دو نماینده مجلس پنجشنبه و جمعه را در زندان اوین سپری کردند؛ محمد عزیزی نماینده ابهر و فریدون احمدی نماینده زنجان. خبر بازداشت آنها شامگاه چهارشنبه منتشر شد و آنطور که دیروز یکی از اعضای هیأت رئیسه مجلس به «ایران» گفت، به دلیل تعطیلات آخر هفته امکان تودیع وثیقه برای آزادی این دو مهیا نشده است. آن طور که روز پنجشنبه علیرضا سلیمی، عضو هیأت نظارت بر رفتار نمایندگان به «فارس» خبر داده بود، این دو نماینده مجلس در ارتباط با پرونده «تخلف» در شرکت سایپا بازداشت شدهاند.
به گزارش اول فارس ، اولین بار خبر بازداشت عزیزی و احمدی را یاشار سلطانی، فعال رسانهای در صفحه توئیتر خود منتشر کرد. ساعاتی پس از آن این خبر توسط علیرضا سلیمی عضو هیأت نظارت بر رفتار نمایندگان تأیید شد و شامگاه پنجشنبه هم غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضائیه در یک گفتوگوی تلویزیونی توضیحات بیشتری درباره این بازداشت داد. سخنگوی قوه قضائیه گفت: دو نماینده در ارتباط با پروندهای که درخصوص فروش محصولات شرکت سایپا از مدتها قبل در دادگستری و دادسرای تهران تشکیل شده بود، بازداشت شدند. وی افزود: این دو نماینده در فرآیند تحقیقات دادسرا مکرراً احضار شده بودند و از آنها تحقیقات لازم به عمل آمده بود. اسماعیلی ادامه داد: تأمینی که مدنظر بازپرس دادسرا بوده صادر شده و نمایندگان مورد اشاره وثیقه مورد نظر دادگاه را نتوانستند بسپارند و در نتیجه به موجب قانون بازداشت شدند. وی خاطرنشان کرد: هرگاه وثیقه تعیین شده را بسپارند از زندان تا پایان جلسه دادرسی آزاد خواهند شد.
پیشتر روز ۲۲ تیرماه احمد توکلی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در نامهای به رئیس قوه قضائیه از بازداشت چند ساعته محمد عزیزی خبر داده بود. توکلی در آن نامه فاش کرده بود که دادگاه مبارزه با مفاسد اقتصادی روز ۲۰ تیرماه محمد عزیزی، نماینده ابهر در مجلس را احضار و برای او وثیقه پنج میلیارد تومانی صادر کرده بود اما این نماینده از تودیع وثیقه خودداری کرده و در نهایت «التزام به حضور با قول شرف» آزاد شده است. در آن نامه هیچ اشارهای به اتهام این نماینده مجلس صورت نگرفته بود. این در حالی بود که پیش از این برخی وبسایتهای خبری و همچنین برنامه تلویزیونی «پایش» شبکه یک سیما، محمد عزیزی را متهم کرده بودند که خواستار ترخیص سریع کالاهای شرکت «پارس حیات» صاحب برند «مولفیکس، پاپیا و تِنو»، به عنوان یکی از تأمین کنندگان بازار پوشک ایران شده است، در حالی که ترخیص این کالاها «غیرقانونی» بوده است.
بازداشت این نمایندگان در حالی اتفاق افتاده که روز پنجشنبه علیرضا سلیمی در گفتوگوی خود با «فارس» تأکید کرد که هیأت نظارت بر رفتار نمایندگان از این موضوع مطلع نبوده است. اسدالله عباسی سخنگوی هیأت رئیسه مجلس نیز در گفتوگو با سایت «موج رسا»، از رسانههای محلی استان زنجان با بیان اینکه خبر دستگیری دو نماینده استان زنجان از کانال موثقی به دست ما نرسیده است، اظهار کرده بود: «ما این خبر را شنیدیم اما خبر یا نامه رسمی دریافت نکردیم.» دیروز نیز یک عضو هیأت رئیسه مجلس به «ایران» گفت که پیگیری وضعیت این دو نماینده به صورت پراکنده در حال انجام است اما به دلیل تعطیلی مجلس و نبودن نمایندگان در تهران هنوز هیأت رئیسه اقدام رسمی در این باره را آغاز نکرده است.
آنطور که این عضو هیأت رئیسه به «ایران» درباره جزئیات بیشتر اتهامات این دو نماینده گفت، احمدی و عزیزی به دلیل توصیههایی که برای برخی از مشتریان عمده و نمایندگیهای خاص ساپیا داشتهاند هم اکنون در مظان اتهام هستند. گویا این توصیهنامهها در چارچوب سفارشهای عمده خودرو صورت گرفته بود. وی توضیح داد که هیأت رئیسه مجلس از مدتی پیشتر و به دنبال نامه تیرماه احمد توکلی قدری این پرونده را پیگیری کرده بود.
در جریان بازداشت محمد عزیزی در تیرماه اسدالله عباسی، سخنگوی هیأت رئیسه مجلس به این اقدام اعتراض کرده بود و گفته بود که «نماینده مصونیت دارد زیرا نماینده فرار نمیکند و در اختیار است از این رو نباید با نماینده همچون تبهکار برخورد شود.» آن زمان هم به گفته عباسی بازداشت محمد عزیزی بدون اطلاع هیأت رئیسه مجلس انجام شده بود. حتی در جلسهای که در همان تاریخ هفته آخر تیرماه اعلام شد، قرار بر این بود که مسعود پزشکیان، نایب رئیس مجلس برای بررسی این اتفاق با رئیس قوه قضائیه هم دیدار داشته باشد و دلیل بازداشت نماینده مجلس بدون اطلاع هیأت رئیسه را پرس و جو کند. جلسهای که هیچگاه از برگزاری آن خبری منتشر نشد.
روز پنجشنبه در شرایطی اتهام این دو نماینده مجلس مرتبط با تخلفاتی در شرکت خودروسازی «سایپا» اعلام شد که خبرگزاری فارس روز ۱۹ مرداد گزارش داده بود که جواد سلیمانی، مدیرعامل گروه خودروسازی سایپا، به مدت شش ماه ممنوعالخروج شده است. پیش از آن هم غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضائیه، درباره بازداشت مدیران ارشد سایپا گفته بود پروندهای که تشکیل شده «۲۵ متهم دارد که شش نفر بازداشت هستند».
محمد عزیزی و فریدون احمدی هر دو از اعضای کمیسیون صنایع مجلس هستند. فریدون احمدی در دولتهای نهم و دهم معاون وزیر بازرگانی، قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت و رئیس هیأت عامل سازمان ایمیدرو بود. محمد عزیزی هم در همان دولتها مشاور مدیرعامل سایپا و مشاور وزیر اقتصاد بود.
نظرات