شیرینی و خشکبار از ملزومات نوروزی هر خانواده ایرانی است و از گذشته تاکنون سنت پذیرایی با انواع شیرینی و آجیل مرسوم بوده است اما این روزها با توجه به اینکه وضعیت اقتصادی کشور در رکود به سر میبرد، توان خرید مردم کاهش یافته است.
رئیس صنف قناد و شیرینیپز شیراز با تاکید بر اینکه قیمت شیرینی ویژه شب عید افزایشی نداشته است، میگوید: در روزهای پیش از سال نو و حتی در تعطیلات بارزسان بر روند عرضه خدمات نظارت دارند و با متخلفان برخورد میکنند. محمدخلیل ترابی میافزاید: ممکن است برخی از کسبه از قیمت متعارف تخطی کنند که باید مصرفکنندگان، مراجع مربوطه را مطلع کنند تا به تخلف رسیدگی شود.
وی با اشاره به اینکه برای بازار نوروزی به طور میانگین از طریق ۳۰۰ واحد قنادی فعال دارای مجوز ۶۰۰ تن شیرینی پخت و در اختیار شهروندان قرا میگیرد، اضافه میکند: فروش شیرینی نامرغوب از طریق دستفروشان اطراف بازار و غرفههای وابسته به شهرداری شیراز و سازمان میراث فرهنگی فارس یکی از معضلات این روزهای ما به شمار میرود.
ترابی ادامه میدهد: اتحادیه صنف قنادان و شیرینیفروشان، هیچ مجوزی برای افزایش قیمت صادر نکرده است و چنانچه شهروندان و مسافران نوروزی با افزایش نرخ شیرینی مواجه بودند، باید مراتب را به سامانه ۱۲۴ یا تلفن ۳۲۲۲۴۱۲۸ گزارش دهند تا در اسرع وقت به تخلفات رسیدگی شود.
رئیس اتحادیه عمدهفروشان مواد غذایی و صنف خشکبار نیز یکی از دلایل افزایش قیمت آجیل تورم اقتصادی میداند و میگوید: در وضعیت فعلی کنترل کردن بازار شب عید مهمترین تدبیری است که میتواند به عنوان راهکار برای ثبات قیمت اتخاذ کرد. مجتبی نمازیان میگوید: نظارتها به صورت مردم محور است و در صورتی که مشکلی مشاهده شود، شهروندان میتوانند اعتراضهای خود را به اتحادیه انتقال دهند.
نمازیان میافزاید: مردم میتوانند به صورت حضوری با مراجعه به مجتمع بازرگانان واقع در بلوار رحمت یا با شماره تلفن ۳۷۵۳۴۳۹۷ و ۳۷۵۳۴۳۹۸ تماس بگیرند و یا از طریق سامانه ۱۲۴ انتقادات و شکایات خود را به ما انتقال دهند. رئیس اتحادیه عمده فروشان مواد غذایی و صنف خشکبار شیراز میگوید: توصیه ما به مردم این است که فقط از واحدهای صنفی آجیل و خشکبار مورد نیاز خود را خریداری کنند.
نمازیان خرید آجیل از قنادیها را اشتباه توصیف میکند و میافزاید: نگهداری آجیل و خشکبار شرایط خاصی دارد که واحدهای صنفی آجیل و خشکبار در جریان آن هستند و قنادیها به دلیل اینکه اطلاعات کافی ندارند و در سال مشتریهای معدودی برای خرید آجیل و خشکبار به آنها مراجعه میکنند، اجناسشان از مرغوبیت کافی برخوردار نیست.
وی درست نگهداری نکردن از خشکبار را عاملی برای به رشد میکروب آفلاتوکسین میداند و اضافه میکند: این میکروب برای سلامتی مضر است زیرا در محل نگهداری آرد و شکر رشد میکند و موجب مسمومیت میشود که گواه این ادعا، مُهر تائید کارشناسان دانشگاه علوم پزشکی شیراز است.
نمازیان نقض قانون را دلیل عمده فروش خشکبار در قنادیها میداند و میگوید: در ایام نوروز این مشکلات چند برابر نیز میشود و تداخل صنفی سبب میشود حق افرادی که به صورت قانونی فعالیت میکنند، پایمال شود.
رئیس اتحادیه عمده فروشان مواد غذایی و صنف خشکبار شیراز تعداد واحدهای صنفی خشکبار دارای پروانه کسب در شیراز را ۱۶۰ واحد اعلام میکند و میگوید: هم اینک تعداد ۴۰ متقاضی نیز برای فعالیت قانونی در این صنف ثبت نام کردهاند که پرونده آنان در حال بررسی است.
نمازیان با اشاره به اینکه بازار خشکبار فارس در حالت رکود قرار دارد، میافزاید: بیش از ۸۰ درصد خشکبار موجود بازار از طریق کشاورزان داخلی تامین و ۲۰ درصد مابقی که بیشتر بادام هندی و تخمه آفتابگردان است از کانادا و هندوستان وارد کشور میشود.
نمازیان انجیر استهبان و پسته سروستان را یکی از مرغوبترین خشکبار دنیا میداند و میگوید: امروز نام استان فارس در صادرات فرآوری شده این ۲ محصول در بازار بینالمللی خشکبار زبانزد است.
گزارش از سید محمد شبیری /تسنیم
نظرات