مراحل صحیح شستن خاکشیر برای تهیه شربت

شاید این سؤال برای بسیاری از خوانندگان به وجود بیاید که بهترین روش شستن خاکشیر برای چه مواردی اهمیت و کاربرد دارد.

در واقع اگر خاکشیر داشته باشید می‌توانید در موارد مختلف از آن استفاده کنید. در حقیقت نحوه درست شستن خاکشیر به شما کمک می‌کند که در رفع تشنگی، گرمازدگی، درمان یبوست، کاهش علائم کبد چرب و درمان ناباروری عملکرد موفقی داشته باشید. اما توجه کنید که نحوه مصرف و نگهداری آن بسیار مهم است.

حتماً در نظر بگیرید که خاکشیر به صورت دانه‌های ریزی است و شستن آن باید با دقت بالا انجام شود. در غیر این صورت آلودگی موجود در خاکشیر باعث بروز مشکلات گوارشی شدید خواهد شد. هرچند عوارض مصرف آن را نباید نادیده گرفت.

خاکشیر، گیاهی کاربردی در طب سنتی

خاکشیر (Descurainia Sophia) که در زبان عامیانه به آن شفترک و خاکشی هم گفته می‌شود، یک گیاه یک ساله از خانه شب بویان است که ۲۰ سانتی متر تا ۱ متر طول آن بوده و به صورت خودرو رشد می‌کند. این گیاه دارای برگ‌هایی با بریدگی زیاد و گل‌های زرد روشن دارد. بنابراین برای شستشوی آن باید دقت زیادی داشته باشید.

فراموش نکنید که خاکشیر دو نوع مختلف دارد که یکی دانه‌هایش ریز، طعمش کمی تلخ و رنگش مایل به سرخ است و دیگری دانه‌هایش کمی درشت تر است، طعمی شیرین و رنگی سرخ تر دارد. با این حال بهترین روش شستن خاکشیر برای استفاده از آن در دسرها و انواع شربت بسیار مهم است.

مراحل صحیح شستن خاکشیر

اکنون نوبت به آن رسیده که بهترین روش شستن خاکشیر را به طور کامل به شما توضیح دهیم.

۱-ریختن خاکشیر در کاسه ای بزرگ

برای اینکه شستن خاکشیر را به بهترین شکل ممکن انجام دهید، باید آن را در کاسه ای متوسط بریزید. سپس روی آن آب ریخته تا کامل آن را بپوشاند. در واقع باید سه چهارم کاسه حاوی خاکشیر پر از آب شود تا شستشوی این ماده خوراکی به طور کامل صورت گیرد.

۲-پخش کردن خاکشیر در کاسه

هنگامی که روی خاکشیر آب ریخته می‌شود، گلوله‌های خاکشیر را مشاهده می‌کنید. برای اینکه شستشوی خاکشیر به طور کامل انجام شود، باید با یک چنگال، به آرامی دانه‌های خاکشیر را از هم جدا کنید. به این ترتیب همان موقع، دانه‌های ریزی را در خاکشیر مشاهده می‌کنید که باید روی ظرف قرار گرفته و از خاکشیر جدا شوند. در واقع وقتی گلوله‌های خاکشیر را باز می‌کنید، آب میان دانه‌ها قرار می‌‎گیرد. در نتیجه ذرات آشغال میان آنها که سبک تر هستند، روی کاسه قرار می‌گیرند.

۳-نگهداری در آب برای شستن بهتر

برای اینکه شستن آب با دقت بالاتری انجام شود و مطمئن باشید که اثری از هیچ گونه برگ، خاشاک و ذرات آلوده در لیوان خاکشیر نیست، باید زمانی که خاکشیر را همراه با برگ و خاشاک در آب می‌ریزید، صبر کنید تا ذرات خاشاک و برگ‌ها که سبک هستند، روی آب بیایند. به این طریق امکان جدا کردن این ذرات و برگ‌ها از خاکشیر بیشتر است.

۴-پر کردن مجدد کاسه از آب

وقتی که برگ و خاشاک و سایر ذرات آلوده روی آب قرار گرفتندو خاکشیر در ته ظرف جمع شد، باید به آرامی آب و ذرات آشغال را بیرون بریزید. سپس کاسه حاوی خاکشیر تمیز شده را پر از آب کنید. مجدداً صبر کنید تا ذرات آشغال باقیمانده سطح آب قرار بگیرند و فرصتی شود که شما بهترین روش شستن خاکشیر را به پایان ببرید.

شستن خاکشیر

۵-تکرار مرحله آخر شستن خاکشیر

توجه داشته باشید که شستن خاکشیر به دو مرتبه تعویض آب ختم نمی‌شود. شما با توجه به میزان آلودگی، برگ و خاشاکی که همراه خاکشیر هستند، باید آنقدر مرحله آب ریختن روی ظرف و صبر کردن برای اینکه آشغال‌ها روی سطح آب قرا بگیرند و بتوانید این ذرات را جدا کنید، ادامه دهید تا از پاک بودن خاکشیر مطمئن شوید.

۶-هم زدن خاکشیر

آخرین مرحله شستن خاکشیر به هم زدن کامل این ماده در همان کاسه ختم می‌شود. بعد از اینکه خاکشیر به طور کامل هم زده شد،  آن را در ظرفی بزرگ تر و ترجیحاً از جنس روی بریزید. انجام این مرحله به این دلیل است که اگر ذرات شن همچنان درون مخلوط خاکشیر باقی مانده باشند، به راحتی قابل تفکیک از خاکشیر بوده و نیاز به شستشوی بیشتر آن نداشته باشید.

۷-شستن مجدد خاکشیر

هنگامی که شن و ریگ‌های کف کاسه را جدا کردید، نوبت به این می‌رسد که شستن خاکشیر را مجدد ادامه دهید. در واقع باید در بهترین روش شستن خاکشیر، کار قرار دادن خاکشیر در ظرف آب، صبر کردن و خالی کردن ذرات ته نشین شده کف ظرف را آنقدر تکرار کنید تا مطمئن شوید که خاکشیر عاری از هر گونه ذرات شن و آشغال است.

۸-نحوه خشک کردن خاکشیر

برای کامل خشک کردن خاکشیر باید غلاف لوبیایی خاکشیر را خشک کنید. سپس روی آنها دست بکشید و با فوت کردن سعی کنید که این غلاف‌های ریز جدا شده و تنها دانه‌های خاکشیر باقی بمانند. البته اگر محتویات خاکشیر شسته شده باشند، باید آنها را در یک صافی بزرگ بریزید که آبی میان آنها نباشد. در ضمن کاملاً در صافی پهن شوند که روی هم انباشته نشوند. این انباشتگی باعث کپک زدن خاکشیرها در اثر خیس ماندن می‌شود. سپس صافی را در محیطی خنک قرار دهید.

خاکشیر را هر چند ساعت یک بار زیر و رو کنید که هم هوا میان ذرات بچرخد و هم اینکه موارد خیس زودتر خشک شوند. بعد از اینکه خاکشیر کامل خشک شد، آن را در ظروف شیشه ای در دار و در جای خشک و خنک نگهداری کنید.

آیا خاکشیر خیس شده خراب میشود؟

در استفاده از خاکشیر باید به این نکته توجه کنید که خاکشیر خشک به مدت طولانی نگهداری می‌شود. در واقع توصیه می‌کنیم که خاکشیر را به مقدار مورد نیاز بشویید. اگر خاکشیر خشک باشد و در محیط تاریک و خشک نگهداری شود، تا مدت طولانی ماندگاری داشته و به دفعات قابل استفاده است. اما اگر با بهترین روش شستن خاکشیر، اقدام به خیساندن و شستشوی این ماده خوراکی کنید، تنها دو یا نهایتاً سه روز در یخچال قابل نگهداری است. در حقیقت باید خاکشیر خیسانده شده را در مدت زمان کوتاهی مصرف کنید.

پس در پاسخ به این سؤال که آیا خاکشیر خیس شده خراب می‌شود، باید بگوییم بله. شما می‌توانید خاکشیر را تنها دو سه روز در ظرفی شیشه ای و در دار درون یخچال نگهداری کرده و روز دوم بخش باقیمانده را کامل مصرف نمایید.

مطالب مرتبط

طرزتهیه ۱۱ نوشیدنی خوشمزه و خنک تابستانی

تولید ۲۵۰۰ تن خاکشیر عاری از سم و کود‌ شیمیایی در مرودشت

خواص بی‌نظیر خاکشیر / چه کسانی نباید خاکشیر بخورند؟

نظرات