لیدوما شهری بین راه شاهی در استان فارس که قدمت آن به دوره هخامنشیان بر می گردد. به استناد تاریخ این مکان در زمان شاهان اول هخامنشی یعنی داریوش و یا خشایار شاه ساخته شده است.
به گزارش اول فارس ر، لیدوما یک محوطهٔ باستانی است که در شهرستان ممسنی در استان فارس قرار دارد. لیدوما نام یکی از شهرهایی است که در نوشته های هخامنشی از آن نام برده شده است و در راه شاهی بین تخت جمشید و شوش قرار داشته است.
در سال ۱۳۱۲ و ۱۳۱۶ در صفحه شمالی تخت جمشید حدود سی هزار لوحه گلی پیدا شد که برای انجام تحقیقات به دانشگاه شیکاگوی آمریکا فرستاده شدند. بر اساس مطالعات انجام شده از سوی پروفسور جورج کامرون و پروفسور هیکس بر روی الواح موجود، مشخص شد که سیزده شهر از شهرهای هخامنشی در منطقه ممسنی واقع بوده است، یکی از این شهرها لیدوما نام داشته است.
بیش از بیست سال بعد یک هیات باستان شناسی ژاپنی به ریاست «کیکیو آتارشی» و «دکتر هاوارجی» در سال ۱۳۳۸ لیدوما را مورد کاوش های باستان شناسی قرار دادند و بنای ساختمانی هخامنشی را در این قسمت کشف کردند. مقایسه شباهت های معماری این بناها با کاخ های داریوش، خشایار شاه و اردشیر هخامنشی در شوش و تخت جمشید اثبات کرد که آثار یافت شده در لیدوما مربوط به دوران هخامنشی است، گمانه زنی های دیگر ثابت می کرد که لیدوما یکی از شهرهای بین راهی دوران هخامنشی بوده که بر سر راه شاهی پاسارگاد و تخت جمشید به شوش قرار داشته و شاهان و فرمانروایانی که در این مسیر رفت و آمد می کردند در این شهرها و کاخ های بین راهی استراحت می نمودند.
حدود پنجاه سال طول کشید تا بار دیگر یک گروه باستان شناسی از لیدوما یاد کنند، این بار هیات مشترک باستان شناسی پژوهشکده باستان شناسی ایران و دانشگاه سیدنی استرالیا نخستین مرحله از پژوهش های مشترک را در سال های ۱۳۸۱ تا ۱۳۸۳ در منطقه نورآباد ممسنی فارس انجام داد. پس از آن دومین مرحله از پژوهش های مشترک با دیدگاهی وسیع تر و نگرشی عمیق تر در زمستان ۱۳۸۵ در این منطقه انجام شد.
لیدوما از نظر ابعاد ساختمانی چهارمین بنای بزرگ هخامنشی پس از بناهای شوش، پاسارگاد و تخت جمشید (پارسه) است. این شهر که در کتیبه های تخت جمشید (پارسه) با عنوان لیدوما از آن نام برده شده یکی از مناطق مهم حکومتی زمان هخامنشیان بوده است.
محل شهر لیدوما در منطقهٔ فهلیان فارس در شهرستان ممسنی در مجاورت روستای سروان (سورون) در زیر تپه ای که در گفتار محلی از آن به قلعه کلی یاد می کنند، واقع شده است. با کاوش این محوطه چشم اندازی وسیع و دیدگاهی نوین در ارتباط با مطالعات هخامنشی جنوب و جنوب غرب ایران طرح شده است.
به استناد تاریخ این مکان در زمان شاهان اول هخامنشی یعنی داریوش و یا خشایار شاه ساخته شده است. از آن جا که این دو پادشاه بلافاصله و پس از هم به قدرت رسیدند، احتمال دارد که در اواخر دوره داریوش و اوایل دوره خشایارشاه این بنا ساخته شده باشد.
نتیجه اکتشافات
از قسمت گردنه سروان تا قسمتی که شهر واقع شده فاصله ای تقریباً چهار کیلومتری است که این محدوده شهر بوده تا قسمت تل چغاد یا چکاد (به معنی قلعه) که وجود این آثار مبین وجود یک شهر بزرگ در زمان هخامنشیان است. بعد از هخامنشیان از رونق قبلی آن کاسته شده و در زمان اشکانیان رونق خود را باز یافته و تا زمان ورود اسلام به ایران حفظ کرده؛ و نهایتاً وجود آتشگاه، کتیبه ها، آثار خزانه، جداول صخره ای و گستردگی بناها در اطراف و اکناف این محدوده وسیع یک شهر باستانی را نشان می دهد که باید گفت شهری وسیع و بزرگ است که هم استراحتگاه و شهری بین راهی و هم یک شهر والی نشین بوده است.
نخستین اثر مشاهده شده در کاوش های این مکان پایه ستون ها هستند. در نخستین مرحله سکونتی، بنایی با ستون های رفیع وجود داشته که ضخامت پایه ستون های آن بیش از یک متر است. سبک پایه ستون ها برابر سبک هنری به کار رفته در تخت جمشید است. از نظر ابعاد، این پایه ستون ها با پایه ستون های تالار صد ستون تخت جمشید قابل مقایسه است. پایه ستون ها با گل های هشت پر (لوتوس) و شیارهای برگ نخلی شکل تزئین شده اند. رنگ پایه ستونها مشابه تخت جمشید به رنگ خاکستری است.
با توجه به آوار سطحی بنا به نظر می رسد که کمی ناگهانی این مکان ترک شده است. کنگره ها در زیر ایوان فرو ریخته بعضی از آنها شکسته شده و روی سطح سنگفرش ریخته شده است. اما به هر حال یک مرحله پس از دوره هخامنشی از این جا استفاده شده است. یک لایه سکونتی در این مکان وجود دارد که نشان می دهد بخشی از سنگ های این بنا دوباره مورد استفاده قرار گرفته است و احتمالا این اتفاق در قرن دوم پیش از میلاد رخ داده است. حدود ۲۰۰ یا ۳۰۰ سال پیش و در زمان قاجار بار دیگر قلعهای روی این بنای هخامنشی ایجاد می شود که مدارک دوره دوم را از بین برده است. این قلعه قاجاری به قلعه «کَلی» یا قلعه کهنه شهرت داشته است.
مشکلات منطقه باستانی
لیدوما با وجود آنکه چهار دوره کاوش از سوی باستان شناسان دانشگاه سیدنی استرالیا را به خود دیده است، همچنان زیر خاک مدفون است. دور چهارم کاوش های این محوطه با پایان مهلت ویزای باستان شناسان استرالیایی تمام شد و بقایای بیرون آورده شده کاخ برای حفاظت به زیر خاک بازگردانده شد. این کار پیش از این سه بار دیگر نیز و با هر بار پایان دوره کاوش انجام گرفته بود؛ اما با این همه، از سوی سازمان میراث فرهنگی تاکنون اقدامی برای احیای این محوطه باستانی صورت نگرفته است. از جمله عمدهترین مشکلات پیش روی لیدوما مالکیت کشاورزان محلی روی زمین محلی است که این کاخ واقع شده است؛ زمین هایی که کشت و زرع در آنها محل درآمد و ارتزاق کشاورزان روستای سورون است، زمین هایی که ملک پدریشاناست. آن گونه که از تحقیقات محلی بر می آید با مبلغی کمتر از دویست میلیون تومان، می توان این زمین ها را خرید و هم خیال مالکان زمین ها را آسوده کرد و هم لیدومای هخامنشی را با خیال راحت نجات داد. با این حال هنوز این امر تحقق نیافته و لیدوما همچنان زیر خاک است.
از باستانشناسان استرالیایی هم که هرساله با بودجه دانشگاه سیدنی برای کاوش به منطقه نورآباد ممسنی روستای سورون می آمدند و خاک این زمین ها را در پی آثار بیشتری از تمدن ایرانی در زیر نگاه ناخرسند روستاییان می کاویدند دیگر خبری نیست. گردشگران، علاقه مندان و دانشجویانی هم که از روی عکس های اینترنتی به اشتیاق دیدن شکوه لیدوما رهسپار این منطقه می شوند، تازه با رسیدن به روستای سورون درمی یابند که لیدوما از حمایتی که شایسته آن است، محروم است
ظفر غلامی
تاریخ : ۱۸ - بهمن - ۱۴۰۰
درود به همهی خوانندگان این متن اینجانب هزینههای کل زمینهای کشاورزی مورد نیاز این بنای تاریخی لیدوما را یکجا پرداخت کنم و در عوض بگذارند از زیر خاک درآورده شود و از طریق گردشگران با یک قرارداد بیست ساله در اختیار من قرار گیرد با نظارت میراث فرهنگی ایران
سینا
تاریخ : ۱۷ - بهمن - ۱۴۰۰
متاسفم که برخی مسئولین هیچ درکی از فرهنگ و تمدن ندارن و نمیفهمند که این آثار هویت یک ملت هست. همیشه بی مسئولیت ترین ها مسئول میراث فرهنگی شدند و سود جویان این آثار را به تاراج بردند. امیدوارم مردم خودشون فکر کنند.
شریفی
تاریخ : ۱۷ - بهمن - ۱۴۰۰
سلام. من یکی از ساکنین این منطقه هستم ک لیدوما واقع در ان است، متاسفانه تپه تل چغا ک در مجله شما ازان نام برید چندید حفاری های کوچک و بزرگ انجام شده ک به نظرمیرسد اشیایی از ان بیرون اورده اند.
لطفا پیگیری کنید تا میراث فرهنگی لیدوما رو احیا کنه و نزارن ک اینجور منابع ملی و فرهنگی دزدیده بشن.