به گزارش اول فارس به نقل از انبیسی نیوز ، پژوهشهای جدید نشان میدهند که مصرف زیاد شاهدانه ممکن است خطر ابتلا به برخی سرطانها را افزایش دهد. مطالعهای که روز پنجشنبه در مجله جاما (مجله انجمن پزشکی آمریکا) منتشر شد نشان میدهد که مصرف منظم شاهدانه احتمالا خطر ابتلا به سرطانهای سر و گردن را افزایش میدهد. طبق این پژوهش، افرادی که بهشدت و پیوسته ماریجوانا مصرف میکنند، در مقایسه با کسانی که این ماده را منظم مصرف نمیکنند ۳.۵ تا ۵ برابر بیشتر با خطر ابتلا به سرطان سر و گردن مواجهاند.
به گفته مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها، سرطان سر و گردن سرطانهای دهان، گلو و حفره بینی را شامل میشود و در مردان دو برابر بیشتر از زنان شیوع دارد. این پژوهش به مجموعهای از شواهد نهچندان دقیق افزوده میشود که بهتازگی به تحقیق درمورد تاثیر حشیش بر خطر ابتلا به سرطان آغاز کردهاند.
دکتر نیلز کوکوت، سرپرست گروه تحقیق و جراح سر و گردن دانشگاه کالیفرنیا جنوبی، میگوید که ماری جوانا میتواند سرطانزا باشد و دلیل آن ممکن است به قابلیت سرطانزایی دود آن بازگردد. کوکوت و گروهش برای مطالعه بیش از چهار میلیون بیمار آمریکایی از دادههای۲۰ ساله پایگاه داده جهانی«تیرنتکس» (TriNetX) از ۶۴ مرکز درمانی در سراسر ایالات متحده استفاده کردند. آنها دریافتند که ۱۱۶ هزار نفر از این تعداد، در سالهای ۲۰۰۴ تا ۲۰۲۴ به سوءمصرف حشیش یا ماریجوانا مبتلا شدهاند.
محققان افراد مبتلا به سوءمصرف ماریجوانا را با افراد بدون این اختلال و عمدتا سفیدپوست مقایسه کردند. آنها قبل از شروع مطالعه هیچ سابقه سرطان سر و گردن در این افراد مشاهده نکرده بودند. طبق نتایج بهدستآمده، افرادی که ماریجوانا مصرف میکردند به جز سرطان هیپوفارنکس (hypopharyngeal cancer)، نوعی سرطان گلو که چندان شایع نیست، بیشتر در معرض ابتلا به انواع سرطان سر و گردن قرار داشتند. شایعترین انواع سرطان گردن در هر دو گروه که منظم ماریجوانا مصرف میکردند و گروهی که منظم آن را مصرف نمیکردند سرطانهای دهان و حنجره بود.
نویسندگان مطالعه تاکید کردند که چندین محدودیت در این پژوهش وجود دارد که ممکن است انحراف در نتایج را به دنبال داشته باشد. اولین مورد این است که اندازهگیری تعداد افرادی که منظم حشیش مصرف میکنند با تکیه بر دادههای گزارششده بسیار دشوار است. این مطالعه همچنین تشخیص سرطان سر و گردن را در دو مقطع زمانی بررسی کرد: در طول سال اول تشخیص سوءمصرف حشیش، و پنج سال یا بیشتر پس از تشخیص سوءمصرف حشیش. به این ترتیب، سرطانهایی را که بین یک تا چهار سال پس از تشخیص اختلال مصرف حشیش به وجود آمده بودند در نظر گرفته نشدند.
البته هنوز مشخص نیست که دوز، دفعات و نحوه مصرف ماریجوانا در خطر ابتلا به سرطان دقیقا چه نقشی دارند. محققان میگویند که تحقیقات جدید افزایش ابتلا به سرطان را در کسانی که به میزان زیاد شاهدانه مصرف میکنند بررسی میکند نه کسانی که گاهگاه و تفریحی آن را مصرف میکنند.
شاهدانه و خطر سرطان
شاهدانه بیش از ۱۰۰ نوع مشتقات از جمله «تیاچسی» (THC) و «سیبیدی» (CBD) و صدها ماده شیمیایی غیرشاهدانهای دارد. دانشمندان بهتازگی به اثرات این ترکیبات بر بدن انسان، چه مثبت و چه منفی، پی بردهاند. انواع شاهدانه مواد قدرتمندی دارند که در غلظت بالا تاثیرات بسیاری بر بدن میگذارند. به گفته محققان، کشیدن هر مادهای، ازجمله حشیش، مسیرهای التهابی را که در شکلگیری سرطان نقش دارند فعال میکنند.
در این پژوهش حدود ۲۰ درصد افرادی که سوءمصرف ماریجوانا یا حشیش داشتند، مصرف مکرر تنباکو و الکل را هم گزارش کردند، در حالی که این میزان در گروهی که اختلال مصرف نداشتند ۲ درصد بود. با در نظر گرفتن این موضوع، محققان میگویند که شاهدانه خوراکی ممکن است ایمنتر از کشیدن این گیاه باشد، زیرا برخی از بیماران از ماریجوانای پزشکی استفاده میکنند. با وجود تاثیرات منفی و مثبت، محققان نیاز به پژوهش بیشتر در این زمینه را ضروری میدانند، زیرا احتمال میرود که انواع مشتقات شاهدانه تاثیرات مختلفی بر سرطان داشته باشند.
نظرات