یکی از دغدغه های خانم های خانه دار نگهداری لبنیات است.از آنجایی که ما به صورت روزانه لبنیات مصرف می کنیم به همین دلیل خوب است که نکات لازم در خصوص نگهداری لبنیات را بدانیم.لبنیات شامل شیر، ماست، پنیر، دوغ، کشک و…است.برای نگهداری هر یک از این موارد باید نکات ویژه مخصوص به آنها را بدانیم.
۱-پنیر
- پنیر های چدر، سوئیسی و پنیرهای سخت و سفت هم در لایه میانی و هم در لایه سطحی دارای پلاستیک هستند و می توانند تازگی پنیر را نگه دارند . آن ها می توانند بعد از باز شدن به مدت سه الی چهار هفته سالم بمانند .
- قالب پنیر را جدا کنید و به اندازه یک سانت از اطراف آن را برش دهید . می توانید قسمت باقی مانده را به جز یک سانت جدا شده از دور پنیر میل کنید ، به شرط این که دوباره پلاستیک را به آن نزنید و پلاستیک بعد از مصرف باید کاملا نو باشد .
- پنیرهای فرآوری شده نیز می توانند به مدت سه الی چهار هفته در یخچال دوام بیاورند .
- خانم های باردار، کودکان ، نوجوانان و افرادی که دارای سیستم ایمنی ضعیفی هستند ، نباید پنیر های غیر پاستوریزه را مصرف کنند و در نتیجه باید روی برچسب را مطالعه کنید .
- پنیرهای نرم اغلب نسبت به پنیرهای سفت، دوام کمتری دارند.
- پنیرهای کرمی، پنیر دلمه شده و ریکوتا می تواند تا یک هفته بعد از باز شدن استفاده شود.
۲-شیر
- هروقت نیاز به خرید شیر داشتید ، آن را در مرحله آخر بردارید تا زمان کمتری بیرون از یخچال باشد و سپس شیر و دیگر محصولات لبنی را در یخ ترین قسمت یخچال قرار دهید که هنگام باز و بسته کردن در یخچال کمترین میزان گرما به آن نرسد .
- بهتر است که یک هفته بعد از خرید ، شیر را مصرف کرده و تمام کنید اما دوغ را می توانید در عرض یکی دو هفته استفاده کنید . شیرهای غیر لبنیاتی مثل شیر سویا ، بادام ، نارگیل باید در عرض هفت الی ده روز مصرف شود .
- زمانی که شیری را از سوپرمارکت می خرید ، حتما از بسته بودن و پلمپ بودن درب آن مطمئن باشید تا مزه و بوی آن تغییر نکرده باشد .
- شیر پاستوریزه را به جای شیر خام و دیگر محصولات لبنی استفاده کنید . حتی شیرهای خام ارگانیک هم شامل باکتری های مضر هستند که می توانند باعث مشکلات جدی ، بستری شدن و یا حتی مرگ فرد شوند .
تازه نگه داشتن شیر
یک قاشق چای خوری جوش شیرین یا کمی نمک را به کارتون شیر بزنید ، این کار باعث می شود تا زمانی که درب شیر را باز نکرده اید ، هوای اطراف آن مطبوع و تازه باشد و تا یک هفته دوام بیاورد .
چگونگی فریز کردن شیر
اگر حس کردید که قسمتی از شیر شما خراب شده اما می توان از مقدار دیگر آن استفاده کرد ، بخش سالم را جدا کنید و آن را درون فریزر قرار دهید و سپس مطمئن می شوید که شیر شما یخ زده است .مطمئن باشید شیری که قبلا داخل فریزر بوده است ، با شیر تازه تفاوت چندانی در طعم و مزه ندارد.با این راهکار می توانید برای چند وقت خود شیر بخرید و آن را فریز کنید .
۳-دوغ
دوغ یک نوشیدنی بااصالت ایرانیست و روش نگهداری لبنیاتی مثل آن بههیچوجه پیچیده نیست.
- دوغ اگر بیرون از یخچال قرار بگیرد گاز زیادی تولید میکند و ترش میشود؛ به این ترتیب زمان انقصای آن زودتر فرا میرسد. بنابراین مغازهداران نباید دوغها را در محیط بیرون قرار دهند.
- بستهبندی دوغ نباید در معرض نور مستقیم خورشید قرار بگیرد؛ چراکه ممکن است ترکیبات سرطانزا و سمی درون آن ایجاد شود.
۴-خامه
خامه یکی از خوراکیهای خوشمزهایست که در هر جشن و تولدی حضور دارد. اگر آشپز هستید و میخواهید با روشهای نگهداری لبنیاتی مثل خامه آشنا شوید، نکات زیر را بخوانید.
- یکی از اصول نگهداری لبنیات مثل خامه این است که داخل در یخچال قرار نگیرد.
- اگرچه استفاده از خامه تازه، طعم و مزه دیگری دارد، اما میتوانید خامه را فریز و در زمان دیگری از آن استفاده کنید. برای این کار خامه را در ظرفی دربسته و محکم بریزید و آن را دور از مواد غذایی دیگر در فریزر بگذارید. ۱.۵ سانت فضای خالی در ظرف درنظر بگیرید.
- خامه را در دمای اتاق نگه ندارید.
- خامه پاستوریزه را ظرف ۵ روز مصرف کنید.
۵-بستنی
بستنی یکی از خوشمزهترین فرآوردههای لبنی است. اصول نگهداری لبنیاتی مثل بستنی از قرار زیر است.
- بستنی جزو لبنیاتیست که نمیتواند درون یخچال قرار بگیرد و حتما باید در فریزر بماند تا ظاهر خود را حفظ کند.
- داخل در فریزر جای مناسبی برای نگهداری بستنی نیست. در فریزر مدام باز و بسته میشود و دما را افزایش میدهد.
- اگر نصف بستنی خود را خوردهاید و میخواهید بقیه آن را درون فریزر قرار دهید، حتما از یک ظرف دردار استفاده کنید تا بلورهای یخی روی آن شکل نگیرد. همچنین میتوانید بستنی خود را با یک پلاستیک به طور کامل بپوشانید.
- وقتی بستنی ذوب میشود یک محل مناسب برای رشد باکتری ایجاد میکند. اگر بستنی ذوبشده را دوباره فریز کنید باز هم از شر این باکتریها در امان نخواهید بود.
- برای نگهداری لبنیاتی مثل بستنی باید به یاد داشته باشید که به هنگام خرید، بستنی آخرین چیزی باشد که برمیدارید و خریدکردن آخرین کاری باشد که انجام میدهید تا بستنیها آب نشوند.
- بستنیها را از پایینترین قسمت یخچال فروشگاه بردارید.
- برای حمل بستنی از فروشگاه تا خانه، یا آن را در کیسهای مجزا قرار دهید یا آن را روی سایر وسایل بگذارید.
- یکی از اصول نگهداری لبنیات جداکردن آن از سایر مواد غذاییست. بنابراین بستنی را در کنار غذاهای بدون پوشش قرار ندهید. زیرا بهراحتی بوی غذا را به خود جذب میکند.
۶-ماست
- تاریخ روی ماست را مشاهده کنید و تا یک الی دو هفته بعد از خرید ماست ، می توانید از آن استفاده کنید.
- یکی از نکات مهم خانه داری در زمینه ی درست کردن ماست خانگی جلوگیری از ترش شدن آن است ؛ چنانچه مایه ماست شما ترش باشد آن را داخل دستمالی بگذارید تا آبش بچکد و بعد آن را به شیر ولرم اضافه کنید تا ماست شیرین شود .
- برای طعم بهتر ماست آن را داخل ظرف سفالی بزنید.
- برای جلوگیری از ترش شدن ماست ان را در دمای محیط قرار ندهید.
۷-تخم مرغ ها
- هرگز تخم مرغ خام را استفاده نکنید . چنانچه در این بخش از نمناک اشاه کرده ایم زمانی که تخم مرغی را خریداری می کنید ، حتما تخم مرغی را خریداری کنید که کارتن آن خنک باشد و تخم مرغ های آن نشکسته باشند و یا ترک نداشته باشند .
- تخم مرغ ها را در یک بسته کاملا تمیز قرار دهید و آن را در سردترین قسمت یخچال بگذارید .
- تخم مرغ ها بعد از قرار گرفتن در یخچال می توانند تا سه الی چهار هفته بعد قابل مصرف باشند .
- تخم مرغ پخته نیز حدود یک هفته در یخچال دوام می آورد . اگر به دنبال پنیر خام برای سالاد سزار هستید ، حتما از تخم مرغ پاستوریزه مایع به جای تخم مرغ خام استفاده کنید . تخم مرغ را نیز در دمای ۱۶۰ درجه فارنهایت بپزید .
نظرات