ماجرای پلاستیک سیاه در تخت جمشید

در این عکس یکی از پایه ‌ستون های تخت جمشید با پلاستیک سیاه رنگ پوشانده و دور آن طناب پیچی شده بود به گونه‌ای که به نظر بسیاری از کاربران فضای مجازی نوع پوششی که در این تصویر برای یکی از آثار باستانی استفاده شده پلاستیک زباله است. بعضی از دوستداران و فعالان میراث فرهنگی […]

n83159137 72759435

در این عکس یکی از پایه ‌ستون های تخت جمشید با پلاستیک سیاه رنگ پوشانده و دور آن طناب پیچی شده بود به گونه‌ای که به نظر بسیاری از کاربران فضای مجازی نوع پوششی که در این تصویر برای یکی از آثار باستانی استفاده شده پلاستیک زباله است.
بعضی از دوستداران و فعالان میراث فرهنگی این اقدام را موجب وارد آمدن صدمه و خسارت به این یادمان باستانی توصیف کردند.

**عکس مغرضانه هنگام مرمت
رئیس پایگاه میراث جهانی تخت جمشید در گفت ‌و ‌گو با خبرنگار ایرنا انتشار عکس پایه ‌ستون پیچیده شده در پلاستیک تیره رنگ را غرض‌ ورزی شخصی دانست و گفت: براساس بررسی و ریشه یابی که در این زمینه انجام شد،عامل انتشار عکس را پیدا کردیم و به این نتیجه رسیدیم که کارش مغرضانه بوده است.
حمید فدایی افزود: در حال حاضر کار مرمت در محوطه تخت جمشید در حال انجام است؛متاسفانه شخصی که این عکس را در فضای مجازی منتشر کرده قصد زیرسوال بردن فعالیت مرمت کاران این مجموعه را داشته و به صورت جهت گیرانه پیامی غیر واقعی را نشر داده تا از ناآگاهی جامعه در حوزه تخصصی مرمت سوء استفاده کند.
فدایی ادامه داد: کارشناسان امر با ملاط های آهکی، مرمت در مجموعه تخت جمشید را انجام می دهند و باید ضمن کار مراقبت‌های ویژه‌ای نیز انجام دهند به گونه ای که این ملاط ‌های آهکی باید مدتی مرطوب بماند و در مقابل سرمای شبانه نیز محافظت شود تا فرآیند مطلوب خشک شدن را طی کند لذا مرمت کاران این مجموعه، با استفاده از چند لایه موقت پارچه ای، برزنتی و پلاستیکی روی سطح کار را می پوشانند.
وی اضافه کرد: مرمت کاران تخت جمشید در پایان زمان تعطیلی کار روزانه سطوح در دست اجرا را با لایه های ذکر شده می پوشانند تا فعل و انفعالات شیمیایی ملاط به مطلوب ترین شکل انجام شود و خصوصا در فصل زمستان که در حال حاضر نیز در آن به سر می بریم،ملاط دچار یخ زدگی نشود و همچنین از بارندگی نیز در امان باشد.

** پلاستیک شفاف تمام شده بود
فدایی با بیان اینکه در فرآیند مرمت از چند لایه محافظ استفاده می شود که آخرین آن پلاستیکی شفاف است،می گوید: در یکی از روزهای گذشته که مرمت کاران تخت جمشید پلاستیک شفاف در اختیار نداشتند، برای حفاظت از پلاستیکی تیره رنگ استفاده کردند که فردی غرض ورز علیرغم اینکه از وضعیت اطلاع داشت عکسی تهیه و در فضای مجازی منتشر کرد.
وی با اشاره به اینکه عکس منتشر شده در فضای مجازی متعلق به پایه ستون‌های کاخ آپادانا است،اظهار داشت: این فرد شناسایی شده و تنها به دلیل مشکل شخصی که با کارشناس مرمت گر تخت جمشید داشته این اقدام را انجام داده و قطعا پیگیری های لازم در این زمینه انجام خواهد شد.
مدیر پایگاه جهانی تخت جمشید می گوید که این گونه اقدامات به روابط بین المللی و خارجی کشور ما نیز لطمه وارد می کند.
او در پاسخ به این سوال که آیا استفاده از پلاستیک تیره رنگ با روشی که در این عکس مشاهده می شود خسارت و صدمه ای به شیء تاریخی وارد می کند،گفت: از نظر کارشناسی مراحل مرمت مورد تائید بوده و قصوری در این باره صورت نگرفته است.

**ایجاد گارگاه مرمت فعال
فدایی اظهار داشت: در طول سال‌های گذشته هیچ ‌گاه کارگاه مرمت فعال در تمام طول سال در تخت جمشید وجود نداشته که خوشبختانه امسال با پیگیری های انجام شده و بکارگیری ۱۵ کارشناس مرمت جدید کارگاه فعال مرمت بخش های مختلف تخت جمشید ایجاد شده که در طول پاییز و زمستان سال جاری نیز در حال انجام مرمت هستند در صورتی که در سالیان گذشته اقدامات مرمتی در فصول بارشی و سرد سال ادامه نداشته است.

**مرمت کاران ایرانی در تخت جمشید
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر تیم مرمت ایرانی به مدیریت شهرام رهبر در تخت جمشید مشغول فعالیت هستند،گفت: گروه ایرانی که اکنون مشغول مرمت تخت جمشید است دوره های آموزشی خود را در زمانی که تیم های ایتالیایی در مجموعه پاسارگاد و تخت جمشید حضور داشتند زیر نظر آنها گذراندند‌ و اکنون کار مرمت را در این مجموعه انجام می دهند.
وی با بیان اینکه این گروه تاکنون چهار پایه ستون در کاخ آپادانا را بطور کامل مرمت کرده اند،افزود: بعد از انتشار عکس پایه ستون در فضای مجازی به تیم مرمت ایرانی تاکید شده که از مصالح استاندارد و همچنین نایلون شفاف استفاده کنند.

** برای مرمت، سلیقه به خرج داده شود
مدیر انجمن دوستداران میراث فرهنگی فارس در گفت و گو با ایرنا اعلام کرد:در حال حاضر تخت جمشید از مشکلات حاد بسیاری رنج می برد که نیاز است به آنها پرداخته شود.
مسعود منیعاتی افزود: با انتشارعکس پایه ‌ستون تخت جمشید که در پلاستیک تیره رنگی پیچیده شده، دوستداران میراث فرهنگی فارس این مورد را پیگیری کردند زیرا از نظر ما هرگونه فعالیت حفاظتی برای آثار تاریخی اهمیت ویژه ای دارد و اگر قرار باشد به دلایل مرمتی ستونی و یا بخشی از تخت جمشید پوشانده شود اشکالی ندارد اما بهتر است که این کار با یکسری پیش بینی ها و برنامه ریزی هایی همراه باشد تا کمترین آسیب به جلوه بصری این مجموعه وارد شود.
وی ادامه داد: با بررسی هایی که انجام شده مشخص شد شخصی که عکس پایه ستون در حال مرمت را در فضای مجازی منتشر کرده جوانی ناآگاه نسبت به مسائل مرمتی بوده که غرض‌ ورزی خاصی نیز نداشته است.
منیعاتی گفت: برای سرپرستی پایگاه جهانی تخت جمشید باید از مدیران درجه یک کشور استفاده شود و اختیارات آن نیز افزایش یابد.
تخت جمشید از بناهای دوره هخامنشی حدود ۶۰ کیلومتری شمال شیراز در حوزه شهرستان مرودشت است.
از: محمد امین افشارپور

مطالب مرتبط

نمایش گنجینه شگفت انگیز و دیده نشده عیلامیان در تخت جمشید+عکس

تصویری وهم‌انگیز از کاخ تَچَر در تخت جمشید

حریم درجه یک میراث جهانی پارسه « تخت جمشید» نقض و شکسته شد!

نظرات