جهانخبر اولشهروند

مجازات خریدن گوشی سرقتی چیست؟

سرقت گوشی

بر اساس قانون مجازات اسلامی ، خریدن گوشی مسروقه جرم است و اگر کسی آگاهانه این کار را انجام دهد، برابر قانون مجازات می شود.

به  گزارش اول فارس ، با افزایش شدید قیمت تلفن همراه، بسیاری از افراد، دیگر توانایی خریداری گوشی نو را نداشته و به دلیل اینکه گوشی دست دوم بسیار به صرفه‌تر است، افراد جامعه به خرید این گوشی‌ها روی آورده‌اند.
یکی از معضلات این امر، خرید و فروش گوشی‌های دزدی در بازار‌های سیاه در سطح کشور است.

گوشی­‌های دزدی غالبا در بازار سیاه خرید و فروش می­‌شوند و ممکن است خریداران از این موضوع با خبر نباشند. خرید، فروش و استفاده از گوشی‌های سرقتی جرم محسوب می‌­­شود و پیگرد قانونی دارد.

خریدار گوشی سرقتی چگونه مجرم شناخته می‌شود؟بر اساس قانون مجازات اسلامی ، خریدن گوشی مسروقه جرم است و اگر کسی آگاهانه این کار را انجام دهد، برابر قانون مجازات می شود.اگر خریدار با علم و اطلاع به اینکه گوشی مورد معامله دزدی است اقدام به خرید گوشی سرقتی کند، مجرم شناخته می‌شود. اما اگر فرد نداند که گوشی دزدی است و نسبت به این موضوع بی اطلاع باشد، مسئولیت از او ساقط می‌شود و تنها برای رفع اتهام باید بتواند با دلایل محکمه‌پسندی ثابت کند که از مسروقه بودن گوشی اطلاعی نداشته تا از وی رفع اتهام شود.

دلایل و نشانه­‌های اطمینان ­آوری مبنی بر سرقتی بودن گوشی مانند مکان فروشگاه یا فرد مورد نظر وجود داشته و خریدار از آن چشم ­پوشی کرده و اقدام به خرید کند.
مجازات خرید گوشی سرقتی مطابق قانون مجازات اسلامی، حبس از شش ماه تا سه سال و تا ۷۴ ضربه شلاق تعیین شده است.

چگونه هنگام خرید گوشی، از سرقتی نبودن آن مطمئن شویم؟
ابتدا چک کنید که گوشی یا تبلتی که قصد خرید آن را دارید دارای جعبه و سایر اقلام همراه باشد.
سپس برای اطمینان از سرقتی نبودن گوشی و تبلت، شماره پانزده رقمی IMEI گوشی را که روی کارت آن درج شده است.
برای لپ ­تاپ و سایر کالا‌های دیجیتال نیز می­‌توانید شماره سریال آن را وارد کنید تا مطمئن شوید که به عنوان کالای سرقتی یا گمشده در سامانه ثبت نشده باشد
مجازات سارق گوشی سرقتی چیست؟
مجازات سرقت با توجه به شرایط سارق متفاوت است. بنا بر ماده ۶۵۱ قانون تعزیرات اگر سارقان گوشی دو نفر یا بیشتر باشند و عمل دزدی در شب واقع شود و یا سلاح سرد مثل چاقو یا گرم مثل اسلحه داشته باشند و آزار و تهدید کنند قاضی می‌تواند آن‌ها را تا بیست و پنج سال حبس و ۷۴ ضربه شلاق محکوم کند که این بالا‌ترین مجازات سرقت است.

اما در صورتی‌که یکی از این شرایط را دارا باشد مجازات سارق تا سه سال حبس و شلاق است. همچنین اگر هیچکدام از شرایط را نداشت و از طریق کیف‌قاپی سرقت انجام شده باشد به حبس از یک تا پنج سال و ۷۴ ضربه شلاق محکوم خواهد‌شد.
مجازات شخصی که گوشی دزدی را می‌خرد چیست؟
با افزایش شدید قیمت تلفن همراه و گوشی، بسیاری از افراد، دیگر توانایی مبنی بر خریداری گوشی نو نداشته و به جهت اینکه گوشی‌های دست دوم بسیار به صرفه‌تر و مقرون به صرفه است افراد جامعه به خرید این گوشی‌ها روی آورده‌اند لکن از معضلات این امر، خرید و فروش گوشی‌های دزدی در بازار‌های سیاه در سطح کشور است.
از سویی دیگر بسیاری از فروشندگان از عدم اطلاع و آگاهی خریداران سوء استفاده می‌نمایند و برای کسب سود خودشان، گوشی‌های مسروقه را به مردم می‌فروشند.
خرید گوشی که سرقتی است در شرایطی جرم است و در شرایطی جرم نیست. باید دقت داشت که بر اساس ماده ۶۶۲ قانون تعزیرات، اگر کسی گوشی را به هر نحوی از انحاء تحصیل، مخفی، قبول و یا مورد معامله قرار دهد با علم به اینکه آن گوشی سرقتی بوده است، بی شک مرتکب جرم شده است و مجازات دارد و مجازات آن عبارت است از حبس از شش ماه تا سه سال، و همچنین شخص تا ۷۴ ضربه شلاق خواهد داشت.

به طور کلی شخصی که گوشی سرقتی را خریداری می‌نماید در ۲ حالت مجرم شناخته می‌شود:

خریدار از سرقتی بودن گوشی اطلاع داشته و معامله نموده است: اگر کسی ادعا نماید که از مسروقه بودن گوشی کاملاً بی اطلاع بوده است مسئولیتی ندارد، اما برای اینکه اتهام از او رفع شود باید دلایلی محکم و محکمه پسند ارائه نماید.
در صورتی که دلایل و نشانه‌هایی اطمینان اوری وجود داشته باشد که گوشی مورد معامله مسروقه است: به عنوان مثال: فردی معتاد، گوشی را به قیمتی بسیار پایین می‌فروشد و یا مکان‌هایی وجود دارد که اجناس سرقتی را به فروش می‌رسانند و خریدار بدان توجه ننموده است، در این جا نیز شخص خریدار با توجه به دلایل یقین آوری که وجود دارد، مجرم شناخته می‌شود و مجازات خواهد شد.
پس در نتیجه، شخص اگر آگاه باشد مرتکب جرم شده است و شخصی که از مسروقه بودن مال ناآگاه است و از مکان و افراد مطمئن خریداری کرده است جرمی را مرتکب نگردیده و مجازاتی نخواهد داشت.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا