جهانخبر اول

لوله : بررسی انواع، کاربردها و ویژگی های کاربردی لوله در صنعت

لوله فولادی نه تنها برای انتقال مواد جامد سیال و پودر، تبادل انرژی، ساخت قطعات مکانیکی و ظروف، بلکه به عنوان یک قطعه فولاد اقتصادی نیز استفاده می شود. استفاده از این قطعه فولادی می تواند وزن سازه را نیز کاهش دهد. ساخت پل های بزرگراهی با لوله های فولادی نه تنها می تواند در مصرف فولاد صرفه جویی کند و ساخت و ساز را ساده کند، بلکه سطح پوشش محافظ را تا حد زیادی کاهش می دهد.

از لوله چه می دانید؟

همان‌ طور که درک بشر از مسمومیت به دلیل استفاده از سرب بیشتر شد، استفاده از لوله توسعه بیشتری پیدا کرد. مزیت لوله این است که آلودگی در مواد مختلف ایجاد نمی‌ کند. امروزه انواع مختلفی از این ابزار وجود دارد که هرکدام برای هدف خاصی استفاده می‌ شوند. انواع لوله در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرد اما باید قبل از خرید نوع لوله مورد خود را مشخص کنید. لوله ها از نظر ساختار، سایزبندی، جنس به چندین نوع تقسیم بندی می شوند که هریک از این انواع لوله برای مصارف خاصی تعبیه شده اند.

لوله چگونه استفاده می شود؟

لوله ها در سازه ها، حمل و نقل و ساخت مورد استفاده قرار می گیرند. مواد مختلف، ویژگی‌ های طراحی و روش‌های تولید لوله‌ های فولادی در حال توسعه بوده و بر اساس کاربرد متفاوت است.

کاربرد ساختاری لوله ها

کاربرد لوله ها در سازه ها برای ساخت و ساز است. از لوله های فولادی برای ایجاد استحکام و پایداری بیشتر برای ساختمان ها یا سازه های مرتفع استفاده می شود. دو نوع لوله فولادی در مصارف سازه ای به عنوان شمع های باربر انتهایی و شمع های اصطکاکی استفاده می شود که هر دو هدف انتقال بار ساختمان را دارند. یکی دیگر از کاربردهای ساختاری لوله های فولادی، تیرهای داربست است که به کارگران ساختمانی اجازه می دهد تا به تمام قسمت هایی از ساختمان که دور از دسترس هستند دسترسی داشته باشند.

استفاده در تولید

نرده‌ های محافظ یکی از رایج‌ ترین کاربردها برای ایجاد ویژگی ایمنی برای پله‌ ها و بالکن‌ ها یا در خیابان برای دوچرخه‌ سواران و عابران پیاده هستند.

استفاده از حمل و نقل

متداول ترین استفاده از لوله های فولادی حمل و نقل محصولات است زیرا ویژگی های مواد اولیه برای نصب طولانی مدت بسیار مناسب است. کاربردهای تخصصی تر برای استفاده در صنعت نفت و گاز به دلیل ماهیت خطرناک محصول و امکان افزایش فشار ممکن است به مشخصات دقیق تری نیاز داشته باشد.

انواع لوله

با توجه به فرآیند تولید نیز می توان لوله ها را تقسیم نمود که از این لحاظ لوله ها به لوله فولادی بدون درز و لوله فولادی جوش داده شده تقسیم می گردند که لوله فولادی بدون درز به نورد گرم و نورد سرد (کشش) و لوله فولادی جوش داده شده به جوش درز مستقیم، لوله فولادی اتصال مارپیچ نیز تقسیم می شود.

بیشتر بخوانید:

به طور کلی برای لوله‌ کشی در ساختمان‌ ها ۵ نوع اصلی لوله به کار می‌ رود که به شرح زیر است:

  1. لوله پی وی سی
  2. لوله PEX
  3. لوله ABS
  4. لوله مسی
  5. لوله چدنی و لوله فولادی گالوانیزه

در ادامه درباره این ۵ نوع و کاربرد آن‌ ها نیز توضیحاتی را ارائه می‌ دهیم.

 

لوله‌ های پی وی سی

لوله‌ های پلی وینیل کلراید (PVC) معمولا در سینک، توالت یا خط تخلیه دوش استفاده می‌ شود. این لوله برای این نوع استفاده ایده‌ آل است، بهتر از سایر انواع لوله‌ در برابر زنگ‌ زدگی و خوردگی مقاومت می‌ کند.

 

لوله‌ های PEX

این وسیله که به نام پلی اتیلن متقاطع نیز معروف است، به لوله‌ های پلاستیکی مقرون‌ به‌ صرفه‌ ای اشاره دارد که معمولا برای خطوط تامین آب استفاده می‌ شود. مشابه پی‌ وی‌ سی، این وسیله نیز از نفوذ زنگ‌ز دگی یا خوردگی به داخل آب جلوگیری می‌ کند.

لوله پلی‌ اتیلن متقاطع نیز برای آب سرد و گرم دارای کد رنگی است که تشخیص و سازمان‌ دهی این وسیله را در هنگام کار آسان می‌ کند.

این مزیت لوله PEX باعث شده استفاده از آن رواج زیادی داشته باشد.

 

لوله‌ های ABS

لوله اکریلونیتریل بوتادین استایرن (ABS) در طبیعت مشابه پی‌ وی‌ سی است، اما بر اساس رنگ مشکی که دارد به‌ راحتی می‌توان آن را شناسایی کرد.

لوله‌ های مسی

لوله‌ های مسی برای دهه‌ ها جزء اصلی صنعت لوله‌ کشی محسوب می‌ شده است. این ابزار می‌ تواند تا ۵۰ سال دوام بیاورد و معمولا در سینک‌ ها، دوش‌ ها، وان‌ ها و سایر وسایل خانه‌ های جدید و قدیمی یافت می‌ شود.

نوع مسی این وسیله همچنان در بین لوله‌کش‌ ها و صاحب‌ خانه‌ ها محبوب هستند، زیرا در برابر خوردگی مقاومت بالایی دارند و برای محافظت از کیفیت آب مناسب به نظر می‌ رسند.

از سوی دیگر برای خطوط آب‌ رسانی می‌ توان از اندازه‌ های مختلف این ابزار استفاده کرد. لوله‌ های مسی قادر به تحمل فشار بالای آب هستند و در برابر دمای آب گرم و سرد مقاومت مطلوبی دارند. همچنین می‌ توان آن را بازیافت کرد که این ویژگی باعث می‌ شود لوله به گزینه‌ ای سازگار با محیط‌ زیست تبدیل شود.

لوله‌ های چدنی و لوله فولادی

لوله‌ های چدنی معمولا به‌ عنوان لوله فاضلاب یا سایر اهداف زه‌کشی استفاده می‌ شدند. یکی از دلایل اینکه این وسیله محبوبیت زیادی دارد، مقاومت بالای آن در برابر حرارت و تاثیر آن در کاهش صدای حرکت آب است.

قیمت لوله و هر آنچه که بر آن موثر است!

لوله های فولادی موجود در بازار به نسبت دیگر لوله های موجود از کیفیت و میزان کاربرد بیشتری برخوردار است از این رو نیاز است حتما در زمان انواع لوله به قیمت آن توجه ویژه ای نمود. قیمت روز لوله بسته به تحولاتی که در بازار رخ می دهد، دچار نوسان می شود. مهم نیست این تحولات سیاسی است یا اقتصادی، در داخل کشور رخ داده است یا خارج از کشور، همگی می توانند به صورت قابل مشاهده ای بر قیمت روز لوله تاثیر بگذارند. در این بین از جمله مواردی که می تواند بر قیمت لوله تاثیر بگذارد نیز باید به صورت متوالی و مستقیم رصد شوند تا در لحظه بتوان برای خرید تصمیم گرفت. از جمله این موارد عبارتند از:

عرضه و تقاضا

مانند هر کالایی، هر چه کمتر باشد، قیمت آن بیشتر است. این امر به ویژه در بازار فولاد نیز برای محصولات از جمله لوله نیز صادق است زیرا تقاضا برای سال ها به طور پیوسته در حال افزایش است .

هزینه مواد

لوله های فولادی از اجزای مختلف، عمدتاً ضایعات (بازیافت) فلز و سنگ آهن تشکیل شده اند. زمانی که این مواد با کمبود مواجه باشند، هزینه تمام شده محصول به طور طبیعی افزایش می یابد.

هزینه های حمل و نقل و نیروی کار

هزینه های حمل و نقل به داخل و خارج از محدوده تولید بسته به زمان سال، بسیار متفاوت است. با این حال، زمانی که واردات مواد خام مورد استفاده برای فولاد، یا خود فولاد، ممکن است گاهی ارزان‌ تر از تولید داخلی آن باشد.

نوسانات ارز

در حالی که قدرت دلار آمریکا عامل اصلی قیمت فولاد است، قدرت رانت موجود در بازار نیز نقش مهمی ایفا می کند. ارز، ضعیف ترین حتی قوی ترین صنعت را تحت تاثیر قرار خواهد داد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا