محیط زیست علت خشک شدن تالاب بختگان را اعلام کرد
معاون محیط زیست انسانی ادارهکل حفاظت محیط زیست فارس با اشاره به وضعیت خشک تالاب بختگان به تبیین برخی از دلایل خشکی این تالاب مهم و بزرگ استان و کشور پرداخت.
به گزارش اولفارس avalfars از شیراز، قاسم نهاوندی در نشست روز جهانی تالابها که در روستای حاجیآباد شهرستان بختگان و با توجه به تالاب این شهرستان برگزار شد، با یادآوری اهمیت حفظ و احیای تالابها، اظهار داشت: تالاب بختگان دومین دریاچه وسیع کشور و اولین تالاب در فلات مرکزی ایران است. این دریاچه در سال ۴۷ به عنوان منطقه حفاظت شده و در سال ۷۴ به پناهگاه حیاتوحش ارتقا یافت.
وی با اشاره به وضعیت خشک تالاب بختگان، افزود: تصمیمگیریهای عجولانه و بیمنطق و احداث سدهای بالادستی در سالهای گذشته، بدون بررسی اثرات زیانبار بر حوزه پایین دستی، باعث خشک شدن دریاچه و تالاب بختگان شد.
نهاوندی تصریح کرد: احداث سد چنانچه موجب مدیریت بهتر آب شود و تمامی ملاحظات زیست محیطی مد نظر قرار گیرد، مطلوب است، اما در سالهای گذشته برخی سدسازیها بدون توجه دقیق به جزئیات ارزیابی اثرات زیست محیطی، موجب شده است که سدسازی نه تنها حاصلی نداشته باشد، بلکه اثرات منفی خود را بر اکوسیستم تحمیل کند.
وی ادامه داد: سازمان حفاظت محیط زیست هم در مقام دستگاه حاکمیتی، نظارتی و در راستای اجرای رسالتهای محوله، تلاشها و پیگیریهای زیادی را برای بازگشت به شرایط گذشته و احیای تالابهای استان انجام داده است.
معاون محیط زیست انسانی ادارهکل حفاظت محیط زیست فارس تأکید کرد: حفاظت از مواهب طبیعی و محیط زیست مستلزم مشارکت آگاهانه و همکارانه دولت و مردم است.
فرماندار نیریز نیز در این مراسم با بیان اینکه یکی از مسائلی که در سلامت ما موثر است، بحث حفظ تالاب و محیط زیست است، گفت: شعار امسال برای محیط زیست، وظیفه جهانی برای آیندهای پایدار است. اگر نسلهای قبل از ما برای محیط زیست ارزش قائل نبودند، معلوم نبود امروز با چه مشکلاتی روبهرو بودیم.
خسروانی با تأکید بر اینکه باید همه افراد برای موضوع محیط زیست ارزش قائل شوند، افزود: حفظ تالابها فقط برای ثبت در تقویم نیست بلکه باید مردم را نسبت به موضوع تالابها و اهمیت آنها آگاه کرد.
دبیر انجمن میراث ماندگار بختگان نیز در این نشست با اشاره به کنوانسیون رامسر گفت: یکی از تالابهای مهم که در فهرست رامسر قرار گرفت، تالاب ارزشمند بختگان به همراه ۲۴ تالاب دیگر بود. وقتی تالابی ارزش اکولوژیک خود را از دست دهد یا بر اثر سوءمدیریت کارکرد خود را از دست دهد وارد لیست مونترو میشود و اکنون از مجموعه تالابهای ایران، ۶ تالاب در لیست سیاه قرار دارد که یکی از آنها تالاب بختگان است.
رنجبر افزود: هیچ جنگی در تاریخ به این تالاب آسیبی نزد، اما مدیریت ناکارآمد که در مدیریت منابع آب بود، این روزگار را برای تالاب بختگان رقم زد.
دریاچه بَختِگان، دومین دریاچه بزرگ ایران بعد از دریاچه ارومیه و بزرگترین دریاچه مرکزی ایران میباشد و به طول ۱۲۰ کیلومتر در شهرستانهای نی ریز، استهبان، بختگان و خرامه و ارسنجان در استان فارس است.
این دریاچه زیستگاه زمستانه پرندگانی است که از روسیه و دشتهای سیبری به ایران مهاجرت میکنند.