نحوه تشخیص دارچین سیلان اصل هندوستان از کاسیا چینی

دارچین نوعی ادویه خوشبو است که در صنعت آشپزی و درمانی مورد استفاده قرار میگیرد. دارچین از داروهای گیاهی خوشبو نیز محسوب می‌شود. درخت دارچین که بیشتر در هندوستان و چین می‌روید، بومی سریلانکا است و بهترین آن دارچین سیلانی است. گل‌های منظم و سفید مایل به زرد دارد، پوست آن را هم که قهوه‌ای‌رنگ است دارچین می‌گویند. به گزارش اول فارس […]

دارچین نوعی ادویه خوشبو است که در صنعت آشپزی و درمانی مورد استفاده قرار میگیرد. دارچین از داروهای گیاهی خوشبو نیز محسوب می‌شود. درخت دارچین که بیشتر در هندوستان و چین می‌روید، بومی سریلانکا است و بهترین آن دارچین سیلانی است. گل‌های منظم و سفید مایل به زرد دارد، پوست آن را هم که قهوه‌ای‌رنگ است دارچین می‌گویند.

چطور دارچین اصل را از تقلبی تشخیص دهیم؟

به گزارش اول فارس ، دارچین درختچه است کوچک، به ارتفاع ۵ تا ۷ متر که از تمام قسمت‌های آن بویی مطبوع استشمام می‌شود. گلهای این درخت در فاصله ماه‌های بهمن تا اوایل فروردین ظاهر می‌شود. برگ این درخت سبز و دارای گلهایی به رنگ سفید است. دارچین بومی سری‌لانکا و جنوب هند است و پوست درختچه آن به عنوان ادویه به‌کار می‌رود. در قرون وسطی از دارچین برای درمان سرفه، ورم مفاصل و گلودرد استفاده می‌شد. تحقیقات جدید نیز بر خواص و فایده‌ها پزشکی دارچین تأکید دارند.

چطور دارچین اصل را از تقلبی تشخیص دهیم؟

دارچین یک ادویه بی‌نظیر برای مزه دار کردن انواع غذا است که در بازار می‌توانید ۲ نوع از آن را تهیه کنید.
چطور دارچین اصل را از تقلبی تشخیص دهیم؟ دارچین یکی از محبوب‌ترین ادویه‌ها برای طعم دادن به غذا و تهیه دمنوش است که ایرانی‌ها بیشتر از هر جای دیگری در دنیا از آن استفاده می‌کنند. احتمالا شما هم شنیده‌اید که چوب دارچین دو نوع مختلف هندی و چینی دارد و نوع چینی آن که به عنوان دارچین تقلبی شناخته می‌شود، برای سلامت ما مضر است.

با انواع دارچین آشنا شوید

دارچین یک ادویه بی‌نظیر برای مزه دار کردن انواع غذا است که در بازار می‌توانید ۲ نوع از آن را تهیه کنید. یکی از از انواع دارچین‌ها به عنوان دارچین اصل شناخته می‌شود و بسیار پرخاصیت و مفید است، در حالی که نوع دیگر دارچین که اتفاقا در اکثر فروشگاه‌ها نیز یافت می‌شود، برای بدن ما ضرر دارد و به عنوان دارچین تقلبی از آن یاد می‌شود. در ادامه می‌توانید با انواع دارچین به طور کامل آشنا شوید.

دارچین سیلان هندی یا همان دارچین واقعی در جنوب هند و منطقه سریلانکا تولید می‌شود و دقیقا همان چیزی است که باید در زمان خرید دارچین به دنبال آن باشید. این دارچین سرشار از خاصیت است و مصرف آن برای درمان انواع بیماری‌ها و همچنین مزه دار کردن غذا‌ها مفید است.

۲- دارچین کاسیا چینی

دارچین کاسیا که به آن دارچین تقلبی نیز می‌گویند در منطقه جنوب چین تولید می‌شود و خواص کمتر و مواد مضر بیشتری دارد. این دارچین عطر و طعم زیادی دارد، اما نباید به مقدار زیاد مصرف شود. تشخیص دارچین اصل از تقلبی به راحتی امکان پذیر نیست و نیاز به دقت و توجه زیادی دارد.

نحوه تشخیص دارچین اصل از دارچین چینی چگونه است؟

اگر تا به حال در مورد دارچین اصل دارچین چینی یا تقلبی چیزی نشنیده‌اید، بهتر است بدانید که در بازار نوعی دارچین چینی وجود دارد که تنها از نظر ظاهری شبیه به دارچین واقعی است، بلکه طعم مزه آن نیز کمی بیشتر از داچین اصل است. این دارچین هیچ کدام از خاصیت‌های دارچین اصلی را ندارد و نباید به مقدار زیاد مصرف شود.

برای تشخیص دارچین اصل قبل از هر چیزی باید بدانید که دارچین سیلان یا اصل از گیاه دارچین (Cinnamomum verum) تهیه می‌شود در حالی که برای تهیه دارچین کاسیا چینی از (Cinnamomum cassia یا Cinnamomum burmannii) استفاده می‌شود. هر چند هر دوی این گیاهان شباهت‌های زیادی به هم دارند، اما باید بدانید که مقدار مواد مضر موجود در دارچین تقلبی بسیار بیشتر است و مصرف زیاد آن می‌تواند برای سلامت مضر باشد. اما چطور دارچین اصل را از تقلبی تشخیص دهیم؟ در ادامه می‌توانید با آموزش تشخیص دارچین اصل از تقلبی آشنا شوید.

۱- تفاوت شکل دارچین اصل و تقلبی

چوب دارچین کاسیا یا تقلبی مانند یک لایه جامد از پوست درخت به نظر می‌رسد، در حالی که چوب دارچین سیلان معمولا چند لایه نازک و در هم تنیده است. این روش ساده‌ترین و مهم‌ترین روش تشخیص دارچین اصل از تقلبی است که باید در زمان خرید دارچین به آن توجه کنید. برای تهیه دارچین اصل پوست درونی درخت دارچین را که نرم است، جدا و سپس خشک می‌کنند و همین موضوع موجب می‌شود تا دارچین اصل شکلی لوله‌ای داشته باشد.

۲- تفاوت طعم دارچین کاسیا و سیلان

یکی دیگر از تفاوت‌های دارچین اصل و تقلبی طعم این دارچین‌ها است. دارچین سیلان یا اصل طعمی ملایم و شیرین دارد، در حالی که عطر دارچین کاسیا بسیار بیشتر است. بیشتر افراد عطر و طعم دارچین سیلان را بیشتر از کاسیا دوست دارند. طعم دارچین کاسیا کمی متمایل به تلخ و تند است، اما طعم دارچین اصل بسیار ملایم‌تر است.

۳- تفاوت رنگ دارچین اصل و تقلبی

دارچین کاسیا که به عنوان دارچین تقلبی یا چینی شناخته می‌شود، رنگی متمایل به قهوه‌ای و قرمز تیره دارد و از همین رو به آن دارچین گل سرخی هم گفته می‌شود. اما رنگ دارچین سیلان کمی روشن‌تر از دارچین کاسیا است.

۴- تفاوت طبع دارچین اصل و تقلبی

دارچین کاسیا یا تقلبی طبع بسیار گرمی دارد و طبع آن نسبت به دارچین سیلان بسیار گرم‌تر است و از همین رو مصرف زیاد آن ممکن است موجب بروز علائم گرمی در بدن شود.

۵- تفاوت ضخامت دارچین اصل و تقلبی

اگر به عکس چوب دارچین اصل نگاه کنید، متوجه می‌شوید که این دارچین پوسته‌های نازک و کاغذی دارد. در حالی که پوسته‌های دارچین کاسیا بسیار ضخیم‌تر و سفت‌تر از دارچین اصل است. دارچین سیلان حالت لایه لایه دارد، اما دارچین کاسیا معمولا به صورت یک لایه ضخیم است.

۶- تفاوت در شکنندگی دارچین اصل و تقلبی

نحوه تشخیص دارچین اصل از دارچین چینی از طریق تست شکنندگی دارچین نیز بسیار راحت است. دارچین سیلان یا اصل از لایه‌های نازک و ظریفی ساخته شده و به راحتی با دست می‌شکند. در حالی که دارچین کاسیا یا چینی ضخامت زیادی دارد و شکستن آن با دست نیاز به کمی زور زدن دارد.

۷- تفاوت قیمت چوب دارچین اصل و تقلبی

یکی دیگر از روش‌های تشخیص دارچین اصل و تقلبی قیمت آن است. دارچین اصل یا سیلان معمولا قیمت بالاتری نسبت به دارچین کاسیا دارد. معمولا اگر برای خرید دارچین به فروشگاه‌ها بروید، به راحتی نمی‌توانید دارچین اصل یا سیلان تهیه کنید و اکثر فروشگاه‌ها به دارچین اصل یا سیلان دسترسی ندارند. حدود ۹۹ درصد از دارچین‌هایی که در بازار ایران به فروش می‌رسند، دارچین تقلبی یا کاسیا هستند و اگر دارچین سیلان را پیدا کنید، قطعا قیمت آن بسیار بالاتر از دارچین تقلبی خواهد بود.

۸- تفاوت خواص درمانی دارچین اصل و تقلبی

در پاسخ به این سوال که کدام چوب دارچین بهتر است، جواب کاملا روشن است؛ دارچین سیلان دقیقا همان دارچینی است که در کتاب‌ها از خواص و ویژگی‌های مثبت آن بسیار یاد شده است. دارچین سیلان خواص درمانی فوق‌العاده‌ای دارد و برای بدن بسیار مفید است. اما دارچین کاسیا نباید به مقدار زیاد مصرف شود.

این دارچین حاوی ماده‌ای سمی به نام کومارین است که استفاده زیاد آن می‌تواند به کبد و کلیه آسیب وارد کند. در برخی از کشور‌ها استفاده از دارچین کاسیا ممنوع است. متخصصین توصیه می‌کنند که اگر در روز بیشتر از ۱ قاشق چای‌خوری از دارچین استفاده کنید، حتما از نوع اصل آن استفاده کنید تا دچار مشکل نشوید.

دارچین اصل

آیا می‌توان پودر دارچین سیلان و کاسیا را تشخیص داد؟

زمانی که دارچین را به صورت پودر شده خریداری کنید، هیچ راه دقیقی برای تشخیص این که دارچین اصل است یا تقلبی وجود ندارد. درواقع ظاهر و طعم این دو نوع دارچین آنقدر شبیه به هم هستند که تشخیص آن‌ها از هم امکان پذیر نیست. به خاطر داشته باشید که رنگ دارچین کاسیا یا تقلبی کمی تیره‌تر و متمایل به قرمز است، در حالی که رنگ پودر دارچین اصل مقداری روشن‌تر است.

هر چند که رنگ دارچین ممکن است دستکاری شود و از همین رو نمی‌توان تنها با توجه به رنگ پودر دارچین نوع آن را تشخیص دارد. از همین رو توصیه می‌شود به جای خرید دارچین پودری، همیشه دارچین را به صورت چوب تهیه کنید و خودتان آن را پودر کنید.

آیا مصرف دارچین تقلبی‌، خطرناک است؟

بهتر است بدانید که دارچین کاسیا یا دارچین تقلبی نیز درست مثل دارچین اصلی بسیار معطر و مفید است. این دارچین عطر زیادی دارد و اضافه کردن آن به غذا و دمنوش می‌تواند موجب خوش عطر شدن غذا و نوشیدنی شما شود.

اما اگر قرار است از دارچین به صورت هر روزه و یا برای مصارف دارویی آن استفاده کنید، دارچین سیلان یا اصل انتخاب مناسب‌تری محسوب می‌شود. دارچین سیلان خواص زیادی برای بدن دارد و مصرف مداوم آن برای سلامت بی‌خطر است. در حالی که دارچین کاسیا نباید به مدت طولانی و مداوم استفاده شود.

خواص شگفت انگیز دارچین

دارچین به‌عنوان یکی از قدیمی‌ترین ادویه‌ها در جهان، مدت‌ها است که به دلیل خواص درمانی آن به عنوان یک ماده اصلی در بسیاری از کاربردهای بهداشتی و درمانی در طب سنتی خیلی از کشورها مورد استفاده قرار می‌گیرد. در اینجا به برخی از مهمترین فواید این ادویه اشاره شده است:

  1. خاصیت آنتی اکسیدانی قوی
  2. خاصیت ضدالتهابی
  3. محافظت از سلامت قلب
  4. پایدار کننده قند خون
  5. حفاظت از عملکرد مغز
  6. کاهش خطر ابتلا به سرطان
  7. خاصیت ضد باکتریایی و ضد ویروسی
  8. کمک به بهداشت دهان و دندان
  9. جلوگیری از عفونت قارچی کاندیدا
  10. کمک به سلامت پوست
  11. کاهش علائم آلرژی
  12. شیرین کننده طبیعی غیر قندی
  13. نگهدارنده غذایی طبیعی

ارزش غذایی دارچین

خواصیت آنتی‌اکسیدانی آن باعث می‌شود مصرف آن در رژیم غذایی مفید باشد. مصرف روزانه کمتر از نصف قاشق چای خوری می‌تواند تأثیرات مثبتی بر سطح قند خون، هضم بهتر مواد غذایی، افزایش سطح ایمنی بدن و سایر موارد داشته باشد.
با این حال، دوزهای قوی نیز برای بهبود خطر بیماری های قلبی و کاهش خطر ابتلا به دیابت، سرطان و بیماری‌های تخریب سلول‌های عصبی بسیار مفید هستند.
دارچین همچنین طیف گسترده‌ای از مواد مغذی مهم را تأمین می‌کند. دارچین دارای ویتامین و مواد معدنی سرشار از فیبر و منگنز است. یک قاشق غذاخوری (حدود هشت گرم) دارچین آسیاب شده تقریباً حاوی:
• ۱۹ کالری
• ۲/۶ گرم کربوهیدرات
• ۰.۳ گرم پروتئین
• ۰.۲ گرم چربی
• ۴.۱ گرم فیبر غذایی
• ۱.۴ میلی‌گرم منگنز (۶۸ درصد DV)
• ۷۷.۷ میلی‌گرم کلسیم (۸ درصد DV)
• ۰.۶ میلی‌گرم آهن (۴ درصد DV)
• ۲.۴ میکروگرم ویتامین K (3 درصد DV)
علاوه بر مواد مغذی ذکر شده در بالا، این ادویه حاوی مقدار کمی ویتامین E، نیاسین، ویتامین B6، منیزیم، پتاسیم، روی و مس است.

آیا می‌توان زیاد دارچین استفاده کرد؟

زمانی که دارچین در حد اعتدال استفاده شود، به طور کلی بی خطر است و می‌توان آن را با حداقل خطر عوارض جانبی مصرف کرد. با این حال، تحقیقات نشان می‌دهد که مقادیر بالای دارچین (به ویژه دارچین کاسیا) می‌تواند باعث ایجاد چندین علامت نامطلوب شود. این به دلیل وجود ترکیبی به نام کومارین است که نشان داده شده است که به مقدار زیادی به کبد آسیب می رساند.
در حالی که دارچین سیلان فقط حاوی مقادیر کمی است، دارچین کاسیا از نظر کومارین بسیار بالاتر است. مصرف بیش از حد کومارین موجود در دارچین کاسیا با سایر مشکلات سلامتی از جمله افزایش خطر ابتلا به سرطان مرتبط است.
مصرف دارچین همچنین با مشکلات تنفسی و زخم‌های دهان در برخی افراد مرتبط است.
بطور کامل مشخص نشده است که این ادویه باعث ایجاد واکنش‌های منفی یا آلرژی می‌شود، به خصوص اگر زمانی که در مقادیر کم استفاده گردد. گاهی اوقات، مصرف مکمل‌های عصاره دارچین یا استفاده از اسانس دارچین، ممکن است بیش از حد مصرف شود که می تواند با سایر داروها و شرایط پزشکی تداخل داشته باشد.
در صورت مصرف بیش از حد مکمل‌های دارچین، دارچین می‌تواند خطرناک باشد، به خصوص در مادران باردار یا شیرده، افرادا مبتلا به بیماری‌های کبد، یا افرادی که اخیراً جراحی کرده‌اند. همیشه مطمئن شوید که دوز توصیه شده عصاره دارچین و سایر عصاره‌های گیاهی را مطالعه کرده‌اید و برای جلوگیری از عوارض، بیش از حد توصیه شده بدون مشورت با پزشک خود مصرف نکنید.
علاوه بر این، اگر از اسانس دارچین استفاده می‌کنید، قبل از استفاده از مقادیر بیشتر، برای جلوگیری از عوارض جانبی منفی یا واکنش‌های آلرژیک، مقداری از اسانس دارچین را بر روی قسمت کوچکی از پوست خود برای بررسی اثر تحریک کنندگی یا واکنش‌های آلرژیک آزمایش کنید.

سخن پایانی

از آن جایی که در بازار ایران بیشتر نوع تقلبی دارچین یعنی دارچین کاسیا به فروش می‌رسد، سعی کنید از دارچین به مقدار کمتری در غذا‌ها و دمنوش‌های خود استفاده کنید. در برخی از فروشگاه‌های خاص می‌توانید دارچین سیلان را با قیمت بالاتر تهیه کنید، اگر از دارچین برای خواص درمانی آن استفاده می‌کنید، بهتر است تنها از نوع اصل و هندی آن استفاده کنید و دارچین کاسیا را تنها در برخی موارد خاص و برای طعم دادن به غذا‌ها مورد استفاده قرار دهید تا دچار مشکل نشوید. از اینکه تا پایان این مقاله آموزنده و جذاب با مجله آشپزی اکالا همراه بودید از شما سپاسگزاریم.

سوالات متداول

در این بخش به برخی از مهم‌ترین سوالات شما در مورد نحوه تشخیص دارچین اصل از تقلبی پاسخ داده‌ایم.

دارچین اصل چه تفاوتی با دارچین تقلبی دارد؟

از نظر ظاهر و طعم دارچین اصل و تقلبی چینی بسیار شبیه به هم هستند. اما دارچین سیلان عطر و طعم ملایم‌تری دارد. در دارچین ماده‌ای سمی به نام کومارین وجود دارد که نباید به مقدار زیاد مصرف شود.

مقدار این ماده در دارچین اصل حدود ۴ صدم درصد است، در حالی که در دارچین تقلبی مقدار آن ۴ درصد است. استفاده زیاد از دارچین چینی می‌تواند موجب بروز مشکلاتی در سیستم عصبی، بیماری‌های کلیه و کبد شود و خطرات جدی برای سلامت ایجاد کند.

دارچین اصل در چه کشوری تولید می‌شود؟

دارچین سیلان هندی یا همان دارچین واقعی در جنوب هند و منطقه سریلانکا تولید می‌شود.

مصرف دارچین تقلبی چه عوارضی دارد؟

استفاده از دارچین تقلبی موجب بروز مشکلات مربوط به کبد و کلیه می‌شود و از همین رو این نوع دارچین نباید به مقدار زیاد مصرف شود.

دارچین اصل و تقلبی چه تفاوتی از لحاظ ظاهری دارند؟

دارچین اصل بافت نازک، چند لایه و ظریفی دارد و رنگ آن قهوه‌ای روشن است. در حالی که دارچین کاسیا یا تقلبی رنگ تیره‌تر و ضخامت بیشتری دارد و به راحتی با دست شکسته نمی‌شود.

معنی رنگ های مختلف هر یک از کبودی های بدن چیست و چگونه بهبود می یابند؟

مطالب مرتبط

خواص شگفت انگیز دارچین برای تقویت و رشد گیاهان آپارتمانی

ببینید| این مردم ۹۰ درصد دارچین جهان را تولید و فرآوری می کنند

کاربردهای ماست و دارچین که تا کنون به گوش تان هم نخورده !

نظرات