نحوه نگهداری و پرورش گل آزالیا در آپارتمان
آزالیا ( Azalea ) با نامهای گل صد تومانی و خرزهره هندی نیز شناخته میشود و از خانواده اریکاسه است. زادگاه این گل شمال شرق آمریکا و هندوستان است و بیش از ۵۰ گونه از این گیاه وجود دارد که همگی اندازه های مختلفی دارند و در فصول مخصوص به خود گلدهی دارند. آزالیا هوای کمی خنک را دوست دارد و این هوا به گلدهی سریعتر آن کمک میکند. برگهای آزالیا سبز تیره و باریک و بیضی است و معمولا درختچه های کوچکی هستند که اندازه های آنها به ندرت به ۵۰ سانتی متر میرسد.
رنگ گلها به رنگ سفید، سرخابی و صورتی است. بهتر است این گل زیبا هر روز آبیاری شود و نور زیاد دریافت کند. نیاز رطوبتی بالایی دارد و غبار پاشی روزانه فراموش نشود. شرایط نگهداری آزالیا نسبت به بقیه گیاهان گلدار آپارتمانی اندکی دشوار تر است اما زیبایی آن طرفداران زیادی دارد. علاوه بر زیبایی، از بین بردن فرمالدئید موجود در هوا و پاکسازی هوا نیز از ویژگی های آزالیاست .با مطالعه این مقاله نحوه نگهداری و پرورش گل آزالیا در آپارتمان را یاد بگیرید.
شرایط نگهداری و پرورش گل آزالیا
۱-انتخاب گلدان
استفاده از گلدانهای سفالی بزرگ و عریض با پهنای زیاد بهترین انتخاب برای پرورش و نگهداری گل آزالیا برای چندین سال است. این گل هر دو تا سه سال نیاز به تعویض گلدان دارد و بهترین زمان برای تعوض گلدان اواخر تابستان تا اوایل پاییز است.
۲- خاک و بستر کاشت مناسب
خاک سبک با حاصلخیزی زیاد، پ.هاش اسیدی و زهکشی مناسب برای نگهداری و پرورش گل آزالیا در گلدان مناسب است. ترکیب تورب، خاکبرگ و ماسه یا ترکیب یک قسمت خاک پیت ماس، یک قسمت خاک گلدانی، یک قسمت شن و یک قسمت خاک پرلیت انتخاب خوبی برای بستر کاشت آزالیا است، ولی پیشنهاد ما خرید خاک مخصوص آزالیا از گلفروشیهاست، زیرا اغلب خاکهای موجود در کشور ما به غیر از خاک جنگلهای شمال کشور، پ.هاش خنثی و قلیایی دارند که برای رشد گل آزالیا مناسب نیست.
۳-رطوبت
آزالیا به رطوبت نسبتا بالایی نیاز دارد و غبار پاشی روزانه در رشد آن تاثیر بسزایی خواهد داشت. علاوه بر غبار پاشی، میتوانید از راههای متنوع تامین رطوبت گیاهان کمک بگیرید و یک آزالیای پر گل و با طراوت داشته باشید.
۴- میزان و نحوه آبیاری آزالیا
گل آزالیا به خصوص در زمان گلدهی نیاز به آبیاری منظم روزانه دارد و بهتر است روزی دو بار گیاه را آبیاری کنید به طوری که آب در زیرگلدانی جمع نشود. همچنین مه پاشی و اسپری کردن آب روی برگها به شادابی گلها کمک شایانی خواهد کرد.
نکته: برای آبیاری آزالیا بهتر است از آب جوشیده سرد که فاقد املاح است استفاده کنید. همچنین دقت کنید که بستر کاشت گیاه همواره مرطوب و نه خیس و غرقاب باشد. اگر برای چند روز فراموش کردید که گیاه را آبیاری کنید یا به هر دلیلی نتوانستید روزانه آبیاری را انجام دهید، در اولین فرصت گلدان را در یک سطل آب جوشیده سرد (همدما با دمای محیط) فرو برده و تا توقف کامل حبابهای هوا صبر کنید تا شوک ناشی از خشکی کشیدن گیاه جبران شود.
۵-دمای نگهداری آزالیا
گل آزالیا در دمای زیاد و گرمای محیط آپارتمان به زودی پژمرده شده و از بین خواهد رفت. درجه حرارت مناسب برای نگهداری و پرورش گل آزالیا دمای ۱۳ تا ۱۸ درجه سانتیگراد در روز و ۱۰ درجه سانتیگراد در شب است؛ بنابراین برای شاداب و سرحال ماندن آزالیا آن را در سردترین قسمت منزل قرار دهید. هرچه محل نگهداری آزالیا در منزل خنکتر باشد، گیاه شما مدت طولانیتری گلهایش را حفظ خواهد کرد.
۶-نور مورد نیاز
آزالیا گیاهی است که در فضای باز نیز اغلب در زیر سایه درختان بزرگتر رشد میکند؛ بنابراین به محیطی با نور کافی، ولی دور از تابش مستقیم آفتاب نیاز دارد. در تابستان بهتر است گلدان را در سایه نگهداری کنید، زیرا تابش مستقیم نور خورشید باعث سوختگی برگها، گلبرگها و ریزش جوانهها خواهد شد.
۷-گلدهی
یکی از مهمترین کارهایی که باید برای گلدهی آزالیا صورت بگیرد، هرس کردن شاخه های آن است. به این منظور بعد از اتمام گلدهی باید سرشاخه ها هرس شوند تا گیاه شاخه های جدیدی تولید کرده و سال آینده گلدهی داشته باشند.
۸-محل مناسب برای نگهداری آزالیا در اتاق
آزالیا در حقیقت گیاهی است که در فضای باز رشد بهتری دارد، بنابراین برای نگهداری از آن در منزل باید شرایط محیطی را به گونهای فراهم کنید که گیاه در معرض هوای آزاد (نزدیک پنجرههای باز) و همانطور که در بالا گفته شد، در خنکترین نقطه اتاق و در برابر نور کافی و غیر مستقیم خورشید قرار گیرد.
۹-کوددهی
مانند تمامی گیاهان گلدار، آزالیا نیز نیازمند کود مناسب گلدهی و تقویت ساقه است. بهتر است در فصول رشد یعنی بهار و تابستان از کود مخصوص گیاهان استفاده کرده و هر ۲ هفته یکبار به آن بدهید. استفاده از کودهای خانگی دست ساز مانند تفاله قهوه و تفاله چای نیز برای گلدهی و تقویت گیاه مفید است.
۱۰-آفات و بیماریهای گل آزالیا
از مهمترین آفات و بیماریهای گل آزالیا؛ کنه ریز قرمز و عنکبوت است که برای رفع آنها میتوانید گیاه را با حشرهکش سمپاشی کنید. همچنین اگر حلقههای سفید رنگی روی برگها مشاهده کردید، با یک سم حشرهکش نفوذی هفتهای یکبار فقط برگها و شاخهها را سمپاشی کنید تا علایم برطرف شود.
نحوه تکثیر آزالیا (مراحل قلمه زدن)
- به وسیله چاقوی تیز که قبلا ضدعفونی کردهاید یکی از قویترین وسالمترین ساقههای گیاه را جدا کنید. برش ساقه را به صورت مورب انجام دهید.
- قلمه جدا شده را در خاک مخصوص قلمه بکارید. برای ایجاد شرایط گلخانهای و گرما و رطوبت مورد نیاز سطح گلدان را با پلاستیک شفاف بپوشانید.
- گلدان حاوی قلمه را در محیط با درجه حرارت ۱۶ تا ۱۸ درجه سانتیگراد قرار دهید و تا زمان گرفتن قلمه، بستر کاشت را همواره مرطوب نگه دارید.
بررسی مشکلات متداول در نگهداری و پرورش گل آزالیا
۱- علت خشک شدن آزالیا
گرمای زیاد محیط نگهداری، آبیاری با آب معمولی و دارای املاح، جمع شدن آب در گلدان و عدم زهکش مناسب یا خشکی کشیدن بیش از حد گیاه از مهمترین دلایل خشک شدن آزالیا است. همچنین بیماریهایی همانند پوسیدگی ریشه فیتوفتورا که آن هم به دلیل زهکش نامناسب بستر کاشت شیوع مییابد از دیگر دلایل خشک شدن ناگهانی این گل است.
۲-عوامل زرد شدن برگ گیاه
مهمترین علتها و عوامل زرد شدن و ریزش برگهای گیاه، تنش ناشی از جابهجایی است که در روزهای اول خرید عادی است؛ ولی اگر ریزش برگها ادامه داشت گیاه را با کود مناسب تغذیه و شرایط نگهداری آن را مطابق با شرایطی که در بالا گفته شد، تنظیم کنید.
۳-دلیل ریزش گلها
هر چند آزالیا در مدت کوتاهی از اواخر زمستان تا اوایل بهار به گل میرود ولی ریزش گلها در دوران گلدهی گیاه میتواند به علت دمای بالای محیط و عدم نور کافی باشد؛ بنابراین برای رفع آن گلدان را در خنکترین نقطه منزل (دمای ۱۳ تا ۱۸ درجه) و در برابر نور کافی و غیر مستقیم خورشید بگذارید.
۴- علت نارس ماندن گلها
مه پاشی گلها و غنچهها، آبیاری خیلی زیاد یا خیلی کم و آفتاب مستقیم از مهمترین دلایل نارس ماندن گلهاست. برای مه پاشی دقت کنید که فقط آب را روی برگها و شاخهها اسپری کنید.