مرمت غیراصولی مدرسه اللهوردی خان شیراز متوقف شد
معاون میراث فرهنگی استان فارس از متوقف شدن عملیات غیراصولی بندکشی در مدرسه خان شیراز که توسط شهرداری در حال انجام بود خبر داد.
به گزارش اول فارس گروهی از مرمتگران پس از بازدید میدانی بهمنظور بررسی روند مرمت مدرسه خان شیراز، بندکشی با سیمان سفید در این بنای تاریخی را «فاجعه مرمتی» خواندند.این مرمتگران پس از بازدید میدانی از این بنای تاریخی ارزشمند، خواستار ارائه گزارش به وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی برای صدور دستور بررسی ابعاد این شیوه مرمتی شدند.
شب گذشته افشین ابراهیمی معاون اداره کل میراث فرهنگی گردشگری و صنایعدستی فارس، درباره روش غیراصولی بندکشی مربوط به مدرسه خان شیراز گفت: در چارچوب سیاستهای شهرداری شیراز برای همکاری و مشارکت در امر مرمت ابنیه تاریخی، در سال ۱۴۰۱ قراردادی بین شهرداری با پیمانکار برای مرمت بخشهایی از مدرسه خان (متعلق به اوقاف/ حوزه علمیه) منعقد میگردد.
او ادامه داد: حسب این قرارداد و بنا بر وضعیت اختصاص اعتبارات پروژه مرمت مدرسه خان از مرداد سال ۱۴۰۲ شروع و در مهرماه همان سال به دلیل شرایط اعتباری متوقف میشود.
افشین ابراهیمی گفت: اخیراً شهرداری بدون اطلاع و هماهنگی با این اداره کل بهعنوان دستگاه ناظر، عملیات مرمت را مجدداً آغاز کرده که روش اجرایی آن برخلاف اصول مرمتی تشخیص داده شد.
معاون میراث فرهنگی فارس در پایان تصریح کرد: بر همین اساس کارگاه عملیات مرمت این بنا متوقفشده و مقرر شد پیمانکار طبق نظر کارشناسان میراث فرهنگی، نسبت به رفع ایرادات اقدام نماید و طرح اقدامات به تائید میراث فرهنگی برسد.
بر اساس گزارش اولفارس مدرسهٔ خان (تأسیس ۱۰۰۴ هجری قمری مقارن با ۱۵۹۵ میلادی در شیراز) مدرسهای تاریخی است که توسط اللهوردی خان گرجی و پسرش امام قلی خان در شهر شیراز و همزمان با حکومت شاه عباس صفوی ساخته شده است.
اللهوردی خان گرجی با این اقدام خود، دانشگاهی به مفهوم واقعی آن روز بنیان گذاشت، که در آن افزون بر حکمت، فقه ، ادب، نجوم، علم حساب، هندسه، زمینشناسی، جانورشناسی، گیاهشناسی و شیمی تدریس میشد. ملاصدرا در پناه فرهنگ دوستی و آزاداندیشی الله وردی خان گرجی تألیفات فراوانی از خود بر جای گذاشت. بدین وسیله یک گرجی مسیحی زاده به عالم تشیع خدمتی عظیم نمود.
مدرسه خان هنگام آبادانی یکصد حجره برای اقامت یکصد طلبه داشتهاست و چهار طرف آن چهار باغ برای تفریح طلاب بودهاست. از ویژگیهای این مدرسه، این است که شمار برخی اندامهای آن بر پایه اعداد مقدس بودهاست. شمار حجرههای آن ۹۲ است که به حروف جمل، نام مبارک پیامبر اکرم (ص) در میآید، ۵ مدرس و ۱۲ راهرو داشته برابر پنج تن و دوازده امام؛ و دارای ۱ مسجد است. با افزودن شماری از این اندامها برهم عدد ۱۱۰ اسم حضرت امیر (ع) بدست میآید. افزون برا آن چهار اتاق دیگر یعنی اتاق گیاهشناسی، اتاق خادم، اتاق چراغدار و اتاق مؤذن هم هست که روی هم ۱۱۴ بدست میآید که تعداد سورههای قرآن است.
الله وردی خان از سال ۱۰۰۴ تا ۱۰۲۲ حاکم فارس بود./اخبار استان فارس