حقوق کارگران در شورای عالی کار که از نمایندگان کارگری، نمایندگان کارفرمایی و نمایندگان وزارت کار تشکیل شده است تعیین می شود.
بر اساس ماده ۴۱ قانون کار، شورای عالی کار موظف است هر سال میزان حداقل مزد کارگران را برای نقاط مختلف کشور و یا صنایع مختلف با توجه به معیارهای موجود تعیین کند.
تعیین حداقل مزد کارگران با توجه به درصد تورم اعلام شده از طرف بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران انجام می شود.
میزان عیدی و حقوق کارگران در سال ۹۹
حداقل مزد کارگران باید بدون توجه به مشخصات جسمی و روحی کارگران و ویژگیهای کار محول شده تعیین شود و مقدار آن به میزانی برآورد شود که فرد بتواند زندگی یک خانواده با جمعیت متوسط را تامین کند.
علیرضا حیدری عضو شورای عالی کار در مورد دستمزد و ماده ۴۱ قانون کار تصریح می کند: مصوبات شورای عالی کار نمی تواند خارج از ماده ۴۱ باشد و هر توصیهای که از بیرون شورای عالی کار در خصوص ماده ۴۱ مطرح شود، فقط در حد یک استماع تلقی می شود.
وی می گوید: من معتقدم مذاکرات مزدی در سطوح مختلف باید در شورای عالی کار و با محوریت ماده ۴۱ و بندهای ۱ و ۲ آن که سال هاست مسیر مذاکرات مزدی ما بوده، دنبال شود.
اعضای شورای عالی کار در ابتدای سال میزان تورم سالیانه کشور را رصد میکند و بعد از تعیین رقم سبد معشیت خانوار، حقوق کارگران را برای سال آینده تعیین میکند. معیشت خانوار بر اساس میزان تورم خوردنی ها و آشامیدنی ها تعیین می شود.
فرامرز توفیقی نماینده کانون عالی شوراهای اسلامی در کمیته دستمزد گفت: باید عوامل موثر در سبد معیشت خانوادهها بررسی شود تا بتوان میزان حقوق کارگران را تعیین کرد. واقعیت این است که دیگر نمیتوان معیشت خانوادهها را از روی خوردنی ها و آشامیدنی ها تعیین کرد. در حال حاضر علاوه بر تورم عجیبی که در بخش مواد غذایی داریم، با تورم عجیب تری در حوزه حمل و نقل روبرو هستیم که این موارد هم باید در هنگام تعیین میزان حقوق کارگران در سال ۹۹ بررسی شوند.
توفیقی ادامه داد: دیگر نمی توانیم مانند سال های قبل فقط تاثیر سبد مواد غذایی را در معیشت خانوادهها بسنجیم و بعد از یک محاسبه ساده میزان حقوق کارگران را تعیین کنیم.
همچنین گفت: در حال حاضر با تورم ۵۰ درصدی در حوزه خوراکی ها، تورم ۴۲ درصدی در حمل و نقل، تورم ۱۵۰ درصدی در حوزه مسکن، تورم ۱۸ درصدی در ارتباطات و تورم ۳۸ درصدی در حوزه بهداشت و درمان مواجهیم که تمام این موارد در هنگام تعیین میزان حقوق کارگران و تاثیر آن ها در معیشت خانواده ها در نظر گرفته خواهد شد.
نماینده کانون عالی شوراهای اسلامی در کمیته دستمزد گفت: اگر فقط تاثیر تورم سبد خوراکی ها در معیشت خانوادهها را بررسی کنیم، مانند سال های گذشته در پایان سال قیمت گوشت، مرغ و برنج و پایین آورده و بعد از یک جمع و تفریق ساده، نتیجه آن یک تورم پایین می شود و در واقع بر سر اعداد و ارقام کلاه گذاشتیم.
وی تاکید کرد: حداقل حقوق بر اساس سبد معیشت واقعی تعیین نشده و بند ۲ ماده ۴۱ قانون کار به درستی اجرا نمی شود. اما لازم است یک بار میزان واقعی سبد معیشت را اعلام کنیم.
سال ۹۷ میزان سبد معیشت برای یک خانواده سه نفری برای حداقل زندگی ۲میلیون و ۶۶۹ هزار و ۸۰۰ تومان و سال ۹۸ تا حدود ۳ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان تعیین شده بود.
سال گذشته بعد از تعیین سبد معیشت خانواده، اعضای شورای عالی کار به این نتیجه رسیدند که حقوق کارگران ۳۶ و نیم درصد یعنی معادل ۴۰۰ هزار تومان افزایش پیدا کند که با این افزایش حقوق پایه حقوق کارگران در سال ۹۸ به یک میلیون و ۵۱۷ هزار تومان رسید.
جمع دریافتی حداقل حقوق افراد مجرد با احتساب بن کارگری، سنوات و حق مسکن ۴۷ درصد افزایش داشت که در واقع مبلغ ۱میلیون و ۸۶۸ هزار تومان برآورد شد.
میزان افزایش حقوق کارگران در سال ۹۹
دولت در بودجه سال ۹۹ افزایش ۱۵ درصدی حقوق کارکنان دولت را اعلام کرده است. محمدباقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه گفته احتمال کاهش تورم در روزهای پایانی سال رونق تولید وجود دارد و به همین علت بر مبنای میزان تورم درباره افزایش حقوق تصمیم گیری خواهد شد.
امسال قیمت ها نوسانات زیادی داشته و با توجه به افزایش زیاد تورم، اعضای شورای عالی کار باید میزان سبد معیشت خانواده و افزایش حقوق کارگران را بهگونهای تعیین کنند که خانوادهها بتوانند از پس حداقل نیازهای خانواده خود بر بیایند.
البته تاکنون سه جلسه برای تعیین رقم هزینه سبد معیشت خانوار تشکیل شده است اما به خاطر وجود اختلاف میان گروه کارگری و کارفرمایی، این جلسات بی نتیجه مانده اند.
میزان عیدی کارگران در سال ۹۹
با نزدیک شدن به پایان سال، یکی دیگر از دغدغههای کارگران میزان و زمان پرداخت عیدی است.
فرامرز توفیقی درباره زمان و میزان پرداخت عیدی کارگران گفت: عیدی کارگران باید بر اساس قانون و مانند سال های گذشته به کارگران پرداخت شود.
وی ادامه داد: عیدی کارگران دو برابر حداقل دستمزد است. به شرطی که از سه برابر حقوق کارگران بیشتر نشود.
نماینده کانون عالی شوراهای اسلامی گفت: زمان پرداخت عیدی به تصمیم کارفرما بستگی دارد و ممکن است بخشی از عیدی در بهمن ماه و بخشی از آن در اسفند ماه پرداخت شود.
بر اساس قانون کار، همه کارگاه های مشمول قانون کار باید در پایان هر سال به هر یک از کارگران خود معادل ۶۰ روز آخرین مزد، به عنوان عیدی و پاداش بپردازند.
پس با توجه به این که حداقل دستمزد سال ۹۸ کارگران با تصویب شورای عالی کار یک میلیون و ۵۱۶ هزار ۸۸۲ تومان در نظر گرفته شده است، بنابراین عیدی کارگران حداقلی بگیر باید ۳ میلیون و ۳۴ هزار تومان باشد.
از طرفی میزان دریافت عیدی افرادی که حقوق پایه آن ها به خاطر سابقه کار و تجربه، بیشتر از حداقل دستمزد است، باید معادل دو برابر پایه حقوق پرداخت شود. برای مثال اگر حقوق پایه بیمه شده ای ۲ میلیون تومان باشد، میزان عیدی پرداختی به او چهار میلیون تومان است.
البته همانطور که گفته شد، قانون کار برای پرداخت عیدی سقفی در نظر گرفته است. با این حساب میزان عیدی هر کارگر نباید از سه برابر حداقل دستمزد مصوب یعنی یک میلیون و ۵۱۶ هزار و ۸۸۲ تومان بیشتر شود. بر این اساس، حداقل عیدی کارگران در پایان سال ۹۸ معادل ۳ میلیون و ۳۴ هزار تومان و حداکثر عیدی هم باید معادل ۴ میلیون و ۵۵۰ هزار و ۶۴۷ تومان باشد.