.مسولین.کشورداغون.کردید.

  5. ۷برج دو گندم دادیم ۱۱۵۰۰واریز کردند اینهارو هم میخوردی وآب سردی روش می نوشید بهتر بود خاک تو سر همچون وزیری ونمایندگان ورئیس بنیادکندمکاران خدا وند ی اگه هسته نیست ونابودتون کند

  6. اون سعید مشکانی بگو یک روز بیاد سر زمین کار کند تا درد کشاورز رو بفهمد . نفسش از جای گرم در میاد . مرد جسابی خودت چپت پره . بدای کشاورز کری هم میخونی

  7. ..دولت بی .. رو ببرن که جز .. کار دیگری بلد نیست آخه کسی نیست بگه رئیسی… توبه این کارچی

  8. خجالت بکشید چرا شما …ها ازجان کشاورز چه می‌خواهند پس سم بدین راحت گنین پول کندم کشاورز خوردین دادین آقازاده‌ها تواروپا حال کنند به ریش کشاورز بخندن برق ونان وآب بدین به عربها ایرانی بمیرن

  9. دولت وزیر ماشین وغیره رابه قیمت قبلی بدهد چرابه کشاورزظلم می کند تولیدازبین رفت همه تان دستتان تویه کاسه است

  10. مگه بهتون نگفتم اینهمه تعررررریف محصولات جنگی روسهاراندیدیک جنگندهB2امریکایی رودواسکادران جنگنده پیشرفته روسی برتری داره

  11. چیباتون ازاینهمه تیتردروغ به کشاورزبدبخت دادیدی پرنشد
    راستی چیبهای شماهامعروفه پربشونیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا